Ухвала
від 10.10.2019 по справі 7/17-2087-2011
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

10 жовтня 2019 року

м. Київ

Справа № 7/17-2087-2011

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ткаченко Н.Г.

розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 та додані до неї матеріали

на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця

у справі № 7/17-2087-2011

за заявою ОСОБА_2

до Кредитної спілки "Перше Кредитне Товариство"

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

До Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду безпосередньо надійшла касаційна скарга ОСОБА_1 на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця у справі № 7/17-2087-2011.

Здійснивши перевірку матеріалів касаційної скарги ОСОБА_1 на відповідність вимогам ст.ст. 287 - 292 ГПК України, Суд встановив, що подана касаційна скарга не відповідає вимогам ГПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 4 ст.290 ГПК України до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 7 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено розмір ставки за подання до господарського суду апеляційної скарги на ухвалу суду, що становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" установлено у 2019 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2019 року - 1921 гривні.

Звертаючись до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця у справі № 7/17-2087-2011, ОСОБА_1 належало сплатити судовий збір в розмірі 1 921, 00 грн.

Проте, скаржником до касаційної скарги доказів сплати судового збору за подання касаційної скарги не надано взагалі, проте додано клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання касаційної скарги.

Клопотання про звільнення від сплати судового збору обґрунтовано тим, що додаткові витрати, пов`язані з судовими процесами для скаржника є непомірними, оскільки він є безробітною особою, особою - ВПО, тимчасово не працює та втратив дохід внаслідок бойових дій, які відбуваються у регіоні його проживання.

Відповідно до ст. 7 ГПК України правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Даний перелік умов відстрочення, розстрочення сплати судового збору або звільнення від його сплати є вичерпним.

Статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Відтак, саме лише посилання на відсутность фінансової можливості сплатити судовий збір не є підставою для звільнення від сплати судового збору за подання касаційної скарги.

Враховуючи викладене, підстав для задоволення клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання касаційної скарги не вбачається.

Згідно з ч. 2 ст. 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 290 цього Кодексу, застосовуються положення ст.174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Оскільки касаційна скарга ОСОБА_1 на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця у справі № 7/17-2087-2011 подана без додержання відповідних ГПК України, то на підставі ч. 2 ст. 292 ГПК України, касаційна скарга ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху з наданням строку на усунення недоліків поданої касаційної скарги.

За таких обставин, заявнику касаційної скарги необхідно усунути недоліки касаційної скарги подати суду документ про сплату (зарахування) судового збору в установленому законом порядку та розмірі, а саме 1 921,00 грн, який має бути перерахований за такими реквізитами: отримувач коштів: УК у Печер. р-ні/Печерс. р-н/22030102; код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38004897; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача: 899998; рахунок отримувача: 31219207026007; номер рахунку отримувача: UA678999980000031219207026007; код класифікації доходів бюджету: 22030102 "Судовий збір (Верховний Суд, 055)"; символ звітності банку: 207, за подання касаційної скарги на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця у справі № 7/17-2087-2011.

У платіжному дорученні на безготівкове перерахування судового збору, квитанції установи банку про прийняття платежу готівкою які додаються до позовної заяви (заяви, скарги) мають міститься відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором із зазначенням номеру справи у межах якої подається відповідна позовної заяви (заяви, скарги) та дата судового рішення яке оскаржується.

Крім того, ст. 291 ГПК України передбачено, що особа, яка подає касаційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Надіслання копії касаційної скарги з доданими до неї документами іншим учасникам справи листом з описом вкладення є обов`язком заявника касаційної скарги, а не суду касаційної інстанції.

Сторонами у справі про банкрутство згідно ст.1 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут), іншими учасниками провадження є: арбітражний керуючий, власник майна боржника (орган уповноважений управляти майном боржника), державний орган з питань банкрутства та інші особи у випадках, передбачених Законом.

Провадження по справі № 7/17-2087-2011 про визнання банкрутом Кредитної спілки "Перше Кредитне Товариство" здійснюється за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній до 19.01.2013.

Відповідно до п.9 ст.7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" при проведенні процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, створений відповідно до цього Закону.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 05.03.2013 по справі № 7/17-2087-2011 затверджено реєстр вимог кредиторів Кредитної спілки "Перше Кредитне Товариство" та 25.03.2013 відбулися збори кредиторів кредитної спілки "Перше Кредитне Товариство", був обраний комітет кредиторів, до складу якого увійшли: ОСОБА_3, ОСОБА_4 , ОСОБА_5, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_9

Відповідно до положень ст. ст. 73, 76, 77 ГПК України, належним та допустимим доказом надсилання іншому учаснику справи копії касаційної скарги з додатками може вважатися розрахунковий документ встановленої форми, що підтверджує надання послуг поштового зв`язку (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) з надіслання адресату листа з описом вкладення, поданий в оригіналі або в належній чином засвідченій копії.

Відповідно до п. 5.27 Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

До матеріалів касаційної скарги ОСОБА_1 , додано доказ направлення копії касаційної скарги з доданими до неї документами направлено лише Старшому державному виконавцю Виговському Ю.Д, про що свідчить поштова накладна та опис вкладення від 23.08.2019.

Таким чином, ОСОБА_1 не дотримано вимог ст. 291 ГПК України щодо надіслання копії касаційної скарги і доданих до неї документів листом з описом вкладення ініціюючому кредитору та комітету кредиторів боржника у справі № 7/17-2087-2011.

Усунувши недоліки, заявнику касаційної скарги необхідно подати суду докази про дату вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху, для визначення дотримання заявником касаційної скарги строку на усунення недоліків касаційної скарги, встановленого ч. 2 ст.174 ГПК України.

Таким чином, ОСОБА_1 необхідно усунути недоліки поданої ним касаційної скарги, а саме надати докази направлення копії касаційної скарги і доданих до неї документів листом з описом вкладення ініціюючому кредитору та комітету кредиторів та надати докази сплати судового збору у розмірі 1 921,00 грн.

Згідно з ч. 4 ст. 174 та ч. 2 ст.292 ГПК України, якщо скаржник не усунув недоліки касаційної скарги у строк, встановлений судом, така касаційна скарга вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із касаційною скаргою.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 174, 234, 235, 290, 291, 292 ГПК України, ст. 4 Закону України "Про судовий збір", Суд,-

УХВАЛИВ:

1. Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання касаційної скарги на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця у справі № 7/17-2087-2011.

2. Касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця у справі № 7/17-2087-2011- залишити без руху.

3. Надати ОСОБА_1 строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху.

4. ОСОБА_1 усунути недоліки касаційної скарги у такий спосіб:

- надати докази направлення копії касаційної скарги і доданих до неї документів листом з описом вкладення ініціюючому кредитору та комітету кредиторів боржника у справі № 7/17-2087-2011;

- надати докази сплати судового збору у розмірі 1 921,00 грн за подання касаційної скарги на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2019 в частині відмови у задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця у справі № 7/17-2087-2011.

5. У разі невиконання у встановлений строк вимог даної ухвали, касаційна скарга підлягає поверненню.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Касаційного господарського суду

у складі Верховного Суду Ткаченко Н.Г.

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення10.10.2019
Оприлюднено17.10.2019
Номер документу84978894
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/17-2087-2011

Ухвала від 05.08.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 12.07.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 21.04.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Постанова від 15.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 30.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні