Ухвала
від 12.09.2019 по справі 333/3591/18
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/3591/18

Провадження №2-ві/333/13/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2019 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м.Запоріжжя у складі:

головуючого судді Михайлової А.В.,

за участю секретаря судового засідання Уляницької Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя заяву представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Сидельникової О.Л. про відвід судді у цивільній справі № 333/3591/18,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя Дмитрієвої М.М. перебуває на розгляді цивільна справа № 333/3591/18 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором позики.

11.09.2019 року через канцелярію суду від представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Сидельникової О.Л. надійшла заява про відвід судді у цивільній справі № 333/3591/18.

В обґрунтування відводу заявник посилається на те, що в провадженні судді Дмитрієвої М.М. перебувають цивільні справи № 333/2590/19 та № 333/3591/18. 15.05.2019 року по справі № 333/2590/19 суддею Дмитрієвою М.М. винесено ухвалу про забезпечення позову шляхом накладення арешту на квартиру ОСОБА_1 , коли вищевказана квартира вже знаходилася під арештом.

По справі № 333/3591/19 ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 17 грудня 2018 року заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову у вказаній цивільній справі задоволено. Заборонено Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради здійснювати реєстрацію місця проживання/перебування будь - яких осіб у квартирі АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_1

Постановою Запорізького апеляційного суду від 16 квітня 2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Ухвалу суду першої інстанції скасовано, справу направлено для продовження розгляду питання щодо вжиття заходів забезпечення позову.

На виконання постанови Запорізького апеляційного суду, відповідно до вимог ч. 2 ст. 153 ЦПК України, у судове засідання викликано особу, яка подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову, або для з`ясування питань.

22.05.2019 року ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя суддею Дмитрієвою М.М. заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову шляхом заборони Департаменту реєстраційних послуг ЗМР здійснювати реєстрацію місця проживання будь-яких осіб у квартирі, залишено без задоволення.

Представник відповідача ОСОБА_1 - адвокат Сидельникова О.Л. вважає, що наявна можлива особиста заінтересованість судді Дмитрієвої М.М. у результатах вирішення спору та обґрунтовані сумніви в неупередженості та об`єктивності судді, оскільки суддею Дмитрієвою М.М. систематично та необґрунтовано задовольняються безпідставні клопотання ОСОБА_2 .

Дослідивши заяву, матеріали справи, за наслідками розгляду вказаної заяви про відвід судді, суд дійшов висновку про необґрунтованість відводу.

Відповідно до ч. 8 ст. 40 ЦПК України, суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Враховуючи норми ч. 8 ст. 40 ЦПК України, суд вважає за можливе розгляд заяви про відвід судді Дмитрієвої М.М. проводити без повідомлення учасників справи за наявними в матеріалах заяви доказами.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який, зокрема, вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 6, ч. 1 ст. 7 Закону України Про судоустрій і статус суддів здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права. Кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним відповідно до закону.

В свою чергу, підстави для відводу судді регламентовані статтею 36 ЦПК України, за змістом якої суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра,дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно з п. 2.5 Бангалорських принципів поведінки судді, схвалених резолюцією 2006/23 Економічної та Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви у неупередженості судді.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі Газета Україна-центр проти України , Європейський суд вказав, що відповідно до усталеної практики Суду існування безсторонності для цілей п. 1 ст. 6 Конвенції повинно визначатись на підставі суб`єктивного і об`єктивного критеріїв. У контексті суб`єктивного критерію особиста безсторонність судді презюмується, поки не доведено протилежного. У контексті об`єктивного критерію слід визначити чи існували переконливі факти, які могли б викликати сумніви щодо безсторонності суддів. З огляду на це, навіть зовнішні прояви можуть бути важливими, або іншими словами, правосуддя має не тільки чиниться, також має бути видно, що воно чиниться . На кону стоїть довіра, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти в громадськість (пункти 28-32).

Європейський суд з прав людини розрізняє чи в конкретній справі суддя забезпечує достатню гарантію, щоб виключити підозру в його упередженості (рішення у справах Piersac vs Belgium, Grieves vs UK). Крім того, згідно з принципом, який є стабільним та викладений в рішенні Європейського суду з прав людини у справі Le Comte, Van Leuven i De Meyere vs Belgium, суд має бути неупередженим і безстороннім.

Таким чином, Європейський суд з прав людини визнає, що підставою відводу судді може бути реальне існування обставин, які свідчать про упередженість суду, та суб`єктивне переконання сторони у їх наявності, наслідком чого може бути відвід складу суду від розгляду справи.

Однак, заява про відвід судді не свідчить про реальні та суб`єктивні підстави, які вказують на упередженість судді Дмитрієвої М.М.

Зі змісту заяви представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Сидельникової О.Л. про відвід судді Дмитрієвої М.М. у цивільній справі № 333/3591/18 вбачається, що підставою для заявленого відводу є її непогодження з процесуальними рішеннями суду, а саме з ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 17 грудня 2018 року за заявою ОСОБА_2 про забезпечення позову, якою заборонено Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради здійснювати реєстрацію місця проживання/перебування будь - яких осіб у квартирі АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_1 .

Розглянувши наведені вище доводи заявника, судом не встановлено підстав, визначених ст. ст. 36, 37 ЦПК України, для відводу судді Дмитрієвої М.М. у справі № 333/3591/18.

Також, суд виходить з того, що незадоволення позивача процесуальними рішеннями судді, прийнятими в ході розгляду справи, не є підставою для відводу судді.

В той же час, будь-які докази на підтвердження обставин, що викликають сумніви в неупередженості та об`єктивності судді Дмитрієвої М.М. при розгляді цивільної справи №333/3591/18 в матеріалах заяви відсутні.

За таких обставин, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Сидельникової О.Л. про відвід судді Дмитрієвої М.М. у цивільній справі № 333/3591/18.

Керуючись ст. ст. 36, 37, 40, 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Сидельникової О.Л. про відвід судді Дмитрієвої М.М. у цивільній справі № 333/3591/18 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Комунарського районного суду

м.Запоріжжя А.В.Михайлова

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення12.09.2019
Оприлюднено15.09.2019
Номер документу84224033
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —333/3591/18

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Рішення від 22.12.2021

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Рішення від 22.12.2021

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 07.10.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 07.10.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні