Рішення
від 16.10.2019 по справі 367/5644/19
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/5644/19

Провадження №2/367/4612/2019

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

16 жовтня 2019 року Ірпінський міський суд Київськоїобласті в складі:

головуючої судді Саранюк Л.П.,

за участі секретаря с/з Бабакової М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про вчинення дій,-

в с т а н о в и в :

До Ірпінського міського суду надійшов зазначений вище позов, який позивач мотивує тим, що відповідно до Статуту ТОВ Алагар він є засновником даного підприємства.

Позивач вказує, що у травні 2019 року він познайомився з громадянином ОСОБА_2 (далі - відповідач), який запропонував йому розпочати та організувати спільний бізнес.

Для реалізації задуманого позивач як учасник (засновник) ТОВ Алагар наказом №5 від 11 червня 2019 року призначив відповідача на посаду директора підприємства.

При призначенні останнього на посаду йому були передані оригінал статуту, виписки ТОВ Алагар та інші документи, пов`язанні з діяльністю даного товариства.

Також на останнього було покладено обов`язок щодо ведення бухгалтерського та податкового обліку підприємства відповідно до чинного законодавства.

Позивач вказує, що з 14.06.2019 Відповідач перестав виходити на зв`язок та зник з місця свого тимчасового мешкання за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, 18 червня 2019 року позивач перебуваючи в м. Українка на площі Шевченка виявив відсутність власної папки з документами в якій знаходились первинні, бухгалтерські, господарські, фінансові, податкові документи та печатка ТОВ Алагар , що він не встиг передати ОСОБА_2 .

Цього ж дня, позивач виявив, що зазначенні вище документи зникли і перебувають у невідомому для нього місці.

18.06.2019 позивач вирушив до Обухівського ВП ГУ НП в Київській області та подав письмову заяву в якій виклав зазначені обставини справи.

24 липня 2019 року позивач отримав Довідку Обухівського ВП ТУ НП в Київській області від 24.07.2019 року, в якій зазначається, що ОСОБА_1 звернувся з письмовою заявою (ЖЄО №7574 від 18.06.2019 р.) до Обухівського ВП ГУ НП в Київській області про те, що 18.06.2019 близько 10.00 год. в м. Українка на площі Шевченка виявив відсутність власної папки з документами: первинних, бухгалтерських, господарських, фінансових, податкових документів та печатки підприємства ТОВ Алагар .

В ході проведення перевірки встановити де та за яких обставин ОСОБА_1 втратив власні докухменти на підприємство ТОВ Алагар та печатки даного підприємства, а також інших свідків та очевидців даної події не представилось можливим.

Позивач стверджує, що відсутність у нього втрачених речей та документів унеможливлює здійснення ним своїх повноважень з участі в підприємстві та посадових обов`язків по управлінню ним.

З тих же підстав позивач позбавлений можливості прийняти на загальних зборах учасників рішення про ліквідацію підприємства та розпочати ліквідаційну процедуру.

Так само позивач не зможе у майбутньому реалізувати своє право на вихід з підприємства або відступлення своєї частки у статутному капіталі.

У зв`язку з вищевикладеним просив суд припинити діяльність ТОВ Алагар та ліквідувати ТОВ Алагар (код ЄДРПОУ - 38379203), як юридичну особу.

Зобов`язати орган державної реєстрації внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про припинення ТОВ Алагар (08601, Київська область, м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 26 код ЄДРПОУ - 38379203) шляхом його ліквідації як юридичної особи, без довідки архівної установи, не пізніше наступного робочого дня з дати надходження рішення.

Судові витрати покласти на відповідача.

В судове засідання позивач не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. В матеріалах справи міститься заява від позивача про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

В судове засідання відповідач не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення та публікаціями оголошення про виклик на офіційному сайті Судова влада України , котрі міститься в матеріалах справи, а тому відповідно до вимог ст. 280 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без його участі та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає позов таким, що підлягає до задоволення у повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до п. 2.1 розділу 2 Статуту ТОВ Алагар ОСОБА_1 є учасником даного підприємства.

У травні 2019 року він познайомився з громадянином ОСОБА_2 , який запропонував йому розпочати та організувати спільний бізнес.

Для реалізації задуманого позивач як учасник (засновник) ТОВ Алагар наказом №5 від 11 червня 2019 року призначив відповідача на посаду директора підприємства.

Для реалізації задуманого позивач як учасник (засновник) ТОВ Нордон 02.08.2018 зібрав збори учасників ТОВ Нордон та протоколом № 5 було вирішено призначити на посаду директора ТОВ Нордон ОСОБА_5 увільнивши при цьому попереднього директора ОСОБА_3 Наказом № 4 від 02.08.2018 ОСОБА_5 було призначено на посаду директора ТОВ Нордон .

При призначенні останнього на посаду йому були передані оригінали статуту, виписки ТОВ Нордон та інші документи, пов`язанні з діяльністю даного товариства.

На ОСОБА_5 було покладено обов`язки ведення бухгалтерського та податкового обліку підприємства.

Однак, з 06.08.2018 Відповідач перестав виходити на зв`язок та зник з місця свого тимчасового мешкання за адресою: АДРЕСА_2 .

Актом обстеження матеріально-побутових умов проживання сімї власника житла (заявника) депутата Ірпінської міської ради від 09.08.2019 встановлено, що ОСОБА_5 тимчасово проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім того, 07 серпня 2018 року позивач після проїзду в маршрутному таксі №303 Київ-Васильків , в м. Василькові по вул. Володимирській , виявив відсутність власного портфеля в якому знаходились кругла печатка та оригінали всіх установчих, первинних, фінансових, бухгалтерських документів і оригіналів податкової звітності ТОВ Нордон , котрі він не встиг передати ОСОБА_5 .

З цього приводу позивач звертався до працівників поліції і листом від 09.08.2018 №11621 та Висновком по матеріалам перевірки від 09.08.2019 Васильківського ВП ГУ НП в Київській області його повідомлено, що під час вивчення вказаних матеріалів достатніх даних, що надають змогу встановити кваліфікацію дій осіб, про яких йдеться у заяві, інших обов`язкових даних, що є необхідними для внесення відомостей до ЄРДР, не виявлено, тому на даний час підстав для внесення відомостей до ЄРДР немає.

Відповідно до ст. 116 Цивільного кодексу України учасники підприємства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом: брати участь в управлінні підприємством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом; брати участь у розподілі прибутку підприємства і одержувати його частину (дивіденди); вийти у встановленому порядку з підприємства; здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі підприємства, цінних паперів, що засвідчують участь у підприємстві, у порядку, встановленому законом; одержувати інформацію про діяльність підприємства у порядку, встановленому установчим документом.

У свою чергу, відсутність з наведених причин у Позивача оригіналів статуту, виписки ТОВ Нордон , круглої печатки та оригіналів всіх установчих, первинних, фінансових, бухгалтерських документів, оригіналів податкової звітності ТОВ Нордон унеможливлює здійснення Позивачем своїх повноважень з участі в підприємстві та посадових обов`язків по управлінню ним.

З тих же підстав позивач позбавлений можливості прийняти на загальних зборах учасників рішення про ліквідацію підприємства та розпочати ліквідаційну процедуру.

Так само позивач не зможе у майбутньому реалізувати своє право на вихід з підприємства або відступлення своєї частки у статутному капіталі.

Таким чином, продовження функціонування ТОВ Нордон та здійснення ним фінансово-господарської діяльності поза контролем Позивача, який являється його засновника, є таким, що не відповідає меті створення юридичної особи та її установчим документам, а також дозволяє стороннім особам, які протиправно заволоділи його документами, здійснювати господарську діяльність, що суперечить закону, набувати на підставі фіктивних правочинів, вчинених від імені Позивача, цивільних та господарських зобов`язань, відповідальність за якими перед кредиторами нестиме Позивач.

Згідно ч. 1 ст. 12 Цивільного кодексу України особа здійснює свої цивільні права вільно, на власний розсуд.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до положень ст. 81 ЦПК України , кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

На підставі вищевикладеного суд вважає, що вимоги позивача є обгрунтованими та доведеними, а отже позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4 , 13 , 18 , 211 , 223 , 247 , 258 , 259 , 265 , 268 , 273 , 280-284 ЦПК України , суд,-

в и р і ш и в :

Позов задовольнити у повному обсязі.

Припинити діяльність ТОВ Нордон та ліквідувати ТОВ Нордон (код ЄДРПОУ - 39117799), як юридичну особу.

Зобов`язати орган державної реєстрації внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про припинення ТОВ Нордон (08601, Київська область, м. Васильків, вул. Соборна, 95, оф. 4 код ЄДРПОУ - 39117799) шляхом його ліквідації як юридичної особи, без довідки архівної установи, не пізніше наступного робочого дня з дати надходження рішення.

Стягнути з ОСОБА_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 на користь ОСОБА_6 , місце проживання: АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 судовий збір в сумі 768,40 грн.

Копію заочного рішення суду направити сторонам для відома.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на протязі 30 днів. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Л.П. Саранюк

Дата ухвалення рішення16.10.2019
Оприлюднено18.10.2019
Номер документу84989422
СудочинствоЦивільне
Сутьвчинення дій

Судовий реєстр по справі —367/5644/19

Ухвала від 11.06.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Рішення від 16.10.2019

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 14.08.2019

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні