Ухвала
від 06.09.2019 по справі 202/4799/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4799/18

Провадження № 6/202/176/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

06 вересня 2019 року м. Дніпро

у складі: головуючого судді - Слюсар Л.П.,

за участю секретаря - Нечепуренко А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро заяву Лівобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради про заміну сторони у виконавчому листі по справі, стягувач: Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради, боржник: ОСОБА_1 , по цивільній справі за позовною заявою Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої допомоги малозабезпеченим сім`ям ,-

ВСТАНОВИВ:

У липні 2019 року начальник Лівобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради звернувся до Індустріального районного суду м.Дніпропетровська із заявою про заміну сторони у виконавчому листі по цивільній справі за позовною заявою Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Заяву обґрунтовує тим, що Індустріальним районним судом м. Дніпропетровська було видано виконавчий лист від 25 лютого 2019 року по справі № 202/4799/18 за позовною заявою Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої допомоги малозабезпеченим сім`ям . Рішенням Дніпровської міської ради від 23.01.2019 року № 40/40 Про внесення змін до рішень міської ради стосовно структури міської ради та її виконавчих органів, граничної чисельності працівників міської ради та її виконавчих органів затверджено виконавчий орган міської ради зі статусом юридичної особи - Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради. Згідно з рішенням Дніпровської міської ради від 22.05.2019 року № 43/45 Про Положення про Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради , Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, ЄДРПОУ 42788389, є правонаступником прав та обов`язків управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради. Наведене зумовило заявника звернутись до суду із заявою про заміну сторони у виконавчому листі.

Сторони у судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Від представника Лівобережного управління соціального захисту населення надійшла заява про розгляд поданої заяви без участі представника управління, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка сторін та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну стягувача у виконавчому листі.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, вважає, що заява про заміну стягувача у виконавчому листі підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Відповідно до ч.5 ст. 442 ЦПК України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно із ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Виходячи зі змісту статей 512 , 514 ЦК України , ст. 442 ЦПК України , заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги, правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача (правова позиція Верховного Суду України у постанові від 20 листопада 2013 року (справа № 6-122 цс 13).

Судом встановлено, що заочним рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 17 січня 2019 року стягнуто з ОСОБА_1 на користь Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради надмірно виплачені кошти по допомозі малозабезпеченим сім`ям у розмірі 52 977 (п`ятдесят дві тисячі дев`ятсот сімдесят сім) гривень 75 копійок. та судовий збір у розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні 00 копійок (а.с.87-88).

Вказане рішення оскаржено не було та набрало законної сили 19 лютого 2019 року та на його виконання Індустріальним районним судом м.Дніпропетровська 25 лютого 2019 року було видано виконавчий лист у справі № 202/4799/18.

Рішенням Дніпровської міської ради від 23.01.2019 року № 40/40 Про внесення змін до рішень міської ради стосовно структури міської ради та її виконавчих органів, граничної чисельності працівників міської ради та її виконавчих органів затверджено виконавчий орган міської ради зі статусом юридичної особи - Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради.

Згідно з рішенням Дніпровської міської ради від 22.05.2019 року № 43/45 Про Положення про Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради , Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, ЄДРПОУ 42788389, є правонаступником прав та обов`язків управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Як видно із заяви та доданих до неї документів, Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради є правонаступником Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради.

Згідно ст. 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Враховуючи вищевикладеного, вбачається що виконавчий лист на даний час не перебуває на виконанні у відділу ДВС, що свідчить про наявність підстав для заміни стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З огляду на викладене, суд вважає можливим задовольнити подану заяву та замінити стягувача Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради, на правонаступника - Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради.

Керуючись ст.ст. 8, 15 Закону України Про виконавче провадження , ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Лівобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради про заміну сторони у виконавчому листі по справі, стягувач: Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради, боржник: ОСОБА_1 , по цивільній справі за позовною заявою Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої допомоги малозабезпеченим сім`ям - задовольнити.

Замінити стягувача Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради (49051, м. Дніпро, пр-т. П. Калнишевського, 55) його правонаступником Лівобережним управлінням соціального захисту населення Дніпровської міської ради (49051, м. Дніпро, пр-т. П. Калнишевського, 55, код ЄДРПОУ: 42788389) у виконавчому листі, виданому Індустріальним районним судом м.Дніпропетровська на виконання заочного рішення Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 17 січня 2019 року по цивільній справі № 202/4799/18 за позовною заявою Управління праці та соціального захисту населення Індустріальної районної у місті Дніпрі ради до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої допомоги малозабезпеченим сім`ям .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Л.П. Слюсар

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення06.09.2019
Оприлюднено08.09.2019
Номер документу84068189
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —202/4799/18

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Рішення від 17.01.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 26.10.2018

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні