Ухвала
від 30.09.2019 по справі 913/425/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження

30 вересня 2019 року Справа № 913/425/19

м.Харків Провадження №33/913/425/19

За позовом керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області, вул.Монастирська, буд.15, м.Старобільськ Лунанської області, 92700 в інтересах держави в особі позивача Старобільської районної ради, вул.Центральна, буд.35, м.Старобільськ Луганської області, 92703

до відповідача-1: Комунальної установи "Старобільське районне територіальне медичне об`єднання" Старобільської районної ради, вул.Монастирська, буд.67, м.Старобільськ Луганської області, 92700

відповідача-2: Приватного акціонерного товариства "ВФ Україна", вул.Лейпцизька, буд.15, м.Київ, 01601

про визнання недійсним договору оренди нерухомого майна

Суддя Драгнєвіч О.В.

Секретар судового засідання Бережна Л.В.

У засіданні брали участь:

від органу прокуратури: прокурор відділу прокуратури Харківської області Владимирець А.О., службове посвідчення №041301 від 10.02.2016;

від позивача: представник не прибув;

від відповідача-1: представник не прибув;

від відповідача-2: представник не прибув.

В С Т А Н О В И В:

Керівник Старобільської місцевої прокуратури Луганської області звернувся із позовом до Господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі позивача Старобільської районної ради до відповідачів Комунальної установи "Старобільське районне територіальне медичне об`єднання" Старобільської ради та Приватного акціонерного товариства "ВФ Україна", в якому просить:

- визнати недійсним договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальної громади Старобільського району, №9 від 02.04.2018, укладений між Комунальною установою "Старобільське районне територіальне медичне об`єднання " Старобільської районної ради та Приватним акціонерним товариством "ВФ Україна";

- зобов`язати Приватне акціонерне товариство "ВФ Україна" повернути Комунальній установі "Старобільське районне територіальне медичне об`єднання" Старобільської районної ради частину приміщень технічного поверху площею 16,8 кв.м. та частину даху площею 8,0 кв.м., загальною вартістю 40002 грн 00 коп., які розміщені у будівлі Старобільської районної центральної поліклініки (Поліклініка на 240 відвідувань на зміну), розташованої за адресою: Луганська область, м.Старобільськ, вул.Світличного І.М., 5.

На обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор зазначає, що договір оренди нерухомого майна №9 від 02.04.2018 укладено всупереч вимогам щодо обов`язкового проведення конкурсу на оренду комунального майна, зокрема порушено процедуру укладення договору передбачену ст.9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» , п.п.4, 6 Порядку проведення конкурсу на право оренди майна, що знаходиться в управлінні Старобільської районної ради. Зазначене призвело до порушення конкурсних засад передачі комунального майна в оренду та звуження кола потенційних орендарів. Крім того, орендна плата визначена на основі незалежної оцінки, яка не затверджена органом, що уповноважений управляти майном, що не відповідає п.19 Методики оцінки об`єктів оренди, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.1995 року №629.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 20.08.2019 підтверджено підстави представництва керівником Старобільської місцевої прокуратури Луганської області інтересів держави в особі Старобільської районної ради заявленим позовним вимогам. Вирішено справу розглядати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 12.09.2019 року.

Відповідач-1 у відзі на позовну заяву за вих.№01-06/1164, заперечив проти позову, просить відмовити в його задоволенні. Зокрема, на обґрунтування власної позиції зазначає, що Комунальною установою "Старобільське районне територіальне медичне об`єднання" Старобільської районної ради та Приватним акціонерним товариством "ВФ Україна" добровільно розірвано договору оренди нерухомого майна №9 від 02.04.2018 згідно додаткової угоди №1 від 08.08.2019 та повернуто майно орендодавцю згідно акту приймання-передачі від 08.08.2019. Враховуючи викладене, правовідносини між сторонами припинились, тому такий договір неможливо визнати недійсним.

Відповідач-2, Приватне акціонерне товариство "ВФ Україна" в заяві б/н від 11.09.2019 про закриття провадження у справі в порядку п.2 ч.1 ст.231 Господарського процесуального кодексу України, повідомив про те, що між сторонами 08.08.2019 підписано додаткову угоду №1 до оспорюваного договору оренди нерухомого майна №9 від 02.04.2018 та акт приймання-передавання державного майна, у зв`язку з чим відсутній предмет спору.

Орган прокуратури 12.09.2019 у відповіді на відзив відповідача-1 за вих.№ 34-139 вих.19 від 11.09.2019, та заява за вих.№34-140 вих.19 від 11.09.2019 про закриття провадження у справі в частині позовних вимог щодо зобов`язання Приватного акціонерного товариства "ВФ Україна" повернути Комунальній установі "Старобільське районне територіальне медичне об`єднання" Старобільської районної ради орендоване майно. Прокурор з посиланням на положення ст.236 Цивільного кодексу України та постанову Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними» від 29.05.2013 №11, зазначає що оскільки предметом спору у справі є недійсність договору і такий договір визнається недійсним з моменту його укладення, під час судового розгляду необхідно з`ясувати в чому саме полягає неправомірність дій сторін та яким нормам не відповідає оспорюваний правочин; укладення ж сторонами додаткової угоди про розірвання договору, не можуть розцінюватися підставою для закриття провадження у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 12.09.2019 закрито провадження у справі №913/425/19 в частині заявленої вимоги про зобов`язання Приватне акціонерне товариство "ВФ Україна" повернути Комунальній установі "Старобільське районне територіальне медичне об`єднання" Старобільської районної ради частину приміщень технічного поверху площею 16,8 кв.м. та частину даху площею 8,0 кв.м., загальною вартістю 40002 грн 00 коп., які розміщені у будівлі Старобільської районної центральної поліклініки (Поліклініка на 240 відвідувань на зміну), розташованої за адресою: Луганська область, м.Старобільськ, вул.Світличного І.М., 5.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 12.09.2019 підготовче засідання у справі в частині заявленої вимоги про визнання недійсним договору оренди нерухомого майна відкладено на 30.09.2019.

В судове засідання 30.09.2019 прибув лише прокурор, який надав пояснення з приводу предмету та підстав заявлених позовних вимог.

Сторони повноважних представників в судове засідання не направили.

Разом з тим, 20.09.2019 на електронну адресу суду від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі учасника справи за вих.№451 від 19.09.2019, в якому останній позовні вимоги підтримує повністю та просить розглянути справу без участі представника, за наявними в матеріалах справи документами.

Суд зауважує, що наразі вказане клопотання надіслане позивачем з порушенням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг", яким регулюється використання електронних документів і цифрових підписів в Україні.

Відповідно до ст.5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа.

Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

Обов`язковим реквізитом електронного документа, який використовується для ідентифікації автора та/або підписувача електронного документа іншими суб`єктами електронного документообігу, є електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується утворення електронного документа (ст.6 зазначеного Закону).

Отже, за відсутності Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та впровадження відповідного електронного документообігу, документи, які надійшли на електронну пошту суду, повинні бути підписані електронним підписом.

Натомість направлене позивачем на електронну пошту суду клопотання про розгляд справи без участі учасника справи за вих.№451 від 19.09.2019 не підписане електронним підписом. За таких обставин, суд залишає його без розгляду.

Від відповідача-2 через канцелярію суду 25.09.2019 надійшла заява б/н від 25.09.2019 про проведення судових засідань у справі без участі його представника. В поданій заяві останній зазначає, що в судовому засіданні 12.09.2019 представник відповідача-2 надав всі усні пояснення та заперечення з приводу підстав та предмету позову, додаткові пояснення, документи або докази у відповідача-2 наразі відсутні. Враховуючи значну завантаженість представника Лисих Р.В., останній просить проведення судових засіданнях у справі здійснювати без участі представника за наявними в матеріалах справи документами.

Суд розглянувши подану відповідачем-2 заяву, вважає за можливе її задовольнити.

Суд заслухав прокурора, з`ясував чи повідомлені всі обставини та подані всі документи необхідні для правильного вирішення спору.

Завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду (ст.177 Господарського процесуального кодексу України).

За приписами п.3 ч.2 ст.185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи визначені ст.177 Господарського процесуального кодексу України завдання та строк підготовчого провадження, повідомлення належним чином сторін справи про проведення судових засідань та відсутність клопотань про відкладення підготовчого засідання, здійснення судом дій, необхідних для забезпечення правильного та своєчасного розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про можливість закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст.120, 177, 182, 185, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Закрити підготовче провадження.

2. Призначити справу до розгляду по суті на 15.10.2019 о 14 год. 20 хв.

3. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м.Харків, проспект Науки, 5, в залі судових засідань №205 .

4. Визнати явку представників учасників в судове засідання на їх розсуд.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/ .

Ухвала набирає законної сили після її проголошення 30.09.2019 та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали підписано 01.10.2019.

Суддя О.В. Драгнєвіч

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення30.09.2019
Оприлюднено03.10.2019
Номер документу84633347
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/425/19

Рішення від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 13.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 07.08.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні