Ухвала
від 22.10.2019 по справі 923/1506/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,


У Х В А Л А

22 жовтня 2019 року Справа № 923/1506/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д., за участю секретаря судового засідання Литвиненко Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Новокаховської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області, ідентифікаційний код 39469973, вул. Горького 11а, м. Нова Каховка, Херсонська область,

до: Публічного акціонерного товариства "Бериславське автотранспортне підприємство 16537", ідентифікаційний код 03119121, м. Берислав Херсонської області,

про банкрутство,

за участю представників сторін:

від кредиторів: ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі - Вдовиченко І.А., довіреність № 33/9/21-22-08-03-04 від 21.10.2019,

від боржника: Мітяєв С.В., довіреність б/н від 08.01.2019,

в с т а н о в и в:

Справа знаходиться в процедурі ліквідації, введеній постановою господарського суду від 27.04.2017 року, повноваження ліквідатора виконує ОСОБА_1 .

Ухвалою від 23.04.2019 звіт ліквідатора про його діяльність у справі № 923/1506/15 про банкрутство ПАТ "Бериславське автотранспортне підприємство 16537" за період з 29.11.2018 по 17.04.2019 прийнято до відома, клопотання ліквідатора про призначення членів ліквідаційної комісії задоволено, призначено членів ліквідаційної комісії банкрута - Публічного акціонерного товариства Бериславське автотранспортне підприємство 16537 .

Ліквідатором подано 18.10.2019 до суду та підтримано представником банкрута у судовому засіданні звіт про виконану роботу відповідно до якого, з 18.04.2019 до 18.10.2019 ліквідатор Банкрута на виконання повноважень, у переліку визначених статтями 41-48, 98 Закону про банкрутство, здійснив відповідні заходи щодо прийняття документів банкрута від попереднього ліквідатора арбітражного керуючого Дудкіна Р.А., який передав ліквідатору Акопяну Г.Г. поточні документи та справи, про що складено відповідний акт.

Первинна документація Банкрута, бухгалтерські документи та інша документація Банкрута не передані. Ліквідатор Банкрута ознайомлюється з отриманими документами та аналізує їх.

Наказом № 2 від 29.11.2018 створено інвентаризаційну комісію у складі: голова комісії - арбітражний керуючий (ліквідатор Банкрута) Акопян Г.Г., члени комісії: колишній ліквідатор Банкрута арбітражний керуючий Дудкін Р.А., представник Банкрута на підставі довіреності Мітяєв С.В.

Інвентаризація майна Банкрута була проведена 14.12.2018. Під час здійснення інвентаризації попередній ліквідатор Банкрута арбітражний керуючий Дудкін Р.А. передав новопризначеному ліквідатору Банкрута арбітражному керуючому Акопян Г.Г. об`єкти нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 . При здійсненні інвентаризації вказаного об`єкту нерухомого майна був присутній представник заставного кредитора - AT Кредобанк .

Вказаний об`єкт нерухомого майна перебуває у занедбаному (безхазяйному) стані. Більшість складових частин нерухомого майна зруйновано повністю, інша частина - частково.

Для вжиття заходів для забезпечення збереження нерухомого майна укладено Договір відповідального зберігання.

У звітному періоді аналізується отримана від попереднього ліквідатора поточна документація Банкрута та отримані документи у відповідь на запити ліквідатора тощо.

Наказом ліквідатора Банкрута № 1 від 29.11.2018 про початок виконання повноважень та передачі документів та майна звільнено арбітражного керуючого Дудкіна Р.А. від виконання повноважень керівника Банкрута та покладено повноваження керівника Банкрута на арбітражного керуючого - ліквідатора Банкрута Акопяна Г.Г. Анульовано усі видані раніше довіреності попереднім ліквідатором Банкрута Дудкіним Р.А. на дії від імені Банкрута.

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, внесені зміни, де ліквідатор Банкрута зазначений як голова комісії з припинення або ліквідатор.

На засіданні комітету кредиторів Банкрута, проведений 31.01.2019 та оформлений протоколом № 1, третім питанням порядку денного погоджено склад ліквідаційної комісії Банкрута у наступному складі: голова ліквідаційної комісії Банкрута: ліквідатор-арбітражний керуючий Акопян Г.Г.; члени ліквідаційної комісії: ПАТ Кредобанк (представник Лойфер А.Е.), ПАТ Дельта Банк (представник Биковський Д.Ю.), Новокаховська ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області (представник Усольцева Н.В.).

Комітет кредиторів вирішив звернутися до Господарського суду з клопотанням про призначенням членів ліквідаційної комісії Банкрута.

Ліквідатор Банкрута направив клопотання до Господарського суду про призначення членів ліквідаційної комісії вих. № 02-01/(923/1506/15)/1-04 від 03.04.2019 року.

Ухвалою Господарського суду від 23.04.2019 у цій справі задоволено клопотання ліквідатора та призначено членів ліквідаційної комісії (голова ліквідаційної комісії - ліквідатор Акопян Г.Г ОСОБА_2 , члени ліквідаційної комісії: ПАТ Кредобанк (представник Лойфер А.Е.), ПАТ Дельта Банк (представник ОСОБА_3 ), Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (представник Усольцева Н.В.).

З метою пошуку активів Банкрута ліквідатор направив запити на отримання інформації до наступних установ: Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області, Головне управління статистики у Херсонській області, Державна авіаційна служба України, Державна інспекція України з безпеки на морському та річковому транспорті, Державна служба інтелектуальної власності України, Державне космічне агентство України, Державна інспекція сільського господарства у Херсонській області, Херсонська філія державного підприємства Національні інформаційні системи , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Публічне акціонерне товариство Національний депозитарій України , Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг Державного підприємства Український інститут промислової власності , Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області, Херсонська митниця головного управління ДФС у Херсонській області, Херсонське обласне управління Лісового та мисливського господарства, Регіональний сервісний центр МВС в Херсонській області, Херсонська ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області, ПАТ Укрзалізниця , Фонд державного майна України, ПАТ ЕК Херсонобленерго , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, Головне управління Держпраці у Херсонській області, Комунальне підприємство Херсонське бюро технічної інвентаризації ХОР, Держгеокадастр Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державна виконавча служба України (відділ примусових виконань рішень), Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

З огляду на відповіді державних установ, вбачається, що у власності Банкрута є транспортні засоби в кількості 18 (вісімнадцять) автобусів згідно переліку (з яких фактично наявні 2 (два) автобуси) та об`єкти нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 2.

Ліквідатор Банкрута 14.12.2018 провів інвентаризацію майна Банкрута, результати якої затверджено наказом № 6 від 14.12.2018 та про що складено акти, описи, протокол інвентаризації згідно із формами затвердженими наказом Міністерства фінансів України № 572 від 17.06.2015 року.

Відповідно до приписів частин першої-другої статті 43 Закону про банкрутство, майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів.

Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю.

Відповідно до припису частини першої статті 38 Закону про банкрутство, серед іншого, передбачено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до наданих повноважень ліквідатора Банкрута, які встановлено приписом статті 41 Закону про банкрутство, визначено, що ліквідатор з дня свого призначення продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Таким чином, ліквідатор Банкрута арбітражний керуючий Акопян Г.Г. скликав засідання комітету кредиторів Банкрута на 31.01.2019, який оформлено протоколом № 1, де серед інших питань порядку денного розглядалося питання шосте Погодження порядку продажу майна банкрута, склад та умови з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною .

За результатами обговорення, комітет кредиторів вирішив: Провести продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатору здійснити продаж майна боржника частинами.

Згідно наказу ліквідатора № 7 від 08.02.2019 створено конкурсну комісію із вибору організатора аукціону та вирішено здійснити оголошення про конкурс з визначення організатора аукціону з продажу цілісного майнового комплексу Банкрута на веб-сайті: ogol.net.ua та газеті Голос України .

Згідно наказу ліквідатора № 8 від 23.02.2019, виданого на підставі акту № 1 від 23.02.2019 конкурсної комісії із вибору організатора аукціону, організатором аукціону з продажу цілісного майнового комплексу Банкрута загальною початковою вартістю - сукупність вимог кредиторів, визнано Українську універсальну біржу (Ідентифікаційний код юридичної особи: 25158707; Місцезнаходження юридичної особи: 36039, Полтавська обл., місто Полтава, ВУЛИЦЯ ШЕВЧЕНКА, будинок 52) (надалі - Біржа ).

Відповідно до припису частини четвертої статті 42 Закону про банкрутство, продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

У власності Банкрута є об`єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: Херсонська обл., Бериславський р., м. Берислав, провулок Садовий, будинок 2 (надалі - Нерухоме майно ), які забезпечують грошові вимоги кредиторів.

Так, з огляду на матеріали справи № 923/1506/15 про банкрутство, вбачається, що між Банкрутом та Акціонерним товариством Кредит Банк (Україна) , правонаступником якого є Акціонерне товариство Кредобанк (Ідентифікаційний код юридичної особи: 09807862; Місцезнаходження юридичної особи: 79026, Львівська обл., місто Львів, ВУЛ. САХАРОВА, будинок 78) (надалі - АТ Кредобанк ), укладено Договір застави нерухомого майна від 01.12.2003 (надалі - Договір застави ). Предметом вказаного Договору застави є Нерухоме майно Банкрута.

Разом з цим, між Банкрутом та Відкритим акціонерним товариством Кредитпромбанк (Ідентифікаційний код юридичної особи: 21666051; Місцезнаходження юридичної особи: 01014, м. Київ, БУЛЬВАР ДРУЖБИ НАРОДІВ, будинок 38) (надалі - ВАТ Кредитпромбанк ), правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство Дельта Банк (Ідентифікаційний код юридичної особи: 34047020; Місцезнаходження юридичної особи: 01133, м. Київ, ВУЛ. ЩОРСА, будинок 36-Б) (надалі - АТ Дельта Банк , Кредитор ), укладено Іпотечний договір № 49.8/04/1139/07 від 11.05.2007 (надалі - Іпотечний договір ). Предметом вказаного Іпотечного договору є Нерухоме майно Банкрута.

Враховуючи обов`язок погодити продаж заставного майна кредитором, вимоги якого забезпечені вказаною заставою, ліквідатор Банкрута направив запити про надання згоди на продаж майна банкрута, а саме: вих. № 02-01/(923/1506/15)/2-04 від 01.03.2019 на адресу АТ Кредобанк та вих. № 02-01/(923/1506/15)/2-03 від 01.03.2019 на адресу АТ Дельта Банк .

У відповідь, отримано лист АТ Кредобанк вих. № 756/1/2012 від 19.03.2019, яким кредитор надав згоду на продаж майна, що є предметом забезпечення.

Відповідь АТ Дельта Банк на запит ліквідатора не надано.

Так, згідно з частиною четвертою статті 42 Закону про банкрутство продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Таким чином ліквідатор Банкрута звернувся до Господарського суду з клопотанням № 02- 01/(923/1506/15)/1-05 від 05.04.2019 про надання згоди суду на продаж майна банкрута, в порядку, встановленому Законом про банкрутство, та клопотанням № 02-01/(923/1506/15)/1-06 від

05.04.2019 про визнання організатора аукціону учасником провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою Господарського суду від 09.04.2019 у цій справі призначено судове засідання на 23.04.2019 для розгляду вказаних клопотань. Цією ж ухвалою запропоновано комітету кредиторів та кредиторам надати свою позицію щодо поданого ліквідатором клопотання.

Ухвалою Господарського суду від 23.04.2019 у цій справі залучено Біржу у якості учасника у справі про банкрутство, з правами наданими третім особам, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні боржника.

Ухвалою Господарського суду від 27.09.2019 у цій справі задоволено клопотання ліквідатора про надання згоди суду на продаж майна Банкрута та надано згоду на продаж усього заставного майна.

На веб-сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України опубліковано оголошення про проведення аукціону з продажу цілісного майнового комплексу Банкрута за початковою вартістю продажу - сукупністю визнаних вимог кредиторів.

Заяви на участь в аукціоні у визначений строк на адресу організатора аукціону не надійшли, тому аукціон визнаний таким, що не відбувся у зв`язку з відсутністю учасників.

Біржа опублікувала оголошення про проведення повторного аукціону з продажу майна Банкрута, проте, у зв`язку з відсутністю учасників повторний аукціон визнаний таким, що не відбувся.

На веб-сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України опубліковано оголошення про проведення другого повторного аукціону з продажу цілісного майнового комплексу. Кінцева дата подання заяв на участь в другому повторному аукціоні до 23.10.2019.

AT Дельта Банк 06.05.2019 звернулось до Господарського суду із заявою про визнання кредитором у справі № 923/1506/15 про банкрутство на суму 23 696 425,92 грн., які на думку заявника є забезпеченими майном Банкрута.

Ухвалою від 10.05.2019 Господарський суд прийняв до розгляду заяву AT Дельта Банк , призначив судове засідання для її розгляду на 28.05.2019.

Ухвалами від 28.05.2019, 23.07.2019, 27.08.2019 Господарський суд відкладав розгляд справи у зв`язку з ненаданням заявником доказів забезпечення заявлених вимог, та для надання ліквідатором відзиву на заяву.

Заявник стверджував, що на виконання умов кредитних договорів, боржниками за якими є фізичні особи, між AT Дельта Банк та Банкрутом укладено Договір застави № 49.8/04/1139/07, який зареєстрований в реєстрі під № 1015 та посвідчений Мікуровою Л.Ю., державним нотаріусом Бериславської державної нотаріальної контори Херсонської області.

За клопотанням AT Дельта Банк Господарський суд направляв ухвали від 22.05 2019 та 23.07 2019 про витребування у Державного нотаріуса Бериславської державної нотаріальної контори Херсонської області Мікурової Л.Ю. та Державного нотаріального архіву м. Херсону належним чином завірену копію договору застави від 22.11.2007 № 49.8/04/1139/07, який зареєстрований в реєстрі під № 1015, посвідчений Мікуровою Л.Ю., державним нотаріусом Бериславської державної нотаріальної контори Херсонської області.

Державним нотаріальним архівом м. Херсону 13.06.2019 надано відповідь про відсутність в архіві договору застави від 22.11.2007 за р. № 1015, посвідченого Бериславською державною нотаріальною конторою Херсонської області, просили надати більш точну інформацію стосовно даного договору.

При цьому, заявник не скористався судовим рішенням про витребування доказів, не прибув до нотаріуса для отримання витребуваних судом доказів, обмежився письмовим запитом на ім`я нотаріуса та телефонним дзвінком, як зазначила представник банку.

Державним нотаріальним архівом м. Херсону 02.09.2019 надіслано на адресу Господарського суду єдиний наявний договір застави, а саме: укладений між ПАТ Кредитпромбанк (правонаступником якого є AT Дельта Банк ) та ПАТ Бериславське АТП 16537 Іпотечний договір № 49.8/04/1139/07 від 11.05.2007, предметом якого є об`єкти нерухомого майна за адресою: Херсонська область , Бериславський район, місто Берислав, провулок Садовий, будинок 2, який зареєстрований в реєстрі під № 1015 посвідчений Мікуровою Л.Ю., державним нотаріусом Бериславської державної нотаріальної контори.

Разом з цим, відповідно до кредитних договорів з фізичними особами (які заявлені AT Дельта Банк у справі про банкрутство), передбачено, що в забезпечення виконання кредитних зобов`язань позичальниками в заставу були надані автотранспортні засоби що належали позичальникам на праві власності. Додатково, за належне виконання фізичними особами кредитних зобов`язань поручився громадянин ОСОБА_4 , який уклав договір поруки з AT Кредитпромбанк .

В судовому засіданні 27.09.2019 ліквідатором надано суду відзив на заяву AT Дельта Банк відповідно до якого заявлені вимоги не визнано в повному обсязі.

Ухвалою Господарського суду від 27.09.2019 у цій справі № 923/1506/15 відмовлено в повному обсязі у задоволенні заяви AT Дельта Банк про визнання грошових вимог до Банкрута на загальну суму 23 696 425,92 грн.

Форми звітності, подання яких передбачено наказом Міністерства юстиції України від 18.01.2013 № 130/5 Про порядок подання арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) обов`язкової відомостей (зі змінами згідно наказу Міністерства юстиції України від 07.07.2015 № 1160/5) подається ліквідатором Боржника у електронному вигляді у встановленому порядку.

Отже, як вбачається з наданого звіту ліквідаційна процедура не завершена, ліквідатором проводяться відповідні дії спрямовані на реалізацію наявного майна в ліквідаційній масі та виявлення іншого майна, на яке можливе звернення стягнення.

Згідно ч. 2 ст. 60 та ч. 6 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) передбачає, що ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом, виконує свої повноваження до внесення до ЄДРЮО запису про припинення юридичної особи.

Відповідно до ст. 61 КУзПБ, ліквідатор з дня його призначення виконує визначені цією нормою повноваження, які не завершено.

Зазначений звіт ліквідатора розглянутий та схвалений на засіданні комітету кредиторів (протокол № 3 від 18.10.2019 року), який зобов`язав ліквідатора подати до господарського суду клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури на шість місяців.

Керуючись ст.ст. 60, 61, 65 КУзПБ, ст.ст. 234, 235 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Звіт ліквідатора арбітражного керуючого Акопяна Г.Г. за період з 18.04.2019 до 18.10.2019 прийняти до уваги.

2. Відкласти розгляд звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута.

3. Продовжити повноваження ліквідатора арбітражного керуючого Акопяна Гаджика Гарагеновича до завершення ліквідаційної процедури.

4. Призначити судове засідання для розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута на 23 квітня 2020 року о 10 годині 00 хвилин у приміщенні Господарського суду Херсонської області за адресою: вул. Театральна, 18, м. Херсон, зал судових засідань 214.

5. Копію ухвали надіслати ліквідатору та учасникам провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ухвали прийняті господарським судом у справі про банкрутство, набирають законної сили з моменту їх прийняття, але може бути оскаржена . Згідно з ч. 1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня складення її повного тексту.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (п. 8, 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено25.10.2019
Номер документу85153674
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство,

Судовий реєстр по справі —923/1506/15

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Постанова від 30.11.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 15.09.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні