Ухвала
від 04.09.2019 по справі 2-1737/11
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1737/11

УХВАЛА

04 вересня 2019 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Шевчук Л.П.,

за участі секретаря Славич К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС , з участю стягувача ПАТ "Брокбізнесбанк", боржника ОСОБА_1 , заінтересованої особи - Вінницького районного відділу ДВС ГТУЮ у Вінницькій області, про заміну сторони виконавчого провадження, -

в с т а н о в и в :

ТОВ ФК ДЕПТ ФІНАНС звернулось до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у справі №2-1737/11 з вимогою заміни ПАТ Брокбізнесбанк її правонаступником ТОВ ФК ДЕПТ ФІНАНС за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 , у зв`язку із укладенням між ТОВ ФК ДЕПТ ФІНАНС та ПАТ Брокбізнесбанк Договору про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги за кредитним портфелем №308 від 15.04.2019 року.

Учасники справи та заінтересовані особи, будучи повідомленими про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явились.

Заявник ТОВ ФК ДЕПТ ФІНАНС в прохальній частині заяви просив провести розгляд заяви у їх відсутність.

Представник Вінницького РВ ДВС подав заяву про розгляд питання про заміну сторони виконавчого провадження без участі представника Вінницького РВ ДВС.

Інші учасники справи про причини неявки суд не повідомили.

Відповідно до частини третьої статті 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Згідно з частиною другою статті 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Роглянувши матеріали заяви, дослідивши матеріали цивільної справи №2-1737/11 за позовом Публічного акціонерного товариства Брокбізнесбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, судом встановлено наступне.

Заочним рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 18.11.2011 року стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ Брокбізнесбанк 420750,00 заборгованості за кредитним договором №174 S-79/08 від 18.06.2008 року, яка виникла станом на 30.09.2011 року, а також судові витрати в сумі 1820 грн., а всього 422570,00 грн. (а.с. 37а-38).

Рішення суду набуло законної сили та стягувачу - ПАТ Брокбізнесбанк було видано і направлено виконавчий лист.

Постановою державного виконавця Вінницького відділу ДВС відкрито виконавче провадження №48794978 з примусового стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Брокбізнесбанк коштів в сумі 422570,00 грн. Відомості про закінчення виконавчого провадження відсутні.

Згідно умов Договору №308 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги від 15.04.2019 року, додатку до нього, укладеного між ПАТ Брокбізнесбанк (Банк) та ТОВ ФК ДЕПТ ФІНАНС (Новий кредитор), Банк відступив, а Новий кредитор набув права вимоги Банку до позичальників, заставодавців (іпотекодавців), поручителів зазначених у Додатку №1 до Договору, серед яких є і право вимоги позичальника ОСОБА_1 за кредитним договором №174 S-79/08 від 18.06.2008 року. Відповідно до статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Аналізуючи положення вищевказаної статті, суд приходить до висновку, що Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС , як заінтересована особа, має право звернутися в суд з даною заявою та незалежно від наявності відкритого виконавчого провадження.

Відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до п.п. 12, 13 Інструкції з організації примусового виконання рішень, що затверджена Наказом Міністерства юстиції України 02 квітня 2012 року N 512/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 29 вересня 2016 року N 2832/5) у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження (припинення юридичної особи, а також в інших випадках заміни сторони у виконавчому провадженні), якщо правовідносини допускають правонаступництво, виконавець за заявою сторони виконавчого провадження, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. На підставі постановленої судом ухвали виконавець своєю постановою замінює сторону виконавчого провадження. Ухвала суду та постанова виконавця долучаються до виконавчого документа при його передачі до іншого органу державної виконавчої служби або приватного виконавця або поверненні його стягувачу чи до суду. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Після заміни вибулої сторони виконавчого провадження її правонаступником виконавець продовжує виконання виконавчого провадження в порядку, встановленому Законом.

Виходячи із змісту процесуального законодавства процесуальне правонаступництво це заміна сторони у справі іншими особами у зв`язку з переходом до цих осіб матеріальних прав і обов`язків попередньої особи (ст. 55 ЦПК України). Таким чином, підставою процесуального правонаступництва (заміни сторони виконавчого провадження) є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України та ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Отже, ТОВ ФК ДЕПТ ФІНАНС є правонаступником стягувача ПАТ Брокбізнесбанк та має право користуватися всіма правами стягувача.

Слід зазначити, що судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами (ч. 1 ст. 18 ЦПК України).

Таким чином, з метою виконання рішення суду та виходячи із вищевикладених норм права, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості заяви та наявності підстав для її задоволення.

Керуючись статтями 260, 261, 442 ЦПК України, статтею 15 Закону України "Про виконавче провадження", п.п.15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС , з участю стягувача ПАТ "Брокбізнесбанк", боржника ОСОБА_1 , заінтересованої особи - Вінницького районного відділу ДВС ГТУЮ у Вінницькій області, про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження - стягувача з Публічного акціонерного товариства Брокбізнесбанк на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС (01054, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 33Б, офіс 304, ідентифікаційний код юридичної особи 40254432, п/р № НОМЕР_1 , в Печерська філія АТ КБ Приватбанк ) у процедурі виконання рішення Вінницького районного суду Вінницької області від 18.11.2011 року по цивільній справі №2-1737/11 за позовом Публічного акціонерного товариства Брокбізнесбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Вінницький районний суд Вінницької області протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Ухвала складена у повному обсязі та підписана суддею 04.09.2019 року.

Суддя Л.П. Шевчук

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.09.2019
Оприлюднено05.09.2019
Номер документу84016440
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1737/11

Ухвала від 30.08.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай А. О.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Майдан С. І.

Рішення від 25.03.2011

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Безверхий І. В.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

Ухвала від 16.09.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Майдан С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні