Рішення
від 15.10.2019 по справі 911/924/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" жовтня 2019 р. м. Київ Справа № 911/924/19

Суддя Конюх О.В., при секретарі судового засідання Кубей В.І., розглянувши заяву Новопетрівської сільської ради від 02.10.2019 про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на правничу допомогу у справі №911/924/19

за позовом Новопетрівської сільської ради, с. Нові Петрівці Вишгородського району,

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю Укрінпроект , с. Нові Петрівці Вишгородського району,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача : Вишгородська районна державна адміністрація, м. Вишгород

про внесення змін до договору

за участю представників:

від позивача: не з`явився ;

від відповідача: не з`явився ;

від третьої особи: не з`явився ;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Київської області від 10.06.2019 у справі №911/924/19 за позовом Новопетрівської сільської ради до товариства з обмеженою відповідальністю Укрінпроект , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Вишгородської районної державної адміністрації про внесення змін до договору, позов Новопетрівської сільської ради задоволено повністю. Внесено зміни до договору оренди земельної ділянки, укладеного 05.12.2006 між Вишгородською районною державною адміністрацією, права та обов`язки якої перейшли до Новопетрівської сільської ради, та товариством з обмеженою відповідальністю Укрінпроект , посвідченого приватним нотаріусом Вишгородського районного нотаріального округу Голуб Л.А., зареєстрованого в реєстрі за номером 16539, виклавши пункт 6 Договору в такій редакції: 6. Розмір річної орендної плати становить 12 (дванадцять) відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Орендна плата вноситься орендарем в грошовій формі в безготівковому порядку на рахунок Новопетрівської сільської ради . Ухвалено стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Укрінпроект на користь Новопетрівської сільської ради 1 921,00 грн. судового збору.

02.10.2019 від Новопетрівської сільської ради до господарського суду Київської області надійшла заява про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на правничу допомогу від 02.10.2019, в якій позивач просить суд винести додаткове рішення у справі №911/924/19 про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Укрінпроект на користь Новопетрівської сільської ради 10 000,00 грн. витрат за надану правничу допомогу.

Ухвалою суду від 04.10.2019 призначено заяву Новопетрівської сільської ради про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на правову допомогу у справі №911/924/19 в судове засідання на 15.10.2019.

В судове засідання 15.10.2019 представники заявника (позивача), відповідача та третьої особи не з`явились, хоча про день, час та місце проведення судового засідання повідомлялись судом належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 244 ГПК України у разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Відповідно до ч.1 ст. 124 Господарського процесуального кодексу України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Судом встановлено, що Новопетрівська сільська рада разом з поданням позову від 01.04.2019 подала попередній (орієнтований) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікував понести в зв`язку із розглядом справи, в якому позивач вказував, що витрати на правничу допомогу, зокрема вартість складання позовної заяви про внесення змін до договору оренди земельної ділянки, її подання, а також представлення інтересів позивача по даному позову в усіх судових інстанціях становитимуть 10 000,00 грн., вказував, що зазначені витрати будуть понесені позивачем з дня набрання рішенням суду законної сили.

Відповідно до ч.1, 3 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення;

2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати;

3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Відповідно до ч.1, ч.3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч.1-3 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Позивач на підтвердження розміру витрат на професійну правничу допомогу надав суду: ордер серія КВ№710071 від 15.03.2019, договір про надання юридичних послуг №42/19 від 15.03.2019 укладений між Новопетрівською сільською радою Вишгородського району Київської області та фізичною особою-підприємцем Максиміхіною Аллою Петрівною, акт №1 приймання-передавання наданих юридичних послуг згідно з договором щодо надання юридичних послуг №42/19 від 15.03.2019 від 15.07.2019.

Судом встановлено, що Новопетрівська сільська рада після набрання рішенням законної сили сплатила 10 000,00 грн. за отриману правову допомогу у справі за позовом до ТОВ Укрінпроект , що підтверджується залученою до матеріалів справи копією платіжного доручення №240 від 02.08.2019 на суму 10 000,00 грн. Позивач не міг подати докази такої оплати до закінчення судових дебатів, втім заявив про такі витрати у попередньому розрахунку судових витрат.

Відповідно до ч.4 ст. 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно до ч.5, 6 ст. 126 ГПК України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті (зокрема щодо співмірності витрат на професійну правову допомогу) суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідач, який належним чином повідомлявся судом про судове засідання з розгляду заяви позивача про ухвалення додаткового рішення, з таким клопотанням до суду не звертався. Відтак, з відповідача на користь позивача належить до стягнення витрати на професійну правничу допомогу, які підтверджені відповідними документами, в сумі 10 000,00 грн.

Враховуючи вище наведене, заява Новопетрівської сільської ради про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на правничу допомогу від 02.10.2019, підлягає задоволенню повністю.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 221, 238, 244 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Заяву Новопетрівської сільської ради про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на правничу допомогу від 02.10.2019 задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Укрінпроект (07354, Київська область, Вишгородський район, с. Нові Петрівці, вул. 1 Травня, буд. 50, код 30920195)

на користь Новопетрівської сільської ради (07354, Київська область, Вишгородський район, с. Нові Петрівці, вул. Свято-Покровська, буд.171, код 04359620)

10 000,00 грн. (десять тисяч гривень нуль копійок) витрат на правову допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України .

Повний текст підписано 16.10.2019

Суддя О.В. Конюх

Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено18.10.2019
Номер документу84979072
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/924/19

Рішення від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Рішення від 10.06.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні