Ухвала
від 26.09.2019 по справі 920/1410/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про закриття провадження

26.09.2019 Справа № 920/1410/15

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., розглянувши матеріали справи №920/1410/15

порушеної за заявою Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області,

про банкрутство Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр" (42300, Сумська область, Сумський район, с.Сад, вул.Селекційна, 1; код ЄДРПОУ 00710180)

про визнання банкрутом

За участі представників:

Ліквідатор Удовенко Р.П.

Кредитор ГУ ДПС у Сумській області - Притула Д.А., Ейсмонт М.О.

Представник ГТУЮ у Сумській області - Ярошенко М.О.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 01.10.2015 порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр".

Постановою господарського суду Сумської області від 31.10.2016 боржника ДП "Сумський державний селекційний центр" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Удовенка Р.П.

Офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оголошення про визнання боржника ДП "Сумський державний селекційний центр" банкрутом відбулося 01.11.2016, граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника 03.01.2017.

09.09.2019 до суду надійшло клопотання голови комітету кредиторів ДП "Сумський державний селекційний центр" - ГУ ДФС у Сумській області б/н від 06.09.2016 (вх.№2764) про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу у даній справі; затвердження звіту ліквідатора про понесені витрати та їх відшкодування; затвердження звіту ліквідатора про нарахування та сплату основної грошової винагороди.

Ухвалою суду від 10.09.2019 клопотання голови комітету кредиторів призначено до розгляду в судовому засіданні на 26.09.2019.

09.09.2019 ліквідатор ДП "Сумський державний селекційний центр" - Удовенко Р.П. направив суду на затвердження звіт ліквідатора (вх.№7198).

Ухвалою суду від 12.09.2019 звіт ліквідатора призначено до розгляду в судовому засіданні на 26.09.2019.

Від Сумської регіональної державної лабораторії Держаної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшов лист № 12-18/888 від 23.09.2019, в якому кредитор повідомив, що не заперечує проти затвердження звіту ліквідатора, у зв`язку з погашенням заборгованості у повному обсязі.

Ліквідатор в судовому засіданні просив суд затвердити звіт та ліквідаційний баланс банкрута.

Кредитори проти затвердження звіту ліквідатора не заперечували.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, заслухавши пояснення повноважних представників, суд встановив.

Відповідно до ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Статтею 4-1 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Розглянувши наданий суду звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс, документи що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, заслухавши пояснення повноважних представників, суд встановив.

Постановою Господарського суду Сумської області від 31.10.2016 року було визнано банкрутом Державне підприємство Сумський державний селекційний центр , відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Удовенка Романа Петровича.

Офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оголошення про визнання боржника ДП "Сумський державний селекційний центр" банкрутом відбулося 01.11.2016, граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника 03.01.2017.

Відповідно до ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Відповідно до ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається органу, який здійснив державну реєстрацію юридичної особи - банкрута, та органам державної статистики для виключення юридичної особи з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також власнику майна та органам доходів і зборів за місцезнаходженням банкрута.

Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Відповідно до ст.ст. 23,25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами виявлення конкурсних кредиторів, господарський суд виносить ухвалу про задоволення або відхилення вимог конкурсних кредиторів та внесення задоволених вимог конкурсних кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Поточні кредитори з вимогами до боржника, які виникли після відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, можуть пред`явити такі вимоги після прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. До визнання боржника банкрутом спори боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника, вирішуються шляхом їх розгляду у позовному провадженні господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство.

Враховуючи те, що оголошення про визнання Державного підприємства Сумський державний селекційний центр опубліковано в офіційному органі у відкритому доступі, вважається, що всі можливі кредитори були повідомлені належним чином.

Під час проведення ліквідаційної процедури Державне підприємство Сумський державний селекційний центр було затверджено звіт про інвентаризацію майнових активів ДП Сумський державний селекційний центр з доданими інвентаризаційними описами. 13.12.2016 на засіданні комітету кредиторів було прийнято рішення про затвердження результатів проведеної інвентаризації, затверджено склад ліквідаційної маси ДП Сумський державний селекційний центр та зобов`язано ліквідатора погодити перелік ліквідаційної маси с органом уповноваженим управляти державним майном. В даному випадку з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

15.09.2017 року Міністерство аграрної політики та продовольства України своїм наказом №509 погодило перелік ліквідаційної маси Державного підприємства Сумський державний селекційний центр та листом №37-27-15/28063 від 20.12.2017 погодило організатора аукціону з продажу майна ДП Сумський державний селекційний центр ТБ Сумська регіональна біржа - НОВА .

Відповідно до ч.13 ст.96 ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , а саме Особливості банкрутства державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50%: Початкова вартість майна, майнових прав державних підприємств, або підприємств, у статутному капіталі яких частка перевищує 50%, визначається відповідно до ЗУ Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні .

За результатами проведеного конкурсу ліквідатором було прийнято рішення визнати переможцями конкурсного відбору з оцінки майна ДП Сумський державний селекційний центр ФОП Закотєй О. М. та ТОВ Консалт - С та укладено відповідні договори на проведення оцінки майна.

26.01.2018 на засіданні комітету кредиторів було схвалено та погоджено початкову вартість майнових активів банкрута у вигляді ЦМК визначену відповідно до висновків суб`єктів оціночної діяльності, що становить 36 228 592,00 гривень.

Аукціон не відбувся, у зв`язку з відсутністю бажаючих взяти участь в аукціоні, тому було прийнято рішення з продажу майна частинами. Відомості про призначення аукціону та його результати було опубліковано на офіційних веб-сайтах Міністерства юстиції України та Вищого господарського суду України у мережі Інтернет.

Ліквідатором було проведено оцінку частини майнових активів банкрута та виставлено його на продаж шляхом проведення аукціону відповідно до вимог ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

За результатами проведених аукціонів майно було реалізовано на загальну суму 2 168 921, 37 грн.

На виконання вимог ст. 45 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатором було здійснено погашення кредиторських вимог згідно черговості.

І черга 1ГУ ДФС у Сумській області 3 200,00 грн.Судовий збір 100% 2ГУ ДФС у Сумській області 3 842,00 грн.Судовий збір 100% 3ТОВ Технології гідроочищення 2 436,00 грн.Судовий збір 100% 4Сумська регіональна державна лабораторія ДСУ з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 2 436,00 грн.Судовий збір 100% 5Управління виконавчої дирекції фонду Соціального страхування України в Сумській області 2 756,00 грн.Судовий збір 100% Всього по І черзі 14 670,00 грн. ІІ черга 1.Управління виконавчої дирекції фонду Соціального страхування України в Сумській області 97 660,99 грн.Вимоги із зобов`язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян 100% 2ГУ ДФС у Сумській області 351 509,58 грн.Заборгованість по ЄСВ 100% Всього по ІІ черзі 449 170,57 грн. ІІІ черга 1ГУ ДФС у Сумській області 658 908,84 грн.Вимоги щодо сплати податків і зборів 100% ІV черга 1.Сумська регіональна державна лабораторія ДСУ з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 17 969,52 грн.Основна заборгованість згідно договору та рішенню суду 100% VI черга 1.ТОВ Технології гідроочищення 73 017,34 грн.Вимоги заявлені з пропущенням строку на їх подання 0% 2.ГУ ДФС у Сумській області 21 221 875,94 грн. Штрафні санкції та пеня 0% За результатами проведеної ліквідаційної процедури ДП Сумський державний селекційний центр було погашено І, ІІ, ІІІ та ІV черги заборгованості.

Відповідно до ст. 45 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" витрати на проведення ліквідаційної процедури які було фактично відшкодовано ліквідатору склали:

№ п/пСтаття витратНалежить до сплати, грн.Фактично сплачено, грн 1.Витрати на охорону, збереження майна та підтримання його в належному стані За період з 01.01.2017 року по 30 червня 2019 року 409 188,00 409 188,00 2.Послуги по проведенню незалежної оцінки майнових активів 259 050,00 259 050,00 3.Послуги по проведенню аукціонів 108 266,18 108 266,18 4.Послуги по проведенню інвентаризації майнових активів 30 000,00 30 000,00 ВСЬОГО: 806 504,18 806 504,18

Як вбачається з матеріалів справи, всі виплати здійснювалися відповідно до черговості передбаченої ст.45 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом . Після проведення розрахунків було закрито рахунок боржника, що підтверджується відповідною довідкою.

Відповідно до ст.115 ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує свої повноваження за грошову винагороду. Ухвалою господарського суду Сумської області №920/1410/15 від 12.01.2017 року було встановлено основну грошову винагороду ліквідатора в розмірі 9 243,10 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

За період з листопада 2016 року по липень 2019 року грошова винагорода ліквідатора склала 305022,30 грн. Після погашення кредиторської заборгованості перших чотирьох черг та оплату витрат ліквідаційної процедури залишок грошових коштів склав 221 698,26 гривень. Цей залишок коштів було отримано ліквідатора як часткова оплата грошової винагороди ліквідатора за виконання ним своїх повноважень. Додаткова винагорода ліквідатору не встановлювалася та не нараховувалася.

06.09.2019 на засіданні комітету кредиторів розглянуто та схвалено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс підприємства банкрута, схвалено звіт ліквідатора про понесені витрати та грошову винагороду за виконання повноважень ліквідатора у справі № 920/1410/15.

Дослідивши подані документи, суд дійшов висновку про затвердження витрат ліквідатора у сумі 806 504,18 грн. та затвердження основної грошової винагороди ліквідатора у розмірі 305022,30 грн. за виконання повноважень ліквідатора у справі № 920/1410/15 за період з листопада 2016 року по липень 2019 року.

На балансі ДП Сумський державний селекційний центр обліковувались об`єкти житлового фонду, в тому числі і об`єкт незавершеного будівництва житлового будинку.

Відповідно до положень ст.42 ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом до складу ліквідаційної маси не включаються об`єкти житлового фонду, у тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об`єкти комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту та передаються в порядку, встановленому законодавством до комунальної власності відповідних територіальних громад.

На виконання вимог вищезазначеної статті Закону ліквідатором було проведено дії по передачі майна до комунальної власності, про що свідчать акти приймання передачі.

Відповідно до ст. 48 ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатором було передано на зберігання документи банкрута до Державного архіву Сумської області та до Об`єднаного трудового архіву Сумської районної ради, що підтверджуються актами приймання передачі.

Звіт було розглянуто та схвалено на засідання комітету кредиторів 06 вересня 2019 року.

Банківський рахунок боржника було закрито, що підтверджується відповідною довідкою банківської установи.

Заперечень від кредиторів щодо звіту та ліквідаційного балансу до суду не надходило.

Розглянувши наданий суду звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс, враховуючи, що суду надані документи, що свідчать про ліквідацію банкрута, у тому числі ліквідаційний баланс, в ході ліквідаційної процедури ліквідатором виконувались всі дії передбачені законом, при таких обставинах суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута із ліквідацією останнього як юридичної особи.

Провадження у справі підлягає закриттю відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 4 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Керуючись ст.ст. 23, 25, 41, 46, 83, 115 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання голови комітету кредиторів ДП "Сумський державний селекційний центр" - ГУ ДФС у Сумській області б/н від 06.09.2016 (вх.№2764) про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу у даній справі; затвердження звіту ліквідатора про понесені витрати та їх відшкодування; затвердження звіту ліквідатора про нарахування та сплату основної грошової винагороди - задовольнити.

2. Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр" (42300, Сумська область, Сумський район, с.Сад, вул.Селекційна, 1; код ЄДРПОУ 00710180) - затвердити.

3. Державне підприємство "Сумський державний селекційний центр" (42300, Сумська область, Сумський район, с.Сад, вул.Селекційна, 1; код ЄДРПОУ 00710180) - ліквідувати як юридичну особу .

4. Провадження у справі № 920/1410/15 про банкрутство Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр" (42300, Сумська область, Сумський район, с.Сад, вул.Селекційна, 1; код ЄДРПОУ 00710180) - закрити.

5. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

6. Зобов`язати державного реєстратора провести державну реєстрацію припинення юридичної особи - банкрута, внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про припинення юридичної особи - банкрута та направити органам державної статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута.

7. Копію ухвали направити кредитору, ліквідатору, державному реєстратору, органу державної статистики, державному органу з питань банкрутства, органу ДВС.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та підлягає оскарженню в порядку визначеному розділом IV ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://su.arbitr.gov.ua/sud5021/.

Повний текст ухвали складено 27.09.2019.

Суддя О.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено29.09.2019
Номер документу84570664
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —920/1410/15

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 19.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні