Рішення
від 24.09.2019 по справі 127/13375/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/13375/19

Провадження № 2/127/1851/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 вересня 2019 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого - судді Воробйова В.В.,

за участю: секретаря Кравчук Т.В.,

представника позивача ОСОБА_1 .О.,

представника відповідачів Вдовиченко ОСОБА_2 .І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вінниці цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості. Позовні вимоги мотивовані тим, що ОСББ Гарант-Буд створене власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , що АДРЕСА_2 . АДРЕСА_3 . Відповідно до статуту ОСББ Гарант-Буд вищим органом управління об`єднання є загальні збори, які вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання, до виключної компетенції яких належить визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників; визначення порядку сплати внесків і платежів співвласників.

Так, рішенням загальних зборів ОСББ Гарант-Буд , яке оформлено протоколом від 10.10.2016 року, визначено розмір внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна співвласників в розмірі 3 грн. 40 коп. для співвласників з 2-го по 10 поверх, 2 грн. 88 коп. - для співвласників 1-х поверхів, 2 грн. 49 коп. - для співвласників нежитлових приміщень, та затвердили кошторис згідно з розміром внеску.

Співвласниками квартири АДРЕСА_4 є відповідачі. Згідно з Відомістю боржників по утриманню будинку, наданою ТОВ ЦМСУ станом на лютий 2017 року заборгованість по утриманню будинку відповідачів становила 2877,80 грн. Оскільки відповідачі злісно ухиляються від сплати заборгованості по утриманню будинку. Таким чином, загальний розмір заборгованості відповідачів становить: заборгованість по обов`язковим внескам співвласників за період з 01.05.2016 року по 30.03.2019 року в сумі 18680,19 грн., в тому числі 4906,81 грн. - інфляційні втрати та 1106,97 грн. - 3% річних.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити з підстав викладених в позовній заяві.

Представник відповідачів в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, надала відзив та пояснила, що протокол Загальних зборів ОСББ Гарант-Буд від 10.10.2016 року не мітить відомостей про кількість співвласників присутніх на зборах. Разом з тим, під час голосування по двом питанням кількість співвласників різна. Відомості та документи про письмове опитування співвласників з питань порядку денного загальних зборів ОСББ 10.10.2016 року в порядку передбаченому законом та рішення правління ОСББ про створення комісії для проведення письмового опитування співвласників з питань зазначених в протоколі від 10.10.2016 року матеріали справи не містять. Відсутність даних документів дає підстави вважати, що рішення зборів від 10.110.2016 року є неприйнятими. Відповідач ОСОБА_4 участі в загальних зборах 10.10.2016 року та письмовому опитуванні з питань прядку денного цих зборів не приймав. Про прийняті рішення не повідомлений. Також Статутом ОСББ не встановлені періоди і строки внесення внесків і платежів співвласниками на утримання будинку. Представник відзначила, що відповідачам не виставлялись вимоги на оплату внесків співвласників на утримання будинку, в зв`язку з чим строк зобов`язання щодо оплати внесків не настав, тому зобов`язання не вважається простроченим, в результаті відсутні підстави для нарахування штрафних санкцій. Також додала, що відповідачі сплачують за комунальні послуги, а утримання будинку не сплачують. Просила залишити позов без розгляду.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що позов слід задовольнити з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Правилами ст. 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 5 ст. 81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчудження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 26.04.2019 року, квартира АДРЕСА_4 , перебуває у спільній частковій власності ОСОБА_4 та ОСОБА_3 по Ѕ частці (а.с. 38).

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд зареєстроване як юридична особа 29.05.2006 року (а.с. 8-12).

Відповідно до Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд , який затверджений в новій редакції загальними зборами об`єднання (членів) співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд протоколом №1 від 23.06.2016 року, зареєстрованого державним реєстратором 28.11.2016 року, об`єднання створене власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 . Андрія АДРЕСА_3 , відповідно до Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Згідно із п.1 Розділу ІІ Сатуту, метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Пунктом 2 Розділу ІІІ Сатуту визначено, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Загальні збори вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання. До виключної компетенції загальних зборів, зокрема належить визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, а також визначення порядку сплати внесків і платежів співвласників.

Відповідно до п. 11 Розділу ІІ Сатуту, рішення загальних зборів, прийняте відповідно до цього Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно із п. 2 Розділу V Сатуту, співвласник зобов`язаний, зокрема своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Судом встановлено, що рішенням загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд , яке оформлено протоколом від 10.10.2016 року визначено розмір внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна співвласників в розмірі: 3 грн. 40 коп. для співвласників з 2-го по 10 поверх, 2 грн. 88 коп. - для співвласників 1-х поверхів, 2 грн. 49 коп. - для співвласників нежитлових приміщень, та затвердили кошторис згідно з розміром внеску (а.с. 19). До даного протоколу долучено Додаток №1 і №2 -поіменного голосування по питанням порядку денного (а.с. 20-24).

Так, з Додатку №2 вбачається, що співвласник квартири АДРЕСА_5 ОСОБА_4 не голосував. Разом з тим, твердження представника відповідачів про те, що рішення Загальних зборів є неприйнятим, не підтверджено матеріалами справи. Наразі законність прийняття даного рішення не оспорюється в судовому порядку, отже воно є чинним, законним та підлягає виконанню всіма співвласниками.

Щодо пояснення представника відповідача про відсутність рішення Загальних зборів, яким би було визначено Порядок сплати внесків і платежів співвласників, періоди і строки таких сплат, слід зазначити наступне.

Дійсно рішенням Загальних зборів не вирішувалося питання про порядок сплати внесків і платежів співвласників, періоди і строки таких сплат. Даний факт підтверджено в судовому засіданні представником позивача.

Згідно із ч.1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Також порядок сплати внесків не визначено і Статутом ОСББ Гарант-Буд .

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог зазначеного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Отже, існують загальні норми права, які підлягають до застосування у разі, якщо питання не висвітлено у рішенні Загальних зборів або Статуті.

Як вбачається з довідки ОСББ Гарант-Буд №15/58а, власником особового рахунку квартири АДРЕСА_4 є ОСОБА_4 . У вказаній квартирі зареєстровано дві особи: дружина ОСОБА_3 та син ОСОБА_5 (а.с. 26).

Відповідно до рішення №2742 виконавчого комітету Вінницької міської ради від 24.11.2016 року Про списання багатоквартирних будинків з балансу департаменту житлового господарства між МКП ЖЕК №12 та ОСББ Гарант-Буд було підписано Акт, за змістом якого МКП ЖЕК №12 передав будинок Андрія Первозванного, 58А на обслуговуванняОСББ Гарант-Буд , в тому числі передано оборотну відомість по боргам населення станом на 01.02.2017 року з утримання будинку, антенам за даними ТОВ Муніципальних систем управління по будинку в розрізі по кожному квартиронаймачу (а.с. 27-32).

Суд не приймає до уваги твердження представника відповідачів відносно того, що процедура безоплатної передачі спірного будинку не була дотримана, оскільки це не підтверджено жодними належними, письмовими доказами.

Згідно із ч. 1 та ч. 5 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно із ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 і ч. 2 ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно із ч. 2 ст. 78 ЦПК України, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1 - ч. 3 ст. 83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви, а відповідач - разом з поданням відзиву.

Відповідачами у справі відповідно до ч. 4 ст. 83 ЦПК України, не було повідомлено про неможливість подання доказів у встановлений законом строк.

Суд вважає, що кожна із сторін по даній справі була належним чином поінформована про право надати суду будь-які докази для встановлення наявності або відсутності обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, а також прокоментувати їх. Крім того, сторони по справі не були позбавлені можливості повідомити суду й інші обставини, що мають значення для справи.

Зі змісту Відомості боржників по утриманню будинку наданою ТОВ ЦМСУ станом на лютий 2017 року заборгованість по утриманню будинку відповідачів - ОСОБА_4 становила 2877,80 грн. (а.с. 32).

З матеріалів справи вбачається, що загальний розмір заборгованості відповідача згідно Єдиного рахунку за надані житлово-комунальні та інші послуги станом на 01.04.2019 року по утриманню будинку становить 13739,78 грн. (а.с. 33). Разом з тим, позивачем заявляються вимоги щодо стягнення заборгованості починаючи з травня 2016 року по 30 березня 2019 року в розмірі 12666,41 грн.

Слід відзначити, що з Вибірки по особовому рахунку на спірну квартиру вбачається, що в травні 2016 року, в липні 2016 року та в травні 2017 року відповідачами були сплачені обов`язкові внески співвласників (а.с. 34, 35). Даними діями відповідачі визнали свій обов`язок щодо сплати житлово-комунальних послуг і без надіслання їм вимоги.

Слід зазначити, що з метою виконання своїх обов`язків перед співвласниками ОСББ Гарант-Буд укладало договори з МКП ЖЕК №12 , ВМКП Вінницяміськліфт , ПАТ Вінницяобленерго , Мкп Аварійно-диспетчерська служба (а.с. 39-42, 43-44, 45, 46).

Ч. 2 ст. 382 ЦК України передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном (ст. 360 ЦК України).

За змістом ст.5 Закону України Про житлово-комунальні послуги до житлово-комунальних послуг належать: 1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до ст. 7 Закону України Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку закріплено обов`язок співвласника багатоквартирного будинку забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожен співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласників.

Положенням ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідно до статті 10 вказаного вище Закону, вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників поміж іншого відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Положенням ст. 15 цього Закону визначено, що співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески та платежі.

Відповідно до ч.1 ст. 17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі, відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі, відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно статті 22 вказаного Закону, для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Газо - та електропостачання квартир та нежитлових приміщень здійснюється на підставі договорів між їх власниками і газо- та електропостачальними організаціями відповідно до вимог законодавства. Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

Таким чином, відповідно до положень ч.1 статті 17, частин шостої, сьомої, восьмої статті 22, частини четвертої статті 23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого і прибудинкової території здійснює об`єднання співвласників, зобов`язані нести витрати по утриманню спільного неподільного майна незалежно від членства в об`єднанні в розмірі затверджених в установленому порядку тарифів.

За змістом ст. 67 ЖК УРСР, плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Статтею 68 ЖК УРСР, передбачено, що наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного і громадського житлового фонду вносяться щомісяця в строки, встановлені Радою Міністрів Української РСР.

П.1 ч.1 ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено право споживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів.

При цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини 2 статті 7 вказаного Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Індивідуальний споживач зобов`язаний, зокрема у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню в розмірах, установлених законом або договорами про надання житлово-комунальних послуг (п. 10 ч. 2 ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги ).

Суд звертає увагу, що рішенням загальних зборів ОСББ Гарант-Буд , яке оформлено протоколом від 10.10.2016 року, визначено лише розмір внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна співвласників. З огляду на це, під час визначення порядку оплати житлово-комунальних послуг слід керуватися законодавством України, зокремаЗакону України Про житлово-комунальні послуги .

Ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Згідно із ч. 3 ст. 9Закону України Про житлово-комунальні послуги дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

За змістом ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини. Цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Згідно до статті 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно з положеннями ст. 525 ЦК України однобічна відмова від виконання прийнятих зобов`язань не допускаються.

Згідно ст. 13 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

У відповідності до частини першої статті 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідно до частини другої статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Інфляція - це знецінювання грошей і безготівкових коштів, що супроводжується ростом цін на товари і послуги (пункт 2 Методологічних положень щодо організації статистичних спостережень за змінами цін (тарифів) на спожиті товари (послуги) і розрахунку індексу споживчих цін, що затверджені наказом Державного комітету статистики України від 14 листопада 2006 року № 519). Показником, який характеризує рівень інфляції, є індекс споживчих цін. Індекс споживчих цін характеризує зміни у часі загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Він є показником зміни вартості фіксованого набору споживчих товарів та послуг у поточному періоді в порівнянні з базовим.

Оскільки індекс інфляції (індекс споживчих цін) це показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання, а ціни в Україні встановлюються в національній валюті гривні, то норми частини другої статті 625 ЦК України щодо сплати боргу з урахуванням установленого індексу інфляції поширюються лише на випадки прострочення виконання грошового зобов`язання, яке визначене договором у гривні, а не в іноземній валюті.

Закріплена в ч.1 ст. 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги , правова норма щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги у вигляді пені не виключає застосування правових норм, встановлених у частині другій статті 625 Цивільного кодексу України. Інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов`язання, вираженого в національній валюті, та трьох відсотків річних від простроченої суми полягає у відшкодуванні матеріальних витрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за неправомірне користування утриманими грошовими коштами, що підлягають сплаті кредиторові, тому ці кошти нараховуються незалежно від сплати ним неустойки (пені) за невиконання або неналежне виконання зобов`язання.

За відсутності оформлених договірних відносин, але в разі прострочення виконання грошового зобов`язання з оплати отриманих житлово-комунальних послуг на боржника покладається відповідальність, передбачена частиною другою статті 625 ЦК України.

Крім того, застосування положень частини другої статті 625 ЦК України до спірних правовідносин також узгоджується із закріпленими в пункті 3 частини 1 статті 161 ЦПК України нормами, відповідно до яких однією з вимог, за якими може бути видано судовий наказ, є вимога про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості.

Вказана правова позиція висловлена Верховним Судом України в постанові від 16 грудня 2015 року у справі № 6-2023цс15.

В постанові Верховного Суду України від 13 січня 2016 року у справі N 6-931цс15 висловлена правова позиція, що з огляду на юридичну природу правовідносин сторін як грошових зобов`язань на них поширюється дія частини другої статті 625 ЦК України як спеціального виду цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання. Закріплена в пункті 10 частини третьої статті 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги правова норма щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення оплати за житлово-комунальні послуги у вигляді пені не виключає застосування правових норм, встановлених у частині другій статті 625 ЦК України.

Також в постанові Верховного Суду України від 20.06.2012 року у справі №6-68цс12 була висловлена правова позиція щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення оплати за житлово-комунальні послуги у вигляді індексу інфляції за весь час прострочення, а також трьох процентів річних від простроченої суми на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК України.

Тому, з урахуванням наведеного, поряд з основною сумою боргу, з відповідачів слід стягнути на користь ОСББ Гарант-Буд інфляційні втрати за весь час прострочення в розмірі 4906,81 грн., а також три проценти річних від простроченої суми - 1106,97 грн.

Суд не погоджується з поясненням представника відповідачі, що строк зобов`язання з оплати внесків співвласників на утримання будинку не настав і зобов`язання не вважається простроченим та відсутні підстави для нарахування штрафних санкцій, оскільки до звернення в суд позивачі не отримували вимоги на оплату внесків.

Суд вважає, що твердження представника про необхідність надіслання співвласникам вимоги є хибним та не відповідає вимогам законодавства.

Відповідно до розрахунку інфляційних збитків, за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги відповідачам нараховано, на суму боргу, інфляційні збитки за період з 01.05.2016 року по 30.03.2019 року в розмірі 4906,81 грн. (а.с. 36).

Також, як вбачається з розрахунку відсотків за користування грошовими коштами, за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги відповідачам нараховано, на суму боргу, 3 відсотки річних за період з 01.05.2016 року по 30.03.2019 року в розмірі 1106,97 грн. (а.с. 37).

За ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Таким чином, в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт того, що відповідачі не виконують покладені на них обов`язки щодо своєчасної сплати за утримання будинку, хоча послугами вони користуються. Так відповідачі користуються послугами по утриманню будинку, які надає ОСББ Гарант-Буд , а нараховані суми за використані послуги не сплачують, про що представник відповідачів не заперечував в судовому засіданні, в зв`язку з чим утворилась заборгованість.

Отже, суд, оцінивши допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, дійшов до висновку, що позовні вимоги ОСББ Гарант-Буд знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, а тому позов слід задовольнити.

Суд звертає увагу, що вимога представника відповідачів про залишення позову ОСББ Гарант-Буд без розгляду, не підлягає задоволенню, оскільки відсутні підстави визначені ст. 257 ЦПК України.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідачів на користь позивача в рівних частках слід стягнути витрати зі сплати судового збору по 960 , 50 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 11, 360, 382, 509, 525, 526, 625, 610 ЦК України,ст. 68 ЖК УРСР, ст.ст. 4, 10, 13, 15, 17, 22 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , ст. 7 Закону України Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку , ст.ст. 5, 7, 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги , ст.ст. 10, 12, 13, 76-81, 89, 141, 259, 263-265, 352, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд заборгованість по обов`язковим внескам співвласників за період з 01.05.2016 року по 30.03.2019 року в сумі 18 680,19 грн. (вісімнадцять тисяч шістсот вісімдесят грн. 19 коп.), в тому числі 4906,81 грн. (чотири тисячі дев`ятсот шість грн. 81 коп.) - інфляційні втрати та 1106,97 грн.(одна тисяча сто шість грн. 97 коп.) - 3% річних.

Стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд в рівних частках витрати зі сплати судового збору по 960,50 грн. (дев`ятсот шістдесят грн. 50 коп.).

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гарант-Буд , місцезнаходження: 21030, м. Вінниця, вул. Андрія Первозванного, буд. 58-А, код ЄДРПОУ 34421119.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_6 , ідентифікаційний номер - невідомий.

Відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_7 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Повний текст судового рішення складений 04.10.2019 року.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення24.09.2019
Оприлюднено05.10.2019
Номер документу84729391
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/13375/19

Постанова від 03.12.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 20.11.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Рішення від 24.09.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Рішення від 24.09.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Ухвала від 08.07.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Ухвала від 04.06.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні