Ухвала
від 14.08.2019 по справі 133/1399/19
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 133/1399/19

У Х В А Л А

Іменем України

14.08.19

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Суддя Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Сєчко В.Л. розглянув в порядку спрощеного позовного провадження в м. Козятині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - релігійна організація "Релігійна громада Української Православної Церкви" с. Гурівці Козятинського району та третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації про визнання недійсними рішень загальних зборів, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - релігійна організація "Релігійна громада Української Православної Церкви" с. Гурівці Козятинського району та третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації про визнання недійсними рішень загальних зборів релігійної організації Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці с. Гурівці Козятинського району Української Православної Церкви , оформлене протоколом №1 від 13.01.2019 щодо зміни підлеглості у канонічних та організаційних питаннях Релігійної організації Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці с. Гурівці Козятинського району Української Православної Церкви , визнання недійсними рішень загальних зборів релігійної організації Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці с. Гурівці Козятинського району Української Православної Церкви , оформлене протоколом №2 від 09.02.2019.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач вважає недійсним протокол №1 та №2 загальних зборів Релігійної організації Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області про зміну канонічної підлеглості релігійної громади та про затвердження Статуту релігійної громади, оскільки вони, на її думку, проводились не членами релігійної громади та являються незаконними. Позивач посилається на те, що вона, як член релігійної громади (парафії) с. Гурівці Вінницької області Української православної церкви та інші члени релігійної громади не бажають змінювати підлеглість у канонічних та організаційних питаннях шляхом приєднання до ПЦУ.

Відповідач ОСОБА_2 надав суду відзив в якому просить слухати справу у загальному позовному провадженні та заслухати покази свідків .

Від представника відповідачів - адвоката Чубенко С.В. надійшов відзив в якому вона просить закрити провадження у справі, оскільки спір підсудний господарському суду, так як позов подано членом релігійної громади, яка є юридичною особою, до членів цієї ж релігійної громади. Також просить закрити провадження, з тої підстави, що спір є внутрішнім спором церкви та не підсудний суду. З урахуванням ст.35 Конституції України кожен має право на свободу світогляду та віросповідання .

Третя особа - Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації подало суду пояснення щодо позову в якому просить закрити провадження у справі, оскільки зазначений спір повинен розглядатись господарським судом в порядку передбаченому ГПК, так як позов подано членом релігійної громади, яка є юридичною особою , до членів цієї ж релігійної громади.

Третя особа - релігійна організація Релігійна громада Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області подала пояснення щодо позову в якому зазначено , що зміна підлеглості , перехід з УПЦ до ПЦУ це зрада віри. Новостворена ПЦУ не визнається помісними Церквами , як Церква. ПЦУ визнається помісними церквами, такою що не висвячена у єпископів та священиків, такою що не має канонічної хіротонії. Збори православних віруючих жителів с. Гурівці не можуть вважатись зборами членів релігійної громади , оскільки їх учасники не є членами Релігійної громади УПЦ с. Гурівці. Вони є зборами членів територіальної громади с.Гурівці, а тому не мають повноважень приймати рішення від імені релігійної громади с. Гурівці.

Позивач ОСОБА_1 надала відповідь на відзив ОСОБА_2 , відповідь на відзив адвоката Чубенко С.В. та відповідь на пояснення Управління у справах національностей та релігій в яких зазначила , що прийняті на зборах 13.01.2019 рішення порушують її права як члена релігійної громади УПЦ с. Гурівці Вінницького району Вінницької області. Членство у парафіяльних зборах визначається не за кількісними, а за якісними характеристиками громадян, які є прихожанами відповідного храму.

Відповідачі визначають в протоколі, що це по суті збори православних громадян с. Гурівці і на їхню думку останнє є те саме, що і загальні збори релігійної громади Отже, саме формулювання питання загальних зборів під головуванням ОСОБА_8 . свідчить про те, що відповідні жителі села до 2019 жодної участі в житті громади не брали, відповідачі не зафіксовані жодним протоколом релігійної організації як члени громади і останні 13.01.2019 зібрались та вирішили себе проголосити такими членами з метою заволодіння церковним майном, а це є недопустимим.

Закон передбачає можливість зміни релігійної громади, якщо за таке рішення проголосували 2/3 її членів, а не віруючих громадян та засвідчать таке рішення своїми підписами. Зі змісту протоколу від 09.02.2019 загальних зборів релігійної громади не вбачається наявність поіменного голосування та підписів 2/3 членів за рішення про внесення змін до Статуту про зміну підлеглості релігійної громади. Тому вирішення долі канонічної приналежності православного храму УПЦ с. Грурівці відбулося жителями за відсутності необхідних повноважень .

Висновки представника третьої особи про розгляд справи господарським судом являється хибним , оскільки позов подано до відповідачів не як до членів релігійної організації , що є юридичною особою , а як до фізичних осіб, які вважають себе членами релігійної організації та позов обгрунотовано саме тим, що відповідачі не є членами релігійної організації.

Посилання представника відповідача на не порушення прав позивача та можливість нею разом з іншими членами громади утворити нову релігійну громаду є неприйнятними та не заслуговують на увагу, оскільки членство в релігійній громаді позивача доведено належними доказами, склад членів релігійної громади зафіксовано в пртоколі 12.01.2019, абсолютна більшість членів даної релігійної громади прийняла рішення про вірність канонічній УПЦ.

Відповідачі подали суду два заперечення в одному з яких вказали , що вважають рішення православних віруючих релігійної громади відповідає як статуту релігійної організації Релігійна громада (парафія) села Гурівці Козятинського району єпархії УПЦ так і Закону України Про свободу совісті та релігійні організації , це право кожного, тому відмінити протоколи №1 від 13.01.2019 та №2 від 09.02.2019 не має підстав.

В іншому запереченні просять не визнавати недійсними рішення загальних зборів релігійної організації Релігійна громада (парафія) с. Гурівці Козятинського району єпархії УПЦ , оформлене протоколом №1 від 13 січня 2019 року, підписані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ; рішення загальних зборів релігійної організації Релігійна громада (парафія) с. Гурівці Козятинського району єпархії УПЦ , оформлене протоколом № 2 від 09 лютого 2019 року, підписані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Визнати недійсними протокол б/н від 12 січня 2019 року загальних зборів релігійної громади - Парафіяльних зборів Релігійної громади Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області (код ЄДРПОУ 40572001) за підписами голови загальних зборів ОСОБА_9 і секретаря загальних зборів ОСОБА_10 Н.Г.; визнати недійсними протокол № 1 від 13 січня 2019 року загальних зборів релігійної . громади - Парафіяльних зборів Релігійної громади Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області за підписами голови загальних зборів ОСОБА_9 і секретаря загальних зборів Фіщук Г.С.; визнати недійсними протокол № 2 від 9 лютого 2019 року загальних зборів релігійної громади - Парафіяльних зборів Релігійної громади Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області (код ЄДРПОУ 40572001) за підписами голови загальних зборів ОСОБА_9 . і секретаря загальних зборів Фіщук Г ОСОБА_11 С.; зобов`язати протоієрея ОСОБА_12 , ієрея ОСОБА_9 , Вінницьку єпархію УПЦ виконати рішення загальних зборів Релігійна громада (парафія) села Гурівці Козятинського району Вінницької області УПЦ (по статуту) або Релігійної громади Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області (по ЄДРПОУ 40572001) від 13 січня 2019 року протокол № 1 і від 09 лютого 2019 року протокол № 2 та рішення парафіяльних зборів від 06 червня 2019 року протокол № 5 про передачу голові парафіяльної ради ОСОБА_4 , як правонаступникам ключі від храму, церковне майно та кошти парафії в десятиденний термін.

Суд, вивчивши матеріали справи, з`ясувавши обставини справи вважає за можливе, задовольнити частково клопотання представника відповідачів та третьої особи-Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації та закрити провадження у справі.

Судом встановлено, що 25.07.1946 було укладено типовий договір про передачу православної церкви, церковних споруд та іншого майно між Радою депутатів трудящих та прихожанами православної віри даного храму в с. Гурівці Козятинського району Вінницької області в кількості 20 осіб. Таким чином, було утворено релігійну громаду Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області.

19.03.1992 було здійснено первинну державну реєстрацію Статуту релігійної громади Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області з приналежністю до Української православної церкви.

Згідно протоколу від 18.12.1991 приходських зборів було вирішено затвердити статут УПУ с. Гурівці.

23.12.1992 №420 зареєстровано заяви членів релігійної громади УПЦ с. Гурівці, серед яких позивачка визначена членом релігійної громади. Державна реєстрація статуту здійснена згідно свідоцтва за №420 від 19.03.1992.

13 січня 2019 року відбулися Парафіяльні збори (Загальні збори) релігійної громади (Парафії) с. Гурівці Вінницького району Вінницької області Української православної церкви, на яких члени парафіяльних зборі в кількості 19 чоловік, на чолі з настоятелем Парафії у відповідності до рішення Собору єпископів Української Православної Церкви 13.11.2018 засвідчили свою вірність канонічній Українській Православній Церкві, яка перебуває у єдності зі світовим Православ`ям. Парафіяльні збори проведені в приміщенні храму с. Гурівці.

Даний протокол нотаріально посвідчений та затверджений згідно Статуту про управління УПЦ правлячим архієреєм Вінницької єпархії УПЦ Архієпископом Варсонофієм та наданий до Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації.

Також, 13 січня 2019 року були проведені загальні збори Релігійної організації Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви с. Гурівці Козятинського району Вінницької області , з присутніми членами парафіяльних зборів в кількості 264 чоловік на яких прийнято рішення про зміну канонічної підлеглості релігійної громади, а на зборах 09 лютого 2019 року, з присутніми членами парафіяльних зборів в кількості 107 чоловік прийнято рішення про затвердження Статуту релігійної громади та 19.04.2019 подали заяву до Управління у справах національностей та релігії Вінницької облдержадміністрації про реєстрацію статуту у новій редакції у зв`язку зі зміною підлеглості та підпорядкуванню Православній Церкві України.

Таким чином спір між сторонами виник щодо зміни канонічної підлеглості релігійної громадитобто всередині Церкви.

Відповідно до статті 35 Конституції України церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви; жодна релігія не може бути визнана державою як обов`язкова, а згідно із статтею 5 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" , (надалі Закону) церква (релігійні організації) в Україні відокремлена від держави; Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій, не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії.

Згідно ст. 8,9 цього ж Закону , релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадяни одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості. Повідомлення державних органів про утворення релігійної громади не є обов`язковим. Релігійні управління і центри діють на підставі своїх статутів (положень), що реєструються у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону.

Європейський Суд з прав людини у своєму рішенні від 14 червня 2007 року у справі Свято-Михайлівська Парафія проти України зазначив, що в той час,як свобода віросповідання - це, перш за все, особиста справа кожного, вона також означає, серед іншого, свободу"сповідувати релігію" самому або в об`єднанні з іншими, публічно та в колі тих, хто поділяє цю віру.

Оскільки релігійні громади традиційно існують у вигляді організованих структур, статті 8, 9 Закону мають тлумачитися в світлі статті 11 Конвенції, яка захищає об`єднання від невиправданого втручання з боку держави.

Будь-які повноваження держави оцінювати легітимність релігійних поглядів є несумісними з її обов`язком, визначеним у практиці суду, бути нейтральною та безсторонньою.

Відповідно до ст..19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Виходячи із наведених норм чинного законодавства, втручання держави у діяльність релігійної організації у спосіб, вказаний позивачем для захисту порушених, на її думку прав, є безпосереднім втручанням держави у релігійну діяльність відповідної релігійної громади. Такого способу захисту прав особи наведені вище норми права не передбачають.

Відповідно до ст.255 ч. 1 п. 2 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порідку цивільного судочинства.

Оскільки провадження у справі закривається у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду в порідку цивільного судочинства, то позивачу - ОСОБА_1 необхідно повернути з державного бюджету сплачений судовий збір, що становить 1536,80 грн.

Керуючись п.2 ч.1 ст.255 ЦПК України, п.5 ч.1 ст.7 ЗУ Про судовий збір суд -

У Х В А Л И В :

Провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - релігійна організація "Релігійна громада Української Православної Церкви" с. Гурівці Козятинського району та третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації про визнання недійсними рішень загальних зборів закрити у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду в порідку цивільного судочинства.

Судовий збір в сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок, сплачений 30.05.2019 в ПАТ Райффайзен Банк Аваль квитанція №NIC3С3761М та судовий збір в сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок, сплачений 30.05.2019 в ПАТ Райффайзен Банк Аваль квитанція №NIC3С3480М на рахунок № НОМЕР_1 , МФО 899998, одержувач коштів : УК у Козятинському районі та м. Козятині, 22030101 повернути ОСОБА_1

Ухвала суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд протягом протягом 15 днів з дня складання повного судового рішення .

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Повне судове рішення складено 14.08.2019.

Суддя - підпис -В.Л. Сєчко

З оригіналом вірно: Суддя Секретар

14.08.2019

Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено15.08.2019
Номер документу83621415
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними рішень загальних зборів

Судовий реєстр по справі —133/1399/19

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Постанова від 23.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Постанова від 01.10.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Постанова від 01.10.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні