Ухвала
від 23.09.2019 по справі 648/3051/19
БІЛОЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 648/3051/19

Провадження № 2/648/953/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2019 року смт.Білозерка

Суддя Білозерського районного суду Херсонської області Рибас А.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Микільської сільської ради Білозерського району Херсонської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

19 вересня 2019 року позивач звернувся до суду з вказаною позовною заявою.

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів вбачається, що вона не відповідає вимогам ст.175 та ст.177 ЦПК України (в редакції Закону України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів №2147-VIII від 03.10.2017), а саме позовна заява повинна містити:

-для юридичних осіб: повне найменування, їх місцезнаходження, поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

-зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

-виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

-перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В позовній заяві ОСОБА_1 зазначив лише повну назву та місцезнаходження відповідача, інші дані, зазначення яких вимагають норми ст. 175 ч.3 ЦПК України, в позові відсутні.

Відповідно до позовної заяви, ОСОБА_1 , який згідно довідки приватного нотаріуса Прокопенка В.М. є спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , просить суд визнати за ним право власності на житловий будинок в порядку спадкування після померлого.

Відповідно до положень ст.ст. 1296, 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Главою 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджених наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року № 296/5 визначено порядок оформлення спадкоємцями свідоцтв про право на спадщину. Так, відповідно до пунктів 3.1, 4.9, 4.10 Порядку, право на спадкування здійснюється спадкоємцями шляхом прийняття спадщини або її неприйняття. Свідоцтво про право на спадщину видається на підставі заяви спадкоємців, які прийняли спадщину, після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини, а у випадках, передбачених частиною другою ст.1270, ст.1276 Цивільного кодексу України , - не раніше зазначених у цих статтях строків. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежена.

Зважаючи на те, що законодавством України визначено чіткий порядок оформлення спадкоємцями своїх спадкових прав та отримання ними свідоцтв про право на спадщину, позивачем не долучено до позову документів, які б підтверджували факт відмови нотаріуса видати позивачу свідоцтво про право на спадщину після померлого ОСОБА_2 , а ОСОБА_3 , з матеріалів позову не вбачається в чому саме полягає порушення, невизнання чи оспорювання прав позивача.

Згідно ч.5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.2 ст.95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належній чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим кодексом. Всупереч визначеним вимогам, копії письмових доказів, які додано до позовної заяви з урахуванням кількості сторін по справі, не засвідчені належним чином та не зазначено щодо наявності у позивачів оригіналів вказаних документів.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення.

Зважаючи на вищевикладене, з урахуванням того, що в позовній заяві ОСОБА_1 відсутні повні дані відповідача, з матеріалів справи не вбачається в чому полягає порушення, невизнання чи оспорювання прав позивача, копії письмових доказів, які додано до позовної заяви, не засвідчені належним чином та не зазначено щодо наявності у позивачів оригіналів вказаних документів, суддя дійшла висновку, що позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 95 ч.2, 175, 185, 260 ЦПК України (в редакції Закону України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів №2147-VIII від 03.10.2017), суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 до Микільської сільської ради Білозерського району Херсонської області, код ЄДРПОУ 05520738, вул. 50 років Жовтня, с. Микільське Білозерського району Херсонської області, про визнання права власності на майно в порядку спадкування - залишити без руху .

Надати позивачу строк для усунення недоліків - десять днів з дня отримання ухвали про залишення заяви без руху шляхом надання до суду уточненої позовної заяви, її копії та копії всіх доданих до неї документів відповідно до кількості сторін у справі.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вимог цієї ухвали у встановлений строк, позовна заява вважатиметься не поданою та буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Рибас А.В.

Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено24.09.2019
Номер документу84437790
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —648/3051/19

Рішення від 14.08.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Рибас А. В.

Рішення від 14.08.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Рибас А. В.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Рибас А. В.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Рибас А. В.

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Рибас А. В.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Рибас А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні