Ухвала
від 12.09.2019 по справі 336/3186/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 336/3186/18

Провадження № 2-р/336/19/2019

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2019 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Дмитрюк О.В.,

за участю секретаря Петрова С.В.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 , від імені якого діє ОСОБА_2 , про роз`яснення судового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 (представник - адвокат Середа А.А.), до ОСОБА_1 (представник - ОСОБА_2 ), треті особи: Публічне акціонерне товариство Державний ощадний банк України , в особі філії - Запорізьке обласне управління Публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України, (представник Плескачова Т.В.), Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради, про усунення перешкод у користуванні та володінні квартирою шляхом визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, зняття її з реєстраційного обліку й виселення та про вселення,

В С Т А Н О В И В:

03.09.2019 р. представник відповідача ОСОБА_1 за довіреністю - Воронін Ю.Л. подав до суду заяву про роз`яснення судового рішення, в якій зазначив, що Шевченківським районним судом м. Запоріжжя розглянута цивільна справа № 336/3186/18 за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи: ПАТ Державний ощадний банк України , в особі філії - ЗОУ ПАТ Державний ощадний банк України, Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради, про усунення перешкод у користуванні та володінні квартирою шляхом визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, зняття її з реєстраційного обліку й виселення та про вселення.

Посилаючись на ст.271 ЦПК України, заявник просить надати роз`яснення з яких підстав судові рішення від 13.05.2019 р та від 20.05.2019 р. не містять інформацію про особу, дату та час підписання електронного примірника судового рішення.

На підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.09.2019 р. заява передана в провадження судді Дмитрюк О.О.

В силу вимог ч. 3 ст. 271 ЦПК України , враховуючи відсутність необхідності для виклику учасників справи, заяву розглянуто без повідомлення учасників справи.

Вивчивши заяву про роз`яснення судового рішення та оглянувши матеріали цивільної справи № 336/3186/18, суд приходить до висновку, що заява представника відповідача ОСОБА_1 за довіреністю - ОСОБА_4 Ю ОСОБА_5 . задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Як встановлено під час розгляду заяви, рішенням Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 13.05.2019 р. у справі № 336/3186/18, пр.2/336/177/2019 задоволено частково позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , ОСОБА_1 визнано таким, що втратив право користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_3 вселено у зазначену квартиру (т.2 а.с. 13-19).

Рішення набрало законної сили.

03.09.2019 р. до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя представником відповідача ОСОБА_1 за довіреністю - Вороніним Ю.Л. подана заява про роз`яснення вищевказаного рішення суду.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Згідно роз`яснень, викладених у п.21 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 14 від 18 грудня 2009 року "Про судове рішення у цивільній справі" , роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Отже, за змістом статті 271 ЦПК України , роз`яснення рішення - це більш повний, ясний, зрозумілий виклад тих пунктів рішення, які підлягають виконанню та розуміння яких викликає труднощі.

Зі змісту зазначеної статті також убачається, що незрозумілим є рішення суду, в якому припускається декілька варіантів тлумачення. Таким чином, приводом для роз`яснення рішення суду є утруднення чи неможливість його виконання.

Суть роз`яснення судового рішення полягає в тому, що суд не повинен давати відповідь на нові питання та вирішувати невирішені вимоги, він лише має роз`яснити положення ухваленого ним рішення, які нечітко ним сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Тобто, роз`яснення рішення суду - це засіб виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового акта і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі.

Якщо у заяві про роз`яснення рішення фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Зі змісту заяви представника відповідача ОСОБА_1 за довіреністю - Вороніна ОСОБА_6 . ОСОБА_7 . вбачається, що фактично він просить надати роз`яснення щодо відсутності у рішенні інформації, що жодним чином не відноситься до роз`яснення його змісту.

Зважаючи на те, що рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 13.05.2019 р. викладено чітко та ясно, не викликає труднощів у його розумінні, не допускає подвійного трактування, заява представника відповідача ОСОБА_1 за довіреністю - Вороніна Ю.Л. про роз`яснення рішення з підстав, зазначених в заяві, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 271 ЦПК України , суд,-

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні заяви представника відповідача ОСОБА_1 за довіреністю - Вороніна Ю.Л. про роз`яснення судового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 (представник - адвокат Середа А.А.), до ОСОБА_1 (представник - ОСОБА_2 ), треті особи: Публічне акціонерне товариство Державний ощадний банк України , в особі філії - Запорізьке обласне управління Публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України, (представник Плескачова Т.В.), Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради, про усунення перешкод у користуванні та володінні квартирою шляхом визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, зняття її з реєстраційного обліку й виселення та про вселення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя О.В. Дмитрюк

Дата ухвалення рішення12.09.2019
Оприлюднено13.09.2019
Номер документу84201543
СудочинствоЦивільне
Сутьвселення

Судовий реєстр по справі —336/3186/18

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Щаслива О. В.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні