Вирок
від 12.09.2019 по справі 132/3209/19
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/3209/19

Провадження №1-кп/132/306/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2019 року Калинівський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Калинівка кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020160000367 від 03 серпня 2019 року, про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Слобода Кустовецька, Хмільницького району Вінницької області, українця, громадянина України, освіта середня спеціальна, неодруженого, працюючого трактористом СТОВ «Промінь», с. Черепашинці, Калинівського району Вінницької області, жителя АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

по факту вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 185, ч.2 ст.185 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

прокурора Калинівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 ,

представника юридичної особи, яка

є потерпілою, СТОВ «Промінь»

с. Черепашинці Калинівського району,

Вінницької області ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , в період часу із 8 по 12 червня 2019 року у вечірній час, перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5 с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, переконавшись, що за його діями ніхто не слідкує, вважаючи, що діє таємно від інших осіб, маючи прямий умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді спричинення матеріальної шкоди та бажаючи їх настання, з метою особистого збагачення та з корисливих мотивів із трактора МТЗ-80, д.н.з. НОМЕР_1 , шляхом вільного доступу, та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 40 л., вартістю 23,60 грн., за один літр -всього на суму 944,00 гривень відповідно до довідки СТОВ «Промінь».

Після вчинення вказаного кримінального правопорушення ОСОБА_3 отримав можливість розпорядитись викраденим майном на власний розсуд, завдавши своїми діями потерпілому СТОВ «Промінь» матеріальний збиток на загальну суму 944,00 гривні.

Крім того, в період часу із 29 по 30 червня 2019 року, у вечірній час, ОСОБА_3 перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5, с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, переконавшись, що за його діями ніхто не слідкує, вважаючи, що діє таємно від інших осіб, повторно, маючи прямий умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді спричинення матеріальної шкоди та бажаючи їх настання, з метою особистого збагачення та з корисливих мотивів із трактора МТЗ-80 д.н.з. НОМЕР_1 , шляхом вільного доступу та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 10 л., вартістю 23,60 грн. за один літр - всього на суму 236,00 гривень відповідно до довідки СТОВ «Промінь».

Після вчинення вказаного кримінального правопорушення ОСОБА_3 отримав можливість розпорядитись викраденим майном на власний розсуд, завдавши своїми діями потерпілому СТОВ «Промінь» матеріальний збиток на загальну суму 236,00 гривень.

Крім того, 10 липня 2019 року, у вечірній час ОСОБА_3 , перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5, с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, переконавшись, що за його діями ніхто не слідкує, вважаючи, що діє таємно від інших осіб, повторно, маючи прямий умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді спричинення матеріальної шкоди та бажаючи їх настання, з метою особистого збагачення та з корисливих мотивів із трактора МТЗ-80 д.н.з. НОМЕР_1 , шляхом вільного доступу та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 5 л., вартістю 23,60 грн., за один літр - всього на суму 118,00 гривень відповідно до довідки СТОВ «Промінь» та розпорядився викраденим майном на власний розсуд.

Продовжуючи свій єдиний злочинний умисел 11 липня 2019 року, у вечірній час, ОСОБА_3 перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5, с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, переконавшись, що за його діями ніхто не слідкує, вважаючи, що діє таємно від інших осіб, повторно, маючи прямий умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді спричинення матеріальної шкоди та бажаючи їх настання, з метою особистого збагачення та з корисливих мотивів із трактора МТЗ-80 д.н.з. НОМЕР_1 , шляхом вільного доступу та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 5 л., вартістю 23,60 грн., за один літр - всього на суму 118,00 гривень відповідно до довідки СТОВ «Промінь» та розпорядився викраденим майном на власний розсуд.

Після вчинення вказаного кримінального правопорушення ОСОБА_3 отримав можливість розпорядитись викраденим майном на власний розсуд, завдавши своїми діями потерпілому СТОВ «Промінь» матеріальний збиток на загальну суму 236,00 гривень.

Прокурорпо справі ОСОБА_4 в судовому засіданні підтрималаобставини, викладені в обвинувальному акті даного кримінального провадження, щодо повідомлення про підозру ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 185, ч.2 ст.185 КК України.

Враховуючи думку учасників судового процесу, суд визнав недоцільним досліджувати інші докази по кримінальному провадженню, відповідно до ч.3 ст. 349 КПК України, щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_3 , представник юридичної особи, яка є потерпілою СТОВ «Промінь», с. Черепашинці, Калинівського району Вінницької області, ОСОБА_5 правильно розуміють зміст цих обставин.

З урахуванням думки учасників судового провадження, суд вважає необхідним допитати в судовому засіданні обвинуваченого ОСОБА_3 , представника юридичної особи, яка є потерпілою СТОВ «Промінь», с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області ОСОБА_5 , а також дослідити докази, що характеризують обвинуваченого.

Також обвинуваченому ОСОБА_3 та представнику юридичної особи, яка є потерпілою ОСОБА_5 суд роз`яснив, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у скоєному визнав повністю. Суду показав, що в період часу із 08 по 12 червня 2019 року у вечірній час, перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5, с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, переконавшись, що за його діями ніхто не слідкує, вважаючи, що діє таємно від інших осіб, маючи прямий умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки у вигляді спричинення матеріальної шкоди та бажаючи їх настання, з метою особистого збагачення та з корисливих мотивів із трактора МТЗ-80, д.н.з. НОМЕР_1 , шляхом вільного доступу, та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 40 л.

Крім того, він в період часу із 29 по 30 червня 2019 року у вечірній час, перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5, с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, знову із трактора МТЗ-80, д.н.з. НОМЕР_1 , шляхом вільного доступу та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 10 л.

Також 10 липня 2019 року у вечірній час, він перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5, с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, із трактора МТЗ-80 днз НОМЕР_1 шляхом вільного доступу та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 5 л

Продовжуючи свій єдиний злочинний умисел, 11 липня 2019 року він у вечірній час, перебуваючи на робочому місці, а саме: на території ферми СТОВ «Промінь», розташованої за адресою: вул. Центральна, 5 с. Черепашинці Калинівського району Вінницької області, із трактора МТЗ-80 д.н.з. НОМЕР_1 , шляхом вільного доступу, та переливання у заздалегідь підготовлені каністри, знову вчинив крадіжку дизельного палива об`ємом 5 л.

Викрадене дизельне паливо продавав за гроші, які використовував на власні потреби. На даний час завдану крадіжками шкоду відшкодував в повному обсязі. В скоєному щиро розкаюється та просить його суворо не карати.

Представник юридичної особи, яка є потерпілою, СТОВ «Промінь», с.Черепашинці Калинівського району Вінницької області - ОСОБА_5 в судовому засіданні показав, що приблизно в липні 2019 року ДІМ Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області повідомив йому, що було затримано чоловіка, якому ОСОБА_3 продавав дизельне пальне. Після цього на підприємстві було проведено внутрішнє розслідування в ході якого встановлено, що ОСОБА_3 із трактора МТЗ-80, на якому працював, систематично викрадав дизельне пальне, яке згодом реалізовував за гроші. На даний час ОСОБА_3 повністю відшкодував завдану товариству майнову шкоду. Тому будь-яких претензій майнового характеру товариство до нього не має та просить суворо не карати.

На досудовому слідстві дії ОСОБА_3 вірно кваліфіковано:

- по ч. 1 ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

- по ч. 2 ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка) по кваліфікуючій ознаці вчинена повторно.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , відповідно до ст. 66 КК України, є щире каяття у вчиненому кримінальному правопорушенні.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , відповідно до ст. 67 КК України, в ході досудового розслідування встановлено не було.

По даному кримінальному провадженню цивільний позов потерпілою стороною не заявлявся.

Витрати на залучення експерта відсутні

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_3 на досудовому слідстві не застосовувався.

При обрані виду і міри покарання обвинуваченому ОСОБА_3 суд, згідно з вимогами ст. ст. 65, 68 КК України, враховує характер і ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які згідно зі ст. 12 КК України, є злочинами невеликої та середньої тяжкості, дані про особу обвинуваченого, який за місцем проживання та роботи характеризується задовільно, обставини, які пом`якшують його покарання, а саме те, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, добровільно відшкодував завдану кримінальними правопорушеннями майнову шкоду, щиро розкаявся у вчиненому.

З врахуванням наведених обставин, суд вважає необхідним обвинуваченому ОСОБА_3 обрати покарання у виді позбавлення волі із застосуванням положень ст.70 КК України і відповідно до ст.75 КК України звільнити його від відбування призначеного покарання з випробуванням, оскільки вважає, що його виправлення і перевиховання можливе без ізоляції від суспільства.

Питання про речові докази суд вважає необхідним вирішити в порядку, передбаченому ст.100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 369-371, 373, 374 КПК, суд,

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 185, ч.2 ст. 185 КК України, і призначити йому покарання:

-за ч.1 ст. 185 КК України у виді 1 року позбавлення волі;

-за ч.2 ст. 185 КК України у виді 2 років позбавлення волі.

Згідно ч. 1 ст.70КК України остаточне покарання ОСОБА_3 визначити шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді 2 років позбавлення волі.

У відповідності до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування призначеного покарання з випробовуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Згідноп.1,п.2ч.1ст.76КК Українипокласти на ОСОБА_3 такіобов`язки:періодично з`являтисядля реєстраціїдо уповноваженогооргану зпитань пробації;повідомляти уповноваженийорган зпитань пробаціїпро змінумісця проживання,роботи абонавчання.

Речовий доказ по справі: дві поліетиленових каністри ємкістю по 20 л. кожен, які знаходяться на зберіганні в кімнаті зберігання речових доказів Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області, - знищити.

Вирок може бути оскарженим до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення.

З підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювались під час судового розгляду і дослідження яких було визначено судом недоцільним, відповідно до положень ч. 3 ст. 349 КПК України, вирок суду першої інстанції не може бути оскаржений в апеляційному порядку.

СУДДЯ

СудКалинівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84350546
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —132/3209/19

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Вирок від 12.09.2019

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні