Ухвала
від 14.08.2019 по справі 755/2866/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/2866/19

1кс/755/5918/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" серпня 2019 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчої з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017100000000168 від 18 грудня 2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України,

в с т а н о в и в:

слідча з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , звернулась до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: оригіналів реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення їх оригіналів.

Мотивуючи клопотання, слідчий посилається на те, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у період 2015-2017 років здійснювало реалізацію продукції військово-технічного призначення (мікросхеми, лампи, генераторні лампи, розрядники, транзистори, запобіжники, перемикачі, конденсатори, реле та інші запчастини для авіаційної та військової техніки) на державні оборонні підприємства: ІНФОРМАЦІЯ_5 , ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » та інші, які виступали замовником тендерних торгів, при цьому при здійсненні безтоварних операцій незаконно сформували податковий кредит з податку на додану вартість від підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », в порушення п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3 ст. 198, Податкового кодексу України, в результаті чого ухилились від сплати податків до Державного бюджету України на загальну суму 4850632 грн, що підтверджується висновком експертного дослідження судового експерта №1-14/12/2014 від 14 грудня 2017 року.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що особи, які задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення, діючи умисно та протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності, здійснили державну реєстрацію (перереєстрацію) на ім`я ОСОБА_5 , суб`єкта підприємницької діяльності (юридичну особу), а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), для подальшого використання направленого на прикриття незаконної діяльності, шляхом використання реквізитів підконтрольного підприємства - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », здійснили замах на заволодіння державних коштів в особливо великих розмірах під час виконання «Річного плану закупівель на 2018 рік».

Під час досудового розслідування встановлено, що 14 березня 2018 року особи, які задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення, перереєстрували підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на ОСОБА_5 , з метою уникнення від відповідальності та з умислом на заволодіння державних коштів в особливо великих розмірах, шляхом використання реквізитів вказаного підприємства для участі у тендері на поставку військового обладнання.

Вказаними особами подано документи на участь у тендері, який проведений Військовою частиною А 0215. За результатами розгляду пропозицій, за процедурою «відкриті торги» в інтересах ІНФОРМАЦІЯ_16 (Військова частина А 0215), тендерним комітетом Військової частини А 0215 акцептовано цінові пропозиції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на загальну суму 949000 грн, щодо закупівлі військового майна - лампи ГИ-5Б у кількості 4 штук за №1006, №121, №1021, №282, яке постачатиметься в рамках укладеного договору №71/18 від 04 травня 2018 року.

Під час досудового розслідування 04 червня 2018 року, 28 та 31 січня 2019 року допитано як свідка директора та засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 , який показав, що до підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » жодного відношення він не має, керівником, засновником, співробітником вказаного підприємства ніколи не являвся. Від імені підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не здійснював фінансово-господарської діяльності та не мав наміру здійснювати. Статутний фонд вказаного підприємства не формував, підприємство не купував, розрахункові рахунки в банківських установах не відкривав, печатку підприємства та будь які інші статутні документи підприємства не отримував, не формував та не підписував. Довіреності на право здійснення діяльності підприємства не надавав, угод, договорів або інші фінансових документів не підписував та не формував.

Крім того в матеріалах провадження наявна нотаріально засвідчена заява ОСОБА_5 , про те, що останній не має будь якого відношення до господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » стало переможцем тендеру на поставку в адресу Військової частини А0215 електронних пристроїв, а саме: електронне обладнання (код за ДК021:2015 31710000-6 Електронне обладнання) лот №10 Лампи ГИ-5Б, відповідно до договору №71/18 від 04 травня 2018 року, продавець (постачальник): ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Згідно наявних документів, виробником продукції (електронного обладнання) - Лампи ГИ-5Б є підприємства Російської Федерації ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » ( АДРЕСА_2 ). Однак, підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не являється суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності та не виступає імпортером, тобто здійснити ввезення вказаної продукції на митну територію України фактично не міг.

В свою чергу, проведеним аналізом аналітично-інформаційних баз даних «Податковий блок» та реєстру податкових накладних встановлено, що документально ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » відображає отримання продукції (електронного обладнання) - Лампи ГИ-5Б від суб`єкта господарської діяльності, що має ознаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який також не являється суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності та не виступає імпортером, тобто здійснити ввезення вказаної продукції на митну територію України фактично не міг.

Далі проведеним аналізом аналітично-інформаційних баз даних щодо встановлення ланцюгу від покупця до постачальника по продукції (електронного обладнання) - Лампи ГИ-5Б встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » відображає отримання продукції (електронного обладнання) - Лампи ГИ-5Б від суб`єкта господарської діяльності, що також має ознаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), який також в свою чергу не являється суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності та не виступає імпортером, не являється виробником продукції та не відображає придбання від будь якого суб`єкта господарювання вказаних Ламп ГИ-5Б, тобто здійснити їх придбання, виготовлення та ввезення вказаної продукції на митну територію України фактично не міг.

Так, матеріалами провадження встановлено, що Військова частина А 0215 за результатами тендерних операцій, відображаючи придбання товарно-матеріальних цінностей, електронного обладнання: лампи ГИ-5Б у кількості 4 штук за №1006, №121, №1021, №282 у суб`єкта підприємницької діяльності, що має ознаки фіктивності - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », вчинили протиправні дії направлені на заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах.

Крім того розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, діючи від імені ОСОБА_5 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , зареєстрували на ім`я останнього ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з метою прикриття незаконної діяльності.

Матеріалами провадження встановлено, що невстановлені особи, з метою прикриття протиправної діяльності, перешкоджаючи проведенню досудового розслідування, приховуючи сліди вчинення злочину, здійснили продаж підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від імені ОСОБА_5 на ОСОБА_6 .

08 серпня 2019 року допитано як свідка ОСОБА_6 , який показав, що придбав ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на власне ім`я за грошову винагороду, до діяльності підприємства не має жодного відношення, на посаду бухгалтера ОСОБА_5 не назначав та взагалі дану особу не знає.

Згідно відомостей з «Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстровано у ІНФОРМАЦІЯ_20 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 , у володінні якого знаходяться реєстраційні та установчі документи (реєстраційна справа) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження № 32017100000000168 від 18 грудня 2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України, про що внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування клопотання, слідча посилається на те, що зазначені документи необхідні для встановлення обставин досудового розслідування, що полягають у підтвердженні чи спростуванні реальності здійснення фінансово-господарської діяльності.

Відповідно доч.2ст.163КПК Українисудове засіданняпроводиться безвиклику представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), у володінні яких знаходяться речі і документи, з наведених слідчим підстав.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Згідно ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні є потреба у наданні тимчасового доступу до документів.

Враховуючи наявністьдостатніх підставвважати,що зазначенідокументи знаходятьсяу ІНФОРМАЦІЯ_20 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ),та маютьсуттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні,з урахуваннямможливості використатияк доказвідомості,що містятьсяу нихі відсутність можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст. 131-132, 159-166, 309, 310, 395 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

клопотання задовольнити.

Надати у розпорядження (забезпечити) слідчій з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , слідчим СВ РОВКП СУ ФР ГУДФС у м. Києві ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , оперуповноваженому ОУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_13 право тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ),що знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 , а саме: оригіналів реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), серед яких: статути підприємства, заяви для юридичних та фізичних осіб, реєстраційні картки, довідку про взяття на облік платника податків, накази на призначення директорів підприємства, розпорядження, протоколи загальних зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), рішення учасників (власників), реєстраційна заява платника податку на додану вартість, повідомлення про взяття на облік платника податку у зв`язку із зміною місцезнаходження, довіреності, договори та акти передачі майна до статутного фонду, копії сторінок паспорту та ідентифікаційного коду службових осіб, матеріали листування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з контролюючими органами, з вилученням оригіналів даних документів.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити, особі, яка зазначена в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, як володілець речей або документів, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Особа, яка зазначена в даній ухвалі слідчого судді, як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених речей і документів вказаній особі за умови пред`явлення копії цього судового рішення.

Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, або ж на вимогу останнього залишено копію вилучених документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, однак заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83694261
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —755/2866/19

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні