Ухвала
від 23.09.2020 по справі 132/3209/19
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/3209/19

Ухвала

іменем України

23 вересня 2020 року Калинівський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючогосудді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора Калинівської місцевої прокуратури

Вінницької області ОСОБА_3 ,

Засудженого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Калинівка подання начальника Калинівського РВ філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_5 про зниження покарання до максимальної межі покарання, встановленої санкцією нового закону або пом`якшення призначеного покарання засудженому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю с. Слобода Кустовецька, Хмільницького району Вінницької області, українцю, громадянину України, освіта середня спеціальна, жителю АДРЕСА_1 , засудженого 12.09.2019 року Калинівським районним судом Вінницької області за ч.1 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ст. 70 ч.1 КК України до 2 років позбавлення волі, згідно ст. 75 КК України звільненого від призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік з покладенням обов`язків, передбаченихп.п. 1,2 ч.1 ст. 76 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Вироком Калинівського районного суду Вінницької області від 12 вересня 2019 року ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ст. 70 ч.1 КК України та засуджено до 2 років позбавлення волі, згідно ст. 75 КК України звільненого від призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік з покладенням обов`язків, передбаченихп.п. 1,2 ч.1 ст. 76 КК України.

Засуджений ОСОБА_4 з 24.10.2019 року перебуває на обліку в Калинівському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області.

01.07.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 року № 2617-УІІІ.

Вказаним закономвнесені змінидо ч.1ст.185КК України,якими встановлено,що таємневикрадення чужогомайна (крадіжка)карається штрафомвід однієїтисячі дотрьох тисячнеоподатковуваних мінімумівдоходів громадянабо громадськимироботами відвісімдесяти додвохсот сорокагодин,або виправнимироботами настрок додвох років,або арештомна строкдо шестимісяців,або обмеженняволі настрок доп`яти років. Тому начальник Калинівського РВ філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_5 просить вирішити питання про приведення вироку Калинівського районного суду Вінницької області від 12.09.2019 року в частині відносно засудженого ОСОБА_4 у відповідність до вимог закону щодо зниження покарання до максимальної межі покарання, встановленої санкцією нового закону або пом`якшення призначеного покарання.

В судове засідання представник Калинівського РВ філія ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області не з`явився, однак від старшого інспектора Калинівського РВ філія ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_6 надійшла заява до суду про розгляд подання у її відсутність та без фіксації судового засідання технічними засобами. Подання підтримує в повному обсязі.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні при вирішенні подання про зниження покарання до максимальної межі покарання, встановленої санкцією нового закону або пом`якшення призначеного покарання засудженому ОСОБА_4 покладається на розсуд суду.

Засуджений ОСОБА_4 в судовому засіданні проти задоволення подання не заперечував.

Суд, дослідивши матеріали подання, заслухавши думку прокурора та засудженого, вважає, що подання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 2ст. 539 КПК України,клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок, - у разі необхідності вирішення питань, передбаченихпунктами 10(у частині клопотань про заміну покарання відповідно доч. 3ст.57,ч. 1ст.58,ч. 1ст.62 КК України), 11, 13, 13-2ч. 1 ст. 537цього Кодексу.

За змістом п. 13 ч. 1ст.537 КПК Українипід час виконання вироків суд,визначений частиною другоюстатті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про звільнення від покарання і пом`якшення покарання у випадках, передбачених частинами 2 і 3статті 74 Кримінального кодексу України.

Частиною 3ст. 74 КК Українипередбачено, що призначена засудженому міра покарання, що перевищує санкцію нового закону, знижується до максимальної межі покарання, встановленої санкцією нового закону. У разі якщо така межа передбачає більш м`який вид покарання, відбуте засудженим покарання зараховується з перерахуванням за правилами, встановленими частиною першою статті 72 цього Кодексу.

Разом із цим, відповідно до частин 1, 3 ст.5 КК Українизакон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість. Закон про кримінальну відповідальність, що частково пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, а частково посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, має зворотну дію у часі лише в тій частині, що пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

Системний аналіз наведених норм закону про кримінальну відповідальність дає підстави для висновку, що частина 3ст. 74 КК Українимістить положення імперативного характеру про зниження засудженому міри покарання, якщо вона перевищує санкцію нового закону. В цьому випадку така міра покарання знижується до максимальної межі, встановленої відповідною санкцією.

За своєю кримінально-правовою природою це положення є конкретним проявом передбаченого ч. 1ст. 5 КК Українибільш загального положення про зворотну дію в часі закону про кримінальну відповідальність, який пом`якшує таку відповідальність.

Як правило, передбачене ч. 3ст. 74 КК Українизниження міри покарання відбувається в межах одного і того ж виду покарання. В окремих випадках зниження міри покарання на підставі ч. 3ст. 74 КК Україниможе бути пов`язане із зміною виду покарання.

Покращення становища засудженого має носити реальний, а не ілюзорний формальний характер, тобто мати істотне кримінальноправове значення для останнього.

Так, вироком Калинівського районного суду Вінницької області від 12.09.2019 року ОСОБА_4 було засуджено за ч. 1 ст.185, ч. 2 ст.185, ч. 1 ст.70КК України до 2 років позбавлення волі. На підставіст. 75 КК Українизвільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 1 рік, з покладенням обов`язків, передбаченихп.п. 1,2 ч.1 ст. 76 КК України.

Зі змісту резолютивної частини вироку суду вбачається, що остаточне покарання у виді 2 років позбавлення волі було призначено ОСОБА_4 на підставі ч. 1ст. 70 КК Україниза сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного за ч. 1ст. 185 КК України, більш суворим, призначеним за ч. 2ст.185 КК України.

За таких обставин пом`якшення призначеного за ч. 1ст. 185 КК Українипокарання не призведе до покращення становища засудженого та не сприятиме досягненню цілей, обумовлених положеннями частин 1, 3 ст.5, ч. 3 ст.74 КК України.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що подання є необґрунтованим, а відтак не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.5 ч.ч.1,3, 74 ч. 3, 75, 185 ч.1, 185 ч. 2, 70 ч. 1 КК України, ст.372, п. 13 ч. 1 ст.537, п. 2 ч. 2 ст.539 КПК України, Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощеного досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" від 22.11.2018 року № 2617-VIIІ, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні подання начальника Калинівського РВ філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_5 про зниження покарання до максимальної межі покарання, встановленої санкцією нового закону або пом`якшення призначеного покарання засудженому ОСОБА_4 - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Калинівський районний суд Вінницької област протягом семи днів з дня її оголошення.

СУДДЯ ОСОБА_1

СудКалинівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91929876
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про приведення вироку у відповідність до нового закону, який звільняє від покарання або пом’якшує його

Судовий реєстр по справі —132/3209/19

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Вирок від 12.09.2019

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні