Ухвала
від 09.10.2019 по справі 520/8761/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

09.10.2019 р. Справа № 520/8761/19

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Шевченко О.В., розглянувши в письмовому провадженні в порядку підготовчого провадження клопотання першого заступника керівника Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області про закриття провадження за позовом першого заступника керівника Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області до відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації, третя особа: комунальний заклад "Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області" про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, перший заступник керівника Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області, з адміністративним позовом до відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації, третя особа: комунальний заклад "Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області", в якому просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області щодо невжиття заходів з організації та контролю діяльності Комунальний заклад Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області з оформлення земельної ділянки, якою користується заклад освіти;

- зобов`язати відділ освіти Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області вжити заходів щодо організації оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, площею 2,7 га, яка знаходиться за адресою: Харківська область, Вовчанський район, смт Вільна, вул. Миру, 32-А для обслуговування Комунальний заклад Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області .

Ухвалою суду від 04.09.2019 року відкрито провадження по справі. Призначено підготовче засідання.

08.10.2019 року (Вх. № 01-26/62675/19) першого заступника керівника Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області подано через канцелярію суду заяву про закриття провадження, в якій просить суд закрити провадження по даній справі, оскільки відповідачем вжито заходи щодо усунення та виправлення порушень, які стали підставою для звернення прокурора до суду з даним позовом. Також просив суд повернути сплачений судовий збір за подання даного позову.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлялися належним чином у відповідності до вимог ст. 126 КАС України.

Відповідно до ч.9 ст. 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи зазначені вище положення, справа підлягає розгляду в порядку письмового провадження.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши доводи у клопотанні про закриття провадження, суд дійшов висновку про його задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до п.2 ч.2 та ч.4 ст. 183 Кодексу адміністративного судочинства України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу зокрема, про закриття провадження у справі.

Як підставу для закриття провадження, фактично відмову від позову, позивач вказав на добровільне виконання відповідачем вимог заявлених в позовній заяві, що не заперечувалось відповідачем у заяві про закриття провадження по справі.

Відповідно до ч.1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України, суд закриває провадження у справі: 1) якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства; 2) якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом; 3) якщо сторони досягли примирення; 4) якщо є такі, що набрали законної сили, постанова чи ухвала суду про закриття провадження у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; 5) у разі смерті або оголошення в установленому законом порядку померлою фізичної особи або припинення юридичної особи, за винятком суб`єкта владних повноважень, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва; 6) щодо оскарження нормативно-правових актів суб`єктів владних повноважень чи окремих їх положень, якщо оскаржуваний нормативно-правовий акт або відповідні його положення визнано протиправними і нечинними рішенням суду, яке набрало законної сили; 7) щодо оскарження індивідуальних актів та дій суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані акти та дії суб`єкта владних повноважень було змінено або скасовано рішенням суду, яке набрало законної сили; 8) щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

З долученого до матеріалів справи листа відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації від 04.10.2019 року № 01-25/1887 вбачається, що відповідач звернувся до Вільчанського селищного голови з проханням надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, на якій знаходяться будівлі комунального закладу "Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області", який розташований за адресою: Харківська область, Вовчанський район, смт. Вільча, вул. Миру, буд. 32-А, орієнтованою площею 2,7 га. для подальшого оформлення постійного користування земельною ділянкою.

В листі № 01-25/1886 від 04.10.2019, надісланого до Вільчанського селищного голови, відділ освіти Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області просить Вільчанську селищну раду Вовчанського району розглянути на сесії селищної ради питання щодо виділення коштів в сумі 72 тис. грн. для проведення технічної інвентаризації та землевпорядних робіт з розроблення проекту землеустрою Комунального закладу Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області .

Також, відділом освіти Вовчанської районної, державної адміністрації Харківської області (Замовник) укладено з ПП Земельно-проектне бюро АГ "Ріелті" (Виконавець) та договір № 1221/268 від 04.10.2019 на виконання послуги з проведення технічної інвентаризації та виготовлення технічних паспортів на будівлі та споруди КЗ Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області орієнтованою площею 5810 кв.м. за адресою: Харківська область, Вовчанський район, смт. Вільча, вул. Миру, буд. 32-А, а також договір № 1222/269 від 04.10.2019 на виконання земельно-кадастрових робіт виготовлення проекту відведення із землеустрою на земельну ділянку КЗ Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області , яка розташована за адресою: Харківська область, Вовчанський район, смт. Вільча, вул. Миру, буд. 32-А, орієнтованою площею 2,7 га. Копії яких також надано до суду.

Оскільки вказаними документами підтверджено вжиття відповідачем заходів щодо усунення та виправлення порушень, які стали підставою для звернення прокурора до суду з даним позовом, тому наявні підстави для закриття провадження по справі відповідно до ст. 238 КАС України.

Стосовно заяви позивача про вирішення питання щодо повернення судового збору, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 2 статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Відповідно до статті 140 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються із позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судових витрат. Однак якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

Враховуючи задоволення заяви позивача про закриття провадження у справі, та те, що позивач фактично відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення на користь позивача витрат зі сплати судового збору із відповідача.

Керуючись положеннями ст. ст. 140, 183, 205, 238, 241-243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання першого заступника керівника Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області про закриття провадження за позовом першого заступника керівника Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області до відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації, третя особа: комунальний заклад "Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області" про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Провадження по справі за позовом першого заступника керівника Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області до відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації, третя особа: комунальний заклад "Вільчанський ліцей Вовчанської районної ради Харківської області" про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії - закрити.

Стягнути на користь Прокуратури Харківської області (вул. Богдана Хмельницького, буд. 4, м. Харків, 61050, код ЄДРПОУ 02910108, банк отримувач: Державна казначейська служба України м. Київ, код 820172, рахунок 3521204007171, код класифікації видатків бюджету 2800) за рахунок бюджетних асигнувань відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02146400, адреса: вул. Гоголя, буд. 31, м. Вовчанськ, Харківська область, 62503) суму сплаченого судового збору у розмірі 1921,00 грн. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна гривня 00 копійок).

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Суддя О.В.Шевченко

Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено21.10.2019
Номер документу85027234
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/8761/19

Ухвала від 09.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

Ухвала від 04.09.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Гниличенко М. В.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Гниличенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні