Ухвала
від 01.10.2019 по справі 152/970/18
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/970/18

У Х В А Л А

іменем України

01 жовтня 2019 року м. Шаргород

Шаргородський районний суд Вінницької області

у складі головуючого - Войнаровського І.В.,

за участі:

секретаря судового засідання - Одудовського С.В.,

розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, Фермерського господарства Врожайне , Державного реєстратора Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області Залокоцької Вікторії Дживанівни, Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Шаргородському районі Вінницької області Маліхатка Віталія Віталійовича про визнання недійсним та скасування рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду, визнання недійсним договорів оренди землі, скасування їх державної реєстрації та кадастрових номерів земельних ділянок,

у с т а н о в и в:

05 липня 2018 року надійшов вищезазначений позов.

До початку судового засідання сторони даного цивільно - правового спору зробили спільну письмову заяву і надали суду укладену та підписану мирову угоду з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок. Просили затвердити (визнати) мирову угоду, укладену між ними 01 жовтня 2019, та закрити провадження у справі.

Відповідно до умов мирової угоди, укладеної між:

позивачем: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ),

відповідачем 1: Слободо-Шаргородською сільською радою Шаргородського району Вінницької області (код ЄДРПОУ: 13326759, адреса: вул. Першотравнева, 13, с. Слобода- Шаргородська, Шаргородський р-н, Вінницька обл.),

відповідачем 2: Фермерським господарством ВРОЖАЙНЕ (код ЄДРПОУ: 30002693, адреса: вул. Аграрна, 120А, с. Слобода-Шаргородська, Шаргородський р-н, Вінницька обл.),

відповідачем 3: Державним реєстратором Слободо-Шаргородської сільської ради Залокоцькою Вікторією Дживанівною,

відповідачем 4: Державним кадастровим реєстратором Відділу у Шаргоросдькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Маліхатком Віталієм Віталійовичем, сторони у справі домовились про таке.

1.Сторони підтверджують та визнають, що на підставі рішення Слободо-Шаргородської сільської ради 12 сесії 5 скликання від 21.03.2008 Про затвердження проекту землеустрою, щодо відведення земельних ділянок в оренду між Слободо-Шаргородською сільської радою Шаргородського району Вінницької області та Фермерським господарством ВРОЖАЙНЕ укладено договір № б/н від 11.06.2009 оренди землі (зареєстрований у Вінницькій регіональній філії Центру ДЗК про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 09.03.2010 за № 04:10:056:00011), відповідно до умов якого Фермерське господарство ВРОЖАЙНЕ набуло право оренди земельної ділянки площею 1,2585 га, кадастровий № 0525387700:06:004:0020, що розташована у с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області та договір № б/н від 11.06.2009 оренди землі (зареєстрований у Вінницькій регіональній філії Центру ДЗК , про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 09.03.2010 за № 04:10:056:00012), відповідно до умов якого Фермерське господарство ВРОЖАЙНЕ набуло право оренди земельної ділянки площею 3,2007 га, кадастровий № 0525387700:06:004:0021, що розташована у с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області.

2.Сторони підтверджують та визнають, що в наслідок укладення договорів оренди землі, визначених пунктом 1 цієї мирової угоди, порушено право користування земельною ділянкою, на якій знаходиться належне ОСОБА_1 нерухоме майно, а саме будівля об`єкту енергопостачання площею 45,8 кв. м. та будівля вбиральні площею 3,9 кв. м., що розташовані по АДРЕСА_2 , на праві приватної власності, згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 178256095 від 21.08.2019 (номер запису про право власності: 32905284).

3.Сторони визнають, що земельні ділянки з кадастровими номерами 0525387700:06:004:0202 та 0525387700:06:004:0203 утворені внаслідок поділу земельних ділянок, визначених пунктом 1 цієї мирової угоди, є земельними ділянками, на яких знаходяться об`єкти нерухомого майна, визначені пунктом 2 цієї мирової угоди, що належать ОСОБА_1 .

4.Сторони дійшли взаємної згоди щодо усунення перешкод у користуванні земельними ділянками, на яких знаходиться нерухоме майно, належне ОСОБА_1 , відбудеться наступним шляхом:

Слободо-Шаргородська сільська рада та Фермерське господарство ВРОЖАЙНЕ беруть на себе зобов`язання внести зміни до договорів оренди землі, вказаних у пункті 1 цієї мирової угоди та провести належні реєстраційні дії щодо припинення права оренди на земельні ділянки з кадастровими номерами 0525387700:06:004:0202 та 0525387700:06:004:0203 протягом 30 (тридцяти) робочих днів з моменту набрання ухвалою суду про затвердження цієї мирової угоди законної сили.

5.Сторони погоджуються, що витрати на правничу допомогу у цивільній справі № 152/970/18 залишаються за сторонами та компенсації один одному не підлягають, а 50 % судового збору можуть бути повернуті за заявою позивача в установленому законом порядку.

6.Сторони погоджуються з тим, що відповідно до умов цієї мирової угоди та належного її виконання вони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання спору, і за умови виконання викладених у ній умов Позивач не матиме претензій до Відповідачів.

7.З усіх питань, не врегульованих цією мировою угодою, Сторони керуються чинним законодавством України. Сторони заявляють, що ні в процесі укладення цієї мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права сторін у справі, будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави. Сторони розуміють умови даної мирової угоди та усвідомлюють її наслідки, а також те, що одностороння відмова від її виконання не допускається.

8.Сторони зобов`язуються добровільно виконати умови цієї мирової угоди, в протилежному випадку виконання проводиться в примусовому порядку.

9.Сторони повністю усвідомлюють умови, мету та зміст цієї угоди, а наслідки укладання мирової угоди Сторонам відомі та зрозумілі. Сторони підтверджують, що укладення цієї мирової угоди відповідає їхнім інтересам, волевиявлення Сторін є вільним, умови мирової угоди є зрозумілими га відповідають домовленості Сторін, спрямовані на реальне настання наслідків, обумовлених в мировій угоді.

10.Дана мирова угода складена українською мовою у 6 (шести) автентичних примірниках: по одному примірнику для Сторін та один примірник для долучення до матеріалів цивільної справи № 152/970/18, всі примірники мають однакову юридичну силу.

11.Мирова угода набирає чинності з моменту її підписання сторонами та затвердження судом і діє до повного виконання зобов`язань, передбачених цією мировою угодою.

Умови мирової угоди викладені та підписані сторонами і подані до суду для затвердження та приєднані до матеріалів цивільної справи.

В судове засідання сторони не з`явились, одночасно подали до суду заяви про розгляд справи без їх участі, вказавши, що не заперечують щодо затвердження мирової угоди від 01 жовтня 2019 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в підготовче засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши мирову угоду, укладену між позивачем та відповідачем, дослідивши матеріали справи , суд вважає, що заяву сторін у цій справі слід задовольнити, а мирову угоду, укладену між ними, належить визнати, оскільки вона укладена з метою врегулювання сторонами спору на основі взаємних поступок, стосується лише прав та обов`язків сторін та предмета спору, мирова угода не суперечить закону і не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 13 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Частиною 1 ст. 16 ЦПК України передбачено, що сторони вживають заходів для досудового врегулювання спору за домовленістю між собою або у випадках, коли такі заходи є обов`язковими згідно із законом.

Згідно з положеннями ст.207 ЦПК України, судом встановлено, що умови мирової угоди не суперечать закону, не порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, не є невиконуваними.

Судом також встановлено, що сторони по справі претензій матеріального та морального характеру у даній справі одна до одної не мають.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі (ч.4 ст.207 ЦПК України).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, в тому числі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Виходячи з наведених підстав, суд вважає можливим затвердити мирову угоду та закрити провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, Фермерського господарства Врожайне , Державного реєстратора Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області Залокоцької Вікторії Дживанівни, Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Шаргородському районі Вінницької області Маліхатка Віталія Віталійовича про визнання недійсним та скасування рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду, визнання недійсним договорів оренди землі, скасування їх державної реєстрації та кадастрових номерів земельних ділянок

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження" (ч. 2 ст. 208 ЦПК України).

Пунктом п`ятим мирової угоди передбачено повернення з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при подачі позовної заяви.

У зв`язку з укладенням мирової угоди у справі, підлягає задоволенню зазначений вище пункт про повернення п`ятдесяти відсотків судового збору з наступних підстав.

Приписами частини 2 статті 255 ЦПК України передбачено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про повернення судового збору з державного бюджету.

Згідно з квитанцією № 0.0.1075917613.1 від 04.07.2018 ПАТ КБ Приватбанк позивачем ОСОБА_1 сплачено судовий збір в сумі 3524,00 грн (а.с. 1).

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (ч. 2 ст. 133 ЦПК України).

За приписами ч. 1 ст. 142 ЦПК України, ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно з положеннями п. 1 Розділу І Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевого бюджетів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 03.09.2013 за №787, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.09.2013 за №1650/24182, цей Порядок розроблено на виконання, в тому числі, статті 7 Закону України "Про судовий збір".

Пунктом 5 Розділу І вказаного Порядку встановлено, що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) за ухвалою суду, яка набрала законної сили… У разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до органу Казначейства подається оригінал або належним чином засвідчена копія ухвали суду.

Відповідно до п. 3 Розділу І вказаного Порядку, повернення зазначених вище коштів, зарахованих до бюджету, здійснюється органами Державної казначейської служби України з відповідних бюджетних рахунків.

Пунктом 10 Розділу І вказаного Порядку визначено, що заява та подання або ухвала суду подається до відповідного органу Казначейства за місцем зарахування платежу до бюджету.

Беручи до уваги все зазначене вище, керуючись ст. 207, п. 5 ч. 1 ст. 255, ст.ст. 256, 260, 261, 268 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Затвердити мирову угоду, укладену між:

Позивачем - ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ),

відповідачем 1 - Слободо-Шаргородською сільською радою Шаргородського району Вінницької області (код ЄДРПОУ: 13326759, адреса: вул. Першотравнева, 13, с. Слобода- Шаргородська, Шаргородський р-н, Вінницька обл.),

відповідачем 2 - Фермерським господарством ВРОЖАЙНЕ (код ЄДРПОУ: 30002693, адреса: вул. Аграрна, 120А, с. Слобода-Шаргородська, Шаргородський р-н, Вінницька обл.),

відповідачем 3 - Державним реєстратором Слободо-Шаргородської сільської ради Залокоцькою Вікторією Дживанівною,

відповідачем 4 - Державним кадастровим реєстратором Відділу у Шаргоросдькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Маліхатком Віталієм Віталійовичем, за якою сторони домовились про таке:

1.Сторони підтверджують та визнають, що на підставі рішення Слободо-Шаргородської сільської ради 12 сесії 5 скликання від 21.03.2008 Про затвердження проекту землеустрою, щодо відведення земельних ділянок в оренду між Слободо-Шаргородською сільської радою Шаргородського району Вінницької області та Фермерським господарством ВРОЖАЙНЕ укладено договір № б/н від 11.06.2009 оренди землі (зареєстрований у Вінницькій регіональній філії Центру ДЗК про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 09.03.2010 за № 04:10:056:00011), відповідно до умов якого Фермерське господарство ВРОЖАЙНЕ набуло право оренди земельної ділянки площею 1,2585 га, кадастровий № 0525387700:06:004:0020, що розташована у с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області та договір № б/н від 11.06.2009 оренди землі (зареєстрований у Вінницькій регіональній філії Центру ДЗК , про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 09.03.2010 за № 04:10:056:00012), відповідно до умов якого Фермерське господарство ВРОЖАЙНЕ набуло право оренди земельної ділянки площею 3,2007 га, кадастровий № 0525387700:06:004:0021, що розташована у с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області.

2.Сторони підтверджують та визнають, що в наслідок укладення договорів оренди землі, визначених пунктом 1 цієї мирової угоди, порушено право користування земельною ділянкою, на якій знаходиться належне ОСОБА_1 нерухоме майно, а саме будівля об`єкту енергопостачання площею 45,8 кв. м. та будівля вбиральні площею 3,9 кв. м., що розташовані по АДРЕСА_2 , на праві приватної власності, згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 178256095 від 21.08.2019 (номер запису про право власності: 32905284).

3.Сторони визнають, що земельні ділянки з кадастровими номерами 0525387700:06:004:0202 та 0525387700:06:004:0203 утворені внаслідок поділу земельних ділянок, визначених пунктом 1 цієї мирової угоди, є земельними ділянками на яких знаходяться об`єкти нерухомого майна визначені пунктом 2 цієї мирової угоди, що належать ОСОБА_1 .

4.Сторони дійшли взаємної згоди, щодо усунення перешкод у користуванні земельними ділянками, на яких знаходиться нерухоме майно, належне ОСОБА_1 , відбудеться наступним шляхом:

Слободо-Шаргородська сільська рада та Фермерське господарство ВРОЖАЙНЕ беруть на себе зобов`язання внести зміни до договорів оренди землі, вказаних у пункті 1 цієї мирової угоди та провести належні реєстраційні дії щодо припинення права оренди на земельні ділянки з кадастровими номерами 0525387700:06:004:0202 та 0525387700:06:004:0203 протягом 30 (тридцяти) робочих днів з моменту набрання ухвалою суду про затвердження цієї мирової угоди законної сили.

5.Сторони погоджуються, що витрати на правничу допомогу у цивільній справі № 152/970/18 залишаються за сторонами та компенсації один одному не підлягають, а 50 % судового збору можуть бути повернуті за заявою позивача в установленому законом порядку.

6.Сторони погоджуються з тим, що відповідно до умов цієї мирової угоди та належного її виконання вони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання спору, і за умови виконання викладених у ній умов Позивач не матиме претензій до Відповідачів.

7.З усіх питань, не врегульованих цією мировою угодою, Сторони керуються чинним законодавством України. Сторони заявляють, що ні в процесі укладення цієї мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права сторін у справі, будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави. Сторони розуміють умови даної мирової угоди та усвідомлюють її наслідки, а також те, що одностороння відмова від її виконання не допускається.

8.Сторони зобов`язуються добровільно виконати умови цієї мирової угоди, в протилежному випадку виконання проводиться в примусовому порядку.

9.Сторони повністю усвідомлюють умови, мету та зміст цієї угоди, а наслідки укладання мирової угоди Сторонам відомі та зрозумілі. Сторони підтверджують, що укладення цієї мирової угоди відповідає їхнім інтересам, волевиявлення Сторін є вільним, умови мирової угоди є зрозумілими га відповідають домовленості Сторін, спрямовані на реальне настання наслідків, обумовлених в мировій угоді.

10.Дана мирова угода складена українською мовою у 6 (шести) автентичних примірниках: по одному примірнику для Сторін та один примірник для долучення до матеріалів цивільної справи № 152/970/18, всі примірники мають однакову юридичну силу.

11.Мирова угода набирає чинності з моменту її підписання сторонами та затвердження судом і діє до повного виконання зобов`язань, передбачених цією мировою угодою.

Судом сторонам по справі наслідки закриття провадження у справі у зв`язку із затвердженням мирової угоди, передбачені ст. 256 ЦПК України, зокрема про те, що не допускається повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав роз`яснено.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, Фермерського господарства Врожайне , Державного реєстратора Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області Залокоцької Вікторії Дживанівни, Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Шаргородському районі Вінницької області Маліхатка Віталія Віталійовича про визнання недійсним та скасування рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду, визнання недійсним договорів оренди землі, скасування їх державної реєстрації та кадастрових номерів земельних ділянок - закрити.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у Шаргородському районі Вінницької області повернути ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_3 відсотків судового збору в розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні, сплаченого при зверненні до суду згідно з квитанцією № 0.0.1075917613.1 від 04.07.2018 ПАТ КБ Приватбанк в розмірі 3524 (три тисячі п`ятсот двадцять чотири) гривні.

Згідно зі статтями 353-355 ЦПК України на ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до суду апеляційної інстанції через Шаргородський районний суд Вінницької області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не були вручені у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повного тексту ухвали.

Ім`я (найменування) сторін:

позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 );

відповідач 1: Слободо-Шаргородська сільська рада Шаргородського району Вінницької області (код ЄДРПОУ: 13326759, адреса: вул. Першотравнева, 13, с. Слобода-Шаргородська, Шаргородський р-н, Вінницька обл.);

відповідач 2: Фермерське господарство ВРОЖАЙНЕ (код ЄДРПОУ: 30002693, адреса: вул. Аграрна, 120А, с. Слобода-Шаргородська, Шаргородський р-н, Вінницька обл.);

відповідач 3: Державний реєстратор Слободо-Шаргородської сільської ради Залокоцька Вікторія Дживанівна;

відповідач 4: Державний кадастровий реєстратор Відділу у Шаргоросдькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Маліхатко Віталій Віталійович.

Ухвала складена 01 жовтня 2019 року.

Суддя І.В. Войнаровський

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.10.2019
Оприлюднено03.10.2019
Номер документу84683994
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —152/970/18

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 03.04.2019

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

Ухвала від 19.10.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Войнаровський І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні