Рішення
від 22.10.2019 по справі 405/4238/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/4238/19

2/405/576/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.10.2019 Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі

головуючої судді: Шевченко І.М.

з участю секретаря : Фришко А.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась в суд з позовом, в якому просила визнати незаконними дії відповідача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + по відключенню її квартири АДРЕСА_1 від централізованого теплопостачання; зобов`язати відповідача за свій рахунок підключити вказану квартиру до централізованого теплопостачання та стягнути з відповідача на її користь судові витрати по справі в сумі 768,40 грн.

Позов обґрунтовано тим, що вона є співвласником вказаної квартири, що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло від 01.02.2000 року. В липні 2016 року мешканцями будинку було вирішено створити Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. 19.07.2016 року у відповідності до чинного законодавства було зареєстровано Об`єднання співвласників поквартирного будинку Перспективне + . Зазначає, що завжди добросовісно виконувала свої обов`язки по оплаті комунальних слуг, як по утриманню будинку такі водо-, електро-, теплопостачанню, а тому вважає, що і їй повинні надаватись всі послуги у повному обсязі, але в листопаді 2018 року, на початку опалювального сезону, її квартира була частково відключена від теплопостачання. Працівниками ОСББ був перекритий стояк подачі централізованого опалення, що призвело до зупинення постачання тепла у квартиру, внаслідок чого ванна кімната та кухня (14 кв.м) залишились без тепла. Звернувшись до керівництва ОСББ, то отримала пояснення, що 03.11.2018 року відбувся прорив труби подачі централізованого теплопостачання між квартирами в„– 16 і в„– 19 (тобто між поверхами), в зв`язку з чим було перекрито стояк подачі теплопостачання у її квартиру, оскільки на цьому стояку лише кв. 19 підключена до центрального теплопостачання. Внаслідок таких дій працівників ОСББ її квартира на весь повальний сезон залишилась без тепла, тому вона змушена була обігравати квартиру за допомогою електрообігрівачів, що призвело до значних витрат за електроенергію.

Неодноразові звернення до керівництва ОСББ, як усно так і письмово з проханням усунути перешкоди, відкрити подачу тепла в квартиру результатів не дали, голова ОСББ вважає, що порив труби теплопостачання відбувся у її квартирі і вона зобов`язана за свої кошти здійснювати ремонтні роботи. Проте всі труби в квартирі знаходяться у справному стані, а порив труби відбувся у внутрішньобудинковій системі теплопостачання.

Посилаючись на вказані обставини, норми чинного законодавства, просить задовольнити позов.

В судовому засіданні позивач та її представник позовні вимоги підтримали, посилаючись на обставини. викладені в позовній заяв та просили позов задовольнити. В судове засідання, призначене на 22.10.2019 року не з`явились, про час та місце слухання справи повідомлені, позивач надала суду заяву про закінчення розгляду справи у її відсутності та підтримання позовних вимог.

Представник відповідача в судових засіданнях позов визнала частково, надала суду відзив на позов, в судове засідання, призначене на 22.10.2019 року не з`явились, про час та місце слухання справи повідомлені, надала суду заяву про відсутність на судових дебатах та прохання врахувати обставини. викладені у відзиві на позов, що уточнення позовних вимог не відмовляється підключити квартиру 19 до централізованого теплопостачання після усунення позивачем ділянки пориву, яка знаходиться в її квартирі.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є співвласником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло, виданого Кіровоградською міською радою 01.02.2000 року.

В липні 2016 року мешканцями будинку, де проживає позивач, було вирішено створити Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. 19.07.2016 року у відповідності до чинного законодавства було зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + , що підтверджується Статутом підприємства та Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + метою створення об`єднання є забезпечення та захист прав його співвласників та дотримання ними своїх обов`язків щодо належного утримання та використання спільного майна багатоквартирного будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України Про об`єднанняспіввласників багатоквартирного будинку .

Відповідно до ст.1 Закону України Про об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку є юридичною особою, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього майна та управління і використання спільного майна.

Частиною 4 ст. 4 вказаного Закону визначено, що основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами тавиконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання.

Між позивачем ОСОБА_1 та КП Теплоенергетик 07.05.2014 року було укладено договір № 11400021000000, предметом якого, відповідно до п.1.1, є те, що виконавець зобов`язується надавати послугу з централізованого опалення та постачання гарячої води (за наявності технічної можливості) безперебійно, виключно за винятком часу перерв, визначених відповідно до ч.3 ст. 16 Закону України Про житлово-комунальні послуг споживачеві та членам його сім`ї, а також іншим особам які мають прописку в даному помешканні, а споживач зобов`язується своєчасно розраховуватися за надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

Відповідно до статті 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій включають в себе: прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території; санітарно-технічне обслуговування; обслуговування внутрішньобудинкових мереж; утримання ліфтів; освітлення місць загального користування; поточний ремонт; вивезення побутових відходів тощо.

Відповідно до Порядку обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води, затверджених наказом Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 219 від 15.08.2018 року, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.09.2018 року за № 1074/32526 обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води багатоквартирного будинку (далі внутрішньобудинкові системи) здійснюється виконавцем та включає комплекс робіт з технічного обслуговування та проведення поточного ремонту внутрішньобудинкових систем від зовнішньої поверхні стіни будинку до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення протягом усього періоду їх експлуатації. Поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку складається з комплексу робіт, що спрямовані на систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей інженерного обладнання. Поточний ремонт має проводитися з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію в періодах між капітальним ремонтом.

Згідно з п. 7, 8 ч. 3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний допускати у приміщення, будинки і споруди представників виконавця/виробника в порядку, визначеному законом і договором, для ліквідації аварій, усунення неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни, проведення технічних і профілактичних оглядів та перевірки показників засобів обліку; дотримуватися вимог житлового та містобудівного законодавства щодо здійснення ремонту чи реконструкції приміщень або їх частин, не допускати порушення законних прав та інтересів інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг.

Водночас відповідно до ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги до внутрішньобудинкових систем належать мережі, арматура на них, прилади та обладнання, засоби обліку та регулювання споживання житлово-комунальних послуг, які знаходяться в межах будинку, споруди.

Таким чином чинне законодавство чітко визначає, що обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових систем теплопостачання здійснюється виконавцем. Відповідно до п.3 вищезазначеного Порядку: виконавцем - юридична або фізична особа-підприємець, уповноважена співвласниками на виконання робіт з обслуговування внутріньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води (усіх разом або окремої конкретної), управитель або виконавець комунальної послуги з постачання теплої енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення у разі укладення споживачами з ним індивідуальних договорів про надання такої послуги та обслуговування відповідних внутрішньо будинкових мереж.

Судом встановлено, що відповідно до акту про фіксування та усунення аварійної ситуації в квартирі АДРЕСА_1 (а.с. 10) було встановлено, що в квартирі прорвала труба подачі гарячої води в квартиру 19 для опалення, порив стався в перекритті між квартирами 19 та 16, опалення житлового будинку призупинено, вода з системи злита. У зв`язку з цим стояк подачі води перекритий, квартир з централізованим опаленням не має, крім квартири 19 , по даному стояку обігрівається лише обігрівач для рушників у ванній кімнаті.

Як зазначено у відзиві представником відповідача ОСББ Перспективне + готове у будь-який час самостійно підключити у підвальному приміщенні будинку стояк централізованого опалення, по якому подається тепло на кухню та ванну кімнату позивача з умовою проведення ремонту пошкодження на трубі стояка централізованого теплопостачання, що в квартирі позивача.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_2 , ОСОБА_3 пояснили, що дійсно мав місце порив труби при підключенні до теплопостачання, вони заходили до квартири ОСОБА_1 , але в її квартирі було сухо. Свідок ОСОБА_4 пояснив, що він проживає в квартирі 16 , його квартира була залита, порив мережі опалення стався в перекритті між його квартирою та позивача, до неї він претензій не має.

Таким чином, суд приходить до висновку, що порив мережі теплопостачання відбувся в трубі стояка централізованого теплопостачання внутріньобудинкової системи теплопостачання.

Мешканці будинку звертались до керівництва ОСББ із колективним зверненням, в якому просили здійснити ремонт системи теплопостачання в будинку.

Відповідно до п. 4.4 Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + кошти об`єднання, включаючи кошти ремонтного, резервного фондів, витрачаються правлінням згідно з кошторисами, затвердженими загальними зборами співвласників та окремими рішеннями загальних зборів співвласників. Якщо інше не встановлено рішеннями загальних зборів співвласників, кошторис повинен передбачати, серед іншого, витрати на ремонт і утримання спільного майна.

Крім того, господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватись власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання (п. 2.2 Статуту), а до компетенції правління належить право укладати договори із суб`єктами підприємництва, які виконують роботи, в тому числі будівельні, житлово-комунальні та інші послуги і здійснення контролю за їх виконанням.

Співвласник має право вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення вимог позивача в частині визнання незаконними дії відповідача по відключенню квартири позивача від централізованого теплопостачання та зобов`язання відповідача за свій рахунок підключити вказану квартиру до централізованого теплопостачання.

Відповідно до вимог статті 141 ЦПК України у разі задоволення позову судові витрати покладаються на відповідача, а тому стягненню на користь позивача підлягають судові витрати, понесені нею та підтверджені наданою квитанцією в сумі 768,40 грн.

Керуючись ст. ст. 7, 12, 17, 18, 76, 141, 259, 263-265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Визнати недійсними дії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + по відключенню квартири АДРЕСА_1 від централізованого теплопостачання.

Зобов`язати Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + за свій рахунок підключити квартиру АДРЕСА_1 до централізованого теплопостачання.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі в сумі 768,40 грн.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення в повному обсязі виготовлене 28.10.2019 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , прож. АДРЕСА_1 .

Відповідач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Перспективне + , код ЄДРПОУ 40669980, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 47/16.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Ірина Миколаївна Шевченко

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено29.10.2019
Номер документу85229773
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —405/4238/19

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Рішення від 22.10.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Рішення від 22.10.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 18.07.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 07.06.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні