Рішення
від 26.09.2019 по справі 440/432/19
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №440/432/19

Провадження № 2/440/1221/2019

26 вересня 2019 року

Буський районний суд Львівської області

в складі:головуючого-судді Журибіда Б. М.

при секретарі Гута О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Буську в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Новосілківської сільської ради Буського району Львівської області, третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Львівській області про визнання права власності на спадкове майно, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд з означеним позовом. Покликаються на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабця по лінії батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер дід по лінії батька ОСОБА_4 . Після смерті бабці, відкрилась спадщина, що складається з середньої земельної частки із земель КСП Новосілки площею 2,09 умовних кадастрових гектарів, розташована на території Новосілківської сільської ради Буського району Львівської області. Позивач є спадкоємцем п`ятої черги спадкування до даного майна, фактично прийняла спадщину, інших першочергових спадкоємців немає, оскільки мати позивачки ОСОБА_2 , що є невісткою померлої та відповідачем по справі, відмовляється від прийняття даної спадщини. До нотаріуса з метою отримання свідоцтва про право на спадщину, позивач не зверталася, оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документу на дане спадкове майно, а видача дублікату такого чинним законодавством не передбачена. Просить суд визнати за нею право власності на таке спадкове майно.

Позивач ОСОБА_1 , до початку судового засідання, подала письмову заяву з проханням розглядати справу у його відсутності, позов підтримує, просить його задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 також подала суду письмову заяву з проханям справу слухати у її відсуності, позовні вимоги визнає повністю, на означене спадкове майно не претендує, просить позов задоволити.

Представник відповідача Новосілківської сільської ради подав лист, з проханням справу слухати у відсутності їх представника, позов визнають, заперечень щодо такого, не мають. Відзив на позовну заяву, згідно ст. 178 ЦПК України, не подав.

Представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Львівській області за викликом суду не з`явився, судом належним чином повідомлений про день та час розгляду справи, причини неявки не повідомив, відзив на позов не подав.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із ч.1ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ст.ст. 1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , повторно виданим 11.12.2018 року, актовий запис № 02 від 15.01.2000.

Померлій на праві власності належала земельна частка (пай) із земель КСП Новосілки площею 2,53 умовних кадастрових га., розташована на території Новосілківської сільської ради Буського району Львівської області (Сертифікат на право на земельну частку (пай) Серії ЛВ № 8130 від 30.09.1998 року).

Як вбачається з листа Відділу у Буському районі Держгеокадастру у Львівській області, згідно розпорядження голови Буської райдержадміністрації від 29.09.2000 року № 451 Про затвердження технічної документації Про внесення змін до проекту роздержавлення та приватизації земель на ОСОБА_5 розрахована частка 2,09 умовних кадастрових га, з них ріллі - 1,90 га., кормових угідь - 0,19 га. Така і входить до складу спадщини.

Згідно заповіту від 13.08.1992 року, посвідченого секретрарем Новосілківської сілсьької ради за № 9, ОСОБА_3 заповіла все своє майно дочці ОСОБА_6 . Остання померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , фактично не оформила прийняття спадщини.

У разі смерті спадкоємця по заповіту, спадкування після смерті ОСОБА_3 здійснюється по закону. Спадкоємцем першої черги спадкування по дакону до даного майна є мати позивачки ОСОБА_2 , яка відмовляється від прийняття означеної спадщини, про що подала суду письмову заяву.

Спадщина після смерті ОСОБА_3 відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування" спадкові відносини регулюються Цивільним кодексом України, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Відповідно до ст. ст. 529 - 532 ЦК УРСР (1963 року) спадкоємцями за законом у рівних частках є діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого, онуки і правнуки померлого, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем (перша черга), а також брати і сестри, дід та бабка померлого (друга черга).

Згідно ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Позивач є спадкоємцем п`ятої черги спадкуванян по закону, фактично прийняла спадщину, вступили в управління спадковим майном. Інших першочергових спадкоємців, які б претендували на спадкове майно, немає.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельні ділянки переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням їх цільового призначення. Реалізувати своє законне право спадкування на спадкове майно в позасудовому порядку позивач не може, так як відсутній оригінал державного акту на право приватної власності на землю у зв`язку з його втратою.

Обставин, які б спростовували твердження позивачки в позовній заяві, суд не знаходить.

Враховуючи вище викладене, суд приходить до висновку, що позивач набула права власності на спадкове майно, на законних підставах, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 12, 13, 141, 247, 258-259, 264, 265, 354 ЦПК України, ст. ст. 524-526, 527, 549 ЦК УРСР, суд -

ухвалив :

позов задоволити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , жителькою АДРЕСА_1 право власності на земельну частку (пай) площею 2,09 умовних кадастрових га, з них ріллі - 1,90 га, кормових угідь - 0,19 га, що розташована на території Новосілківської сільської ради Буського району Львівської області, в порядку спадкування по закону після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання, через Буський районний суд Львівської області.

Суддя: Б. М. Журибіда

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено22.10.2019
Номер документу85069620
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —440/432/19

Рішення від 26.09.2019

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Ухвала від 14.05.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 25.04.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 27.02.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 06.02.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні