Ухвала
від 27.09.2019 по справі 554/5978/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 27.09.2019 Справа № 554/5978/19

Провадження № 1-кс/554/13929/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2019 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання прокурора групи прокурорів прокурора відділу Генеральної прокуратури України молодший радник юстиції ОСОБА_3 , подане у кримінальному провадженні №62019170000000201 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів -

ВСТАНОВИВ:

Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань розташованим у м. Полтаві, здійснюється досудове розслідування, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019170000000201 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 2 ст. 364 КК України, за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 в інтересах суб`єктів господарювання імпортерів товарів, що спричиняє збитки інтересам держави у великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч вимогамМитного кодексу України здійснили митне оформлення товарів в режимі імпорт без сплати імпортером обов`язкових митних платежів, чим спричинили тяжкі наслідки Державному бюджету України.

Зокрема, врезультаті умисних дій працівників ІНФОРМАЦІЯ_2 , всупереч інтересам службищодо контролю правильності класифікації товару УКТЗЕТ, з метою отримання неправомірної вигодивід суб`єкта господарювання та навмисному невжитті заходів щодо повноти нарахування та сплати митних платежів в інтересах третіх осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме в оформленні у митній декларації невірної класифікації товару, що ввозиться на митну територію України за кодом УКТ ЗЕД8703 90 10 90 замість коду УКТ ЗЕД8703 22 90 10, що завдало охоронюваним законом державним інтересам тяжкі наслідки в сумі понад 378000 грн.

В ході досудового слідства також встановлено, що митне оформлення та супроводження автомобілів маркиChevrolet модель «Volt», імпорт яких здійснювався на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), проводився підприємством, яке надає брокерські послуги - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

На теперішній час, з метою встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, вирішення питання про клопотання перед компетентним органом про зупинення митно-брокерської діяльності окремих брокерів підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які, за версією сторони обвинувачення, здійснювали подання недостовірних відомостей, вбачається за необхідне дослідити документи, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 та які стосуються надання митно-брокерських послуг.

Одночасно з цим, з урахуванням предмету доказування у кримінальному провадженні, в ході досудового слідства виникла необхідність дослідити оригінали документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Враховуючи, що встановити всі обставини кримінального правопрушення іншим шляхом не виявляється можливим, оскільки зазначені документи перебувають у володінні підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до вказаних вище матеріалів з можливістю вилучення їх завірених копій.

Володільцем речей та документів є підприємствоТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що зареєстровано та знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, прохав клопотання задовольнити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України розгляд клопотання вирішено без виклику особи, у володінні якої знаходяться вказані у клопотанні речі та документи, оскільки існує реальна загроза їх зміни, знищення або розголошення відомостей про проведення досудового розслідування.

Заслухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вказані документи, питання про надання тимчасового доступу до яких ставиться у клопотанні органу досудового слідства, містить дані, що мають значення для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч.1 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Клопотання відповідає вимогам статті 160 КПК України.

У клопотанні зазначено достатньо відомостей про необхідність інформації, до якої прохається тимчасовий доступ. Також слідчим доведено наявність підстав вважати, що ця інформація перебуває у володінні вищевказаної юридичної особи.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.6 ч.1 статті 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення повного та всебічного розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 110, 131, 132, 159-164, 370, 376 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора - задовольнити.

Надати дозвіл прокурору відділу Генеральної прокуратури України молодшому раднику юстиції ОСОБА_3 , а також іншим прокурорам у кримінальному провадженні №62019170000000201, на здійснення тимчасового доступу до оригіналів документів, по взаємовідносинам між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що зареєстровано та знаходиться за адресою АДРЕСА_2 , з наданням їх засвідчених копій за період з 01.06.2016 по 01.09.2019 р., а саме: договори (контракти) на надання послуг з митного оформлення усіх транспортних засобів, з додатками які укладені Акти приймання-передачі виконаних робіт за вказаними договорами; Акти звірок (у разі наявності); Документи щодо сплати за отримані послуги за вказаний період (банківські виписки, документи первинної фінансово-бухгалтерської звітності); листування з замовником послуг за вказаний період; документів, що подавалися до митних органів для розмитнення; звітів, висновків про оцінку транспортних засобів; листування з компетентними іноземними органами у сфері митної служби, постачальниками транспортних засобів, з приводу дійсної вартості транспортних засобів (у разі наявності).

Строк дії ухвали становить 1 (один) місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84571372
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/5978/19

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 16.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 13.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 04.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 04.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні