Ухвала
від 03.10.2019 по справі 328/1549/19
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/1549/19

03.10.2019

2 /328/704/19

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

03 жовтня 2019 року м.Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Коваленка П.Л., за участю секретаря судового засідання Баздирь О.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до Сільськогосподарського виробничого кооперативу Мирний , треті особи, які не заявлять самостійних вимог щодо предмету спору: товарна біржа Українська та ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі-продажу та визнання право власності на нерухоме майно,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до СВК Мирний , треті особи, які не заявлять самостійних вимог щодо предмету спору: товарна біржа Українська та ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі-продажу та визнання право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Позовні вимоги мотивовані тим, що 14.04.2000 між ОСОБА_1 та СВК Мирний укладено договір купівлі - продажу на Товарній біржі Українська , за умовами якого позивач придбала у відповідача будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Договір купівлі - продажу було зареєстровано в Комунальному підприємстві Малі-44 , що, станом на грудень 2000 року не суперечило чинному законодавству.

Як зазначено в позові, з метою оформлення права власності позивач звернулася до державної реєстраційної служби, однак реєстратор повідомив, що зазначений договір купівлі-продажу нотаріально не посвідчений. Тому у позивача виникла необхідність звернутися до суду для підтвердження дійсності укладеного договору.

Учасники провадження в судове засідання не з`явилися.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст.175 ЦПК України.

За приписами п.п.4,5, ч.2, ч.6 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Відповідно до статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно зі статтею 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Додержання процесуальної форми і змісту позовної заяви є однією з обов`язкових вимог національного законодавства, що забезпечує право на звернення до суду та порушення судом провадження у справі.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивач просить визнати дійсним договір купівлі-продажу та право власності на нерухоме майно.

Згідно з ч.ч.2,4 ст.83, ч.5 ст.177 ЦПК України на позивача покладений обов`язок додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). А якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

На виконання п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позивачу необхідно зазначити, якими доказами підтверджується факт звернення до держаної реєстраційної служби та повідомлення реєстратора про відмову у вчиненні реєстраційних дій з підстав нотаріального не посвідчення вищезазначеного договору купівлі-продажу квартирита, на виконання вимог ч.5 ст.177 ЦПК України - додати такі докази до позовної заяви, або зазначити чи вживалися заходи забезпечення доказів до подання позовної заяви (п.7 ч.3 ст.175 ЦПК), а також, чи наявні докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (п.8 ч.3 ст.175 ЦПК).

Відповідно до ч.11 ст.187 ЦПК України, суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, передбачених ст.ст.175, 177 ЦПК України, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Таким чином, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку на усунення недоліків.

Керуючись ст.ст.175, 177 , 187 ЦПК України , суд,

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сільськогосподарського виробничого кооперативу Мирний треті особи, які не заявлять самостійних вимог щодо предмету спору: товарна біржа Українська та ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі-продажу та визнання право власності на нерухоме майно , - залишити без руху .

Надати позивачу строк п`ять днів, з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків, а саме: зазначити, якими доказами підтверджується факт звернення позивача до державної реєстраційної служби та повідомлення державного реєстратора про відмову у вчиненні реєстраційних дій з підстав нотаріального непосвідчення договору купівлі-продажу будинкута надати ці докази або зазначити, чи вживалися заходи забезпечення доказів до подання позовної заяви.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, позовна заява залишається без розгляду.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.10.2019
Оприлюднено04.10.2019
Номер документу84717979
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —328/1549/19

Рішення від 13.12.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 11.10.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Гавілей М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні