Ухвала
від 23.09.2019 по справі 910/8468/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову в задоволенні відводу

м. Київ

23.09.2019Справа №910/8468/19

За позовомАкціонерного товариства "Українська залізниця" доТовариства з обмеженою відповідальністю "Максіма В.Ю." простягнення 7 646 319, 43 грн. Суддя Бойко Р.В.

Представники сторін:

не викликались

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду міста Києва у складі судді Головіної К.І. перебуває справа №910/8468/19 за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Максіма В.Ю." про стягнення 7 646 319, 43 грн.

16.09.2019 через відділ діловодства суду представником відповідача було подано заяву про відвід судді Головіної К.І. від розгляду справи №910/8468/19.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 16.09.2019 визнано необґрунтованим відвід судді Головіної К.І. від розгляду справи №910/8468/19; попереджено Товариство з обмеженою відповідальністю "Максіма В.Ю." про недопустимість зловживання своїми процесуальними правами; відкладено підготовче засідання до 03.10.2019; заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Максіма В.Ю." передано для визначення судді в порядку, встановленому частиною 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно положень ч. 3 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У цьому випадку вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.09.2019 справу №910/8468/19 передано судді Бойко Р.В. для розгляду поданої заяви про відвід.

Розглянувши заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Максіма В.Ю." про відвід судді, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких вона ґрунтується, дослідивши необхідні докази для її розгляду, суд прийшов до висновку про відсутність правових підстав для її задоволення з огляду на наступне.

Подана заява мотивована тим, що, на думку заявника, у відповідача є сумніви щодо об`єктивності та неупередженості судді Головіної К.І., у зв`язку з відмовою у задоволенні клопотання про залишення позову без руху з урахуванням того, що позивачем не направлено відповідачу всі додані до позовної заяви документів.

В той же час, суд відзначає, що запровадження законодавцем інституту відводу судді, унормованого в положеннях ст.ст. 35-40 Господарського процесуального кодексу України, мало на меті в першу чергу уникнення будь-яких ризиків можливості порушення основних засад (принципів) господарського судочинства, якими є: верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; змагальність сторін; диспозитивність; пропорційність; обов`язковість судового рішення; забезпечення права на апеляційний перегляд справи; забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у визначених законом випадках; розумність строків розгляду справи судом; неприпустимість зловживання процесуальними правами; відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення, та забезпечення гарантії дотримання декларованих Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року прав на судовий захист при зверненні особи до суду з метою їх реалізації.

У зв`язку з чим було визначено перелік випадків, за наявності яких може виникати можливість порушення наведених принципів та гарантій, які було визначено в ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, а саме: суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

При цьому, як зазначає Європейський суд з прав людини, найголовніше - це довіра, яку в демократичному суспільстві повинні мати суди у громадськості. Наявність безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначається за допомогою суб`єктивного критерію, тобто оцінювання особистого переконання конкретного судді у конкретній справі, а також за допомогою об`єктивного критерію, тобто з`ясування того, чи надав цей суддя достатні гарантії для виключення будь-якого законного сумніву з цього приводу (рішення від 24.05.1989 у справі №11/1987/134/188 "Hauschildt v. Denmark", пункт 48).

Тобто, заявлений учасником відвід складу суду від розгляду справи має ґрунтуватися не на особистих переконаннях заявника щодо обставин спірних правовідносин, а саме на оцінці особистих переконань конкретного судді у конкретній справі та його фактичної поведінки при вирішенні такої справи.

Досліджуючи наведені критерії оцінки в межах даної справи суд відзначає, що презумпція особистої неупередженості судді діє доти, доки не з`являться докази на користь протилежного, однак, в даному випадку представником позивача жодних доказів на підтвердження особистої упередженості судді Головіної К.І. у вирішенні спору в даній справі не надано.

Що стосується його посилань на відмову в задоволенні клопотання відповідача залишення позову без руху, як на підставу для наявності сумнівів в об`єктивності та безсторонності судді, то суд відзначає, що такі дії жодним чином не можуть бути критерієм оцінки особистих переконань судді чи його дій, які в даному випадку у відповідності до визначеного чинним господарським процесуальним законодавством порядку стосуються розгляду клопотань учасника справи, а у випадку незгоди з такими процесуальними діями відповідний учасник справи не позбавлений можливості на включення своїх заперечень щодо цього до відповідної апеляційної скарги на судове рішення, прийняте за наслідками розгляду спору.

Крім того, щодо тверджень відповідача про не направлення йому усіх документів доданих до позовної заяви, суд зазначає, що представник відповідача Астрюхін К.А. 02.08.2019 був ознайомлений з матеріалами справи, а отже був обізнаний з усіма документами доданими до позовної заяви.

З огляду на викладене, обставин, які б свідчили про зацікавленість судді Головіної К.І. в певному рішенні в цій справі чи про необ`єктивне ставлення до сторін у справі, заявник не навів, а суд не встановив, що в свою чергу виключає можливість висновку про наявність правових підстав для відводу судді.

За таких обставин, суд дійшов до висновку про відмову в задоволенні заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Максіма В.Ю." про відвід судді Головіної К.І. від участі у розгляді справи №910/8468/19.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 35, 39, 234, 323 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Максіма В.Ю." про відвід судді Головіної К.І. від участі у розгляді справи №910/8468/19 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання (23.09.2019) та не підлягає оскарженню.

Суддя Р.В. Бойко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено24.09.2019
Номер документу84420117
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8468/19

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 27.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні