Рішення
від 05.09.2019 по справі 927/376/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

05.09.2019Справа № 927/376/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., за участі секретаря судового засідання Топіхи І.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження

позовну заяву Акціонерного товариства комерційний банк Приватбанк , м. Київ

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю Зелик Оіл , м. Київ,

2) ОСОБА_1, Чернігівська обл., смт. Березна

про стягнення 119 561,67 грн,

Представники:

від позивача: не з`явились;

від відповідача-1: не з`явились;

від відповідач-2: не з`явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Акціонерне товариство комерційний банк Приватбанк звернулося до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Зелик Оіл та ОСОБА_1 про стягнення солідарно заборгованості за кредитним договором в розмірі 119 561,67 грн, а саме: 105 416,67 грн - заборгованості за кредитом та 14 154,00 грн - заборгованості за відсотками.

07.05.2019 до Господарського суду Чернігівської області надійшло клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Господарський суд Чернігівської області ухвалою від 13.05.2019 на виконання вимог ч. 6 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) звернувся до органу реєстрації Березнянської селищної ради із запитом щодо місця проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_1 .

21.05.2019 до Господарського суду Чернігівської області надійшла довідка Березнянської селищної ради щодо місця реєстрації ОСОБА_1 .

Господарським судом Чернігівської області ухвалою від 13.05.2019 позовну заяву Акціонерного товариства комерційний банк Приватбанк залишено без руху, встановлено позивачу спосіб та строк усунення недоліків поданої позовної заяви.

03.06.2019 до суду надійшла заява АТ КБ Приватбанк про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 05.06.2019 справу №927/376/19 передано за підсудністю до Господарського суду міста Києва, оскільки місцем реєстрації відповідача-1 - ТОВ ЗЕЛИК ОІЛ є: 02121, м. Київ, вул. Автопаркова, буд. 7, оф. 401.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 03.07.2019 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, визначено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження із повідомленням (викликом) сторін, призначено судове засідання на 01.08.2019.

У судове засідання 01.08.2019 учасники процесу не з`явились, про причини неявки суд не повідомили. У судовому засіданні оголошено перерву до 05.09.2019.

У судове засідання 05.09.2019 представники сторін вдруге не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

08.06.2018 Товариство з обмеженою відповідальністю Зелик Оіл (далі - ТзОВ Зелик Оіл , клієнт/відповідач-1) підписало заяву про приєднання до умов і правил надання банківських послуг, внаслідок чого погодилось з Умовами та Правилами надання банківських послуг, які оприлюднені на сайті банку, тарифами банку, які разом із заявою становлять договір банківського обслуговування.

Також, 08.06.2018 між позивачем та ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 /відповідач-2) було укладено договір поруки № POR1528464706436, предметом якого є надання поруки відповідачем-2 за виконання зобов`язань відповідача-1, які випливають із договору.

Згідно п. 3.2.8.1. Умов, банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту строковий Кредит КУБ для фінансування поточної діяльності клієнта, в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати процентів в обумовлені цим договором терміни. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в Заяві про приєднання до Умов та правил надання послуги КУБ (далі - Заява), а також в системі Приват24. Клієнт приєднується до Послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 або у сервісі "Paperless" або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору. Кредит також може надаватись шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги. Якість послуг має відповідати законодавству України, нормативним актам Національного банку України (далі - НБУ), які регулюють кредитні відносини.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про електронний цифровий підпис , електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) у разі, якщо:

- електронний цифровий підпис підтверджено з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису;

- під час перевірки використовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладення електронного цифрового підпису;

- особистий ключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті.

Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму або не ґрунтується на посиленому сертифікаті ключа.

Згідно ч. 2. ст. 639 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Пунктом 3.2.8.2. Умов передбачено, що розмір кредиту, який може бути наданий в рамках Послуги, складає від 50 000 грн до 1 000 000 грн.

Відповідно до п. 3.2.8.3.1 Умов, надання кредитів у рамках Послуги здійснюється на умовах: повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення Клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у Заяві.

Пунктом 3.2.8.3.1.3 Умов, клієнт доручає Банку щомісячно у строки, зазначені в Заяві, здійснювати договірне списання з його рахунків, відкритих у Банку, на погашення заборгованості за Послугою у кількості та розмірі, зазначеному в кредитному договорі. Остаточним терміном погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту. Згідно зі ст. ст. 212, 651 ЦК України при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбачених цим договором, Банк на свій розсуд, починаючи з 91-ого дня порушення будь-якого із зобов`язань, має право змінити умови Договору, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому, Банк направляє Клієнту повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту (Банк здійснює інформування Клієнта на свій вибір або письмово, або через встановлені засоби електронного зв`язку Банку та Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет-клієнт банк, sms повідомлення або інших)). При непогашенні заборгованості за цим Договором у термін зазначений у повідомленні, вся заборгованість за кредитним договором, починаючи з наступного дня від дати, зазначеної в повідомленні, вважається простроченою. У разі погашення заборгованості в період до закінчення 90 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов`язань, терміном повернення кредиту є дата останнього платежу.

Відповідно до п. 3.2.8.3.2. Умов, за користування послугою Клієнт сплачує щомісячно на протязі всього терміну кредит проценти за користування кредитом в розмірі та згідно Графіку, визначених в Заяві та Тарифах. При несплаті процентів у строк, визначений Графіком, вони вважаються простроченими (крім випадків розірвання Договору згідно з п. 3.2.8.6.2.).

Згідно п. 3.2.8.3.3. Умов, при порушенні Клієнтом будь-якого грошового зобов`язання Клієнт сплачує Банку проценти за користування кредитом у розмірі, встановленому у Заяві. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань і при реалізації права Банку, передбаченого п. 3.2.8.3.1, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, за кожен календарний день прострочення.

Пунктом 3.2.8.9.1. Умов передбачено, що за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дати погашення кредиту згідно з п.п. 3.2 8.1., 3.2.8.3. цього договору, Клієнт сплачує проценти у розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2.

Відповідно до п. 3.2.8.9.2. Умов, нарахування прострочених процентів здійснюється щодня, при цьому проценти розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування процентів не враховується.

Згідно п. 3.2.8.9.3. Умов, сплата процентів за користування кредитом здійснюється в дати платежів, зазначені у Заяві (п. 3.2.8.3.1). Якщо повне погашення кредиту здійснюється в дату, що відрізняється від зазначеної в цьому пункті, то останньою датою погашення процентів розрахованої від попередньої дати погашення по день фактичного повного погашення кредиту є дата фактичного погашення кредиту.

У пункті 3.2.8.9.4. Умов вказано, що у разі, якщо дата погашення кредиту та/або сплати процентів за користування кредитом, винагороди, неустойки за цим Договором припадає на вихідний або святковий день зазначені платежі повинні бути здійснені в банківський день, що передує вихідному або святковому дню.

Відповідно до п. 3.2.8.9.6. Умов, зобов`язання за цим договором виконуються в такій послідовності: кошти, отримані від Клієнта, а також від інших уповноважених органів/осіб, для погашення заборгованості за цим договором, перш за все спрямовуються для відшкодування витрат/збитків Банку згідно з п.п. 3.2.8.5.14 цього договору, далі для погашення неустойки згідно з розділом 5 цього договору, далі - прострочених процентів, далі простроченого кредиту, далі - процентів, далі - кредиту. Остаточне погашення заборгованості за цим договором проводяться не пізніше дати, зазначеної в п. 3.2.8.9.3. цього договору. У разі несплати процентів у відповідні дати сплати, визначені в цьому Договорі, вони вважаються простроченими. У разі розрахунку витрат Банку згідно з п.п.3.2.8.5.14. цього Договору за згодою сторін можлива зміна термінів погашення кредиту.

Згідно п. 3.2.8.9.7. Умов, розрахунок і нарахування процентів за користування кредитом здійснюється у терміни, вказані в Заяві, кожного місяця, на наступний день після дня отримання Клієнтом кредиту або дня погашення чергової частини боргу і проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом на первісну суму кредиту.

Пунктом 3.2.8.10. Умов передбачено, у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов`язань щодо сплати процентів за користування кредитом та термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.8.3.2., 3.2.8.3.1., 3.2.8.9., 3.2.8.3.1. цього Договору, Клієнт сплачує Банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. Сплата пені здійснюється у гривні.

Позивач свої зобов`язання за вищезазначеним договором виконав у повному обсязі, надавши відповідачу-1 кредитний ліміт у розмірі 115 000,00 грн (копія виписки по рахунку в матеріалах справи).

Матеріалами справи також підтверджується, що відповідач-1 зобов`язання щодо погашення кредиту не виконав, грошові кошти згідно умов договору не сплатив.

Як зазначалось вище, 08.06.2018 між позивачем та ОСОБА_1 було укладено договір поруки № POR1528464706436, предметом якого є надання поруки відповідачем-2 за виконання зобов`язань відповідача-1, які випливають із договору.

Пунктом п. 1.2. договору поруки передбачено, що поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за угодою-1 в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно цього пункту поручитель відповідає перед кредитором всіма власними коштами та майном, яке належать йому на праві власності.

Позивачем на адресу відповідачів направлялось повідомлення №IGDK4KUBOB209 від 22.01.2019, що підтверджується описом вкладення та фіскальним чеком, в якому позивач просив погасити прострочену заборгованість (копія в матеріалах справи).

Відповідачі на претензію відповіді не надали.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що оскільки відповідач-2 є поручителем за виконання зобов`язань відповідача -1 за кредитним договором, тому відповідачі солідарно несуть відповідальність за неналежне виконання відповідачем-1 своїх зобов`язань.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи із наступного.

Відповідно до вимог ст.ст. 76, 77 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною першою статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

В силу положень ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ст. 1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно ч. ч. 1, 3 ст. 1049 ЦК України, позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок. Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 1050 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів належних йому.

Частина 1 статті 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 ГК України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно зі статями 525, 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 629 ЦК України, договір є обов`язковим до виконання сторонами.

Згідно частини 1 статті 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Статтею 530 ЦК України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, як вбачається із матеріалів справи, відповідачем-1 порушені договірні зобов`язання в частині своєчасного повернення кредитних коштів, у зв`язку із чим, у ТзОВ Зелик Оіл виникла заборгованість за кредитом у розмірі 119 561,67 грн, яка складається із: 105 416,67 грн. - заборгованості за кредитом; 14 145,00 грн. - заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість згідно п.п. 3.2.8.3.3. та 3.2.8.9.1. умов.

Судом встановлено, що 08.06.2018 між позивачем та відповідачем-2 було укладено договір поруки № POR1528464706436, предметом якого є надання поруки відповідачем-2 за виконання зобов`язань відповідача-1, які випливають із договору.

Так, згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 553 Цивільного кодексу України, за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Відповідно до п. 1.2. договору поруки, поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за Угодою-1, в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно цього пункту поручитель відповідає перед кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності.

Частинами 1, 2 статті 554 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Отже, враховуючи викладене, оскільки ОСОБА_1 є поручителем перед АТ КБ Приватбанк за виконання зобов`язань ТзОВ Зелик Оіл за кредитним договором №б/н від 08.06.2018, суд дійшов висновку, що відповідачі зобов`язані солідарно відповідати перед позивачем за неналежне виконання умов вказаного договору, тому позовні вимоги позивача є обґрунтованими та відповідно підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідачів.

Повний текст рішення підписано 17.09.2019 у зв`язку із перебуванням судді Бондарчук В. В. у відпустці з 09.09.2019 по 13.09.2019.

Керуючись ст. 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" задовольнити.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю Зелик Оіл (02121, м. Київ, вулиця Автопаркова, будинок 7, офіс 401; ідентифікаційний код 40412684) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" (01001, місто Київ, вулиця Грушевського, будинок 1Д; ідентифікаційний код 14360570) заборгованість за кредитом у розмірі 105 416 (сто п`ять тисяч чотириста шістнадцять) грн 67 коп., заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість у сумі 14 145 (чотирнадцять тисяч сто сорок п`ять) грн 00 коп. та 1 921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів в порядку, передбаченому ст.ст. 253-259, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено: 17.09.2019.

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено17.09.2019
Номер документу84283446
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 119 561,67 грн

Судовий реєстр по справі —927/376/19

Рішення від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 05.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні