Постанова
від 05.08.2019 по справі 440/1166/19
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2019 р.Справа № 440/1166/19 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Донець Л.О.,

Суддів: Гуцала М.І. , Бенедик А.П. ,

за участю секретаря судового засідання Соколової О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Карлівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 25.04.2019 року (головуючий суддя І інстанції: А.Б. Головко, повний текст складено 02.05.19 року) по справі № 440/1166/19

за позовом ОСОБА_1

до Карлівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області

про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

29.05.2019, ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулась до суду з позовною заявою до Карлівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області (далі - відповідач), в якій просила суд зобов`язати відповідача внести зміни (уточнення) до відомостей Реєстру застрахованих осіб, включивши до нього дані про сплачені ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) та ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128) за період з 2000 по 2004 рік; зобов`язати здійснити перерахунок пенсії позивача та виплатити різницю між нарахованою та фактично виплаченою пенсією за весь період такої виплати.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 25.04.2019 адміністративний позов задоволено частково.

Зобов`язано відповідача внести зміни до відомостей системи персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб щодо застрахованої особи позивача шляхом внесення відомостей до Реєстру застрахованих осіб, включивши до нього дані про сплачені внески ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) та ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128) за період з 2000 по 2004 рік.

У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Відповідач, не погодившись з судовим рішенням, подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати в частині внесення змін до відомостей системи персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб стосовно позивача, включивши до нього дані про сплачені внески ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), та прийняти нове рішення, яким відмовити в задовленні частини позовних вимог позивача.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги відповідач посилається на неповне з`ясування судом першої інстанції обставин, що мають значення для розгляду справи, невідповідність висновків обставинам справи та порушення норм матеріального та процесуального права, які призвели до неправильного вирішення правового спору.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши в межах апеляційної скарги рішення суду першої інстанції вважає, що апеляційна скарга позивача підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено в суді апеляційної інстанції, що позивач перебував у трудових правовідносинах з ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) та ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128) за період з 2000 по 2004 рік.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) припинено, про що 05.12.2005 зроблено відповідний запис №15651170002000083.

Згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098) свідоцтво про державну реєстрації визнано недійсним.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128) припинено, про що 31.01.2013 зроблено відповідний запис №15651170009000190.

12.09.2018 позивач звернувся до відповідача із заявою про усунення помилки, допущеної в Реєстрі застрахованих осіб з наміром подальшого призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Листом від 24.09.2018 № 3373/02-11 повідомлено позивача про необхідність звернутись до роботодавців або їх правонаступників для виправлення помилки, допущеної при звітуванні.

Суд першої інстанції, під час розгляду справи, дійшов до висновку, що позов в частині зобов`язання відповідача внести зміни до відомостей персоніфікованого обліку щодо періоду роботи позивача в ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) та ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128) у період з 01.01.2000 по 31.12.2004 підлягає задоволенню.

Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції про зобов`язання відповідача внести зміни до відомостей персоніфікованого обліку щодо періоду роботи позивача в ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), виходячи з наступного.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.1998 № 794 Про затвердження Положення про організацію персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування встановлено, що обчислення пенсій відбувається за даними персоніфікованого обліку, починаючи з 01 липня 2000 року.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування персоніфікований облік у системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування здійснюється з метою обліку застрахованих осіб, учасників накопичувальної системи пенсійного страхування та їх ідентифікації, а також накопичення, зберігання та автоматизованої обробки інформації про облік застрахованих осіб і реалізацію ними права на страхові виплати у солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування та накопичувальній системі пенсійного страхування.

Згідно з ч. 3 ст. 21 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування персональна електронна облікова картка застрахованої особи повинна містити такі відомості: 1) умовно-постійна частина персональної електронної облікової картки: унікальний номер електронної облікової картки; серія, номер і найменування документа, що посвідчує особу; прізвище, ім`я та по батькові на момент створення електронної облікової картки; прізвище, ім`я та по батькові на поточний момент; прізвище при народженні; дата народження; місце народження; стать; адреса місця проживання; адреса, за якою здійснено реєстрацію місця проживання; реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки та офіційно повідомили про це відповідний орган доходів і зборів і мають відмітку в паспорті); унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі; громадянство; номер телефону (за згодою); відмітка про смерть; 2) частина персональної електронної облікової картки, яка відображає страховий стаж, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), розмір сплачених страхових внесків та інші відомості, необхідні для обчислення та призначення страхових виплат: код згідно з ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки та офіційно повідомили про це відповідний орган доходів і зборів і мають відмітку в паспорті) страхувальника (платника); рік, за який внесено відомості; розмір страхового внеску за відповідний місяць; сума сплачених страхових внесків за відповідний місяць; страховий стаж; кількість відпрацьованих застрахованою особою календарних днів (годин) за відповідний місяць; ознака особливих умов праці, що дають право на пільги в системі пенсійного забезпечення; сума заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), з якої сплачено страхові внески за відповідний місяць;

Абзацом 1 ч. 1 ст. 24 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування встановлено, що страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до 1 ч. 2 ст. 24 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Отже, на кожну застраховану особу відкривається персональна електронна облікова картка, яка містить відомості про саму застраховану особу (в тому числі реєстраційний номер облікової картки платника податків), страхувальника, страховий стаж застрахованої особи та інші відомості, які дозволяють встановити страховий стаж для призначення пенсії.

Персоніфікований облік у системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування є складовою частиною Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, порядок ведення якого встановлюється Законом України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування .

Згідно з Законом України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у 2011 році створений Державний реєстр загальнообов`язкового державного соціального страхування.

У відповідності до п.п. 1-3, 7, 10 ст. 1 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у цьому Законі нижченаведені терміни вживаються в такому значенні:

Державний реєстр загальнообов`язкового державного соціального страхування (далі - Державний реєстр) - організаційно-технічна система, призначена для накопичення, зберігання та використання інформації про збір та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, його платників та застрахованих осіб, що складається з реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб;

застрахована особа - фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок;

Пенсійний фонд України - орган, уповноважений відповідно до цього Закону вести реєстр застрахованих осіб Державного реєстру та виконувати інші функції, передбачені законом;

страхувальники - роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону зобов`язані сплачувати єдиний внесок;

єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов`язкового державного соціального страхування в обов`язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 14-1 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначено, що Пенсійний фонд та його територіальні органи зобов`язані забезпечувати своєчасне внесення відомостей до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру та здійснювати контроль за достовірністю відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру.

Відповідно до ст. 16 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування Державний реєстр створюється для забезпечення: ведення обліку платників і застрахованих осіб у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування та їх ідентифікації; накопичення, зберігання та автоматизованої обробки інформації про сплату платниками єдиного внеску та про набуття застрахованими особами права на отримання страхових виплат за окремими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування; нарахування та обліку виплат за окремими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Державний реєстр складається з реєстру страхувальників і реєстру застрахованих осіб.

Ведення реєстру страхувальників Державного реєстру здійснюється на підставі положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Ведення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру здійснюється на підставі положення, що затверджується Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, та фондами загальнообов`язкового державного соціального страхування

Відповідно до п. 3, 4 розд. IV Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 18.06.2014 № 10-1 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 27.03.2018 № 8-1) відомості до Реєстру застрахованих осіб, зміни, уточнення до них вносяться в електронній формі в автоматичному режимі на підставі: звітності, що подається страхувальниками до Пенсійного фонду України, відомостей центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування. У разі припинення страхувальника зміни та уточнення до відомостей Реєстру застрахованих осіб вносяться на підставі відомостей, поданих правонаступником.

У разі припинення або зняття з обліку у фіскальних органах страхувальника без визначення правонаступника зміни та уточнення до відомостей Реєстру застрахованих осіб вносяться відповідно до рішення суду, що набрало законної сили.

Внесення змін до відомостей про застраховану особу в Реєстрі застрахованих осіб відповідно до рішення суду, що набрало законної сили, здійснюється територіальними органами Пенсійного фонду України на підставі наказу керівника відповідного органу у десятиденний строк після надходження (надання особою) рішення суду.

Відповідно до п. 1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об`єднані управління, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014 № 28-2, управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також об`єднані управління (далі - управління Фонду) є територіальними органами Пенсійного фонду України (далі - Фонд).

Управління Фонду підпорядковуються Фонду та безпосередньо відповідним головним управлінням Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що разом з цими управліннями утворюють систему територіальних органів Фонду.

Згідно з п.п. 2, 4, 11 п. 4 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об`єднані управління, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014 № 28-2, управління Фонду відповідно до покладених на нього завдань: забезпечує надходження від сплати збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, інших коштів, ведення обліку їх надходжень та платників відповідно до законодавства; забезпечує ведення в районі (місті) реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування та у складі цього реєстру - реєстру платників страхових внесків до солідарної системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, своєчасне внесення відомостей до них, їх використання, контроль за достовірністю відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб, та автоматизовану обробку інформації; надає застрахованим особам інформацію, що міститься на їх персональних облікових картках у реєстрі застрахованих осіб.

Пунктом 12 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об`єднані управління, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014 № 28-2, встановлено, що управління Фонду є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства та уповноважених банках, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

Отже, відповідач є територіальним органом Пенсійного фонду України, який наділений повноваженнями з забезпечення ведення в районі (місті) реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування.

За обставинами справи, в період з 01.01.2000 по 31.12.2004 позивач працювала в ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) та ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128), що підтверджується відповідними записами трудової книжки позивача серії НОМЕР_1 (а.с. 14-23).

Окрім цього, факт нарахування позивачу заробітної плати та сплати страхових внесків за вказаний період підтверджується довідкою відповідача від 13.03.2019 № 1219/07/12 заробітну плату та індивідуальними відомостями про застраховану особу позивача (номер облікової картки НОМЕР_2 ), наявними в органі пенсійного фонду (а.с. 27-30).

Крім цього, період роботи позивача з спірний період не внесений до відомостей системи персоніфікованого обліку позивача (номер облікової картки НОМЕР_3 ), а внесений до відомостей системи персоніфікованого обліку позивача (номер облікової картки НОМЕР_2 ) внаслідок допущеної роботодавцем (страхувальником) помилки в ідентифікаційному номері позивача при подачі звітності за вказаний період.

За таких обставин період роботи позивача з ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) та ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128) має бути внесений до відомостей про страховий стаж системи персоніфікованого обліку позивача (номер облікової картки НОМЕР_3 ).

Враховуючи, що ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), ТОВ Октябрський цукровий завод (код ЄДРПОУ 31580221) та ТОВ Карлівський цукровий завод (код ЄДРПОУ 32413128) на час розгляду справи припинили свою діяльність, підставою для внесення змін до відомостей про застраховану особу в реєстрі застрахованих осіб є рішення суду.

Внесення змін до відомостей про застраховану особу в Реєстрі застрахованих осіб відповідно до рішення суду, що набрало законної сили, здійснюється територіальними органами Пенсійного фонду України на підставі наказу керівника відповідного органу у десятиденний строк після надходження (надання особою) рішення суду.

Разом з тим, ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098) протягом спірного періоду було зареєстровано за адресою: 61052, Харківська обл., м. Харків, вул. АДРЕСА_1 . 19 (а.с.35), внести зміни до відомостей персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування щодо застрахованої особи позивача, включивши до нього дані про сплачені внески ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), відповідач не може, оскільки внесення таких змін здійснюється територіальним органом Пенсійного фонду України за місцем реєстрації платника, така позиція випливає із аналізу абз. 1 п. 1.3 ч. 1 Порядку формування та подання органом Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного Фонду України від 10.06.2004 № 7-6 (чинної на час здійснення сплати страхових внесків).

Відповідно до абз. 1 п. 1.3 ч. 1 Порядку формування та подання органом Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного Фонду України від 10.06.2004 № 7-6, страхувальник один раз на рік до 1 квітня поточного року згідно із затвердженим графіком подає до територіального органу Пенсійного фонду за місцем реєстрації комплект документів первинної звітності до системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб за попередній рік. Перелік форм документів первинної звітності до СПОВ наведено у розділі 2 цього Порядку.

Таким чином, оцінюючи в сукупності наявні в справі докази, суд апеляційної інстанції дійшов до висновку, що відповідач не має повноважень внести зміни до відомостей персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування щодо застрахованої особи позивача, включивши до нього дані про сплачені внески ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098), внаслідок чого позовні вимоги в цій частині задоволенню не підлягають.

Суд першої інстанції не застосував Закон України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування , тому судове рішення підлягає частковому скасуванню.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове судове рішення у відповідній частині або змінити судове рішення.

Керуючись ст. ст. 242, 243, 250, 308, 310, 315, 317, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Карлівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області задовольнити частково.

Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 25.04.2019 року по справі №440/1166/19 скасувати в частині задоволення позову про зобов`язання Карлівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області внести зміни до відомостей системи персоніфікованого обліку реєстру застрахованих осіб щодо застрахованої особи ОСОБА_1 шляхом внесення відомостей до Реєстру застрахованих осіб, включивши до нього дані про сплачені внески ТОВ АФ ДросВер (код ЄДРПОУ 23326098) за період з 2000 по 2004 рік, з прийняттям нового судового рішення в цій частині про відмову у задоволенні позову.

В іншій частині рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 25.04.2019 по справі № 440/1166/19 - залишити без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя Л.О. Донець Судді М.І. Гуцал А.П. Бенедик Повний текст постанови складено 09.08.2019 року

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.08.2019
Оприлюднено11.08.2019
Номер документу83550996
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/1166/19

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Постанова від 02.07.2019

Адмінправопорушення

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Постанова від 02.07.2019

Адмінправопорушення

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Ухвала від 09.07.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Ухвала від 09.07.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Ухвала від 13.06.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Ухвала від 13.06.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Рішення від 25.04.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Рішення від 25.04.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні