Ухвала
від 14.08.2019 по справі 308/4040/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4040/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 серпня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши слідчого у кримінальному провадженні №32019070000000018 - слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області старший лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий у кримінальному провадженні №32019070000000018-слідчий зособливо важливихсправ слідчогоуправління фінансовихрозслідувань ГУДФС уЗакарпатській областістарший лейтенантподаткової міліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що в рамках даного кримінального провадження досліджуються обставини умисного ухилення від сплати митних платежів, організації схеми ввезення на митну територію України товарів, які не декларують в повному обсязі та ввозяться вантажними автомобілями через митні пункти пропуску Закарпатської області, що призводить до ненадходження до державного бюджету коштів у особливо великих розмірах.

В ході слідства встановлено, що 06.03.2019 року через митний пост «Мукачево» ввозилися не задекларовані автозапчастини, світильники, перетворювачі сигналу, колонки та навушники транспортним засобом марки «MAN» д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом марки «CODER» д.н.з. НОМЕР_2 .

В ході проведення досудового розслідування встановлено схему умисного ухилення від сплати митних платежів, при ввезенні на митну територію України та під час розмитнення високоліквідних товарів народного споживання за заниженою митною вартість, із використанням підконтрольних суб`єктів господарювання та офшорних компаній, а також в подальшому їх реалізація на території України за готівкові кошти по ринковим цінам, з відображенням в податковій та бухгалтерській звітності реалізацію за фактурною вартістю, в адресу суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, що ймовірно входять до складу транзитно-конвертаційних груп.

Одним з учасників зазначеної злочинної схеми виступає суб`єкт зовнішньоекономічної діяльності - ТОВ «РЕГРАМ», код ЄДРПОУ 41959958 (юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 26, попередня юридична адреса: м. Дніпро, вул. Берегова, 210/308), яким в період з 03.06.2018 по 23.01.2019, у зоні діяльності Закарпатської митниці ДФС, а саме на МП «Ужгород-центральний», здійснено 15 операцій з імпорту на митну територію України посуду, кухонних виробів, столових наборів, ручних побутових інструментів, тощо, загальною фактурною вартістю 11731,6 тис. грн.

Згідно товаросупровідних документів, що подавались до митного оформлення, продавцем товару виступає компанія AKAMAR GROUP LP (Edinburgh, United Kingdom) в особі директора Denis Luther Antoine Yahnick, а згідно офіційного реєстру компаній Великобританії, її засновником є громадянин України ОСОБА_5 , 1966 р.н.

Безпосереднє постачання товару здійснювалось від угорської компанії TM-TM Kft. (Zahony 4625, Kulterulet 041/7), власником якої є громадянин Угорщини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який за наявною інформацією є фактичним власником імпортованого товару та одним із організаторів вищевказаної схеми мінімізації митних платежів та ухилення від сплати податків при ввезенні ТМЦ та їх подальшої реалізації на території України.

З січня 2019 року по теперішній час, ввезення на митну територію України аналогічного посуду, кухонних виробів, столових наборів, ручних побутових інструментів, тощо здійснюється через ТОВ «АМАЛІЯ ТРЕЙД», код ЄДРПОУ 42386536 (юридична адреса: м. Дніпро, пр-т. Слобожанський, 40), яким, у зоні діяльності Закарпатської митниці ДФС, а саме на МП «Ужгород-центральний», здійснено 14 операцій загальною фактурною вартістю 9029,9 тис. грн.

Згідно товаросупровідних документів, що подавались до митного оформлення, продавцем товару виступає компанія LATTERBERG LP (Edinburgh, Scotland) в особі директора Rimvydas Giedra, а згідно офіційного реєстру компаній Великобританії, її засновником є громадянин України ОСОБА_7 , 1982 р.н. Безпосереднє постачання товару також здійснювалось від угорської компанії TM-TM Kft.

У всіх випадках декларування товарів, які імпортувались через ТОВ «РЕГРАМ» та ТОВ «АМАЛІЯ ТРЕЙД» здійснював ФОП ОСОБА_8 , рнокпп НОМЕР_3 ( АДРЕСА_1 ).

Проведеним аналізом наявних баз даних встановлено, що ТОВ «РЕГРАМ» та ТОВ «АМАЛІЯ ТРЕЙД» відображають реалізацію імпортованих ТМЦ на наступні суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності: ТОВ «АРХІЛАЯ», код ЄДРПОУ 42379377, ТОВ «ФІРМА «РІНО ГРУП», код ЄДРПОУ 42276112, ТОВ «АРАВАНА ТРЕЙД», код ЄДРПОУ 42276039, ТОВ «РАЯНДА», код ЄДРПОУ 42163630, ТОВ «ФІРМА «КАРТАЛ», код ЄДРПОУ 42079958, ТОВ «АДАЙКОМ», код ЄДРПОУ 42071325, ТОВ «ЕЛСОН ТРЕЙД», код ЄДРПОУ 42055324, ТОВ «БЮРОКРАТ ФОРС», код ЄДРПОУ 39091488, ПП «ІМПУЛЬС», код ЄДРПОУ 31858123 та ТОВ «ІНТЕРСЕРВІС», код ЄДРПОУ 31076368. Окрім того, по ланцюгу постачання не прослідковується реалізація імпортованих ТМЦ до кінцевого споживача (обрив ланцюгу постачання на другому СГД).

Поряд з цим, проведеними заходами встановлено, що всі ТМЦ імпортовані через ТОВ «РЕГРАМ» та ТОВ «АМАЛІЯ ТРЕЙД», одразу після митного оформлення на МП «Ужгород-центральний» Закарпатської митниці ДФС були транспортовані та розвантажені на складські приміщення за адресою: м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30 (територія ТДВ «Ужгородський Механічний Завод»). Майже у всіх випадках процес розвантаження посуду контролює громадянин Угорщини ОСОБА_6 (має в користуванні автомобіль марки BMW 420 номерний знак НОМЕР_4 ), який в грудні 2018 року зареєструвався фізичною особою-підприємцем та перебуває на обліку в ГУ ДФС у Закарпатській області (м. Ужгород), основний вид діяльності оптова торгівля фарфором, скляним посудом і засобами для чищення, однак на даний час ним не декларується проведення будь-якої підприємницької діяльності (подає нульові звіти).

За наявною інформацією, з даного складського приміщення імпортований посуд реалізовується покупцям по всій території України за готівкові кошти та по ринковим цінам, які вдвічі вищі ніж відображено в бухгалтерському та податковому обліках ТОВ «РЕГРАМ» та ТОВ «АМАЛІЯ ТРЕЙД». При цьому фактично проведені операції щодо реалізації посуду не відображаються обліку жодного суб`єкта господарювання.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником домоволодіння, розташованого за адресою: м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30 є ТДВ «Ужгородський Механічний Завод».

З огляду на викладене, з метою отримання інформації та фіксації відомостей про обставини незаконної діяльності осіб, та встановлення осіб, що причетні до організації ввезення через митні пункти пропуску Закарпатської митниці ДФС шляхом подрібнення партії на територію України непродовольчі товари різних виробників та брендів, з метою ухилення від сплати митних платежів, а також відшукання, виявлення та вилучення товарів які незаконно ввезені на митну територію України, документів що свідчать про походження товару; документів, про відправника та отримувача товару, товаросупровідних документів на товар, а також, виявлення та вилучення тютюнових виробів без марок акцизного податку України, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час досудового розслідування, слідчий просить отримати дозвіл на проведення обшуку приміщень за адресою: м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30 які належать ТДВ «Ужгородський Механічний Завод».

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав та мотивів, викладених у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали додані до нього, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.234КПКУкраїни обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Частиною 3 ст.234КПКУкраїни визначено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Згідно п.п. 4, 5, 6 ч.3 ст. 234 КПК України клопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Витягом з кримінального провадження № 32019070000000018 від 28.03.2019 року підтверджено, що органом досудового розслідування СУ ФР ГУ ДФС у Закарпатській області, за процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області проводиться досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

З клопотання вбачається, що в ході досудового розслідування досліджуються обставини умисного ухилення невстановленими особами від сплати митних платежів, організація схеми ввезення на митну територію України товарів, які не декларують в повному обсязі та ввозяться вантажними автомобілями через митні пункти пропуску Закарпатської області, що призводить до ненадходження до державного бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що за місцем знаходження приміщень в м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30, що належать ТДВ «Ужгородський Механічний Завод», знаходяться предмети, речі, документи та записи, які мають значення для досудового розслідування та які планується відшукати для підтвердження ухилення особами від сплати митних платежів.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником приміщень, розташованих за адресою: м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30 є ТДВ «Ужгородський Механічний Завод».

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали клопотання, приймаючи до уваги, що в матеріалах клопотання наявні достатні підстави вважати, що в приміщеннях за адресою: м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30 які належать ТДВ «Ужгородський Механічний Завод», можуть зберігатися предмети, речі, документи та записи, враховуючи правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, а також неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий без застосування цих заходів, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл стороні кримінального провадження слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №32019070000000018 - ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , на проведення обшуку складських приміщень, які використовуються ТОВ «РЕГРАМ» та ТОВ «АМАЛІЯ ТРЕЙД», що знаходиться за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30, що належить на праві власності ТДВ «Ужгородський Механічний Завод» транспортні засоби, що можуть знаходяться на вказаній території, з метою виявлення та вилучення товарів які незаконно ввезені на митну територію України посуду, кухонних виробів, столових наборів, ручних побутових інструментів та інші ТМЦ виробництва країни Китай та країн Євросоюзу), документів, що свідчать про походження, митне оформлення товарів, подальшу реалізацію на митній території України, зошитів чи документів із рукописними записами щодо дійсного походження товару та реалізації ТМЦ. А також, виявлення та вилучення тютюнових виробів без марок акцизного податку України.

Ухвала надає право проникнути до житла чи іншого володіння лише один раз, строк її дії не може перевищувати одного місяця з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83732457
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —308/4040/19

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Феєр І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні