Ухвала
від 13.08.2019 по справі 904/3825/18
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

13 серпня 2019 року

м. Київ

Справа № 904/3825/18

Провадження № 12-114гс19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Бакуліної С.В.,

суддів Антонюк Н. О., Анцупової Т. О., Британчука В. В., Власова Ю. Л., Гриціва М. І., Гудими Д. А., Данішевської В. І., Єленіної Ж. М., Золотнікова О. С., Кібенко О. Р., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Лященко Н. П., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Ситнік О. М., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю., Яновської О. Г.,

перевіривши наявність підстав для передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду

справи № 904/3825/18

за касаційною скаргою Комунального підприємства Міськавтопарк Дніпровської міської ради

на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 13 березня 2019 року та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми Ірма ЛТД

до Виконавчого комітету Дніпровської міської ради,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Комунальне підприємство Міськавтопарк Дніпровської міської ради,

про скасування рішення, виключення земельної ділянки із Переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у місті Дніпрі і зняття земельної ділянки (майданчика) з балансу,

ВСТАНОВИЛА:

Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційна фірма Ірма ЛТД звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Виконавчого комітету Дніпровської міської ради, у якому просило:

- скасувати рішення Виконавчого комітету Дніпровської міської ради № 884 від 14 листопада 2017 року про внесення змін до Переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у місті Дніпрі;

- виключити земельну ділянку (майданчик) за адресою: проспект Героїв, 48-Б з Переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у місті Дніпрі, зняти з балансу Комунального підприємства Міськавтопарк Дніпровської міської ради земельну ділянку (майданчик) за адресою: проспект Героїв, 48-Б.

Господарський суд Дніпропетровської області рішенням від 11 грудня 2018 року в задоволенні позову відмовив у повному обсязі.

Центральний апеляційний господарський суд постановою від 13 березня 2019 року скасував рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року і ухвалив нове рішення про часткове задоволення позову; скасував рішення Виконавчого комітету Дніпровської міської ради № 884 від 14 листопада 2017 року про внесення змін до Переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у місті Дніпрі в частині включення до Переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у місті Дніпро земельної ділянки за адресою: проспект Героїв, 48 Б; в іншій частині позову відмовив.

Не погоджуючись з постановою Центрального апеляційного господарського суду від 13 березня 2019 року та рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року, Комунальне підприємство Міськавтопарк Дніпровської міської ради звернулося з касаційною скаргою до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, в якій просить скасувати зазначенні судові рішення та закрити провадження у справі.

Відповідно до частини шостої статті 302 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 26 червня 2019 року відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою Комунального підприємства Міськавтопарк Дніпровської міської ради на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 13 березня 2019 року та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року; справу разом із касаційною скаргою передав на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини шостої статті 302 ГПК України, оскільки скаржник оскаржує судові рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Так, на обґрунтування касаційної скарги Комунальне підприємство Міськавтопарк Дніпровської міської ради, зокрема, зазначило, що спір у цій справі виник стосовно скасування рішення, прийнятого Виконавчим комітетом Дніпровської міської ради як суб'єктом владних повноважень, на виконання визначених підпунктом 8 пункту а частини першої статті 28 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні повноважень щодо підготовки та затвердження переліку спеціально відведених місць для паркування транспортних засобів. З огляду на викладене скаржник вважає, що ця справа належить до юрисдикції адміністративних судів.

Оскільки Комунальне підприємство Міськавтопарк Дніпровської міської ради оскаржує судові рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції, справа разом із касаційною скаргою підлягає прийняттю до розгляду Великою Палатою Верховного Суду.

Згідно із частиною першою статті 301 ГПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження. Частиною третьою цієї ж статті встановлено, що розгляд справ у суді касаційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Відповідно до частини другої статті 120 ГПК України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання, якщо їх явка є не обов'язковою. При цьому у частині другій статті 121 цього Кодексу зазначено, що ухвала, якою суд повідомляє про призначення судового засідання, повинна містити, зокрема, вказівку про те, що участь особи не є обов'язковою.

Наведені обставини є підставою для призначення справи до розгляду Великою Палатою Верховного Суду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи, що їх явка не є обов'язковою.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 120, 121, 233 - 235, 301, частиною шостою статті 302 ГПК України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до розгляду справу № 904/3825/18 за касаційною скаргою Комунального підприємства Міськавтопарк Дніпровської міської ради на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 13 березня 2019 року та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року.

2. Призначити справу № 904/3825/18 до розгляду Великою Палатою Верховного Суду в порядку спрощеного позовного провадження на 12 листопада 2019 року об 11 годині у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

3. Повідомити учасників справи, що їх явка не є обов'язковою.

4. Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач С. В. Бакуліна Судді: Н. О. Антонюк О. Р. Кібенко Т. О. Анцупова В. С. Князєв В. В. Британчук Л. М. Лобойко Ю. Л. Власов Н. П. Лященко М. І. Гриців О. Б. Прокопенко Д. А. Гудима Л. І. Рогач В. І. Данішевська О. М. Ситнік Ж. М. Єленіна О. С. Ткачук О. С. Золотніков В. Ю. Уркевич О. Г. Яновська

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення13.08.2019
Оприлюднено16.08.2019
Номер документу83666304
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3825/18

Судовий наказ від 02.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Окрема ухвала від 12.11.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Лященко Наталія Павлівна

Постанова від 12.11.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 06.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 10.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Судовий наказ від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Судовий наказ від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні