Постанова
від 04.09.2019 по справі 225/4724/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 225/4724/19

Провадження № 3/615/329/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 вересня 2019 року м. Валки

Суддя Валківського районного суду Харківської області Товстолужський О.В., при секретарі Неділько І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Краматорськ Донецької області, громадянина України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ,

за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення , -

в с т а н о в и в:

24.06.2019 року о 23:21 годині на автодорозі М03 Київ-Харків-Довжанський, 429 км. ОСОБА_1 на т/з DAF XF 105.460 , державний номер: НОМЕР_2 з напівпричепом Krone SDP 27 , державний номер: НОМЕР_3 здійснив перевезення вантажу за ТТН №00071 від 24.06.2019 року проваджуючи господарську діяльність як автомобільний перевізник без державної реєстрації як суб`єкта господарювання.

В судовому засіданні ОСОБА_1 був відсутній, однак направив до суду письмові пояснення в яких зазначив, що 25.06.2019 року стосовно нього був складений протокол за ч. 1 ст. 164 КУпАП з яким він категорично не погоджується. Як зазначено в поясненнях, ОСОБА_1 на підставі цивільно-правового договору надає послуги водія фізичній особі-підприємцю ОСОБА_2 , тобто він працює як найманий працівник в обов`язки якого входить перевезення територією України вантажу для ФОП ОСОБА_2 на транспортному засобі, який належить ОСОБА_2 за замовленням останньої. 24.06.2019 року ОСОБА_1 на автомобілі DAF XF 105.460 , державний номер: НОМЕР_2 з напівпричепом Krone SDP 27 , державний номер: НОМЕР_3 завантажився в м. Костянтинівка Донецької області на приватному підприємстві ОСОБА_3 . Під час завантаження він отримав від цього підприємства товарно-транспортну №00071 від 24.06.2019 року, після чого почав рух на зазначеному транспортному засобі до пункту розвантаження в м. Київ. На шляху прямування за маршрутом, автомобіль під його керуванням був зупинений працівниками патрульної поліції у Валківському району Харківської області. При перевірці наявних у нього документів з`ясувалось, що в ТТН №00071 від 24.06.2019 року була допущена помилка, а саме: помилково зазначено, що автомобільним перевізником є саме ОСОБА_1 , замість справжнього перевізника - ФОП ОСОБА_2 Зазначена помилка була в ТТН допущена уповноваженим працівником ПП ОСОБА_3 , який її заповнював. Усі пояснення з приводу цього не були взяті до уваги працівниками поліції, які складали відносно нього протокол. Крім того, збираючи докази своєї невинуватості, ОСОБА_1 звернувся до ПП Адан , які надали йому довідку про те, що ним дійсно була допущена помилка при складання ТТН №00071 від 24.06.2019 року. Також згідно довідки ФОП ОСОБА_2 , ОСОБА_1 на підставі цивільно-правового договору надає послуги та займається перевезенням вантажу на транспортному засобі, який належить ОСОБА_2 , в тому числі здійснював перевезення її вантажу в момент зупинки транспортного засобу 24.06.2019 року. ОСОБА_1 прохає закрити провадження у справі у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Відповідно до вимог ст. 268 КУпАП, неявка особи, яка притягається до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 164 КУпАП в судове засідання не перешкоджає розгляду справи.

Не дивлячись на невизнання вини ОСОБА_1 , скоєння ним адміністративного правопорушення підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами як окремо, так і в їх сукупності.

Так, з рапорту працівника поліції - інспектора 6 роти 2 батальйону УПП у Харківській області ДПП від 25.06.2019 року, вбачається, що ним 24.06.2019 року на посту поліції Валки було зупинено автомобіль DAF XF 105.406 , державний номер: НОМЕР_2 з напівпричепом Krone SDP 27 , державний номер: НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_1 який надав документ на вантаж ТТН №00071 від 24.06.2019 року, зі змісту якого вбачалось про скоєння ним адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП.

До протоколу додана товарно-транспортна накладна №00071 від 24.06.2019 року в якій зазначено, що автомобільний перевізник - Смольянинов на автомобілі DAF , державний номер: НОМЕР_2 з напівпричепом, державний номер: НОМЕР_3 здійснює перевезення від ПП ОСОБА_3 (пункт завантаження Костянтинівка) до м. Київ будівельного каменя на загальну масу 20 тон.

ОСОБА_1 в письмових поясненнях не заперечив дату, час і місце його зупинки, а також ту обставину, що саме він здійснював автомобільне перевезення будівельного каменя.

Разом з тим, останній зауважив, що товарно-транспортна накладна містила помилку, яка виразилась в тому, що автомобільним перевізником зазначеного його, а не дійсного - фізичну особу-підприємця ОСОБА_2 .

На підтвердження вказаної обставини, ОСОБА_1 долучено до матеріалів справи довідки, видану нібито приватним підприємством Адан , код ЄДРПОУ: 31365566, та товарно-транспортну накладну в якій автомобільним перевізником замість Смольянинова зазначено ФОП ОСОБА_2 .

Разом з тим, суддя не вважає довідку належним та допустимим доказом, оскільки вона містить підпис особи, яка її видала - ОСОБА_4 , в той час, коли керівником та підписантом вказаного підприємства, згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, є ОСОБА_5

Будь-яких даних, що ОСОБА_4 має право підписувати документи від імені приватного підприємства ОСОБА_3 в судове засідання не надано.

Як свідчать матеріали справи, ОСОБА_1 отримав товарно-транспортну накладу, нібито з помилкою, під час завантаження автомобіля, а тому останній знав, що в ній не вірно зазначено автомобільного перевізника та все одно свідомо поїхав до пункту розвантаження.

До того ж, вказану товарно-транспортну накладну, ОСОБА_1 пред`явив також працівникам поліції на підтвердження законності здійснення перевезення.

Крім того, ОСОБА_1 звертає увагу суду на ту обставину, що він виконував роботу водія у фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 , з якою він уклав цивільно-правовий договір на здійснення автомобільних перевезень.

Як вбачається з свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів серії НОМЕР_4 та НОМЕР_5 , автомобіль DAF XF 105.460 , державний номер: НОМЕР_2 та напівпричіп Krone SDP 27 , державний номер: НОМЕР_3 зареєстровані за ОСОБА_2 .

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії ААВ №211055, ОСОБА_2 є фізичною особою-підприємцем, одним із основних видів діяльності якої є вантажний автомобільний транспорт.

На підтвердження тієї обставини, що ОСОБА_1 працює водієм, останній надав довідку видану ФОП ОСОБА_2 від 28.08.2019 року в якій зазначено, що ОСОБА_1 дійсно працює водієм за цивільно-правовим договором. 24.06.2019 року останній виконував роботу з перевезення вантажу в інтересах ФОП ОСОБА_2 за маршрутом Костянтинівка - Київ.

Разом з тим, дані проте, що ОСОБА_1 працює за цивільно-правовим договором у фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 спростовується відсутністю самої угоди.

З протоколу про адміністративне правопорушення серії АА №185338 від 25.06.2019 року вбачається, що ОСОБА_1 не погоджується з ним та зазначає пояснення, що він надав усі документи, які його прохав інспектор.

Тобто, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності не була позбавлена можливості надати письмові пояснення в яких зазначити, що він перебуває в трудових відносинах, або виконує роботу водія на підставі цивільного-правового договору та вказати на помилку в товарно-транспортній накладній.

Таким чином, суддя, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що в діях ОСОБА_1 міститься склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП, тобто провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання.

Обставин, що пом`якшують або обтяжують адміністративну відповідальність ОСОБА_1 - не має.

З урахуванням характеру вчинених правопорушником дій, даних про його особу, а саме, що останній притягується до адміністративної відповідальності вперше, суддя вважає за необхідне відносно нього застосувати мінімальне адміністративне стягнення у виді штрафу.

Вирішуючи питання про застосування стосовно ОСОБА_1 стягнення у виді конфіскації майна, а саме знарядь вчинення адміністративного правопорушення суддя виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 29 КУпАП, конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об`єктом адміністративного правопорушення, полягає в примусовій безоплатній передачі цього предмета у власність держави за рішенням суду. Конфісковано може бути лише предмет, який є у приватній власності порушника, якщо інше не передбачено законами України.

Автомобіль DAF XF 105.460 , державний номер: НОМЕР_2 з напівпричепом Krone SDP 27 , державний номер: НОМЕР_3 , на яких ОСОБА_1 здійснював перевезення зареєстровані за ОСОБА_2 .

Отже, накладення такого адміністративного стягнення, як конфіскація майна - є неможливим.

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП, судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення, сплачується судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За таких обставин, суд вважає за необхідне стягнути із ОСОБА_1 судовий збір на користь держави у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб., що складає 384 грн. 20 коп.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст. ст. 40-1, 283, 284 КУпАП, суддя,

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП, та застосувати до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 1 (однієї) тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 17 000 гривень, без конфіскації знарядь вчинення адміністративного правопорушення.

Судовий збір в сумі 384 грн. 20 коп. стягнути із ОСОБА_1 на користь держави:

Отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783

Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: 31211256026001

Код класифікації доходів бюджету: 22030106

Строк пред`явлення постанови до виконання становить три місяці.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Валківський районний суд Харківської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя О.В. Товстолужський

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84172625
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —225/4724/19

Постанова від 18.10.2019

Адмінправопорушення

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Постанова від 18.10.2019

Адмінправопорушення

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Постанова від 04.09.2019

Адмінправопорушення

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Постанова від 26.07.2019

Адмінправопорушення

Дзержинський міський суд Донецької області

Ткач Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні