Рішення
від 02.08.2019 по справі 518/282/18
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №518/282/18

Провадження по справі №2/498/260/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2019 року смт. Велика Михайлівка Одеської області

Великомихайлівский районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді -Ткачук О.Л.

при секретарі судового засідання - Козачінській Л.Г.,

за участю представника позивача - адвоката Бурлака С.А.,

розглянувши у порядку загального провадження у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області про визнання права власності на нежитлову будівлю,-

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2018 року ОСОБА_1 звернувся з позовом до Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області про визнання права власності на нежитлову будівлю "Гараж (пожарка)" як власнику майнового паю члена колективного сільськогосподарського підприємства "Весняне". При цьому, позовна заява мотивована тим, що він працював та був членом колективного сільськогосподарського підприємства Весняне та був включений до списку осіб, які мають право на майновий пай. Ним була подана заява до комісії з організації вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування аграрного сектора економіки (комісії по розпаюванню майна), як власником Свідоцтва про право власності на майновий пай члена КСП (майновий сертифікат) та затвердженого списку переліку майна для виділення майнових паїв в натурі. Згідно рішення комісії йому та його родині ОСОБА_2 , які частково передали (продали) йому частку свого майнового паю, їм було виділено із складу пайового фонду майна в натурі як окремим власникам за їх бажанням, до складу якого входила нежитлова будівля гараж /пожарка/. Після чого, 19.06.2001 року комісія по розпаюванню майна передала йому, згідно відповідних документів, майновий пай в натурі гараж /пожарка/, загальна вартість якого становила 5000 грн. При отриманні майна в натурі та акту приймання-передачі майна, Свідоцтво про право власності на майновий пай члена КСП, він передав до підприємства та комісії з організації вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування аграрного сектора економіки (комісії по розпаюванню майна). В результаті чого дане свідоцтво було втрачено. В лютому 2018 році Ширяївською районною державною адміністрацією Одеської області у реєстрації права власності йому було відмовлено, оскільки у нього відсутнє свідоцтво про право власності на майновий пай, на яке виділене майно. Тому, він просить суд, визнати за ним право власності на нежитлову будівлю Гараж (пожарка) , яка розташована на території Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської за юридичною адресою: АДРЕСА_1.

12 березня 2018 року суддею Ширяївського районного суду Одеської області було відкрито провадження по вищезазначеній справі в порядку спрощеного позовного провадження.

07 вересня 2018 року цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області про визнання права власності на нежитлову будівлю, на підставі розпорядження в.о.голови Ширяївського районного суду Одеської області Алексєєвої О.В . , надіслана з Ширяївського районного суду Одеської області до Великомихайлівського районного суду Одеської області в порядку п.2 ч.1 ст.31 ЦПК України.

17 вересня 2018 року вищезазначена цивільна справа надійшла до Великомихайлівського районного суду Одеської області та визначена для розгляду в провадження судді Ткачук О.Л. в порядку ч. 1 ст.33 ЦПК України.

Ухвалою судді Ткачук О.Л. від 18 вересня 2018 року зазначену цивільну справу прийнято до провадження, позовну заяву залишено без руху і надано позивачу строк для усунення недоліків.

Ухвалою Великомихайлівського районного суду Одеської області від 19 жовтня 2018 року позовна заява ОСОБА_1 до Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області про визнання права власності на нежитлову будівлю залишено без розгляду з підстав невиконання ухвали суду від 18.09.2018 року про усунення недоліків позовної заяви.

Не погоджуючись з таким висновком суду, позивачем, в інтересах якого діє представник - адвокат Бурлака С.А., 19.11.2018 року подано апеляційну скаргу на зазначену ухвалу суду.

Постановою Одеського апеляційного суду від 11.04.2019 року апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Бурлака С.А задоволено. Ухвалу Великомихайлівського районного суду Одеської області від 19 жовтня 2018 року скасовано, справу направлено до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

13 травня 2019 року вищезазначена справа надійшла на адресу Великомихайлівського районного суду Одеської області.

Ухвалою суду від 14 травня 2019 року вищезазначена цивільна справа прийнята та призначена до розгляду у підготовчому засіданні.

Представник позивача - адвокат Бурлака С.А., у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені у позові.

Представник Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області у судове засідання не з`явився. В матеріалах справи наявна заява, згідно з якою сільська рада проти позову не заперечує і просить справу розглянути за їх відсутністю.

На підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази якими обґрунтовуються доводи позивача, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Указом Президента України від 29 січня 2001 року № 62/2001 "Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки" та постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 передбачено недопущення порушень майнових прав, забезпечення вільного здійснення права власності на майнові паї та виділення групі осіб (окремим особам), які є власниками паїв, індивідуально визначених об`єктів зі складу майна реорганізованих сільськогосподарських підприємств чи їх правонаступників.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно рішення комісії по розпаюванню майна, протокол №4 від 19.05.2001 року було видано на підставі актів прийому передачі від 19.05.2001 року та 12.04.2004 року ОСОБА_1 та його родині ОСОБА_2 , було виділено із складу пайового фонду майна в натурі як окремим власникам за їх бажанням майно, до складу якого входила нежитлова будівля гараж /пожарка/.

19.06.2001 року комісія по розпаюванню майна передала ОСОБА_1 відповідно до акту прийому-передачі майнового паю згідно рішення комісії по розпаюванню майна, протокол №4 від 19.05.2001 року, майновий пай в натурі гараж /пожарка/, загальна вартість якого становила 5000 грн.

Передача даної нежитлової будівлі гараж /пожарка/, кількість 1 шт., на суму 5000 грн., також підтверджується накладною №253 від 06 місяця 09 числа, яка видана СВК Весняне та накладної на майно №25 від 06 місяця 09 числа.

Крім того, довідкою Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області від 27.06.2017 року №550 також підтверджено факт того, що приміщення гаражу /пожарка/, згідно рішення комісії по розпаюванню майна, протокол №4 від 19.05.2001 року, майновий пай переданий ОСОБА_1 , не розпайованим не значиться.

Згідно рішення Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області №20 від 26.05.2017 року Про присвоєння юридичної адреси нежитловій будівлі Гараж /пожарка/ , розташованній в АДРЕСА_1 , присвоєна юридична адреса нежитловій будівлі Гараж /пожарка/ , розташованій на території Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області : АДРЕСА_1.

10 серпня 2017 року виготовлено технічний паспорт на виробничий будинок нежитлова будівля АДРЕСА_1 , власником якої є ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Згідно договору оренди землі №9 від 12.02.2019 року, ОСОБА_1 є користувачем земельної ділянки площею 75 кв.м, яка надана йому в оренду Катерино-Платонівською сільською радою Ширяївського району Одеської області, що розташована за адресою: Одеська область Ширяївський район с.Ганно-Покрівка, на якій розташована нежитлова будівля Гараж (пожарка) .

За земельну ділянку, на якій розташована житлова будівля Гараж (пожарка) , власником якої є ОСОБА_1 в період з 2010 року по 2017 рік, сплачується постійно орендна плата до Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області, що підтверджується довідкою Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області від 02.02.2018 року №121.

Відповідно до звіту з незалежної оцінки по визначенню оціночної (ринкової) вартості нежитлової будівлі гаражу (пожарка) площею 76,5 м2, зо знаходиться в користуванні ОСОБА_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , складеного Ширяївським державним комунальним підприємством "Бюро технічної інвентаризації" 31 травня 2019 року, оціночна (ринкова) вартість об`єкта оцінки (без ПДВ) становить: 48602 (сорок вісім тисяч шістсот дві) грн.

За ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

В силу ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання права власності, якщо це право не визнається іншою особою.

Відповідно до п.9 ч.1 ст. 27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Приймаючи рішення суд враховує наступні нормативні положення.

За змістом ст.ст. 7, 9 Закону України Про колективне сільськогосподарське підприємство , майно колективного підприємства належить його членам на праві спільної часткової власності і після припинення членства на підприємстві у особи виникає право на отримання паю в натурі.

Наказом Міністерства аграрної політики від 14 березня 2001 № 62 затверджено Порядок розподілу та використання - майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 8 Порядку, кожен із співвласників має право скористатися своїм майновим паєм, зокрема, шляхом об`єднання свого майнового паю з паями інших співвласників, отримання майна у натурі у спільну часткову власність та передання його до статутного (пайового) фонду новостворюваної юридичної особи, у тому числі до обслуговуючого кооперативу; отримати свій майновий пай у натурі індивідуально чи разом із членами своєї сім`ї і використати його на свій розсуд; відчужити пай будь-яким способом в установленому законом порядку.

Згідно з пунктом 9 Порядку, виділення із складу пайового фонду майна у натурі окремим власникам чи групам власників за їх бажанням у процесі вирішення майнових питань здійснюється підприємством-правонаступником (користувачем) на підставі рішення зборів співвласників.

Пунктом 10 Порядку встановлено, що з метою реалізації права власності громадян на майнові паї, комісія, визначає користувачів пайового фонду майна реорганізованого підприємства, до яких перейшли зобов`язання з виділення майнових паїв співвласника; на основі заяв формує групи співвласників, які виявили бажання отримати свої майнові паї у натурі у спільну часткову власність єдиним комплексом та список осіб, які прийняли рішення отримати свої паї в індивідуальну власність, та для виділення не витребуваних паїв особам, які з різних причин не прийняли жодного з рішень щодо розпорядження належними їм майновими паями.

Відповідно до п. 15 Порядку, виділення майнових паїв у натурі окремим особам, які виявили бажання отримати свої майнові паї в індивідуальну власність, проводиться підприємством - користувачем майна із переліку майна, виділеного на ці цілі.

При виділенні майна в натурі конкретному власнику (пункт 15 Порядку) підприємство-правонаступник (користувач) одночасно з підписанням акта приймання-передавання майна робить відмітку про виділення майна в натурі у Свідоцтві про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (далі Свідоцтво), що засвідчується підписом керівника підприємства та печаткою. Свідоцтво з відміткою про виділ майна в натурі індивідуально, акт приймання-передавання майна можуть бути підставою для оформлення прав власності на зазначене майно у встановленому порядку.

Враховуючи вищезазначене, аналізуючи докази по справі в їх сукупності, суд приходить до переконання, що права позивача не визнаються, у зв`язку з втратою свідоцтва про право власності на майновий пай, підлягають захисту шляхом визнання за позивачем права власності на нежитлову будівлю Гараж (пожарка) , яка розташована на території Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської за юридичною адресою: АДРЕСА_1.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 200, 206, 263, 265, 268ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської області про визнання права власності на нежитлову будівлю - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на нежитлову будівлю Гараж (пожарка) , яка розташована на території Катерино-Платонівської сільської ради Ширяївського району Одеської за юридичною адресою: АДРЕСА_1.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду. Відповідно до пп.15.5 п.1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Великомихайлівський районний суд Одеської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 .

Відповідач: Катерино-Платонівська сільська рада Ширяївського району Одеської області, ідентифікаційний код 04379025, 66861 Одеська область Ширяївський район с.Катерино-Платонівка вул.Шкільна, буд.113.

Повний текст рішення складено на підписано 02 серпня 2019 року.

Суддя О.Л.Ткачук

Дата ухвалення рішення02.08.2019
Оприлюднено16.08.2019
Номер документу83654036
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нежитлову будівлю

Судовий реєстр по справі —518/282/18

Рішення від 24.07.2019

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Рішення від 02.08.2019

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 14.05.2019

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Постанова від 11.04.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 30.01.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 19.10.2018

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні