Ухвала
від 30.08.2019 по справі 1/76
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

30.08.2019Справа № 1/76

За заявоюКомунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" прозаміну сторони її правонаступником у справі № 1/76 за позовом Публічного акціонерного товариства "Київенерго" до Комунального підприємства "Голосіївжитлосервіс" простягнення заборгованості у розмірі 20 574,18 грн.

Суддя Стасюк С.В.

без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду міста Києва перебувала справа за позовом Публічного акціонерного товариства "Київенерго" (далі - позивач) до Комунального підприємства "Голосіївжитлосервіс" (далі - відповідач) про стягнення 20 574,18 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 24.03.2014 у справі № 1/76 позовні вимоги задоволено частково, стягнуто з Комунального підприємства "Голосіївжитлосеріс" на користь Публічного акціонерного товариства "Київенерго" 17 799 грн. 27 коп. - основного боргу, 1528 грн. 42 коп. - інфляційної складової боргу, 279 грн. 77 коп. - 3% річних, 966 грн. 72 коп. - пені, державне мито у розмірі 205 грн. 74 коп. та 118 грн. - витрат за інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

08.04.2014 на виконання рішення Господарського суду міста Києва від 24.03.2014 видано наказ.

27.08.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до розпорядження керівника апарату Господарського суду міста Києва від 27.08.2019 року № 05-23/2056 "Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу матеріалів судової справи" та протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.08.2019 року справу № 1/76 передано судді Стасюку С.В., у зв`язку з лікарняним судді Мельника В.І.

Дослідивши подану на розгляд суду заяву комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго", суд дійшов висновку про повернення її без розгляду з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно з Постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 р. № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" відповідний розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження здійснюється за загальними правилами позовного провадження у межах розглянутої судом справи з урахуванням особливостей щодо суб`єктного складу учасників процесу, передбачених згаданою нормою Закону України "Про виконавче провадження" (стягувач, боржник, державний виконавець, правонаступник стягувача або боржника).

Відповідно до ч. 10 ст. 11 Господарського процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

Отже, господарський суд має застосовувати загальні положення господарсько-процесуального закону, що регулюють порядок здійснення позовного провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно ч. 5 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Приписами ст. 237 Цивільного кодексу України визначається поняття та підстави представництва, відповідно до ч.ч 1, 3 якої представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє; представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Представник від імені особи, яку він представляє, здійснює тільки певні юридичні дії внаслідок повноваження. Наявність у представника повноважень є обов`язковою умовою будь - якого представництва.

Документи, що посвідчують повноваження представників, і порядок їх оформлення визначаються ст. 60 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 3 статті 60 Господарського процесуального кодексу України, довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Таким чином, документи від імені юридичної особи підписує повноважна посадова особа, повноваження якої ґрунтуються на установчих документах чи приписах закону.

До господарського суду з заявою про заміну сторони її правонаступником звернулось Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго", яка підписана директором Структурного підрозділу "Енергозбут" Комунального підприємства "Київтеплоенерго", який діє на підставі довіреності ОСОБА_1

На підтвердження повноважень вказаної особи до заяви долучено копію довіреності від 03.09.2018 за № 03/09/18-02.

Приписами статті 91 Господарського процесуального кодексу України визначено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації" (затверджений Наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003р. №55), відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту "підпис".

Отже, копії документів засвідчуються шляхом проставлення печатки підприємства на кожній сторінці документа, або на зворотній сторінці прошитої копії документа, напису "Згідно з оригіналом" та назви посади, особистого підпису особи, що має відповідні повноваження та засвідчує копію, її ініціали та прізвища, дати засвідчення копії.

Проте, копія довіреності від 03.09.2018 за № 03/09/18-02, яка додана до заяви на підтвердження повноважень ОСОБА_1. діяти від імені Комунального підприємства "Київтеплоенерго", належним чином не засвідчена, а відтак не є доказом в розумінні ст. 91 Господарського процесуального кодексу України.

Відтак, суд дійшов висновку, що всупереч наведеним вище вимогам, заявником до заяви про заміну сторони її правонаступником не додано належних доказів, які підтверджують повноваження ОСОБА_1. діяти від імені Комунального підприємства "Київтеплоенерго" та вчиняти певні юридичні дії.

Згідно п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин, вказана заява підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі викладеного та керуючись статтями 60, 91, 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

1.Заяву комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" по справі № 1/76 про заміну сторони її правонаступником і додані до неї документи повернути заявнику без розгляду.

2.Звернути увагу заявника, що згідно ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

3.Згідно з ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.В. Стасюк

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.08.2019
Оприлюднено04.09.2019
Номер документу84007627
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/76

Ухвала від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 08.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 30.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 14.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 14.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 29.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 30.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні