Ухвала
від 15.08.2019 по справі 357/9089/19
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/9089/19

1-кс/357/3562/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2019 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 (згідно постанови про призначення прокурора у кримінальному провадження),

розглянувши клопотання в.о. керівника Білоцерківської місцевої прокуратури радника юстиції ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №42019111030000158 від 03 червня 2019 року за ознаками злочину, передбаченого ст.356КК України, -

в с т а н о в и в :

14 серпня 2019 року до слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання в.о. керівника Білоцерківської місцевої прокуратури радник юстиції ОСОБА_4 , про накладення арешту наземельну ділянкурозташовану в АДРЕСА_1 ,кадастровий номер3220410500:06:007:0024,площею 26,2га танежитлові будівлі,що знаходятьсяна ній«А»,«П»,«В»,«Г»,«Д»,«Е»,«Ж»,«К»,«Л»,«М»,«Н»,«О»,«С»,«Т»,«У»,«Ф»,«З»,які належатьна правівласності ТОВ«Узин-Агроінвест»код ЄДРПОУ35528563,місце знаходження,Київська область,м.Узин,Білоцерківського району,вул.Поповича буд.150,іззабороною відчуження.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Білоцерківською місцевою прокуратурою 03 червня 2019 року, за результатами розгляду листа департаменту екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації, внесено відомості до ЄРДР за № 42019111030000158 від 03 червня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, за фактом здійснення посадовими особами ТОВ «Узин-Агроінвест» господарської діяльності без дозвільних документів, чим заподіяно шкоду інтересам громади м. Узина. Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється СВ Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Узин-Агроінвест» займається тваринництвом, а також вирощуванням зернових і технічних культур. Юридичне та фактичне місцезнаходження є Білоцерківський район, м. Узин, вул. Поповича 150 та вул. Московська, 2б.

Для розведення тваринництва, а саме свиней, товариство має у своїй власності спеціальний свинокомплекс, який в 2018 році реконструйовано шляхом будівництва свинарника, котельні та рампи без отримання дозволу на виконання будівельних робіт, без розробленої та затвердженої в установленому законодавством порядку проектної документації, чим порушено вимоги ст.31 та ч.1 ст.37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Крім того встановлено, що ТОВ «Узин-Агроінвест» не забезпечено здійснення авторського та технічного нагляду під час реконструкції свинокомплексу, чим порушено вимоги ч.1, 2 ст.11 Закону України «Про архітектурну діяльність».

Більше того, ТОВ «Узин-Агроінвест» здійснює експлуатацію свинокомплексу за адресою м. Узин вул. Московська 2-б, який в порушення ч.8 ст.39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» не прийнято в експлуатацію, таким чином ухиляючись від укладення договору та слати до бюджету коштів пайової участі у розвитку інфраструктури громади.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що адміністративна будівля ТОВ «Узин-Агроінвест» по вул. Поповича 150 в м. Узин, як встановлено в ході неодноразових перевірок Білоцерківським РВ ГУ ДСНС України у Київській області, не відповідає ряду вимог протипожежного законодавства, з огляду на викладене, вказаний орган звернуся до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи адмінбудівлі ТОВ «Узин-Агроінвест». Підставою для подання позову стало те, що виявлені в ході проведення перевірки порушення, а саме: відсутність систем пожежної сигналізації в складських приміщеннях та адміністративній будівлі, вогнезахисного оброблення дерев`яних конструкцій, засобів блискавкозахисту, в повній кількості, згідно норм, вогнегасників, піску, інших засобів пожежогасіння та інші суттєві порушення протипожежного законодавства, створюють небезпеку для працівників підприємства, а також мешканців м. Узин, оскільки підприємство знаходиться в безпосередній близькості із житловою забудовою.

Також слід зауважити, що згідно інформації головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, за результатами позапланової перевірки складено акт від 06.08.2019 № 10-04.1-17/ 39, в ході якого виявлено порушення вимог санітарного законодавства, а саме:

-не встановлено розміри санітарно-захисних зон для об`єктів ТОВ «Узин - Агроінвест», що є джерелами виробничих шкідливостей, їх розміщення та достатність розмірів цих зон не підтверджено з урахуванням реальної санітарної ситуації (фонового забруднення, особливостей рельєфу, метеоумов, рози вітрів та ін.), а також даних лабораторних досліджень щодо аналогічних діючих підприємств та об`єктів, що є порушенням вимог;

-територія санітарно-захисної зони не розпланована та не упорядкована. Відсутній план та проект озеленення санітарно-захисної зони;

-концентрації та рівні шкідливих факторів на зовнішній межі санітарно-захисної зони, зверненої до житлової забудови, перевищують їх гігієнічні нормативи (ГДК);

-відповідно до протоколу випробування повітря населених місць ДУ «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» № 1751 від 05.06.2019 визначено, концентрація хімічних речовин (аміак, азоту діоксид, сірководень) перевищують ГДК згідно «Гранично-допустимих концентрацій хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених Т.в.о. Головного державного санітарного лікаря України від 03.03.2015.Відповідно до протоколів дослідження якості атмосферного повітря у місті Узин з 22 квітня по 28 липня 2019 року проведеної Департаментом екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації визначено, концентрація хімічних речовин (аміак, озон) перевищують ГДК;

-не розроблено та не узгоджено проект організації санітарно-захисної зони підприємства ТОВ «Узин - Агроінвест»в комплексі з проектом будівництва (реконструкції) даного підприємства з першочерговою реалізацією заходів, передбачених у зоні.

Крім того, встановлено, що підприємством не визначено категорії, до яких належать побічні продукти тваринного походження, що утворюються на його потужностях, а також не ведеться облік щодо їх кількості і якості. Щомісячна інформація про діяльність підприємства у даній сфері Білоцерківському районному управлінню Головного управління не надається.

Також виявлено, що відповідні договори, акти приймання - передачі та акти виконаних робіт при видаленні побічних продуктів тваринного походження, не складались.

За результатами заходу державного нагляду (контролю) Головним управлінням направлена позовна заява до Київського окружного адміністративного суду щодо застосування заходів реагування, а саме: тимчасово зупинити виробництво (виготовлення продукції) ТОВ «Узин - Агроінвест» до моменту розроблення та узгодження з Держпродспоживслужбою проектів організації санітарно захисних зон та отримання позитивних висновків державної санітарно - епідеміологічної експертизи.

Відповідно до інформаційної довідки із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за №154636690 земельна ділянка в АДРЕСА_1 , з кадастровим номером 3220410500:06:007:0024 площею 26.2 га та нежитлові будівлі, що знаходяться на ній «А», «П», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Т», «У», «Ф», «З» належать на праві власності ТОВ «Узин-Агроінвест».

Таким чином, на даний час встановлено, що на земельній ділянці з кадастровим номером 3220410500:06:007:0024, в порушення вимог містобудівного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарного та протипожежного законодавства, ТОВ «Узин-Агроінвест» самоуправно здійснює експлуатацію нежитлових будівель будівель «А», «П», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Т», «У», «Ф», «З».

09 серпня 2019 року земельна ділянка з кадастровим номером 3220410500:06:007:002 та розташовані на ній нежитлові будівлі «А», «П», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Т», «У», «Ф», «З», належні ТОВ «Узин-Агроінвест», визнані речовим доказом у кримінальному провадженні.

Відомості за даним фактом 03 червня 2019 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42019111030000158 за ознаками злочину, передбаченого ст.356 КК України.

Клопотання про арешт слідчим подано з метою збереження речових доказів у справі, оскільки вилучені речі є можливимречовим доказом та предметом злочину.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав в повному обсязі, просив його задовольнити.

Власник майна в судове засідання не з`явився, був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяв та клопотань до суду не надходило.

Проаналізувавши вищенаведені обставини, вивчивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що на час розгляду клопотання є достатньо підстав вважати, щомайно, на яке слідчий просить накласти арешт, відповідає критеріям, зазначеним уст.98 КПК Українитаст.170 КПК України.

Згідно ч.1ст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2ст.170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, спеціальної конфіскації, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч.3ст.170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Згідно ч.5ст.171 КПК Україниклопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для накладення арешту на тимчасово вилучене майно (постанова про визнання речей та предметів речовими доказами та приєднання до матеріалів кримінального провадження від 14 серпня 2019 року, інформаціґя з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 154636690, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 111341817, результат перевірок Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, Акт № 578 від 06 червня 2019 року Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Акт № 214 від 11 березня 2019 року Державної служби України з надзвичайних ситуацій, результат перевірок Державної Архітектурно-будівельної інспекції України), питання про його повернення може бути вирішено після проведення відповідних судових експертиз.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.98,170-173,309 КПК України, -

п о с т а н о ви в :

Клопотання в.о. керівника Білоцерківської місцевої прокуратури радник юстиції ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №42019111030000158 від 03 червня 2019 року за ознаками злочину, передбаченого ст.356КК України - задовольнити.

Накласти арешт на:

- земельну ділянку в АДРЕСА_1 , з кадастровим номером 3220410500:06:007:0024 площею 26,2 га;

- нежитловібудівлі «А»,«П»,«В»,«Г»,«Д»,«Е»,«Ж»,«К»,«Л»,«М»,«Н»,«О»,«С»,«Т»,«У»,«Ф»,«З»,які належатьна правівласності ТОВ«Узин-Агроінвест»код ЄДРПОУ35528563,місце знаходження,Київська область,м.Узин,Білоцерківського району,вул.Поповича буд.150,іззабороною відчуження.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим.

На ухвалу може бути подана апеляція в порядку та строки передбачені ст. 395 КПК України.

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської областіОСОБА_1

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83651182
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Самоправство

Судовий реєстр по справі —357/9089/19

Ухвала від 06.05.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 06.05.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 08.10.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні