Ухвала
від 19.12.2019 по справі 908/2550/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/10/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу

та закриття провадження у справі

19.12.2019 Справа №908/2550/19

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

за участю секретаря судового засідання Ракович С.І.

розглянувши матеріали справи № 908/2550/19

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503 (72316 м.Мелітополь Запорізької області вул.Інтеркультурна, 291/2)

Кредитор :

1/ Головне управління ДФС у Запорізькій області, код в ЄДР-39396146 (69107 м.Запоріжжя просп. Соборний, 166)

ліквідатор - Верещагін М.В.

Присутні:

- ліквідатор - Верещагін М.В.

- кредитор - не з`явився

Установив :

Згідно з постановою Господарського суду Запорізької області від 07.10.2019 у справі № 908/2550/19 ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503, м.Запоріжжя, відповідно до статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії - Верещагіна М.В., ід./номер - НОМЕР_1 ; адреса для листування : АДРЕСА_1 ).

На офіційному веб-порталі судової влади в мережі Інтернет 07.10.2019 оприлюднено повідомлення про визнання ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Ліквідатором 08.12.2019 подано до суду звіт про здійснення ліквідаційної процедури та ліквідаційний баланс банкрута, звіт про витрати арбітражного керуючого на затвердження, а також реєстр вимог кредиторів, документи на підтвердження проведення ліквідаційної процедури.

Для розгляду звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу, реєстру вимог кредиторів, документів на підтвердження проведення ліквідаційної процедури суд ухвалою суду від 10.12.2019 призначив судове засідання на 19.12.2019 о 09-50 год.

В судовому засіданні - 19.12.2019 ліквідатор доповів про проведену роботу в ліквідаційній процедурі, просить затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ТОВ ТРАНС-СЕРВІС ліквідувати, провадження у справі закрити, на затвердженні звіту про здійснення та нарахування витрат в ліквідаційній процедурі не наполягає.

За підсумками судового засідання - 19.12.2019 господарським судом у нарадчій кімнаті прийнято судове рішення. Постановлено вступну та резолютивну частини ухвали, яку оголошено після виходу з нарадчої кімнати. Повідомлено про строк виготовлення повного тексту ухвали - протягом п`яти днів.

21 жовтня 2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства (далі-КУПБ), який визначає умови і порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Згідно з пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень КУПБ з дня введення в дію цього Кодексу втрачає чинність Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч.3 статті 60 КУПБ у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) ліквідатора та здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Статтею 61 КУПБ передбачено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов`язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Згідно з статтею 62 КУПБ усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси.

Виходячи з приписів статті 63 КУПБ після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні.

Отже, ліквідатор в ліквідаційній процедурі вживає заходів щодо виявлення майна (активів) банкрута та формування ліквідаційної маси, організовує продаж майна та вчиняє інші дії відповідно до Кодексу з процедур банкрутства.

Згідно з ч. 1 статті 65 КУПБ після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів; подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених нім дій в ході ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 2 статті 65 Кодексу якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Разом з тим, якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна. (ч. 3 статті 65 КУПБ).

Вивчивши звіт ліквідатора у справі та ліквідаційний баланс банкрута, судом встановлено, що ліквідатором під час ліквідаційної процедури виявлено кредиторську заборгованість ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС" в розмірі -332.526,09 грн. перед ГУ ДФС у Запорізькій області та в розмірі - 600.000грн. перед ТОВ "ІЗАТЕКС-ІНДАСТРІ".

До господарського суду у визначеному законом порядку звернулось ГУ ДФС у Запорізькій області з кредиторськими вимогами на суму 332.526,09грн., які судом визнанні, про що постановлено ухвалу від 19.11.2019.

Інших кредиторських вимог в судовому порядку до боржника не заявлено.

Згідно з інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна в реєстрах відсутні записи щодо боржника.

В процесі ліквідаційної процедури майнових активів боржника, за рахунок яких можливе погашення кредиторських вимог, ліквідатором не виявлено.

Відсутність у банкрута майна підтверджується відповідними довідками органів реєстрації речових прав на майно, які долучено до матеріалів справи, та ліквідаційним балансом банкрута, доданим до звіту.

Згідно з відповідями органів реєстрації за банкрутом не зареєстровано ані рухомого (автотранспортних засобів, сільгосптехніки), ані нерухомого майна (земельних ділянок, приміщень, будівель). Також відсутні зареєстровані за банкрутом плавзасоби, цивільні повітряні судна тощо, розрахункові рахунки в банківських установах закриті.

Згідно з довідкою РСЦ МВС України в Запорізькій області №31/8-3587 від 08.07.2019 за ТОВ "ТРАНС-СЕРВІС" не зареєстровані транспортні засоби.

Довідкою ГУ Держпромспоживслужби в Запорізькій області від 04.11.2019 підтверджена відсутність зареєстрованої за боржником сільгосптехніки.

За інформацією Мелітопольської міської ради Запорізької області № 02-49/863-3 від 18.10.2019 захисних споруд цивільного захисту (сховищ і протирадіаційних укриттів) за банкрутом також не зареєстровано.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 05.12.2019 банкрут не значиться засновником суб`єктів господарської діяльності.

Отже, за результатами пошуку ліквідатором майна у банкрута відсутні майнові активи та грошові кошти, за рахунок яких можливо погасити кредиторську заборгованість.

Всі здійснені ліквідатором запити, отримані відповіді та інші документи, що стосуються ліквідаційної процедури, досліджені судом та приєднані до матеріалів справи.

Слід зазначити, що за підсумками ліквідаційної процедури вбачається, що ліквідатором вчинені належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, внаслідок вжитих ліквідатором заходів доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника та необхідність його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні та долученими до справи.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.

Звіт ліквідатора про здійснення та відшкодування витрат в ліквідаційній процедурі суд залишає без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до приписів частини 6 статті 30 КУПБ звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

В даному випадку звіт ліквідатора комітетом кредиторів не погоджувався, засідання комітету не проводилось.

Пунктом 5 ч. 1 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджений звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

У випадках, передбачених пунктами 4-6 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню (ч. 4 статті 90 КУПБ).

Таким чином, оскільки за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність припинена, його необхідно ліквідувати, а провадження у справі закрити.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 9, 60, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 232-235, 254-256 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив :

Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.

Банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503 (72316 м.Мелітополь Запорізької області вул.Інтеркультурна, 291/2), ліквідувати.

Провадження у справі закрити.

Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її проголошення за правилами, визначеними у статтях 254-259 ГПК України.

Копію ухвали надіслати : кредитору, боржнику, ліквідатору, державному реєстратору відділу реєстрації виконкому Мелітопольської міської ради.

Суддя В .А . Кричмаржевський

Повний текст ухвали складено 21.12.2019.

Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено22.12.2019
Номер документу86501438
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС-СЕРВІС", код в ЄДР-24904503 (72316 м.Мелітополь Запорізької області вул.Інтеркультурна, 291/2) Кредитор : 1/ Головне управління ДФС у Запорізькій області, код в ЄДР-39396146 (69107 м.Запоріжжя просп. Соборний, 166) ліквідатор - Верещагін М.В. Присутні: - ліквідатор - Верещагін М.В. - кредитор - не з`явився

Судовий реєстр по справі —908/2550/19

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні