Рішення
від 10.10.2019 по справі 752/25559/17
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/25559/17

Провадження № 2/752/1110/19

РІШЕННЯ

Іменем України

10.10.2019 року Голосіївський районний суд м. Києва

в складі головуючого судді Чередніченко Н.П.

з участю секретаря Шевчук М.Ю.

розглянувши у відкритому в судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділення в натурі частки зі спільної часткової власності, -

В С Т А Н О В И В:

В грудні 2017 року позивач ОСОБА_1 через свого представника ОСОБА_3 звернулась до суду із позовом до відповідача ОСОБА_2 про виділення в натурі частки зі спільної часткової власності, в якому просить поділити в натурі житловий будинок, площею 784,2 кв.м, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , визнати за позивачем та відповідачем право приватної власності на відокремлені частини будинку, які відповідають частці кожної зі сторін, а також поділити в натурі земельну ділянку, площею 0,0760 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 8000000000:90:104:0039, згідно із частками кожної зі сторін.

В обґрунтування позову зазначено, що позивач та відповідач є спадкоємцями ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . 04.04.2016 року приватним нотаріусом КМНО Івченко А.В. позивачу було видано свідоцтво про право власності на 1/2 частку у праві спільної сумісної власності на майно набуте за час шлюбу, а саме: на житловий будинок АДРЕСА_1 , загальною площею 782,2 кв.м, який розташований на земельній ділянці кадастровий номер 8000000000:90:104:0039. В цей же день позивачу також було видано свідоцтво про право на спадщину за законом, яке посвідчує її право власності на ј частину зазначеного будинку, який розташований на цій же земельній ділянці. Крім того, відповідач отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, яке посвідчує її право власності на ј частину житлового будинку, який розташований на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 . Наведене свідчить, що позивач і відповідач є двома спадкоємцями, та останнім видані свідоцтва на спадщину, яка складається із Ѕ частки земельної ділянки та житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 784,2 кв.м, що належав померлому. В цілому позивач має у володінні 3/4 частки на нерухомість, до складу якої входить земельна ділянка та житловий будинок. Нерухомість перебуває у спільній частковій власності позивача та відповідача. Після отримання правовстановлюючих документів на майно, відносини між позивачем та відповідачем погіршились, та відсутнє порозуміння щодо розпорядження спільним майном, шляхів підтримання споруди в належному стані, порядку консервації опалювальної системи, тощо. Між сторонами постійно виникають спори про порядок користування і володіння будинком та земельною ділянкою, які законно на правах спільної часткової власності належать також і позивачці. Угоди про спосіб виділення частки позивачки із загального майна не досягнуто, а тому позивач звернулась до суду за захистом своїх прав із даним позовом.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 07.12.2017 року у справі було відкрито провадження.

Ухвалою судді Апеляційного суду м. Києва від 17.01.2018 року, апеляційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва від 07.12.2017 року було повернуто.

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 04.09.2019 року, у справі закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити з викладених в позові підстав. Одночасно зазначила, що у справі була проведена комплексна будівельно-технічна та земельно-технічна експертиза, відповідно до якої експертами були визначені можливі з технічної точки зору варіанти поділу житлового будинку та земельної ділянки. На думку позивача оптимальним варіантом поділу житлового будинку є варіант № 3, а земельною ділянкою - обидва.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та просила в їх задоволенні відмовити, посилаючись на безпідставність позову.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦК України, власнику належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Частинами 1-4 статті 319 ЦК України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власність зобов`язує.

Згідно із ч. 1 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_1 та син відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_4 .

Із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори звернулись: позивач ОСОБА_1 - дружина померлого, та відповідач ОСОБА_2 - мати померлого, які є спадкоємцями першої черги.

Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Івченко А.В. 04.04.2016 р. позивачу ОСОБА_1 видано свідоцтво про право власності на 1/2 частку у праві спільної сумісної власності на майно набуте подружжям за час шлюбу, а саме: житловий будинок та земельну ділянку, площею 0,0760 га, за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 8000000000:90:104:0039.

Того ж дня, ОСОБА_1 видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/4 частину зазначеного будинку та земельної ділянки.

Іншу ј частину будинку успадкувала матір померлого ОСОБА_4 - відповідач ОСОБА_2 .

Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 08.02.2019 року, яке було залишено без змін постановою Київського апеляційного суду від 21.08.2019 року у справі № 752/17100/17, у задоволенні позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Івченко А.В. про скасування свідоцтва про право на спадщину, поділ спадкового майна, було відмовлено.

Із матеріалів справи, а також зазначених судових рішень у справі № 752/17100/17, вбачається, що позивач у даній справі є законним власником ѕ частки житлового будинку та земельної ділянки, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , а відповідач у справі успадкувала іншу ј частину майна.

Між сторонами виник спір щодо поділу житлового будинку та земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок, що належить сторонам на праві спільної часткової власності.

З метою встановлення можливих варіантів виділення житлового будинку та земельної ділянки в натурі, стороною позивача було надано суду Висновок експертів ТОВ Київський експертно-дослідний центр за результатами проведення комплексної будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи № 14696 від 02.10.2018 року, який стороною відповідача не спростовано та, на думку суду, є належним та допустимим доказом у даній справі.

Так, відповідно до зазначеного висновку, експертами визначено можливі з технічної точки зору три варіанти розподілу житлового будинку АДРЕСА_1 , з урахуванням ідеальних часток співвласників житлового будинку, а також два варіанти користування земельною ділянкою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання (ч. 1 ст. 15 ЦК України).

Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю (ст. 356 ЦК України).

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 358 ЦК України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

Як слідує зі ст.ст. 364, 367 ЦК України кожен із співвласників має право на виділ його частки майна, що є у спільній частковій власності, в натурі або його поділ з дотриманням вимог ст. 183 ЦК України.

За відсутності згоди співвласників про поділ спільного майна це питання вирішується судом.

Крім того, відповідно до ст.ст. 183, 367 ЦК України, виділ частки в натурі (поділ будинку) може мати місце за наявності технічної можливості виділення кожній із сторін відокремленої частини будинку із самостійним виходом (квартири), яка відповідає розміру їх часток у приватній власності або наявності технічної можливості переобладнання будинку в ізольовані квартири.

Відповідно до статті 87 Земельного Кодексу України, право спільної часткової власності на земельну ділянку виникає: а) при добровільному об`єднанні власниками належних їм земельних ділянок; б) при придбанні у власність земельної ділянки двома чи більше особами за цивільно-правовими угодами; в) при прийнятті спадщини на земельну ділянку двома або більше особами; г) за рішенням суду.

Статтею 88 Земельного кодексу України зазначено, що володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

Учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення належної йому частки із складу земельної ділянки як окремо, так і разом з іншими учасниками, які вимагають виділення, а у разі неможливості виділення частки - вимагати відповідної компенсації. Учасник спільної часткової власності на земельну ділянку має право на отримання в його володіння, користування частини спільної земельної ділянки, що відповідає розміру належної йому частки.

Пленум Верховного Суду України в п. 6 своєї постанови від 22.12.1995 року № 20 Про судову практику у справах за позовами про захист приватної власності роз`яснив, при вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири.

Проаналізувавши кожен із запропонованих варіантів поділу житлового будинку та земельної ділянки, суд приходить до висновку про те, що найбільш зручним та, відповідно, доцільним варіантом поділу житлового будинку є варіант № 3, а земельної ділянки - варіант № 1, які запропоновані експертами у висновку ТОВ Київський експертно-дослідний центр за результатами проведення комплексної будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи № 14696 від 02.10.2018 року.

Зазначені варіанти розподілу домоволодіння та земельної ділянки суд вважає такими, що відповідають закону, встановленим судом обставинам та інтересам учасників справи.

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги те, що між сторонами не досягнуто згоди щодо поділу житлового будинку та земельної ділянки, а тому права позивача підлягають захисту, в зв`язку з чим суд вважає, що позов є обґрунтованим, законним та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір в сумі 640 грн., а також витрати за проведення експертизи в сумі 31000 грн. 00 коп.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 4, 10, 12, 13, 76-82, 141, 258-259, 263, 264-265, 268, 272, 273, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділення в натурі частки зі спільної часткової власності, - задовольнити.

Поділити в натурі між співвласниками ОСОБА_1 (3/4 частки) та ОСОБА_2 (1/4 частки) житловий будинок, загальною площею 784,2 кв.м який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , у відповідності до Варіанту № 3 Висновку експертів ТОВ Київський експертно-дослідний центр за результатами проведення комплексної будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи № 14696 від 02.10.2018 року, графічно відображеному в додатку № 1.

Виділити у власність ОСОБА_1 в натурі ѕ частки житлового будинку АДРЕСА_1 , площею 555,05 кв.м, а саме: на цокольному поверсі: існуюча котельня, площею 9,4 кв.м, залишок гаражу, площею 172,85 кв.м; на першому поверсі: залишок холу, площею 192,36 кв.м, нове приміщенні кухні, площею 13,8 кв.м, нове приміщення санвузла, площею 9,9 м. 2, коридор, площею 16, 2 кв.м, залишок коридру, площею 16,99 кв.м; на мансардному поверсі: житлова кімната, площею 20,1 кв.м, приміщення № 7 житлова кімната, площею 58,1 кв.м і частина площі приміщення № 9, площею 45,34 кв.м.

Виділити у власність ОСОБА_2 в натурі 1/4 частки житлового будинку АДРЕСА_1 , площею 185,02 кв.м, а саме: на цокольному поверсі: передбачувані машиномісця, загальною площею 29,40 кв.м, передбачувана нова котельня, площею 9,4 кв.м; на першому поверсі: передбачуваний новий коридорчик, площею 6,06 кв.м, існуюча сходова клітина, загальною площею 36,4 кв.м; на мансардному поверсі: коридор, площею 17,8 кв.м, житлова кімната, площею 14,5 кв.м, санвузол, площею 9,9 кв.м, кухня, площею 13,8 кв.м, залишок приміщення № 9 - житлова кімната, площею 47,76 кв.м.

Виділити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в користування на цокольному поверсі: тамбур - приміщення, площею 24,7 кв.м, для заїзду та маневрування автомобіля 16,5 кв.м, площа під новими перегородками 2,93 кв.м, а всього - 44,13 кв.м.

Поділити в натурі між співвласниками ОСОБА_1 (3/4 частки) та ОСОБА_2 (1/4 частки) земельну ділянку, площею 0,0760 га (кадастровий номер 8000000000:90:104:0039), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у відповідності до Варіанту № 1 Висновку експертів ТОВ Київський експертно-дослідний центр за результатами проведення комплексної будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи № 14696 від 02.10.2018 року, графічно відображеному в додатку № 1.

Виділити у власність ОСОБА_1 в натурі ѕ частки земельної ділянки, площею 0,0760 га, кадастровий номер 8000000000:90:104:0039, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: земельну ділянку, площею 0,0132 га, яка обмежена лініями розподілу: від точки 14 лінія розподілу довжиною 7,90 м проходить по спільній межі з ділянкою ОСОБА_5 в точку 1 ; від точки 1 лінія розподілу довжиною 6,44 м проходить по тильній межі ділянки в точку 2 ; від точки 2 лінія розподілу проходить по спільній межі з ділянкою ДП Київський завод Радар через точку 3 в точку 10 ; від точки 10 лінія розподілу довжиною 7,88 м проходить в точку 11 ; від точки 11 лінія розподілу довжиною 8,83 м проходить в точку 13 ; від точки 13 лінія розподілу довжиною 3,91 м проходить в точку 14 .

Виділити у власність ОСОБА_2 в натурі ј частки земельної ділянки, площею 0,0760 га, кадастровий номер 8000000000:90:104:0039, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: земельну ділянку, площею 0,0044 га, яка обмежена лініями розподілу:від точки 12 лінія розподілу проходить у вигляді ламаної через точку 8 , 9 в точку 14 ; від точки 14 лінія розподілу довжиною 3,91 м проходить в точку 13 ; від точки 13 лінія розподілу довжиною 8,83 м проходить в точку 11 ; від точки 11 лінія розподілу довжиною 6,70 м проходить в точку 12 .

Виділити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 для доступу та обслуговування житлового будинку у спільне сумісне користування земельну ділянку, площею 0,0584 га, з яких: ОСОБА_1 - ѕ частки, що становить площу 0,0438 га, ОСОБА_2 - ј частки, що становить площу 0,0146 га, яка обмежена лініями розподілу: від точки 12 лінія розподілу проходить через точку 11 в точку 10 ; від точки 10 лінія розподілу довжиною 38,14 м проходить по спільній межі з ділянкою ДП Київський завод Радар в точку 4 ; від точки 4 лінія розподілу довжиною 3,19 м проходить в точку 5 , яка знаходиться на вулиці Новопирогівська; від точки 5 лінія розподілу довжиною 12,95 м проходить по вулиці Новопирогівська в точку 6 ; від точки 6 лінія розподілу довжиною 39,24 м проходить по спільній межі з ділянкою ОСОБА_5 в точку 7 ; від точки 7 лінія розподілу довжиною 1,13 м проходить в точку 12 .

Припинити право спільної часткової власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Припинити право спільної часткової власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на земельну ділянку, загальною площею 0,0760 га, кадастровий номер 8000000000:90:104:0039), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути із ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп., а також витрати за проведення експертизи в сумі 31000 (тридцять одна тисяча) грн. 00 коп.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Голосіївський районний суд м. Києва протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому копія повного судового рішення не була вручена в день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому копії повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні ім`я сторін:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, ідентифікаційний код НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ;

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України, ідентифікаційний код НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

Головуючий Н.П. Чередніченко

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.10.2019
Оприлюднено22.10.2019
Номер документу85064516
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/25559/17

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Постанова від 03.06.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Рішення від 10.10.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 23.04.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні