Постанова
від 07.10.2019 по справі 908/2550/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/10/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

07.10.2019 Справа № 908/2550/19

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

за участю секретаря судового засідання Ракович С.І.

Розглянувши в судовому засіданні матеріали

справи № 908/2550/19

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503 (72316 м.Мелітополь Запорізької області вул.Інтеркультурна, 291/2)

голова ліквідаційної комісії у процедурі ліквідації за рішенням учасника - Верещагін М.В.

В судовому засіданні присутній представник заявника - Верещагін М.В.

Установив:

До господарського суду Запорізької області 16.09.2019 з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі-Закон про банкрутство) звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503, м.Мелітополь Запорізької області, в особі голови ліквідаційної комісії Верещагіна М.В.

Шляхом застосування автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у цій справі визначено арбітражного керуючого Лукашука М.В.

Згідно з ухвалою суду від 18.09.2019 заяву прийнято до розгляду, підготовче засідання суду призначене на 26.09.2019, зобов`язано, зокрема, арбітражного керуючого Лукашука М.В. протягом трьох днів з дня отримання вказаної ухвали надати заяву на участь у цій справі відповідно до вимог Закону про банкрутство разом з належно посвідченими копіями договору страхування ризиків діяльності (оригінал для огляду в судове засідання) та свідоцтва.

Згідно з ухвалою суду від 26.09.2019 суд відкрив провадження у справі №908/2550/19 про банкрутство Приватного підприємства "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503, м.Мелітополь Запорізької області, ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів, наступне судове засідання для вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури призначив на 07 жовтня 2019р.

В судовому засіданні представник боржника - голова ліквідаційної комісії - Верещагін М.В. надав пояснення суду, згідно з якими у даний час боржник є неспроможним виконати грошові зобов`язання перед кредиторами: ТОВ "ІЗАТЕКС-ІНДАСТРІ" у розмірі - 600.000грн., та Головним управлінням ДФС у Запорізькій області у розмірі - 297.131,25грн., внаслідок чого є підстави для застосування до боржника процедури ліквідації у справі про банкрутство, боржником дотримані передбачені законом вимоги щодо ліквідації юридичної особи за рішенням власника, зокрема, положень Цивільного кодексу України. Просить суд визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором голову ліквідаційної комісії - Верещагіна М.В., враховуючи відмову від виконання повноважень ліквідатора у цій справі арбітражного керуючого - Лукашука М.В.

Відповідно до рішення єдиного учасника ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС" - Нікітенка М.О. від 24.06.2019 у зв`язку з відсутністю стабільної господарської діяльності, грошових коштів та майна, достатнього для погашення кредиторських вимог, вирішено припинити діяльність підприємства шляхом його ліквідації, призначено голову ліквідаційної комісії - Верещагіна М.В. та затверджено порядок проведення ліквідаційної процедури, яким встановлений строк для пред`явлення вимог кредиторів у два місяці з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи - до 24.08.2019.

На офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України 24.06.2019 оприлюднено повідомлення про припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС".

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань боржник з 24.06.2019 перебуває в стані припинення підприємницької діяльності за рішенням учасників. Строк для заявлення кредиторами своїх вимог встановлений до 24.08.2019.

Про свою ліквідацію боржник повідомив територіальні органи податкової служби, Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування.

Як свідчать документи бухгалтерської звітності, а також згідно з заявленими кредиторами претензій, загальна сума кредиторської заборгованості, що не оспорюється боржником, становить - 897.131,25грн.

В межах визначеного двомісячного строку грошові вимоги до боржника пред`явило ТОВ "ІЗАТЕКС-ІНДАСТРІ", м.Мелітополь Запорізької області, у розмірі - 600.000грн., які виникли з договору найму (оренди) нежитлового приміщення.

За документами, долученими до матеріалів справи, заборгованість по заробітній платі перед працівниками підприємства відсутня.

В ході ліквідаційної процедури проведена інвентаризація активів боржника, за наслідками якої встановлено, що станом на 19.08.2019 основні засоби, товарно-матеріальні цінності, готова продукція, оборотні активи та дебіторська заборгованість, за рахунок яких можливо провести розрахунки з кредиторами, відсутні.

Проміжний ліквідаційний баланс боржника, складений станом на 02.09.2019, свідчить про перевищення пасиву над активом (актив - 0,0 грн., пасив - 897.1 грн.).

Згідно з протокольним рішенням № 2 від 03.09.2019 учасником боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС" затверджено проміжний ліквідаційний баланс боржника і зобов`язано голову ліквідаційної комісії звернутися до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС" в порядку статті 95 Закону про банкрутство.

Таким чином, матеріалами справи підтверджено, що боржником дотримані передбачені законом вимоги щодо ліквідації юридичної особи за рішенням учасника, зокрема, положень статей 104, 105, 110 та 111 Цивільного кодексу України.

Згідно з частиною 1 статті 95 Закону про банкрутство якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов`язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Встановлені обставини свідчать про неспроможність ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС", щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, виконати грошові зобов`язання, внаслідок чого є підстави для застосування до боржника процедури ліквідації у справі про банкрутство, а тому боржника необхідно визнати банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру.

Відповідно до ч. 2 статті 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Правова позиція Верховного Суду при розгляді аналогічних справ про банкрутство, полягає в тому, що ліквідатором боржника, що ліквідується власником, може бути голова ліквідаційної комісії або арбітражний керуючий, який призначається в порядку, встановленому Законом для призначення розпорядника майна, тобто кандидатура арбітражного керуючого на призначення ліквідатором визначається судом за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство (ч. 2 статті 95 Закону про банкрутство).

Призначення голови ліквідаційної комісії ліквідатором боржника, що ліквідується власником, здійснюється господарським судом у виняткових випадках (в залежності від конкретних обставин справи), оскільки голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) підпадає під ознаки заінтересованої особи стосовно боржника і відповідно до ч. 6 статті 95 Закону про банкрутство несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Як зазначено вище, автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у цій справі визначено арбітражного керуючого - Лукашука М.В., який відповідною заявою до суду відмовився від виконання повноважень ліквідатора у цій справі, натомість заявником - ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС" заявлено клопотання про призначення голови ліквідаційної комісії Верещагіна М.В. ліквідатором боржника.

Частиною 1 статті 115 Закону про банкрутство передбачено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Частиною 3 цієї ж правової норми визначено, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

У даному випадку дотримання приведених приписів Закону виявиться неможливим, оскільки, як підтверджується матеріалами справи, у боржника відсутні майно, немайнові права, за рахунок реалізації яких можливо здійснити оплату послуг професійного арбітражного керуючого.

Встановлення джерела оплати послуг ліквідатора за рахунок кредиторів в даному випадку буде несправедливим та необґрунтованим, оскільки справу про банкрутство порушено не за ініціативою кредитора, а за заявою боржника, поданою на виконання встановленого Законом про банкрутство обов`язку, оскільки частина 5 статті 11 цього Закону зобов`язує боржника звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв`язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Факт відсутності у боржника майна усуває необхідність у спеціальних знаннях в галузі банкрутства, зокрема, стосовно виконання функцій з управління та розпорядження майном банкрута, продажу майна у встановленому порядку тощо.

До того ж голова ліквідаційної комісії Верещагін М.В. є вже обізнаним у матеріально-фінансовому становищі боржника, що буде сприяти ефективним та раціональним його діям під час проведення ліквідаційної процедури.

За таких обставин суд вважає за доцільне застосувати передбачені частиною 2 статті 95 Закону про банкрутство положення щодо можливості покладення обов`язків ліквідатора у спрощеній процедурі банкрутства боржника, що ліквідується власником, на голову ліквідаційної комісії.

Керуючись ч.4 статті 8, статтями 37, 38, 40, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

Постановив:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503, м. Мелітополь Запорізької області, банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором призначити голову ліквідаційної комісії - Верещагіна Максима Вікторовича , ід./номер - НОМЕР_1 ; адреса для листування : АДРЕСА_1 ).

Оприлюднити на офіційному веб-сайті судової влади в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503, м.Мелітополь Запорізької області, банкрутом, і відкриття ліквідаційної процедури.

Зобов`язати ліквідатора в порядку і строк, передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", здійснити ліквідаційну процедуру, по завершенню якої надати суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс банкрута.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги у строк, встановлений ч.1 статті 256 ГПК України.

Копію постанови надіслати : боржнику, ліквідатору - Верещагіну М.В., державному реєстратору відділу реєстрації виконкому Мелітопольської міської ради, Мелітопольському міськрайонному ВДВС ГТУЮ у Запорізькій області, Головному управлінню ДПС у Запорізькій області.

Постанова розміщена в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua .

Суддя В.А. Кричмаржевський

Повний текст постанови складений 07 жовтня 2019 року.

Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено08.10.2019
Номер документу84786872
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2550/19

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні