Ухвала
від 09.08.2019 по справі 917/429/19
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

"09" серпня 2019 р. Справа № 917/429/19

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя Бородіна Л.І., суддя Лакіза В.В.,

розглянувши у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко" (вх. №2462 П/2) на рішення Господарського суду Полтавської області від 26.06.2019, ухвалене у приміщенні Господарського суду Полтавської області суддею Кльоповим І.Г., час проголошення рішення - не зазначено, дата складання повного тексту рішення - 04.07.2019, у справі № 917/429/19

за позовом Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко", м. Київ,

до 1) Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, м. Полтава, 2) Державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Кулинич Валентини Вікторівни, с. Сергіївка, Гадяцький район, Полтавська обл.,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, Територіальна громада Сергіївської сільської ради в особі Сергіївської сільської ради, с. Сергіївка, Гадяцький район, Полтавська обл.,

про визнання незаконним та скасування наказу, скасування записів про державну реєстрацію права власності на земельні ділянки

ВСТАНОВИЛА:

Приватне акціонерне товариство "Райз-Максимко" звернулося до Господарського суду Полтавської області з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та Державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Кулинич Валентини Вікторівни, в якому просить суд:

1. Визнати незаконним (протиправним) та скасувати наказ ГУ Держгеокадастру у Полтавській області "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" №8953-СГ від 21.12.2018 та акт приймання-передачі до нього, в частині передачі спірних земельних ділянок площею 34, 4080га, кадастровий номер НОМЕР_1 ; площею 31, 2847га, кадастровий номер НОМЕР_2 ; площею 45, 9686га, кадастровий номер НОМЕР_3 ; площею 27, 1721га, кадастровий номер НОМЕР_4 , з державної до комунальної власності.

2. Скасувати записи про державну реєстрацію права власності на спірні земельні ділянки, які оформлені рішенням Державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Кулинич Валентини Вікторівни про державну реєстрацію прав від 11.01.2019 року №45022432 та від 14.01.2019 №45030331, №45034163, №45032044.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 26.06.2019 у справі №917/429/19 у задоволенні позову відмовлено повністю.

До Східного апеляційного господарського суду на рішення суду першої інстанції надійшла апеляційна скарга Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко", в якій апелянт просить суд поновити пропущений строк подання апеляційної скарги на рішення суду, скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 26.06.2019 повністю і ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги повністю; стягнути на користь апелянта витрати, пов`язані зі сплатою судового збору.

В апеляційній скарзі зазначено, що апеляційна скарга підписана директором - Ю ОСОБА_1 П ОСОБА_1 Щербак; міститься підпис, скріплений печаткою ПрАТ "Райз-Максимко".

Поряд з цим, апеляційним господарським судом встановлено, що згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також матеріалів справи (а.с.19), директором і підписантом Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко" (код ЄДРПОУ 30382533) є ОСОБА_2 . В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутні відомості щодо наявності у ОСОБА_3 повноважень на підписання документів в особі директора Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко".

До апеляційної скарги додана виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, сформована 27.10.2015, із якої вбачається, що ОСОБА_3 зазначений керівником відокремленого підрозділу юридичної особи - Східного регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко" (код ЄДРПОУ 36194713), який має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи на підставі довіреності.

До апеляційної скарги довіреності, якою було б уповноважено ОСОБА_3 на підписання апеляційної скарги від імені Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко", не додано.

Апеляційним господарським судом встановлено, що у матеріалах справи міститься довіреність вих.№10 від 20.02.2019 (а.с.41), відповідно до якої Приватне акціонерне товариство "Райз-Максимко" в особі генерального директора Ковток Г.І., яка діє на підставі Статуту, уповноважує ОСОБА_3 представляти інтереси товариства в усіх державних, громадських організаціях та установах, органах державної влади та місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях, товариствах, кооперативах та інших юридичних особах, органах нотаріату, правоохоронних та контролюючих органах, судах, а також перед фізичними особами, у т.ч. посадовими та службовими.

Для виконання представницьких функцій ОСОБА_3 довіреністю надані такі права: підписувати від імені товариства листи, заяви, запити, скарги, клопотання, звернення, претензії, акти, документи, що підтверджують факт передачі-прийняття майна/продукції/послуг/документів, тощо; надавати пояснення та довідки з питань діяльності товариства та відокремленого структурного підрозділу; передавати та отримувати документи, майно, продукції, а також інші товарно-матеріальні цінності на виконання чинних правочинів; в якості керівника відокремленого підрозділу (регіонального управління) учиняти всі передбачені законом дії, необхідні для організації діяльності підрозділу відповідно до його положення; вчиняти дії та правочини, які передбачені окремими наказами чи розпорядженнями генерального директора товариства; завіряти копії документів товариства, у т.ч. цю довіреність та інші документи при виконанні функцій представництва; у межах статутних повноважень генерального директора на підставі цієї довіреності укладати від імені товариства правочини.

Довіреність дійсна протягом одного року з дати її видачі.

Колегія суддів апеляційного господарського суду зазначає, що статтею 258 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

А саме, відповідно до пункту 1 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються довіреність або інший документи, що посвідчує повноваження представника.

Відповідно до частини 3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України, юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи) та (або) через представника .

Згідно зі статтею 58 Господарського процесуального кодексу України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до підпункту 11 пункту 16-1 Розділу XV "Перехідні положення" Конституції України, з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" (30.09.2016), представництво відповідно до пункту 3 частини 1 статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції здійснюється виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Отже, в даному випадку представництво апелянта відповідно до підпункту 11 пункту 16-1 Розділу XV "Перехідні положення" Конституції України, Господарського процесуального кодексу України може здійснюватись або адвокатом, або керівником, або членом виконавчого органу, уповноваженого діяти від імені апелянта відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи).

Проте, як встановлено апеляційним господарським судом, ОСОБА_3 , який підписав апеляційну скаргу, не є керівником Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко".

У матеріалах справи та апеляційної скарги відсутні відомості, що ОСОБА_3 є адвокатом, який міг би представляти інтереси Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко" на підставі наявної у матеріалах справи довіреності вих.№10 від 20.02.2019. У Єдиному реєстрі адвокатів відсутні відомості, що ОСОБА_3 є адвокатом.

І матеріали справи, у тому числі, і апеляційної скарги не містять жодних відомостей, що ОСОБА_3 є членом виконавчого органу апелянта, та уповноважений діяти від імені Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко" відповідно до закону, статуту, положення.

Матеріали справи не містять Статуту Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко", як і відсутні інші належні докази на підтвердження наявності у ОСОБА_3 повноважень на підписання апеляційної скарги від імені та в інтересах саме Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко".

А апелянтом таких документів всупереч вимогам Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги не додано.

Відповідно до частини 5 статті 260 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

З огляду на те, що апеляційна скарга Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко" підписана особою, повноваження якої на підписання апеляційної скарги не підтверджені належними доказами і матеріалами справи, зазначене в силу положень чинного господарського процесуального законодавства є підставою для її повернення.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду

УХВАЛИЛА:

Повернути апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Райз-Максимко" на рішення Господарського суду Полтавської області від 26.06.2019 у справі №917/429/19 без розгляду.

Додаток: апеляційна скарга з додатками, у тому числі, квитанція №0.0.1419976693.1 від 25.07.2019 про сплату судового збору у розмірі 5 763, 00грн на 1арк., усього на 14арк., та поштовий конверт.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Головуючий суддя Л.М. Здоровко

Суддя Л.І. Бородіна

Суддя В.В. Лакіза

Дата ухвалення рішення09.08.2019
Оприлюднено09.08.2019
Номер документу83536494
СудочинствоГосподарське
Сутьдержавну реєстрацію права власності на земельні ділянки

Судовий реєстр по справі —917/429/19

Постанова від 28.11.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 25.11.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 07.11.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 09.08.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Рішення від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні