Рішення
від 12.08.2019 по справі 910/5640/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

12.08.2019Справа № 910/5640/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., за участю секретаря судового засідання Коверги П.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Трібо Трейд

до Товариства з обмеженою відповідальністю Регенераторний завод

треті особи , які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю Ренесанс 2019 та Товариство з обмеженою відповідальністю Білоцерківський завод Трібо

про стягнення заборгованості за поставлений товар в розмірі 660 427,08 грн.

Представники учасників справи:

від позивача: Крутоус М.В., ордер серія КС№486105;

від відповідача: не з`явився;

від третьої особи 1: не з`явився;

від третьої особи 2: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Трібо Трейд звернулось до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю Регенераторний завод про стягнення заборгованості за поставлений товар в розмірі 660 427,08 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на підставі Договору про переведення боргу № 1 від 15.01.2019, укладеного між ТОВ Трібо Трейд , як кредитором, ТОВ Регенераторний завод , як новим боржником, ТОВ ВО Сумський завод гумотехнічних виробів , як первісним боржником, до відповідача перейшли обов`язки первісного боржника з виконання зобов`язань за Договором поставки № 12 від 28.08.2017, укладеним між ТОВ Трібо Трейд та ТОВ ВО Сумський завод гумотехнічних виробів та Договором про відступлення права вимоги № 1 від 14.01.2019, укладеним між ТОВ Білоцерківський завод Трібо , ТОВ Трібо Трейд та ТОВ ВО Сумський завод гумотехнічних виробів .

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.05.2019 судом залишено позовну заяву без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків та встановлено спосіб їх усунення.

15.05.2019 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків, відповідно до якої, позивачем усунуто недоліки, зазначені в ухвалі Господарського суду міста Києва від 08.05.2019.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.05.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, залучено Товариство з обмеженою відповідальністю Ренесанс 2019 та Товариство з обмеженою відповідальністю Білоцерківський завод Трібо в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, підготовче засідання призначено на 18.06.2019.

03.06.2019 представником позивача подано клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

14.06.2019 представником відповідача подано клопотання про відкладення розгляду справи.

У судове засідання 18.06.2019 представник позивача з`явився, представники відповідача та третьої особи не з`явились.

За результатами судового засідання судом постановлено ухвалу про відкладення підготовчого судового засідання на 01.07.2019, яку занесено до протоколу судового засідання.

У судове засідання 01.07.2019 представник позивача з`явився, інші учасники судового процесу не з`явились.

Враховуючи, що судом здійснено усі необхідні та достатні дії для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, з огляду на відсутність підстав для відкладення підготовчого засідання, судом постановлено ухвалу про закриття підготовчого засідання та призначено справу до судового розгляду по суті на 29.07.2019, яку занесено до протоколу судового засідання.

У судове засідання 29.07.2019 представники учасників справи не з`явились.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.07.2019 розгляд справи відкладено на 12.08.2019.

У судове засідання 12.08.2019 представник позивача з`явився, представники відповідача та третіх осіб в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 202 ГПК України визначено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Частиною 1 ст. 202 ГПК України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Так, ухвали суду були надіслані за адресою відповідача та третіх осіб, які містяться у позовній заяві та у єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Крім того, процесуальні документи щодо розгляду спору у даній справі офіційно оприлюднені у Єдиному державному реєстрі судових рішень - www.reyestr.court.gov.ua, та знаходяться у вільному доступі.

Зважаючи на наявне в матеріалах справи клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи, подане 18.06.2019, яке свідчить про обізнаність відповідача про розгляд даної справи, оскільки відповідач правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався, неявка представника позивача не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду всіх обставин справи, враховуючи належне повідомлення всіх учасників справи про дату, час та місце судового засідання, що також підтверджується наявними в матеріалах справи рекомендованими повідомленням про вручення поштового відправлення.

При цьому суд приймає до уваги, що застосовуючи згідно з частиною 2 статті 11 ГПК України, статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при розгляді справи частину 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд зазначає, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується обов`язок добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (пункт 35 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії"(Alimentaria Sanders S.A. v. Spain") від 07.07.1989)

Таким чином, оскільки відповідач та треті особи були належним чином повідомлені про судове засідання та не повідомили про причини неявки в судове засідання, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників відповідача та третіх осіб.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

На виконання вимог ст. 223 Господарського процесуального кодексу України складено протоколи судових засідань, які долучено до матеріалів справи.

Відповідно до ст. 219 ГПК України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

У судовому засіданні 12.08.2019 відповідно до ст. 240 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

16 травня 2018 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Білоцерківський завод Трібо (далі - постачальник, третя особа 2) та Товариством з обмеженою відповідальністю Виробниче об`єднання Сумський завод гумотехнічних виробів (в подальшому змінено найменування на Товариство з обмеженою відповідальністю Ренесанс 2019 (далі - покупець, третя особа 1) укладено Договір поставки № 19/010-18 (далі - Договір поставки 1) за умовами якого постачальник зобов`язується поставляти покупцю фрикційні матеріали (далі - товар) окремими партіями, згідно погоджених замовлень покупця, а покупець зобов`язується оплачувати та приймати товар на встановлених Договором умовах та відповідно до видаткових накладних.

У видаткових накладних на відповідну партію товару сторонами погоджуються найменування (номенклатура), кількість, ціна товару, а також відомості про стандарти, технічні умови та інші нормативні документи, відповідно до яких, виготовлений товар. Після підписання сторонами видаткової накладної вона має юридичну силу специфікації в розумінні ст. 266 Господарського кодексу України (п. 1.2 Договору поставки 1.

Згідно пунктів 4.1 та 4.2 Договору поставки 1 поставка товару за цим Договором здійснюється партіями - згідно погоджених замовлень покупця. Поставка партій товару покупцю відбувається на умовах FCA, Київська область, м. Біла Церква, вул.. Леваневського, 95, згідно Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів Інкотермс редакції 2010 року протягом 15 календарних днів з моменту погодження замовлення покупця.

Відповідно до п. 4.4 Договору поставки1 кількість та найменування (номенклатура) фактично поставленої партії товару визначається за кількістю та найменуванням (номенклатурою), які вказані у видатковій накладній на відповідну партію товару. Видаткова накладна є невід`ємною частиною цього Договору.

Пунктом 4.8 Договору поставки 1 узгоджено, що зобов`язання постачальника по поставці партії товару вважаються виконаним після відвантаження партії товару відповідно до умов поставки (пункт 4.2 Договору). Факт отримання партії товару та супровідних документів підтверджується підписом уповноваженої особи покупця у видатковій накладній.

Датою поставки партії товару є дата підписання покупцем видаткової накладної на відповідну партію товару (п. 4.9 Договору поставки 1).

За умовами п. 5.1 Договору поставки 1 оплата партії товару здійснюється покупцем на умовах 100 % попередньої оплати протягом п`яти банківських днів з моменту отримання відповідного рахунку постачальника. Покупець здійснює оплату виключно на підставі рахунку постачальника, шляхом безготівкового перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника, вказуючи в платіжних документах формулювання Оплата по Договору № (номер цього Договору) від (дата укладення цього Договору) .

Пунктом 5.4 Договору поставки 1 сторонами узгоджено, що у тому разі, якщо Договором не передбачено умову про оплату партії товару з відстроченням платежу, а постачальник поставив товар без отримання 100% попередньої оплати і покупець прийняв такий товар, вважається, що строк виконання обов`язку покупця щодо оплати товару настав в момент отримання товару покупцем.

Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін та його скріплення печатками сторін і діє до 31.12.2018 (п. 9.1 Договору поставки 1).

Відповідно до специфікації № 1 до Договору поставки 1 сторонами узгоджено поставку товару на суму 1 606 435,20 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару.

На виконання умов Договору поставки 1 та специфікації, третьою особою 2 поставлено третій особі 1 товар згідно видаткових накладних № 1321 від 17.05.2018 на суму 1 113 937,20 грн., № 1477 від 31.05.2018 на суму 251 146,32 грн. та № 1918 від 13.07.2018 на суму 241 351,68 грн.

14 січня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Білоцерківський завод Трібо (далі - первісний кредитор), Товариством з обмеженою відповідальністю Трібо трейд (далі - новий кредитор, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю Виробниче об`єднання Сумський завод гумотехнічних виробів (далі - боржник) укладено Догові про відступлення права вимоги № 1 (далі - Договір 1), за умовами якого первісний кредитор у повній мірі відступає, а новий кредитор у повній мірі приймає на себе право вимоги, що належить первісному кредиторові, і стає єдиним кредитором за всіма вимогами, які існують на даний момент укладення даного Договору та можуть виникнути у майбутньому за Договором поставки № 19/010-18 від 16.05.2018, укладеним між первісним кредитором та боржником.

За цим Договором новий кредитор повністю одержує повне право (замість первісного кредитора) вимагати від боржника належного виконання зобов`язань за основним договором у сумі 287 000 грн. (п. 1.2 Договору 1).

Відповідно до п. 1.4 Договору 1 право вимоги первісного кредитора до боржника на суму 287 000 грн. за основним договором підтверджується наступними специфікаціями та видатковими накладними, які є невід`ємною частиною цього Договору і передаються первісним кредитором новому кредитору в момент підписання сторонами цього Договору:

№ п/пНазва документа№ документаДата документаСума документа з ПДВ (грн.) 1Специфікація№1 16.05.2018 1606435,20 2Видаткова накладна№1321 17.05.2018 1113937,20 3Видаткова накладна№1477 31.05.2018 251146,32 4Видаткова накладна№1918 13.07.2018 241351,68 У відповідності до п. 2.1 Договору 1 боржник визнає, що до підписання даного Договору мав прострочену заборгованість перед первісним кредитором по основному договору у розмірі 287 000 грн., а тепер має її у такому ж розмірі перед новим кредитором (п. 1.5 Договору).

Підписанням цього Договору сторони підтверджують факт передачі первісним кредитором новому кредитору всіх оригіналів документів на підтвердження повного права вимоги за основним Договором (п. 2.1 Договору 1).

Відповідно до п. 4.1 Договору 1 сума відступлених прав вимоги становить 287 000 грн. з ПДВ.

Згідно з п. 4.2 Договору 1 даний Договір є безоплатним - розрахунки (плата) за цим Договором між первісним і новим кредиторами не передбачені. Після погашення боржником всієї суми боргу за основним договором (який дорівнює сумі відступлених прав вимоги) на користь нового кредитора, первісний кредитор має право вимагати від нового кредитора повернення відступлених за даним Договором суми боргу рівній сумі відступлених прав вимоги, яка становить 287 000 грн. з ПДВ.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за цим Договором (п. 5.1 Договору 1).

28 березня 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Трібо трейд (далі - постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю Виробниче об`єднання Сумський завод гумотехнічних виробів (в подальшому змінено найменування на Товариство з обмеженою відповідальністю Ренесанс 2019 (далі - покупець) укладено Договір поставки № 12 (далі - Договір поставки 2) за умовами якого постачальник зобов`язується протягом дії Договору поставляти покупцю товар за його замовленнями окремими партіями згідно специфікацій, які є невід`ємною частиною Договору, а покупець зобов`язується приймати товар та оплачувати його на встановлених Договором умовах.

У специфікації на кожну партію товару сторонами погоджуються найменування (асортимент/номенклатура), кількість, ціна товару, загальна вартість партії, строк оплати партії товару, умови та строк поставки партії товару, відомості про стандарти, технічні умови та інші нормативні документи, відповідно до яких виготовлений товар (п. 1.2 Договору поставки 2).

Відповідно до п. 3.1 Договору поставки 2 умови та строк поставки товару мають відповідати офіційним правилам тлумачення торговельних термінів Міжнародної торгової палати Інкотермс-2010 та погоджуються сторонами у специфікації.

Згідно з п. 3.2 Договору поставки 2 покупець здійснює оплату товару у строк, погоджений сторонами у специфікації, шляхом безготівкового перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника, вказуючи в платіжних документах формулювання: Оплата по Договору № (номер цього Договору) від (дата укладення цього Договору) .

У відповідності до п. 3.7 Договору поставки 2 загальна кількість та асортимент (номенклатура) товару, поставленого за цим Договором, визначається загальною кількістю та асортиментом (номенклатурою) товару, поставленого окремими партіями відповідно до всіх специфікацій та видаткових накладних протягом дії Договору.

Пунктом 4.5 Договору поставки 2 узгоджено, що приймання партії товару оформлюється шляхом підписання сторонами видаткової накладної.

Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін та його скріплення печатками сторін та діє до 31.12.2017 (п. 8.1 Договору).

Відповідно до Специфікації № 1 до Договору поставки 2 сторонами узгоджено поставку товару на суму 276 791,46 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 20 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 2 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 231 512,16 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 3 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 22 753,44 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 4 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 35 155,26 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 5 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 82 293,60 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 6 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 81 182,58 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 7 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 136 168,92 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 8 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 47 454 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 9 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 174 478,50 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 210 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 33 804 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - в день відвантаження товару зі складу продавця та відповідно до Специфікації № 11 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 367 508,04 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару.

На виконання умов Договору поставки 2 та специфікацій, позивачем поставлено, а третьою особою 1 прийнято товар згідно видаткових накладних № 183 від 13.07.2018 на суму 367 508,04 грн., № 182 від 13.07.2018 на суму 19 800 грн., № 171 від 04.07.2018 на суму 33 804 грн., № 124 від 10.05.2018 на суму 174 478,50 грн., № 110 від 16.04.2018 на суму 47 454 грн., № 82 від 29.03.2018 на суму 139 168,92 грн., № 67 від 15.03.2018 на суму 81 1872,58 грн., № 55 від 07.03.2018 на суму 82 293,60 грн., № 39 від 22.02.2018 від 14 340,60 грн., № 28 від 12.02.2018 на суму 305 155,26 грн., № 17 від 25.01.2018 на суму 53 172 грн., № 216 від 18.12.2017 на суму 22 753,44 грн., № 185 від 29.11.2017 на суму 53 246,88 грн., № 173 від 23.11.2017 на суму 178 265,28 грн., № 169 від 21.11.2017 на суму 9 900 грн., № 154 від 08.11.2017 на суму 11 413,44 грн. та № 80 від 30.08.2017 на суму 255 478,02 грн.

15 січня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Трібо трейд (далі - кредитор), Товариством з обмеженою відповідальністю Виробниче об`єднання Сумський завод гумотехнічних виробів (далі - первісний боржник) та Товариством з обмеженою відповідальністю Регенераторний завод (далі - новий боржник, відповідач) укладено Договір про переведення бору №1 (далі - Договір 2), за умовами якого первісний боржник у повній мірі передає, а новий боржник у повній мірі приймає на себе всі зобов`язання, які має первісний боржник на даний момент за наступними Договорами:

- за Договором поставки № 12 від 28.08.2017 (далі - Основний договір 1), який укладений між кредитором та первісним боржником;

- за Договором уступки вимоги № 1 від 14.01.2019 (далі - Основний договір 2), який укладений між кредитором, первісним божником та третьою особою - ТОВ Білоцерківський завод Трібо .

З моменту підписання даного Договору новий боржник стає єдиним боржником за всіма зобов`язаннями, які існують на даний момент за Основним договором 1 та за Основним договором 2 (п. 1.2 Договору 2).

Відповідно до п. 1.3 Договору 2 первісний боржник переводить на нового боржника, а новий боржник приймає основний борг (грошове зобов`язання) на загальну суму 660 427,08 грн., з яких:

- заборгованість, яка виникла на підставі Основного договору 1 станом на 15.01.2019 у розмірі 373 427,08 грн.;

- заборгованість, яка виникла на підставі Основного договору 2 станом на 15.01.2019 у розмірі 287 000 грн.

Пунктом 1.4 Договору 2 визначено, що сторони домовились про те, що строк оплати загальної суми заборгованості зазначеної в п. 1.3 цього Договору вже настав в момент підписання даного Договору і кредитор вже має право вимагати її сплати від нового боржника чи подати до суду позов про стягнення такої заборгованості з нового боржника.

У відповідності до п. 1.5 Договору 2 право вимоги кредитора до первісного боржника на суму 373 427,08 грн. за основним договором 1 підтверджується наступними специфікаціями та видатковими накладними, які є невід`ємною частиною цього Договору і передаються разом з основним договором 1 первісним боржником новому боржнику в момент підписання сторонами цього Договору:

№ п/пНазва документа № документаДата документаСума документа з ПДВ (грн.) 1Специфікація 1 28.08.2017 276791,46 2Специфікація 2 22.11.2017 231512,16 3Специфікація 3 18.12.2017 22753,44 4Специфікація 4 09.02.2018 305155,26 5Специфікація 5 05.03.2018 82293,60 6Специфікація 6 15.03.2018 81182,58 7Специфікація 7 28.03.2018 136168,92 8Специфікація 8 16.04.2018 47454,00 9Специфікація 9 10.05.2018 174478,50 10Специфікація 10 03.07.2018 33804,00 11Специфікація 11 13.07.2018 367508,04 12Видаткова накладна 80 30.08.2017 255478,02 13Видаткова накладна 154 08.11.2017 11413,44 14Видаткова накладна 169 21.11.2017 9900,00 15Видаткова накладна 173 23.11.2017 178265,28 16Видаткова накладна 185 29.11.2017 53246,88 17Видаткова накладна 216 19.12.2017 22753,44 18Видаткова накладна 17 25.01.2018 53172,00 19Видаткова накладна 28 12.02.2018 305155,26 20Видаткова накладна 39 22.02.2018 14340,60 21Видаткова накладна 55 07.03.2018 82293,60 22Видаткова накладна 67 15.03.2018 81182,58 23Видаткова накладна 82 29.03.2018 136168,92 24Видаткова накладна 110 16.04.2018 47454,00 25Видаткова накладна 124 10.05.2018 174478,50 26Видаткова накладна 171 04.07.2018 33804,00 27Видаткова накладна 182 13.07.2018 19800,00 28Видаткова накладна 183 13.07.2018 367508,04 Згідно з п. 1.6 Договору 2 право вимоги кредитора до первісного боржника на суму 287 000 грн. за Основним договором 2 підтверджується Основним договором 2, який передається новому боржнику в момент підписання сторонами цього Договору.

У відповідності до п. 1.7 Договору 2 первісний боржник визначає, що до підписання даного Договору мав прострочену заборгованість перед кредитором по Основному договору 1 у розмірі 373 427,08 грн. та по Основному договору 2 у розмірі 287 000 грн., а новий боржник визначає, що з підписанням даного Договору він взяв на себе зобов`язання перед кредитором по сплаті зазначеної заборгованості в повному обсязі і є тепер єдиним боржником за цією заборгованістю.

Підписанням цього Договору сторони підтверджують факт передачі первісним боржником новому боржнику всіх оригіналів документів на підтвердження повного права вимоги за Основним договором 1 та Основним договором 2 (п. 2.1 Договору 2).

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за цим Договором (п. 5.1 Договору).

Як зазначає позивач, у відповідача перед позивачем наявна заборгованість у розмірі 660 427,08 грн. за Договором про переведення боргу № 1 від 15.01.2019, яка відповідачем не погашена, в зв`язку з чим позивач вимушений був звернутись з позовом до суду про стягнення суми залишку боргу у розмірі 660 427,08 грн.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання в силу вимог ст. 525, 526 Цивільного кодексу України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу і інших актів законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься у п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України.

За своєю правовою природою укладений між позивачем та третьою особою Договір є договором поставки.

Згідно з ч. 1 ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Поряд з цим, стаття 712 ЦК України регулює відносини, що виникають із договору поставки. Так, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 712 ЦК України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості регулювання укладення та виконання договорів поставки, у тому числі договору поставки товару для державних потреб.

Відповідно до специфікації № 1 до Договору поставки 1 третіми особами узгоджено поставку товару на суму 1 606 435,20 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару.

На виконання умов Договору поставки 1 та специфікації, третьою особою 2 поставлено третій особі 1 товар згідно видаткових накладних № 1321 від 17.05.2018 на суму 1 113 937,20 грн., № 1477 від 31.05.2018 на суму 251 146,32 грн. та № 1918 від 13.07.2018 на суму 241 351,68 грн.

Також, відповідно до Специфікації № 1 до Договору поставки 2 сторонами узгоджено поставку товару на суму 276 791,46 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 20 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 2 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 231 512,16 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 3 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 22 753,44 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 4 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 35 155,26 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 5 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 82 293,60 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 6 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 81 182,58 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 7 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 136 168,92 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 8 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 47 454 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 9 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 174 478,50 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару, відповідно до Специфікації № 210 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 33 804 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - в день відвантаження товару зі складу продавця та відповідно до Специфікації № 11 до Договору сторонами узгоджено поставку товару на суму 367 508,04 грн., узгоджено умови поставки товару - автомобільним транспортом за рахунок покупця, FCA та строк оплати товару - на протязі 30 календарних днів з дати відвантаження товару.

На виконання умов Договору поставки 2 та специфікацій, позивачем поставлено, а третьою особою 1 прийнято товар згідно видаткових накладних № 183 від 13.07.2018 на суму 367 508,04 грн., № 182 від 13.07.2018 на суму 19 800 грн., № 171 від 04.07.2018 на суму 33 804 грн., № 124 від 10.05.2018 на суму 174 478,50 грн., № 110 від 16.04.2018 на суму 47 454 грн., № 82 від 29.03.2018 на суму 139 168,92 грн., № 67 від 15.03.2018 на суму 81 1872,58 грн., № 55 від 07.03.2018 на суму 82 293,60 грн., № 39 від 22.02.2018 від 14 340,60 грн., № 28 від 12.02.2018 на суму 305 155,26 грн., № 17 від 25.01.2018 на суму 53 172 грн., № 216 від 18.12.2017 на суму 22 753,44 грн., № 185 від 29.11.2017 на суму 53 246,88 грн., № 173 від 23.11.2017 на суму 178 265,28 грн., № 169 від 21.11.2017 на суму 9 900 грн., № 154 від 08.11.2017 на суму 11 413,44 грн. та № 80 від 30.08.2017 на суму 255 478,02 грн.

Водночас, 14 січня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Білоцерківський завод Трібо , Товариством з обмеженою відповідальністю Трібо трейд та Товариством з обмеженою відповідальністю Виробниче об`єднання Сумський завод гумотехнічних виробів укладено Догові про відступлення права вимоги №, за умовами якого первісний кредитор у повній мірі відступає, а новий кредитор у повній мірі приймає на себе право вимоги, що належить первісному кредиторові, і стає єдиним кредитором за всіма вимогами, які існують на даний момент укладення даного Договору та можуть виникнути у майбутньому за Договором поставки № 19/010-18 від 16.05.2018, укладеним між первісним кредитором та боржником.

За цим Договором новий кредитор повністю одержує повне право (замість первісного кредитора) вимагати від боржника належного виконання зобов`язань за основним договором у сумі 287 000 грн. (п. 1.2 Договору 1).

В подальшому, 15 січня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Трібо трейд, Товариством з обмеженою відповідальністю Виробниче об`єднання Сумський завод гумотехнічних виробів та Товариством з обмеженою відповідальністю Регенераторний завод укладено Договір про переведення бору №1, за умовами якого первісний боржник у повній мірі передає, а новий боржник у повній мірі приймає на себе всі зобов`язання, які має первісний боржник на даний момент за наступними Договорами:

- за Договором поставки № 12 від 28.08.2017, який укладений між кредитором та первісним боржником;

- за Договором уступки вимоги № 1 від 14.01.2019, який укладений між кредитором, первісним божником та третьою особою - ТОВ Білоцерківський завод Трібо .

З моменту підписання даного Договору новий боржник стає єдиним боржником за всіма зобов`язаннями, які існують на даний момент за Основним договором 1 та за Основним договором 2 (п. 1.2 Договору 2).

Відповідно до частини першої статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор (частина 1 статті 510 Цивільного кодексу України).

Відповідно до загальної теорії цивільного права суб`єктами зобов`язання є управомочена особа (кредитор) та зобов`язана сторона (боржник). Кредитор - це особа, яка уповноважена вимагати від боржника виконання певної дії або утримання від неї, а боржник - це особа, на яку покладений обов`язок вчинити таку дію. Суб`єктивне право, яке належить управомоченій стороні у зобов`язані є правом вимоги, а суб`єктивний обов`язок сторони є боргом.

Законодавством також передбачені порядок та підстави заміни сторони (боржника чи кредитора) у зобов`язанні.

Відповідно до частини 1 статті 520 Цивільного кодексу України 1. Боржник у зобов`язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

З моменту підписання даного Договору новий боржник стає єдиним боржником за всіма зобов`язаннями, які існують на даний момент за Основним договором 1 та за Основним договором 2 (п. 1.2 Договору 2).

У відповідності до п. 1.7 Договору 2 первісний боржник визначає, що до підписання даного Договору мав прострочену заборгованість перед кредитором по Основному договору 1 у розмірі 373 427,08 грн. та по Основному договору 2 у розмірі 287 000 грн., а новий боржник визначає, що з підписанням даного Договору він взяв на себе зобов`язання перед кредитором по сплаті зазначеної заборгованості в повному обсязі і є тепер єдиним боржником за цією заборгованістю.

Таким чином, оскільки первісний боржник, був замінений новим боржником - відповідачем у даній справі, останній зобов`язаний сплатити на користь позивача заборгованість у розмірі 660 427,08 грн., розмір якої, узгоджений сторонами без заперечень у Договорі про відступлення права вимоги.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Пунктом 1.4 Договору 2 визначено, що сторони домовились про те, що строк оплати загальної суми заборгованості зазначеної в п. 1.3 цього Договору вже настав в момент підписання даного Договору і кредитор вже має право вимагати її сплати від нового боржника чи подати до суду позов про стягнення такої заборгованості з нового боржника.

Статтею 599 ЦК України передбачено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Доказів на підтвердження оплати заборгованості у повному обсязі, в тому числі станом на час розгляду справи в суді, до матеріалів справи не надано.

Суд також враховує, що в силу припису статті 204 Цивільного кодексу України правомірність правочину презюмується.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи, що факт порушення відповідачем своїх договірних зобов`язань в частині своєчасної та повної оплати заборгованості за Договором про переведення боргу не спростований відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення основного боргу в сумі 660 427,08 грн.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач під час розгляду справи не надав суду жодних доказів, які б спростовували заявлені позовні вимоги та свідчили про відсутність у нього обов`язку сплатити заявлену до стягнення заборгованість.

За таких обставин, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з покладенням судового збору на відповідача в порядку ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Регенераторний завод (04107, м. Київ, вул. Підгірна, буд. 3, оф. 98; ідентифікаційний код: 42241540) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Трібо трейд (09108, Київська область, м. Біла Церква, вул.. Леваневського, 95; ідентифікаційний код: 40811049) заборгованість в розмірі 660 427 (шістсот шістдесят тисяч чотириста двадцять сім) грн. 08 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 9 906 (дев`ять тисяч дев`ятсот шість) грн. 41 коп.

3. Після набрання рішенням Господарського суду міста Києва законної сили видати відповідний наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного господарського суду через відповідний місцевий господарський суд протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 15.08.2019

Суддя О.А. Грєхова

Дата ухвалення рішення12.08.2019
Оприлюднено19.08.2019
Номер документу83668790
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за поставлений товар в розмірі 660 427,08 грн

Судовий реєстр по справі —910/5640/19

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 06.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 09.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 11.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні