Рішення
від 09.08.2019 по справі 326/918/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 326/918/19

Провадження № 2/326/311/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2019 року Приморський районний суд Запорізької області в складі:

головуючої-судді Стріжакової Т.В.

за участю секретаря Назарової А.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Приморську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник адвокат Полулях Тетяна Валеріївна, до ОСОБА_2 , Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, третя особа приватний нотаріус Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщин Валентин Валентинович, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, третя особа приватний нотаріус Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщин В.В., про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом. Позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої увійшли земельні ділянки, що розташовані на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва:

1) площею 0.0890 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_2 ;

2) площею 0,1544 га, кадастровий номер НОМЕР_3 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_4 ;

3) площею 0,2546 га, кадастровий номер НОМЕР_5 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_6 ;

4) площею 5.2979 га, кадастровий номер НОМЕР_7 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_8 , розташовані

Заповіту ОСОБА_3 не залишила. Крім неї, спадкоємцем першої черги за законом після ОСОБА_3 , є її донька ОСОБА_2 , відповідач по справі. Однак остання на вказане спадкове майно не претендує та відмовилася від прийняття спадщини.

У встановлений законом шестимісячний строк вона звернулася до приватного нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. В результаті чого нотаріусом була заведена спадкова справа №23/2019. Після спливу шестимісячного строку, вона звернулася до приватного нотаріуса Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщина В.В. з заявою про отримання свідоцтв про право на спадщину за законом після смерті матері. Однак, нотаріусом було відмовлено, оскільки надані нею правовстановлюючі документи на земельні ділянки містять виправлення в кадастрових номерах, зроблені кульковою ручкою та завірені печаткою Приморського районного відділу земельних ресурсів. За яких обставин та чому були допущені помилки в державних актах і в подальшому внесенні відповідні виправлення їй не відомо.

З набранням чинності 01.01.2013 Закону України Про державний земельний кадастр від 07.07.2011 №3613-УІ та Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого ПКМУ від 17.10.2012 №1051, посвідчення права власності на земельну ділянку здійснюється відповідно до ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень без оформлення державних актів. Таким чином, станом на 01.01.2013 державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються, а отже отримати новий акт взамін того, в якому міститься виправлення неможливо. Крім того, вона не є власницею земельних ділянок, тому не має жодних правових підстав звертатися до відповідних органів з заявами про видачу їй документів на підтвердження права власності на об`єкт нерухомості, який належить іншій особі. В зв`язку з чим вирішити спір іншим шляхом, ніж звернення до суду з таким позовом, є неможливим.

Просить: визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право приватної власності на земельні ділянки: 1) площею 0.0890 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_2 ; 2) площею 0,1544 га, кадастровий номер НОМЕР_3 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_4 ; 3) площею 0,2546 га, кадастровий номер НОМЕР_5 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_6 ; 4) площею 5.2979 га, кадастровий номер НОМЕР_7 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_8 , розташовані на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в порядку спадкування за законом після матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.53-56).

Позивачка ОСОБА_1 , повідомлена в установленому порядку про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилась, направила до суду заяву, в якій вказала, що позовні вимоги підтримує повністю, у судове засідання з`явитися не може, просить справу розглянути у її відсутність (а.с.64)

Представник позивачки ОСОБА_4 , повідомлена в установленому порядку про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилась, направила до суду заяву, в якій вказала, що на позовних вимогах наполягає, просить їх задовольнити у повному обсязі, судове засідання проводити у її відсутність та у відсутність позивача (а.с.65, 94).

Відповідачка ОСОБА_2 , повідомлена в установленому порядку про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилась, до суду подала заяву про розгляд справи без її участі, проти позовних вимог не заперечувала, просила їх задовольнити у повному обсязі (а.с.62).

Відповідач Мануйлівська сільська рада Приморського району Запорізької області, належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи (а.с.72,96,97), у судове засідання свого представника не направила, не скористалася процесуальним правом подачі до суду відзиву на позовну заяву, а також доказів на його підтвердження.

Третя особа приватний нотаріус Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщин В.В., повідомлений в установленому порядку про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, до суду подав заяву, у якій просив справу розглянути без його участі, заперечень по суті позову не вказав (а.с.61,73), направив до суду письмовий відзив.

У письмовому відзиві зазначив, що 07.06.2019 ОСОБА_1 звернулась з проханням видати свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки, розташовані на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а саме: 1) площею 0.0890 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_2 ; 2) площею 0,1544 га, кадастровий номер НОМЕР_3 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_4 ; 3) площею 0,2546 га, кадастровий номер НОМЕР_5 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_6 ; 4) площею 5.2979 га, кадастровий номер НОМЕР_7 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_8 , після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_3 (спадкова справа № 23/2019, заведена ІНФОРМАЦІЯ_9. Ппри цьому нею були надані документи, у тому числі: державні акти на право власності на земельні ділянки серії НОМЕР_4 , НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , НОМЕР_8 .

Згідно п.4.15 ст.4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених п.3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. П.3 глави 7 розділу І цього Порядку зазначає, що документи, на підставі яких вчинено нотаріальну дію, та документи або копії (витяги) з них, необхідні для вчинення нотаріальної дії, обов`язково долучаються до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса. У разі коли державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та об`єкт нерухомого майна проведено без видачі документа, що посвідчує таке право або у зв`язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, нотаріальна дія щодо такого майна вчиняється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Така інформація долучається до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса. Нормативними актами, які регулювали процедуру заповнення та видачі державних актів є: Інструкція про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державний актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею ( в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затверджена наказом Держкомзему України №43 від 04.05.1999. Інструкція про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затверджена наказом Держкомзему України від 22.06.2009 №325; п.2.9. Інструкції №43 зазначалося, що при заповненні державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою усі записи мають бути зроблені державною мовою, чітко і розбірливо, виправлення не допускаються. П.4.1. Інструкції № 325 передбачалося, що виправлення орфографічних або технічних помилок у бланку та державному акті не допускається. Відповідно до ч. 3 ст. 47 Закону України "Про нотаріат" нотаріус не приймає для здійснення нотаріальних дій документи і відмовляє у здійсненні нотаріальної дії, якщо представлені особою документи не відповідають вимогам законодавства України. Так, спадкоємцем ОСОБА_1 були надані правовстановлюючі документи, які не відповідають вимогам законодавства України, а саме в яких присутні виправлення кадастрового номеру чим порушується: Інструкція про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державний актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею ( втому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затверджена наказом Держкомзему України №43 від 04.05.1999; Інструкція про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затверджена наказом Держкомзему України від 22.06.2009 №325; п. 4.15 статті 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України та ст. 47 Закону України "Про нотаріат". Питання про визнання права власності на зазначені земельні ділянки за ОСОБА_1 залишає на розсуд суду (а.с.60).

В справі достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін, сторони просять розглянути справу у їх відсутність. Тому суд ухвалив на підставі ст.ст.223 ЦПК України розглянути справу у їх відсутність, і на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України не здійснювати фіксацію судового процесу звукозаписувальними технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи, судом фактично встановлено , що згідно з свідоцтвом про народження ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Петрівка Приморського району Запорізької області, її батьки: ОСОБА_6 , ОСОБА_3 (а.с.14). У свідоцтві про укладення шлюбу зазначено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уклала шлюб, після реєстрації шлюбу прізвища подружжя: ОСОБА_5 , ОСОБА_1 (а.с.15). На ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , видано паспорт громадянина України (а.с.10), на її ім`я виданий ідентифікаційний номер (а.с.11).

У свідоцтві про смерть вказано, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 у віці 67 років в с.Петрівка Приморського району Запорізької області, актовий запис №34 від 23.11.2018 (а.с.16). Згідно з довідкою про причину смерті №25 від 22.11.2018 причиною смерті ОСОБА_3 є набряк мозку, інфаркт головного мозку (а.с.17).

Згідно з довідкою від 10.06.2019, виданою виконавчим комітетом Новоолексіївської сільської ради Приморського району Запорізької області ОСОБА_3 мешкала та була зареєстрована з 1983 року по день смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 у АДРЕСА_1 . Разом з нею зареєстрована та мешкала її донька ОСОБА_1 з 1983 року, яка мешкає за вказаною адресою по теперішній час (а.с.18).

У Державному акті на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 зазначено, що власником земельної ділянки, площею 0,0890 га, розташованої на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є ОСОБА_3 . В акті в плані меж земельної ділянки зазначений кадастровий номер НОМЕР_11 , в якому містяться виправлення на номер НОМЕР_1 (а.с.19).

У Державному акті на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4 зазначено, що власником земельної ділянки, площею 0,1544 га, розташованої на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є ОСОБА_3 . В акті в плані меж земельної ділянки зазначений кадастровий номер НОМЕР_12 , в якому містяться виправлення на номер НОМЕР_3 (а.с.20).

У Державному акті на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 зазначено, що власником земельної ділянки, площею 0,2546 га, розташованої на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є ОСОБА_3 . В акті в плані меж земельної ділянки зазначений кадастровий номер НОМЕР_13 , в якому містяться виправлення на номер НОМЕР_5 (а.с.21).

У Державному акті на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_8 зазначено, що власником земельної ділянки, площею 5,2979 га, розташованої на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва є ОСОБА_3 . В акті в плані меж земельної ділянки зазначений кадастровий номер НОМЕР_14 , в якому містяться виправлення на номер НОМЕР_7 (а.с.22).

Згідно з Витягами з Державного земельного кадастру про земельні ділянки за ОСОБА_3 на праві приватної власності зареєстровані земельні ділянки, розташовані на території Мануйлівської сільської ради Запорізької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за кадастровими номерами: НОМЕР_15 , площею 0,0890 га (а.с.23,24); НОМЕР_7 площею 5,2979 га (а.с.28,29); НОМЕР_5 площею 0,2546 га (а.с.33,34); НОМЕР_3 площею 0,1544 га (а.с.38,39). В матеріалах міститься кадастрові плани земельних ділянок НОМЕР_1 (а.с.25,26,27); НОМЕР_7 (а.с.30,31,32); НОМЕР_5 (а.с.35,36,37); НОМЕР_3 (а.с.40,41, 42).

Згідно з висновками оціночна вартість земельних ділянок, розташованих на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва складає: площею 0,0890 га кадастровий номер НОМЕР_1 - 694,86 грн (а.с.6); площею 0,2546 га, кадастровий номер НОМЕР_5 - 1987,78 грн (а.с.7); площею 5,2979 га, кадастровий номер НОМЕР_7 - 41 363,35 грн (а.с.8); площею 0,1544 га, кадастровий номер НОМЕР_3 - 1205,48 грн (а.с.9).

В інформації приватного нотаріуса Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщина В.В. по спадковій справі ОСОБА_9 вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_9 надійшла заява ОСОБА_1 про прийняття спадщини за законом, і ІНФОРМАЦІЯ_9 відкрито спадкову справу №23/2019. Також ІНФОРМАЦІЯ_9 надійшла заява ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , про відмову від прийняття спадщини. Від інших осіб, заяв про прийняття спадщини на користь ОСОБА_1 . Від інших осіб заяв про прийняття або відмову від прийняття спадщини не надходило. Інформації про наявність або відсутність інших спадкоємців за законом або заповітом немає (а.с.74).

Згідно з матеріалами спадкової справи №23/2019, яку розпочато ІНФОРМАЦІЯ_9 приватним нотаріусом Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщиним В.В., ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_9 звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_3 (а.с.76). В матеріалах справи міститься заява ОСОБА_2 , у якій вона зазначила, що відмовляється від прийняття належної їй частки спадщини після смерті матері ОСОБА_3 на користь дочки спадкодавці ОСОБА_1 (а.с.76 оборот). До спадкової справи додані свідоцтво про смерть ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_8 року (а.с.77), копія паспорта ОСОБА_1 (а.с.77 оборот, 78), ідентифікаційний номер на ім`я ОСОБА_1 (а.с.78 оборот), свідоцтво про укладення шлюбу ОСОБА_5 та присвоєння їй прізвища ОСОБА_1 (а.с.79); свідоцтво про народження ОСОБА_5 (а.с.79 оборот); довідка про місце мешкання померлої ОСОБА_3 (а.с.80); довідка про причину смерті ОСОБА_3 (а.с.81); заява ОСОБА_1 про видачу свідоцтва про право на спадщину (а.с.83); свідоцтво про народження ОСОБА_10 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 , її батьками вказані - ОСОБА_11 та ОСОБА_12 (а.с.83 оборот); свідоцтво про укладення шлюбу ОСОБА_10 , присвоєння їй прізвища ОСОБА_13 (а.с.84); державні акти на право власності на земельну ділянку від 16.11.2005 НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , НОМЕР_8 (а.с.84 оборот, 85,86,87,88); повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб (а.с.88 оборот-89); постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.90-93). Згідно з інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №54990640, сформованої приватним нотаріусом Фіщиним В.В. у зв`язку з відкриттям спадкової справи станом на ІНФОРМАЦІЯ_9 о 09.34 годині за параметрами запиту - ОСОБА_3 у Спадковому реєстрі інформація відсутня (а.с.81 оборот). Згідно з інформаційною довідкою №54990652 зі Спадкового реєстру станом на ІНФОРМАЦІЯ_9 інформація щодо заповітів та спадкових договорів за параметром запиту ОСОБА_3 відсутня (а.с.82). ІНФОРМАЦІЯ_9 о 09.37 годині зареєстрована спадкова справа 23/2019 (№63706568), спадкодавець ОСОБА_3 (а.с.82 оборот).

У постановах про відмову у вчиненні нотаріальних дій приватного нотаріусу Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщина В.В. від 07.06.2019 вказано, що 07.06.2019 ОСОБА_1 звернулась з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходяться на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 (спадкова справа №23/2019, яка була заведена ІНФОРМАЦІЯ_9) площею 0,2546 га (державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_16 від 16.11.2005), площею 0,0890 га (державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 16.11.2005), площею 5,2979 га (державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_8 від 16.11.2005), площею 0,1544 га (державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4 від 16.11.2005). ОСОБА_1 були надані правовстановлюючі документи, в яких присутні виправлення кадастрового номеру. Постановлено відмовити ОСОБА_1 у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на вказане майно (а.с.43-46).

Відповідно до п.1 ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст.ст.1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Таким чином, цивільні права та обов`язки спадкодавця, у тому числі право власності на нерухоме майно, можуть переходити у спадщину.

Стаття 1217 ЦК України передбачає, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.1 ст.1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ч.2 ст.1258 ЦК України кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.1,2 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою

Відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.1, 2 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ч.1 ст.1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч.2 ст.1274 ЦК України спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

Таким чином, спадкоємством визначається перехід майна спадкодавця в разі його смерті до іншої особи - спадкоємця, у порядку, передбаченому законодавством, це система правовідносин, в межах яких здійснюється перехід, в тому числі належне оформлення, прав та обов`язків.

Для правильного вирішення спору про спадкування суд на підставі відповідних документів зобов`язаний перевірити: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства осіб, які звернулись з позовом в суд (докази родинних та інших відносин), наявність спадкової справи, факт прийняття спадщини спадкоємцем при визнанні права власності, відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, оскільки за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У розділі 22 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 №20/5 і зареєстрованої в Мінюсту України 03.03.2004 вказано, що при підготовці до видачі свідоцтва про право на спадщину за законом або заповітом нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

Згідно із ч.1 ст.181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Відповідно до ст.125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, а також право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується: цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; свідоцтвом про право на спадщину (ч.1 і ч.2 ст.126 ЗК України).

Відповідно до ст.126 ЗК України право власності на земельну ділянку посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.67 Закону України Про нотаріат свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством, а тому за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину не підлягають судовому розглядові. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися в суд за правилами позовного провадження.

Згідно з п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

У судовому засіданні встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . В цей день відповідно до ст.1218, 1220 ЦК України відкрилася спадщина на усі права та обов`язки, що належали спадкодавцю ОСОБА_3 на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок її смерті. Позивачка ОСОБА_1 зареєстрована та мешкала разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , як спадкоємиця першої черги протягом встановленого законодавством строку не заявила відмову від прийняття спадщини, яка відкрилась після померлої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 подала заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, тобто вважається такою, що прийняла спадщину.

Спадкоємиця ОСОБА_2 подала до нотаріальної контори заяву про відмову від прийняття належної їй частки спадщини після померлої матері ОСОБА_3

Інформації про наявність інших спадкоємців за законом або заповітом не встановлено.

У витягах з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 12.06.2019 зазначені відомості про реєстрацію земельних ділянок, що є приватною власністю, право власності зареєстровано за ОСОБА_3 , а саме: 1) площею 0,0890 га, кадастровий № НОМЕР_1 , зареєстровану 16.11.2005 Відділом Держгеокадастру у Приморському районі Запорізької області, документ, що посвідчує це право - Державний акт від 16.11.2005 НОМЕР_21 ; 2) площею 5,2979 га, НОМЕР_7 , зареєстровану 16.11.2005 Відділом Держгеокадастру у Приморському районі Запорізької області, документ, що посвідчує це право - Державний акт від 16.11.2005 ЗП № НОМЕР_17 ; 3) площею 0,2546 га, кадастровий № НОМЕР_5 , зареєстровану 16.11.2005 Відділом Держземагенства у Приморському районі Запорізької області, документ, що посвідчує це право - Державний акт НОМЕР_22; 4) площею 0,1544 га, кадастровий № НОМЕР_3 , зареєстровану 16.05.2005 Відділом Держгеокадастру у Приморському районі Запорізької області, документ, що посвідчує це право - Державний акт НОМЕР_23.

ІНФОРМАЦІЯ_9 приватним нотаріусом Фіщиним В.В. зареєстрована спадкова справа № 23/2019 до майна померлого - ОСОБА_3 ОСОБА_1 07.06.2019 звернулась до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтв про право на спадщину за законом на земельні ділянки, які належали ОСОБА_3 Але на теперішній час правовстановлюючі документи на земельні ділянки - Державні акти від 15.11.2005 серії НОМЕР_2 ; серії НОМЕР_8 ; серії НОМЕР_6 ; серії НОМЕР_4 містять виправлення кадастрових номерів, тому нотаріусом прийнято рішення про відмову позивачці у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на це майно. В зв`язку з викладеним вона не може оформити право на спадок в нотаріальній конторі.

З набранням чинності 01.01.2013 Закону України Про державний земельний кадастр від 07.07.2011 №3613-УІ та Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого ПКМУ від 17.10.2012 №1051, посвідчення права власності на земельну ділянку здійснюється відповідно до ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень без оформлення державних актів. Тому з 01.01.2013 державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються, а отже отримати новий акт взамін того, в якому міститься виправлення неможливо. Крім того, позивачка, яка не є власницею земельних ділянок, не має правових підстав звернутися до відповідних органів з заявами про видачу їй документів на підтвердження права власності на об`єкт нерухомості, який належить іншій особі.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено факт наявності спадкових прав позивачки на спадкове майно та неможливість їх оформлення у встановленому законом порядку, її вимоги не суперечать чинному законодавству та не порушують прав відповідачів, які заперечень за позовом не надали, спадкоємиця реалізувала своє право на отримання відповідних правовстановлюючих документів на успадковане нерухоме майно в позасудовому порядку не має можливості. Тому суд приходить до висновку про обґрунтованість позову та наявність підстав для його задоволення.

Позивачка не заявляє у позові вимог про стягнення з відповідачів судового збору тому судовий збір з відповідачів не стягується.

Керуючись ст.ст.16, 181, 328, 392, 1216, 1218, 1220, 1223, 1225 ЦК України, ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України, ст.67 Закону України Про нотаріат , ст.ст.3, 4, 10, 12, 13, 19, 60, 79-81, 174, 235, 247, 258-259, 263-265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник адвокат Полулях Тетяна Валеріївна до ОСОБА_2 , Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, третя особа Приватний нотаріус Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщин Валентин Валентинович, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 , на земельні ділянки, розташовані на території Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а саме:

- площею 0.0890 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , Державний акт на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_2 ;

- площею 0,1544 га, кадастровий номер НОМЕР_3 , Державний акт на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_4 ;

- площею 0,2546 га, кадастровий номер НОМЕР_5 , Державний акт на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_6 ;

- площею 5.2979 га, кадастровий номер НОМЕР_7 , Державний акт на право власності на земельну ділянку Серії НОМЕР_8 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_18 .

Представник позивача - ОСОБА_4 , мешкає за адресою: адреса місцезнаходження: АДРЕСА_3 .

Відповідач - ОСОБА_2 , адреса місця знаходження: АДРЕСА_4 , ІПН НОМЕР_19 .

Відповідач - Мануйлівської сільської ради Приморського району Запорізької області, адреса місцезнаходження: 72121, Запорізька область, Приморський район, с.Мануйлівка, вул.Сонячна, буд.22, код ЄДРПОУ 04353787.

Третя особа - приватний нотаріус Приморського районного нотаріального округу Запорізької області Фіщин Валентин Валентинович, знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 .

Суддя підпис Т.В. Стріжакова

Згідно з оригіналом: суддя Т.В. Стріжакова

09.08.2019

Дата ухвалення рішення09.08.2019
Оприлюднено13.08.2019
Номер документу83578842
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —326/918/19

Рішення від 09.08.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні