Рішення
від 09.09.2019 по справі 127/15612/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/15612/19

Провадження № 2/127/2163/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.09.2019 м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді - Антонюка В.В.,

за участі: секретаря - Гончарука І.О.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - Тусьмук С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду м. Вінниці, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Вінницький обласний наркологічний диспансер" (КП ВОНД)"Соціотерапія" про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання неправомірними дій лікаря-нарколога КП Вінницький обласний наркологічний диспансер Соціотерапія ОСОБА_2 щодо видачі довідки від 04.07.2018 року про ухилення ОСОБА_1 від проходження медичного огляду на стан сп`яніння та зобов`язання відповідача анулювати оскаржувану довідку.

Позовна заява мотивована тим, що у липні 2018 року відповідачем було видано довідку, в якій стверджувалось, що ОСОБА_1 , був доставлений поліцейським УПП у Вінницькій області старшим сержантом Лесиком ОСОБА_3 . ОСОБА_4 . до медичного закладу для проходження медичного огляду на стан сп`яніння. В даній довідці було вказано, що позивач відмовився від проходження медогляду, проте факт його відмови свідками зафіксований не був.

Позивач зазначає, що поліцейський УПП у Вінницькій області, старпшй сержант Лесик О.В., ніяких свідків, які могли б засвідчити факт його відмови від проходження медичного огляду, не залучав.

До адміністративної відповідальності позивач не притягувався, і постанова відносно нього не приймалась.

Позивач 12.03.19 року звернувся до відповідача із вимогою анулювати довідку, проте у відповідь на скаргу позивача, 19.03.19 року відповідачем було надано лист про відмову в її анулюванні.

На думку позивача, дії відповідача щодо видачі довідки, яка не відповідає вимогам Інструкції, затвердженої Наказом МОЗ від 09.11.2015 № 1452/735, є неправомірними, а тому він звернувся до суду із даним позовом в якому просить визнати неправомірними дії лікаря-нарколога КП Вінницький обласний наркологічний диспансер Соціотерапія ОСОБА_2 щодо видачі довідки від 04.07.2018 року про ухилення ОСОБА_1 від проходження медичного огляду на стан сп`яніння та зобов`язати відповідача анулювати зазначену довідку.

В судовому засіданні позивач позов підтримав в повному обсязі за обставин, викладених в позовній заяві та просив суд задоволити позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_5 позовні вимоги не визнала та просила суд відмовити в задоволені позовних вимог. Додатково пояснила, що 04 липня 2018 року о 00:50 год. поліцейським УПП Вінницької області ДПП старшим сержантом поліції Лисак О.В. (посвідчення № 0019250) направлено до комунального підприємства Вінницький обласний наркологічний диспансер Соціотерапія направлено громадянина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення медичного огляду на встановлення факту вживання алкогольних та інших психоактивних речовин і ступеню сп`яніння. В направленні на медичний огляд вказано причину огляду: Підозра в скоєнні злочину .

Відповідно до графіку роботи лікарів-наркологів кабінету медичних оглядів на встановлення станів сп`яніння, 04 липня 2018 року працював лікар-нарколог ОСОБА_2 , який, виконуючі професійні обов`язки, намагався провести медичний огляд на встановлення факту вживання алкогольних та інших психоактивних речовин і ступеню сп`яніння позивачу. Однак, позивач категорично відмовлявся від проходження такого медичного огляду. Запис про відмову від обстеження (медичного огляду) внесено до картки амбулаторного медичного огляду № 643, що складена 04 липня 2018 року о 01:00 годині. Від підпису в амбулаторній карті Позивач відмовився.

12 березня 2019 року відповідачем отримано скаргу позивача від 12.03.2019 року, в якій Позивач зазначає, що лікар-нарколог ОСОБА_2 не мав повноважень на зазначення у довідці інформації про те, що позивач відмовився від проходження медичного огляду, та водночас просить провести службове розслідування, надати офіційну відповідь згідно чинного законодавства, а також скасувати видану довідку. Відповідачем відібрано письмові пояснення у лікаря-нарколога ОСОБА_2 , вивчено обставини оскаржуваних позивачем дій лікаря-нарколога ОСОБА_2 , а також документів, які складено відносно позивача.

З пояснювальної записки лікаря-нарколога ОСОБА_2 стало відомо, що позивач мав явні ознаки алкогольного сп`яніння, а також неодноразово з`являвся до лікаря-нарколога ОСОБА_2 та вимагав скасувати видану медичну довідку від 04.07.2018 року та погрожував ОСОБА_2 , в зв`язку з чим ОСОБА_2 був викликаний патруль поліції та подано відповідну заяву про погрозу.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 04.07.2018 року черговим лікарем - наркологом КП Вінницький обласний наркологічний диспансер Соціотерапія Полтораком Я ОСОБА_6 видано довідку, відповідно до якої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був доставлений для проходження медичного огляду на ЦПО ст. с-том поліції ОСОБА_7 , 04.07.2018 року о 01 год. 00 хв. Заключення: Відмовився від проходження медичного огляду. Медичний огляд на стан сп`яніння проводив лікар ОСОБА_2 (а.с.13).

Відповідно до відповіді КП Вінницький обласний наркологічний диспансер Соціотерапія на скаргу позивача, адміністрація КП ВОНД "Соціотерапія" прийшла до висновку, що порушень в діях чергового лікаря - нарколога ОСОБА_2 не виявлено. Медична документація оформлена відповідно до чинного законодавства. (а.с.12).

Представником відповідача надано для огляду суду оригінал Карти амбулаторного медичного огляду № 643 від 04.07.2018 року та оригінал довідки, виданої лікарем ОСОБА_8 .

Судом також встановлено, що спільний наказ Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров`я України від 24 лютого 1995 року № 114/38/15-36-18 Про затвердження Інструкції про порядок направлення громадян для огляду на стан сп`яніння в заклади охорони здоров`я та проведення огляду з використанням технічних засобів , до якого апелює позивач втратив чинність на підставі спільного наказу Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров`я України № 81/261/712/5 від 21.04.2009 року Про втрату чинності спільного наказу Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров`я України від 24 лютого 1995 року № 114/38/15-36-18 . Отже, вимоги позивача щодо проведення йому медичного огляду на стан сп`яніння відповідачем в порядку, визначеному вищенаведеною Інструкцією є безпідставними.

Станом на сьогодні діє Інструкція про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затвердженої спільним наказом МОЗ та МВС України № 1452/735 від 09.11.2015 року.

Положення Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затвердженої спільним наказом МОЗ та МВС України № 1452/735 від 09.11.2015 року, застосовуються виключно щодо проведення медичних оглядів громадянам, які направлені для проведення медичного огляду як водії транспортних засобів. Порядок проведення медичних оглядів з метою встановлення станів сп`яніння громадянам за направленням правоохоронних органів, роботодавців за самозверненням або з інших підстав здійснюється з дотриманням положень Тимчасової інструкції про порядок медичного огляду для встановлення факту вживання алкоголю і стану сп`яніння, яку затверджено заступником міністра МОЗ СРСР від 01.08.1988 року № 06-14/33-14, що є доповненням до наказу МОЗ СРСР від 08.09.1988 року № 694 Про заходи подальшого вдосконалення медичного огляду для встановлення факту вживання алкоголю та стану сп`яніння . Основною умовою проведення такого медичного огляду є формулювання лікарського висновку освідуваній особі лікарем-наркологом в амбулаторних умовах.

З пояснень представника відповідача встановлено, що головним лікарем відповідача, з метою належного документування медичних оглядів громадян для встановлення станів сп`яніння, затверджено форму Карта амбулаторного медичного огляду , яка повинна бути заповненою відповідно до її змісту. Лікарем-наркологом ОСОБА_2 дотримано вимог чинного законодавства під час проведення медичного огляду позивачу та внесено до Карти амбулаторного огляду позивача ті відомості, які були отримані під час огляду Позивача, а саме тільки ті відомості, які лікар-нарколог ОСОБА_2 . мав змогу встановити, оглядаючи освідувану особу без вчинення певних медичних маніпуляцій, застосування виробів медичного призначення, виконання такою особою вказівок лікаря (стан в позі Ромберга, точні рухи, тощо) та отримання відповідей на поставлені питання.

Лікар-нарколог ОСОБА_8 , видаючи оскаржувану позивачем довідку про факт відмови позивача від проходження медичного огляду на стан сп`яніння на звернення посадової особи патрульної поліції, лише зафіксувала у довідці інформацію, що зазначена в журналі медичних оглядів на стан сп`яніння відповідача щодо відмови позивача від проходження медичного огляду на встановлення стану сп`яніння 04.07.2018 року.

Позивачем не доведено неправомірності дій лікаря-нарколога КП Вінницький обласний наркологічний диспансер Соціотерапія ОСОБА_2 щодо видачі довідки від 04.07.2018 року про ухилення ОСОБА_1 від проходження медичного огляду на стан сп`яніння.

Таким чином, підстави для визнання дій лікаря-нарколога ОСОБА_2 , а також для скасування медичної довідки від 04.07.2019 року, складеної відносно позивача - відсутні.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України судові витрати підлягають залишенню за позивачем.

Керуючись ст.ст. 13 , 81 , 89 , 258, 259 , 263-265 , 268 ЦПК України , суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Вінницький обласний наркологічний диспансер" "Соціотерапія" про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії - залишити без задоволення.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 12.09.2019 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Комунальне підприємство "Вінницький обласний наркологічний диспансер "Соціотерапія", код ЄДРПОУ 05483931, м. Вінниця, вул. Пирогова,109-В.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено13.09.2019
Номер документу84215704
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —127/15612/19

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 28.03.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Постанова від 24.12.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Якименко М. М.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Якименко М. М.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 29.11.2019

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні