Ухвала
від 15.08.2019 по справі 398/976/19
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/976/19

провадження №: 2/398/993/19

УХВАЛА

"15" серпня 2019 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Авраменка О.В.,

з участю секретаря судового засідання Міщенко С.А.,

позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Олександрії в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді, Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про скасування запису №7583145 від 05.11.2014 року про реєстрацію права власності

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа позовом ОСОБА_1 до Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді, Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про скасування запису №7583145 від 05.11.2014 року про реєстрацію права власності.

29 липня 2019 року позивач через канцелярію суду подав уточнену позовну заяву, заяву про заміну неналежного відповідача - Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді на належного відповідача - Центр Державного земельного кадастру та заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: ТОВ Екотехноком-Експо , оскільки рішення у цій справі може вплинути на його права як орендаря спірної земельної ділянки.

Крім того, 27 червня 2019 року через канцелярію суду ВАТ Завод Агромаш подало заяву про його залучення до участі у розгляді справи як третьої особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, оскільки рішення у цій справі може вплинути на його права як постійного землекористувача спірної земельної ділянки.

В судовому засіданні позивач підтримав свою заяву, додатково пояснивши, що фактично уточненою позовною заявою він змінює предмет позову та збільшує позовні вимоги, оскільки в уточненій позовній заяві просить визнати недійсними витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку та зобов`язати внести зміни до кадастрової карти України. Крім того, у зв`язку з уточненням позову просив замінити неналежного відповідача - Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді на належного відповідача - Центр Державного земельного кадастру та залучити ТОВ Екотехноком-Експо до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору. Також підтримав заяву ВАТ Завод Агромаш про його залучення до участі у розгляді справи як третьої особа, яка не заявляє самостійний вимог щодо предмета спору.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися, причини неявки не повідомили.

Заслухавши думку позивача, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з п. п. 3, 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви, а також вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

За змістом ст. ст. 13, 43 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до п. 2 ч. 2 та ч. 3 ст. 49 ЦПК України позивач до закінчення підготовчого засідання має право збільшити розмір позовних та змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

За змістом ч. 2 ст. 51 ЦПК України суд до закінчення підготовчого провадження за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Згідно з ч. 1 ст. 53 ЦПК України особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

На підставі викладеного та з метою забезпечення реалізації позивачем його права на ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, суд приходить до висновку про можливість прийняття до розгляду уточненої позовної заяви в редакції від 26 липня 2019 року, якою змінено предмет позову та збільшено позовні вимоги, задоволення клопотання позивача про заміну неналежного відповідача - Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді на належного відповідача - Центр Державного земельного кадастру та заяви про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ТОВ Екотехноком-Експо .

Крім того, підлягає задоволенню заява ВАТ Завод Агромаш про його залучення до участі у розгляді справи як третьої особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Пунктом 2 частини 2 статті 198 ЦПК України передбачено, що у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, суд відкладає підготовче засідання.

Керуючись ст. ст. 49, 51, 198, 260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти до розгляду уточнену позовну заяву в редакції від 26 липня 2019 року, якою змінено предмет позову та збільшено позовні вимоги у справі за позовом ОСОБА_1 до Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді, Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про скасування запису №7583145 від 05.11.2014 року про реєстрацію права власності.

Клопотання позивача про заміну первісного відповідача належним відповідачем задовольнити.

Замінити первісного відповідача - Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді у справі за позовом ОСОБА_1 до Відділення Головного управління Державного кадастру в Кіровоградській області при Олександрійській міській раді, Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про скасування запису №7583145 від 05.11.2014 року про реєстрацію права власності, належним відповідачем - Державним підприємством Центр державного земельного кадастру (адреса місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Народного ополчення, буд. 3, код за ЄДРПОУ 21616582).

Заяву позивача про залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю Екотехноком-Експо як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, задовольнити.

Залучити як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю Екотехноком-Експо (адреса місцезнаходження: 28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Нагорна, буд. 106, код за ЄДРПОУ 00901476) до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області та Державного підприємства Центр державного земельного кадастру про скасування запису №7583145 від 05.11.2014 року про реєстрацію права власності та зобов`язання вчинити дії.

Заяву ВАТ Завод Агромаш про залучення до участі у справі як третьої особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, задовольнити.

Залучити як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Відкрите акціонерне товариство Завод Агромаш (адреса місцезнаходження: 03680, м.Київ, вул. Смолян, буд. 7, код за ЄДРПОУ 39482292) до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області та Державного підприємства Центр державного земельного кадастру , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю Екотехноком-Експо , про скасування запису №7583145 від 05.11.2014 року про реєстрацію права власності та зобов`язання вчинити дії.

Відкласти підготовче судове засідання на 08 год. 15 хв. 18 вересня 2019 року, яке відбудеться в приміщенні Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області (вул. Г. Сокальського, 76, м. Олександрія).

Направити відповідачам та третім особам копію цієї ухвали та копії позовної заяви з додатками.

Встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов, який має відповідати вимогам ч. ч. 3 - 6 ст. 178 ЦПК України.

Визначити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснень на позовну заяву, які мають відповідати вимогам ч. ч. 3 - 5 ст. 178 та ст. 181 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Авраменко

Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено16.08.2019
Номер документу83654550
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/976/19

Постанова від 25.03.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 21.12.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Рішення від 21.12.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні