Постанова
від 17.09.2019 по справі 923/466/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2019 року м. Херсон Справа № 923/466/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліна Т.Г., за участю секретаря судового засідання Кудак М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою Кредитора : Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, ідентифікаційний номер 39394259

до Боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд", код ЄДРПОУ 41011988, м. Херсон, вул. Перекопська, буд.153

про банкрутство

за участю представників

від кредитора - Ростецька В.А., дов. від 25.07.2019 № 30/9/21-22-10-05-04

від боржника - не прибули

розпорядник майна Чепелюк О.О. - не прибув

Запис розгляду судової справи здійснюється за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу "Оберіг".

в с т а н о в и в:

Ухвалою від 04.07.2019 суд задовольнив заяву кредитора - Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі про порушення справи про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд" (код ЄДРПОУ 41011988, юридична адреса: 73000, м. Херсон, вул. Перекопська, буд.153), відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Технопромотрейд", визнав безспірні вимоги ініціюючого кредитора Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі до боржника в сумі 2 411 827 грн. 00 коп.

Цією ж ухвалою суд ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів, процедуру розпорядження майном боржника на строк 115 календарних днів, призначив розпорядником майна боржника Чепелюка Олександра Олександровича.

Відомості про відкриття провадження у справі суд оприлюднив 04.07.2019.

Ухвалою від 15.08.2019 суд затвердив реєстр грошових вимог до Боржника, згідно якого включено вимоги кредитора - Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі: 1 черга - сплачена кредитором сума судового збору в розмірі 23052 грн, 3 черга - 2411827 грн, 6 черга - 813099,36 грн.

Відтак, судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що ініціюючим та єдиним кредитором у справі є Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі.

Згідно п. 3 ухвали від 15.08.2019р. суд зобов`язав розпорядника майна:

- скликати і провести перші загальні збори кредиторів, яким утворити комітет кредиторів і визначитися щодо подальшої процедури банкрутства боржника;

- рішення комітету кредиторів, протоколи зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів, аналіз фінансового становища боржника розпоряднику майна подати до суду,

- надати до суду відомості про майно боржника, яке може бути предметом застави, іпотеки, перебувати під забороною, арештом згідно з державними реєстрами застав, відповідно до п.8 ст.23 Закону (витяги з реєстрів).

Статтею 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено обов`язок розпорядника майна протягом 10 днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду письмово повідомити кредиторів про час і місце проведення зборів кредиторів.

Законом встановлено, що збори кредиторів мають обрати комітет кредиторів, який, у свою чергу, має прийняти рішення про перехід до наступної судової процедури.

Розпорядник майна надіслав до суду протоколи зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів від 12.09.2019, на якому прийнято рішення визнати роботу розпорядника майна Чепелюка О.О. задовільною та схвалено звіт про проведену роботу в процедурі розпорядження майном; затверджено звіт про нарахування основної грошової винагороди арбітражного керуючого в сумі 20344,50 грн та понесені витрати арбітражного керуючого в сумі 318,60грн; клопотати перед судом про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Чепелюка О.О.

Також розпорядник майна направив до суду звіт про виконану роботу від 12.09.2019.

Розпорядник майна в засідання не прибув.

Присутній в засіданні представник кредитора просить визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру на 4 місяці, призначивши ліквідатором Чепелюка О.О.

Суд звернув увагу учасників провадження на те, що одна й та ж особа арбітражного керуючого може виконувати повноваження як розпорядника майна, так і керуючого санацією або ліквідатора. Суд не вбачає перешкод для призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Чепелюка О.О.

Заслухавши представника кредитора, розглянувши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає клопотання розпорядника майна таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

За приписами ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Закону.

Пунктом 2 статті 27 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що до закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів зобов`язані прийняти одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; відхилити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов`язання керуючого санацією підготувати план санації; подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов`язання керуючого санацією підготувати план санації у разі його неподання боржником; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури; подати до господарського суду клопотання про укладення мирової угоди.

На момент винесення даної постанови будь-яких звернень про санацію боржника чи пропозицій щодо укладення мирової угоди на адресу арбітражного керуючого, комітету кредиторів і господарського суду не надходило.

Комітетом кредиторів на засіданні комітету 12.09.2019 прийнято рішення про визнання боржника банкрутом, відкриття процедури ліквідації. Кандидатуру арбітражного керуючого Чепелюк О.О. на призначення ліквідатором боржника погоджено.

Присутній в судовому засіданні представник кредитора підтримав клопотання комітету кредиторів, посилаючись на можливість погашення боргу не інакше як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

У зв`язку із відсутністю майнових активів боржника відновити платоспроможність останнього не можливо, майнові активи відсутні, його підприємницька діяльність припинена.

За приписами статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

В силу п.8 ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" виключно до компетенції комітету кредиторів відноситься звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом, та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Згідно ст. 37 Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Відповідно наведеної норми Закону банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов`язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб`єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Доказів на спростування своєї неплатоспроможності боржником не надано.

Вищенаведені обставини свідчать про відсутність господарської діяльності боржника, наявність непогашених, визнаних судом грошових вимог кредитора, що підтверджує неспроможність боржника задовольнити вимоги кредиторів, які визнані судом і включені до реєстру вимог кредиторів, не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Суд також враховує, що станом на день розгляду справи пропозицій від інвесторів щодо можливості відновлення платоспроможності боржника не надходило, клопотання щодо укладення мирової угоди комітетом кредиторів не подано.

З огляду на викладене, враховуючи відсутність інших пропозицій по судовим процедурам банкрутства, суд вважає за необхідне подане розпорядником майна клопотання задовольнити та визнати боржника банкрутом і відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 4 місяці , оскільки погашення вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, можливо не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Відповідно до статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно положень ст. 114 Закону кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів.

У зв`язку з необхідністю проведення ліквідаційної процедури з дотриманням вимог чинного законодавства представник кредитора підтримв клопотання про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Чепелюк О.О.

Суд задовольняє клопотання комітету кредиторів та призначає ліквідатором боржника арбітражного керуючого Чепелюка О.О., який виконував повноваження розпорядника майна боржника в даній справі, що не протирічить приписам статті 4 Закону, відповідно до якої одна і та ж особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону, та, відповідно до поданої заяви, не має обмежень, встановлених ст.114 Закону.

Відповідно до статей 38 та 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред`являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов`язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених розділом ІІ Закону (Ліквідаційна процедура); припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута; повноваження керівника (органів управління) банкрута з дня свого призначення виконує ліквідатор.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, в порядку, визначеному Положенням про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженому постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. №16, суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 22, 26, 36, 37, 38, 40, 98, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд,

п о с т а н о в и в:

1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд" (код ЄДРПОУ 41011988, м. Херсон, вул. Перекопська, буд.153) та повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Чепелюк О.О.

2. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд" (код ЄДРПОУ 41011988, м. Херсон, вул. Перекопська, буд.153) банкрутом.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд" (код ЄДРПОУ 41011988, м. Херсон, вул. Перекопська, буд.153) строком на 4 місяці.

4. Призначити ліквідатором банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд" (код ЄДРПОУ 41011988, м. Херсон, вул. Перекопська, буд.153) арбітражного керуючого Чепелюка Олександра Олександровича (Свідоцтво № 1786 від 08.12.2016р., адреса для листування: м. Рівне, вул.Лермонтова,4а).

5. Ліквідатору здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст.41-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

6. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопромотрейд" (код ЄДРПОУ 41011988, м. Херсон, вул. Перекопська, буд.153), текст якого додається до матеріалів справи.

7. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

8. Строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважати таким, що настав.

9. Припинити з 17.09.2019 нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

10. Скасувати арешт, накладений на майно боржника чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

11. Вимоги та зобов`язання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред`являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

12. Виконання зобов`язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому розділом ІІІ (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

13. Призначити засідання для розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу боржника на 21 січня 2020 року о 10:00, зал судових засідань № 211 господарського суду за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18.

14. Ліквідатору арбітражному керуючому Чепелюк О.О. до 21.01.2020 надати суду документально підтверджений звіт про виконану в ході ліквідаційної процедури роботу.

15. Постанову надіслати - кредитору, боржнику, ліквідатору арбітражному керуючому Чепелюк О.О., Державному реєстратору Херсонської міської ради, Головному управлінню статистики у Херсонській області, Дніпровському РВ державної виконавчої служби міста Херсон ГТУЮ у Херсонській області, відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

За приписами ст. 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" постанова набрала законної сили 17.09.2019 та може бути оскаржена.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (п. 8, 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

Повний текст постанови

оформлено і підписано 17.09.2019.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84349630
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/466/19

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 15.08.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 24.06.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні