Ухвала
від 05.09.2019 по справі 752/4315/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/4315/19

Провадження №1-кс/752/8677/19

У Х В А Л А

іменем України

05.09.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 та захисника ОСОБА_5 , розглянувши внесене в кримінальному провадженні № 42018100000001120 від 22.11.2018 року слідчим СУ ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_6 , клопотання про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, -

ВСТАНОВИВ:

слідчий СУ ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 звернулась до Голосіївського районного суду м. Києва з клопотанням про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 42018100000001120 стороні захисту, а також підозрюваному ОСОБА_7 .

В обгрунтування клопотання слідчий зазначає, що 22.08.2019 року сторонам кримінального провадження було повідомлено про завершення досудового розслідування і надано доступ до матеріалів досудового розслідування, який налічує 9 томів, з можливістю фотографування.

Проте, станом на час звернення до суду з даним клопотанням сторона захисту підозрюваного - ОСОБА_7 та підозрюваний ОСОБА_7 не ознайомилися з жодним томом кримінального провадження. За таких обставин,слідчий просив встановити стороні захисту строки на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, згідно вимог ст. 290 КПК України.

Вказані обставини, за переконанням слідчого, вказують на те, що сторона захисту умисно зволікає при ознайомленні з матеріалами кримінального провадження, чим порушує вимоги ст. 283 КПК України щодо виконання процесуальних дій у розумні строки та своїми діями не дає можливості слідчому виконати покладений на нього обов`язок, передбачений ст. 283 КПК України, щодо звернення до суду з обвинувальним актом у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру, з метою забезпечення виконання права особи на розгляд обвинувачення проти неї в суді у найкоротший строк.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити, встановивши строк для ознайомлення до 12.09.2019 року включно.

Підозрюваний та захисник заперечували проти задоволення даного клопотання. Зазначили, що ознайомлення з 9-ма томами кримінального провадження потребує більше часу.

Вислухавши думку слідчого, прокурора, підозрюваного, захисника, а також дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, встановлено наступне.

25.06.2019 року ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України.

22.08.2019 року у порядку ст. 290 КПК України підозрюваному ОСОБА_7 та його захиснику надано доступ до всіх матеріалів кримінального провадження, з можливістю фотографування.

Для ознайомлення підозрюваному та його захисникам надано всі зібрані матеріали досудового розслідування.

У відповідності до вимог ст. 290 КПК України, після завершення досудового розслідування прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати, зокрема, стороні захисту доступ до матеріалів досудового розслідування, з забезпеченням права робити копії або відображення матеріалів.

Право на ознайомлення з усіма матеріалами досудового розслідування гарантує реалізацію конституційного права підозрюваного на отримання інформації, зокрема, щодо суті пред`явленого обвинувачення та стану розгляду справи, а також забезпечує підозрюваному чи його захиснику можливість підготувати захист від пред`явленого обвинувачення.

Отже, право на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування та право на отримання інформації про закінчення розслідування у кримінальному провадженні є складовими конституційного права на захист.

Водночас, ознайомлення підозрюваного чи його захисника з матеріалами досудового розслідування є елементом кримінального судочинства і його порядок відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 92 Конституції України визначається законами України.

Відтак, право на таке ознайомлення не є абсолютним, про що також зазначив Конституційний Суд України у рішенні по справі № 1-4/2012 про ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи. Ознайомлення обвинуваченого чи його захисника з матеріалами справи в межах розумних строків відповідає завданням кримінального судочинства, визначеним у ст. 2 КПК України, що з одного боку забезпечує реалізацію прав і свобод людини і громадянина, а з іншого - вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема, потерпілого) та суспільства в цілому.

Згідно зі ст. 290 КПК України у разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Конституційний Суд України вважав, що положення КПК України щодо визначення сторонам строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження узгоджуються з практикою Європейського Суду з прав людини та з підпунктом „b" пункту 3 статті 6 Конвенції, відповідно до якого кожен обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право мати час і можливості для підготовки свого захисту.

Так, Європейський Суд неодноразово зазначав, що право на захист не є абсолютним, а за змістом статті 6 Конвенції прийнятними є лише вкрай необхідні заходи, які обмежують право на захист (рішення від 23 квітня 1997 року у справі „Ван Мехелен та інші проти Нідерландів", від 25 вересня 2008 року у справі „Полуфакін і Чернишов проти Росії"). Як зауважив Європейський Суд, підпункт „b" пункту 3 статті 6 Конвенції гарантує обвинуваченому мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту", а це означає, що така підготовка охоплює все, що є „необхідним" для підготовки розгляду справи судом. Крім того, можливості, доступні кожному, хто обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, мають включати ознайомлення -для цілей підготовки свого захисту -з результатами розслідувань, які проводилися протягом усього провадження у справі. Однак питання адекватності часу і можливостей, наданих обвинуваченому, слід вирішувати в контексті обставин кожної конкретної справи (рішення від 21 жовтня 2010 року у справі „Корнєв і Карпенко проти України"). Так, у рішенні від 18 лютого 2010 року у справі „Гаважук проти України" Європейський Суд визнав, що можливість обвинуваченого ознайомитися з матеріалами справи протягом п`яти днів є достатнім часом у цій справі в розумінні підпункту „b" пункту 3 статті 6 Конвенції.

Кримінально-процесуальний Кодекс України не містить поняття «затягування процесу ознайомлення з матеріалами кримінального провадження», зазначений інститут кримінального судочинства є оціночною категорією і в кожному разі, з огляду на вищезазначену практику Європейського Суду з прав людини, вирішується судом в залежності від конкретних обставин справи.

Слідчий суддя вважає наявними у справі обставини, з якими закон пов`язує можливість визначення строку, протягом якого підозрюваний має ознайомитися з матеріалами досудового розслідування.

Враховуючи кількість матеріалів досудового розслідування, можливо встановити строк до 20 вересня 2019 року включно, що буде об`єктивно достатнім для ознайомлення підозрюваному та захисникам з матеріалами кримінального провадження, а відтак клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 290, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання, внесене в кримінальному провадженні № 42018100000001120 слідчим СУ ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_6 , про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування - задовольнити.

Встановити стороні захисту - підозрюваному ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та його захиснику, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування кримінального провадження № 42018100000001120 до 20 вересня 2019 року включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84681265
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —752/4315/19

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 04.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Ухвала від 04.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Ухвала від 04.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні