Ухвала
від 15.10.2019 по справі 1-566/11
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 11/813/1/19

Номер справи місцевого суду: 1-566/11

Головуючий у першій інстанції ОСОБА_1

Доповідач ОСОБА_2

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.10.2019 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі в залі суду апеляцію прокурора Іллічівської місцевої прокуратури ОСОБА_6 на вирок Овідіопольського районного суду Одеської області від 12.09.2018 року яким:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Одеси, українець, громадянин України, має середню освіту, неодружений, не працюючий, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

визнаний винним у скоєнні злочину, передбаченого ст.ст. 15 ч.2, 185 ч.2 КК України та йому призначено покарання у виді 1 року 1 місяця позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням, встановлений іспитовий термін 1 (один) рік. У відповідності до ст. 76 КК України на ОСОБА_7 покладено обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

встановив:

Згідно з вироком районного суду, обвинувачений ОСОБА_7 визнаний винним в тому, що він, 30.07.2011 року, приблизно о 15 год. 30 хв. за попередньою змовою з особою відносно якої був поставлений обвинувальний вирок, маючи умисел на таємне заволодіння чужим майном, перебуваючи біля домоволодіння АДРЕСА_2 , з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, за попередньою змовою, таємно викрав металеві кутки довжиною 2 метра, в кількості 4 штук, вартістю 130 гривень кожний, на загальну суму 520 гривень, що належали потерпілій ОСОБА_8 однак не змогли довести свій намір до кінця, так як були затримані свідком ОСОБА_9 .

На вказаний вирок прокурором була подана апеляція, в якій він, не оспорюючи фактичних обставин справи, доведеності вини та міри покарання, просить вирок суду змінити, вказавши в мотивувальній частині вироку про призначення покарання ОСОБА_7 у виді позбавлення волі, із застосуванням ст. 75 КК України та в резолютивній частині вироку про звільнення засудженого ОСОБА_7 від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 рік. При цьому прокурор в апеляції зазначає, що суд у мотивувальній частині вироку вказав про необхідність призначення ОСОБА_7 покарання у вигляді позбавлення волі, в той же час у резолютивній частині вироку прийняв рішення про застосування до засудженого дії ст. 75 КК України, яка передбачає звільнення від відбування призначеного покарання з випробуванням, що суперечить одне одному. Крім того, при застосуванні ст. 75 КК України суд не вказав саме про звільнення засудженого від відбування призначеного покарання з випробуванням, а помилково вказав про звільнення від покарання, що суперечить змісту зазначеної норми закону.

Заслухавши суддю-доповідача; прокурора, яка підтримала доводи апеляції та просила її задовольнити, дослідивши матеріали кримінальної справи та доводи апеляції; провівши судові дебати; апеляційний суд приходить до висновку про таке.

Висновки суду першої інстанції про доведеність винуватості обвинуваченого ОСОБА_7 у скоєнні ним кримінального правопорушення, за обставин, викладених у вироку, є обґрунтованими, відповідають фактичним обставинам справи та підтверджуються наявними в ній доказами і, ці обставини ніким не оспорюються.

Порушень при вирішенні судом першої інстанції питання щодо дослідження доказів, апеляційним судом не встановлено, а тому ці обставини, як і юридична кваліфікація скоєного обвинуваченим кримінального правопорушення не є предметом апеляційного розгляду, у зв`язку з чим суд апеляційної інстанції, відповідно до вимог ч. 1 ст. 365 КПК України (в редакції 1960 року), переглядає вирок суду лише в межах апеляційної скарги.

При цьому апеляційний суд погоджується з доводами апеляції прокурора, що суд належним чином встановив дійсні обставини справи, правильно кваліфікував дії ОСОБА_7 та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі із застосуванням дії ст. 75 КК України, однак при цьому допустив суперечність у мотивувальній та резолютивній частинах вироку.

Зокрема, у мотивувальній частині вироку суд вказав про необхідність застосування відносно ОСОБА_7 покарання у вигляді позбавлення волі, однак не навів мотивів прийняття такого рішення.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 75 КК України, якщо суд, крім випадків засудження за корупційний злочин, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п`яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

В той же час, в резолютивній частині вироку суд вказав про призначення ОСОБА_7 покарання у вигляді 1 року 1 місяця позбавлення волі із застосуванням дії ст. 75 КК України, однак при цьому помилково вказав про звільнення особи від призначеного покарання у вигляді позбавлення волі, що суперечить наведеній нормі закону, яка передбачає можливість звільнення особи від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше п`яти років з випробуванням.

Таким чином, мотиви прийняття судом рішення про застосування відносно ОСОБА_7 дії ст. 75 КК України у мотивувальній частині вироку не наведені, а в резолютивній частині вироку помилково не зазначено про звільнення особи від відбування призначеного покарання з випробуванням.

З огляду на викладене, доводи апеляції прокурора щодо неналежного вмотивування судом прийнятого рішення та наявності суперечності між мотивувальною та резолютивною частинами вироку суду є обґрунтованими.

За таких обставин, апеляційний суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення апеляції прокурора і зміни вироку суду.

Керуючись ст.ст.365,367КПК України(в редакції 1960 року), апеляційний суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляцію прокурора задовольнити.

Вирок Овідіопольського районногосуду Одеськоїобласті від 12.09.2018 року відносно ОСОБА_7 за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України змінити.

Доповнити мотивувальну частину вироку вказівкою про призначення ОСОБА_7 покарання у вигляді позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України.

Абзац другий резолютивної частини вироку викласти у наступній редакції:

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_7 звільнити від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік.

В іншій частині вирок районного суду залишити без змін.

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду на протязі трьох місяців із дня оголошення.

Судді Одеського апеляційного суду:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85134910
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —1-566/11

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Мандрик В. О.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Мандрик В. О.

Ухвала від 01.02.2012

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

Постанова від 22.12.2011

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

Ухвала від 27.03.2012

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

Ухвала від 22.02.2012

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

Ухвала від 17.01.2012

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

Вирок від 12.09.2018

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 03.04.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Ухвала від 20.02.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні