Ухвала
від 06.09.2019 по справі 813/2775/15
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

06 вересня 2019 року

Київ

справа №813/2775/15

адміністративне провадження №К/9901/24834/19

Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду Гімона М.М.,

перевіривши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 25.03.2019 та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 11.07.2019 у справі №813/2775/15 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти до Головного управління ДФС у Львівській області, Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві, Броварської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Київській області про визнання протиправними дій, визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

ВСТАНОВИВ:

30.08.2019 до Верховного Суду надійшли матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти , направлені поштою 27.08.2019.

Згідно пункту 1 частини п`ятої статті 332 КАС України, касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається суддею-доповідачем також, якщо касаційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Згідно із частинами першою та третьою статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Пунктом 1 частини першої статті 59 КАС України передбачено, що повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи.

Частиною третьою статті 59 КАС України встановлено, що довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Відповідно до частини шостої статті 59 КАС України оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

У відповідності до частини восьмої статті 59 КАС України у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Враховуючи викладене, у разі участі юридичної особи у судовому процесі через представника, на підтвердження повноважень останнього має бути подано оригінал довіреності, виданої за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами, або ж її копія, засвідчена у визначеному саме законом порядку.

Касаційну скаргу у цій справі від імені Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти підписано ОСОБА_1 . На підтвердження наданих йому повноважень на подання касаційної скарги від імені зазначеного товариства долучено довіреність від 06.02.2013 №02/07, підписану генеральним директором ОСОБА_2 .

Згідно з частиною першою статті 10 Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

За наслідками перевірки повноважень особи, яка видала довіреність, на вчинення таких дій, судом встановлено, що відповідно до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за запитом по коду ЄДРПОУ 33196304 (зазначеного заявником у касаційній скарзі та який міститься на печатці, якою скріплено підпис довірителя) станом на дату подання касаційної скарги (27.08.2019) зареєстрована юридична особа з найменуванням - Товариство з обмеженою відповідальністю Інтрейд-Інформ .

Судом враховується та обставина, що відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 06.02.2013 (дата видачі довіреності) за кодом ЄДРПОУ 33196304 було зареєстроване ТОВ Газета Галицькі контракти . При цьому із зазначеного Витягу також вбачається, що 12.08.2019 був вчинений запис щодо реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, зокрема в частині зміни повного найменування.

Втім, жодних пояснень щодо зазначених обставин касаційна скарга не містить.

З урахуванням вищенаведеного, надана до суду касаційної інстанції довіреність не може бути належним доказом дійсної волі особи, що її видала, на уповноваження іншої представляти її інтереси. Такі докази повинні виключати будь-які сумніви стосовно справжності та чинності такого уповноваження на момент вчинення певної процесуальної дії, а також стосовно охоплення такої дії дійсним колом повноважень представника, що делеговані йому довірителем.

За таких обставин, вважаю за необхідне залишити касаційну скаргу без руху з наданням можливості представнику скаржника надати належну довіреність з відповідними уточненнями щодо особи, в інтересах якої подано дану касаційну скаргу, станом на час вчинення зазначеної процесуальної дії.

Відповідно до частини другої статті 332 КАС України, до касаційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 330 цього Кодексу, застосовуються положення статті 169 цього Кодексу.

Згідно положень частини першої та другої статті 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі вищенаведеного та керуючись положеннями статей 133, 329-330, 332 КАС України,

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Газета Галицькі контракти на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 25.03.2019 та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 11.07.2019 у справі №813/2775/15- залишити без руху.

Надати скаржнику десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків касаційної скарги, а саме:

- надати належну довіреність з відповідними уточненнями щодо особи, в інтересах якої подано дану касаційну скаргу, станом на час вчинення зазначеної процесуальної дії.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали в установлений судом строк касаційна скарга разом із доданими до неї матеріалами буде повернута скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

...........................

М.М. Гімон,

Суддя Верховного Суду

Дата ухвалення рішення06.09.2019
Оприлюднено09.09.2019

Судовий реєстр по справі —813/2775/15

Ухвала від 02.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 13.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Постанова від 25.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 23.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Постанова від 05.12.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Старунський Дмитро Миколайович

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Старунський Дмитро Миколайович

Ухвала від 11.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Старунський Дмитро Миколайович

Ухвала від 19.09.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Старунський Дмитро Миколайович

Ухвала від 06.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні