Ухвала
від 21.08.2019 по справі 540/1334/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

21 серпня 2019 р. м. ХерсонСправа № 540/1334/19

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Хом`якової В.В., розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Фермерського господарства "Шанс" Баранова ОСОБА_1 до Великолепетиського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі за участю третіх осіб - Управління державної казначейської служби України у Верхньорогачицькому районі Херсонської області, Головного управління Державної казначейської служби України у Херсонській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив :

Фермерське господарство "Шанс" ОСОБА_2 звернулось до суду з позовом до Великолепетиського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі, в якому просить:

- визнати протиправними дії Великолепетиського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі щодо відмови у перерахуванні помилкової сплати орендної плати за землю та єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників на загальну суму 42341,00 грн., яку слід зарахувати на сплату податку на доходи фізичних осіб/11010400, бюджетний рахунок 33114342021093, код МФО 899998, код за ЄДРПОУ 37879164, отримувач: УДКСУ у Верхньорогачицькому районі Херсонської області, в сумі 42341,00 грн.;

- зобов`язати Великолепетиське управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі підготувати та подати до відповідного органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок про перерахування Фермерському господарству "Шанс" помилково перерахованих податків в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб.

Ухвалою суду від 09.07.2019 року провадження у справі відкрито, визначено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), залучено в статусі другого відповідача Головне управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі, залучено в якості третьої особи Головне управління Державної казначейської служби України у Херсонській області.

Положеннями ст. 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч. 3 ст. 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

26.07.2019 до суду надійшов відзив на позов, з якого вбачається більш складний характер даного спору, ніж це було встановлено при прийнятті судом рішення про відкриття провадження, також виникла необхідність отримання від учасників справи додаткових доказів у справі та залучення до участі в справі третьої особи.

Зазначене створює перешкоди для розгляду справи в порядку письмового провадження, у зв`язку з необхідністю вчинення судом додаткових дій з метою отримання доказів у справі, повідомлення третьої особи про її залучення до судового розгляду та, враховуючи значний об`єм доказів, що їх має бути досліджено судом в рамках даної справи, зумовлює необхідність перейти із спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

За таких обставин, суд вважає за необхідне перейти до розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче судове засідання.

Також, у зв`язку з запланованою відпусткою судді Хом`якової В.В. провести підготовче провадження в межах, передбаченого КАС України двомісячного строку не вбачається за можливе.

У зв`язку з викладеним та з метою належної підготовки справи для розгляду по суті суд застосовує, передбачене ч.4 ст. 173 КАС України право продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

Частиною 2 статі 49 КАС України, серед іншого, передбачено, якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Так, при підготовці справи до судового розгляду судом встановлено, що рішення у даній справі може вплинути на права та інтереси Фермерського господарства "ФОБ", оскільки, в разі повернення позивачу коштів, які зараховані як орендна плата за землю платника податків Фермерського господарства "ФОБ", відповідні суми будуть зняті як показники підсистем інформаційної системи органів ДФС, які характеризують стан розрахунків платника з бюджетами та цільовими фондами.

А тому, суд вважає за необхідне залучити Фермерське господарство "ФОБ" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. (частина 5 ст. 49 КАС України).

Окрім зазначеного, згідно ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі: письмових, речових і електронних доказів; висновків експертів; показань свідків.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.(ч.3 ст. 77 КАС України).

Судом встановлено, що для з`ясування обставин у справі, що мають суттєве значення при вирішенні справи по суті необхідно вивчити наступні документи, які знаходяться у Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі:

- витяг з інтегрованої картки платника Фермерського господарства "Шанс" ОСОБА_2 за кодом платежу 18010600 (орендна плата за землю) за період з 01.01.2016 по 31.12.2017 року;

- витяг з інтегрованої картки платника Фермерського господарства "ФОБ" (код ЄДРПОУ: 34944356) за кодом платежу 18010600 (орендна плата за землю) за період з 01.01.2016 по 04.07.2019 року.

Також, суд вважає, що підлягають дослідженню наступні документи, які знаходяться у Фермерського господарства "Шанс" ОСОБА_2 :

- докази того, що Фермерське господарство "Шанс" ОСОБА_2 у період з 29.02.2016 року по 21.09.2017 року було платником орендної плати за землю, з яких вбачається розмір орендної плати та порядок його сплати (податкові декларації з плати за землю за 2016-2017 роки, договора оренди, тощо).

Окрім наведеного, суд вважає, що підлягають дослідженню наступні документи, які знаходяться у Фермерського господарства "ФОБ" та пояснення:

- податкові декларації з плати за землю за 2016-2017 роки;

- пояснення в яких зазначити про підстави сплати Фермерським господарством "Шанс" ОСОБА_2 орендної плати в 2016-2017 роках за Фермерське господарство "ФОБ".

Керуючись ст.ст. 9, 12, 49, 72, 77, 173, 243, 248, 257 КАС України,

ухвалив :

Подальший розгляд справи провадити за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 20 вересня 2019 р. о 11:00 год.

Продовжити строк підготовчого провадження в справі на 30 днів.

Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Фермерське господарство "ФОБ" (код ЄДРПОУ: 34944356).

Зобов`язати позивача протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали направити Фермерському господарству "ФОБ" копію позовної заяви з доданими до неї документами, та надати суду докази такого направлення.

Запропонувати Фермерському господарству "ФОБ" надати пояснення щодо позову протягом п`яти днів з дня отримання його копії.

Зобов`язати Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, в строк до 16.09.2019 року надати до суду завірені належним чином копії:

- витяг з інтегрованої картки платника Фермерського господарства "Шанс" ОСОБА_2 за кодом платежу 18010600 (орендна плата за землю) за період з 01.01.2016 по 31.12.2017 року;

- витяг з інтегрованої картки платника Фермерського господарства "ФОБ" (код ЄДРПОУ: 34944356) за кодом платежу 18010600 (орендна плата за землю) за період з 01.01.2016 по 04.07.2019 року.

Зобов`язати Фермерське господарство "Шанс" ОСОБА_2 , в строк до 16.09.2019 року надати до суду докази того, що Фермерське господарство "Шанс" ОСОБА_2 в період з 29.02.2016 року по 21.09.2017 року було платником орендної плати за землю з яких вбачається розмір орендної плати та порядок його сплати (податкові декларації з плати за землю за 2016-2017 роки, договора оренди, тощо).

Зобов`язати Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, в строк до 16.09.2019 року надати до суду завірені належним чином копії:

- податкові декларації з плати за землю ( орендної плати) фермерських господарств "Шанс" та "ФОБ" за 2016-2017 роки;

- пояснення, в яких зазначити про законодавчі підстави приймання платежів від Фермерського господарства "Шанс" в рахунок сплати орендної плати в 2016-2017 роках за Фермерське господарство "ФОБ".

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення, оскарженню не підлягає та є обов`язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Суддя Хом`якова В.В.

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83798085
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1334/19

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 20.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Постанова від 10.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 02.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 14.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 04.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 10.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 19.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 03.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні