Рішення
від 30.10.2019 по справі 2-2803/11
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2-др/243/25/19

Номер справи 2-2803/11

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2019 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області в складі:

Головуючого - судді Хаустової Т.А.,

за участю секретаря судового засідання - Кобець О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду №19 Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Заяву ОСОБА_1 про ухвалення Додаткового рішення по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 звернувся до суду із Заявою про ухвалення Додаткового рішення по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства, обґрунтовуючи Заяву тим, що 12 вересня 2011 року Слов`янським міськрайонним судом Донецької області було прийнято рішення по справі №2-2803/2011, яким позовні вимоги ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства - задоволені, визнано ОСОБА_3 батьком ОСОБА_4 , зобов`язано відділ РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 від 11 квітня 1991 року № 434, а саме в графі батько зазначити ОСОБА_3 .

На теперішній час рішення суду не виконано у зв`язку з тим, що в рішенні суду відсутні ідентифікаційні дані особи, яку визнано батьком дитини, а саме: дата та місце народження, громадянство.

Зазначає, що в судовому засіданні сторони, при розгляді справи надавали докази про ідентифікаційні дані особи, яка визнана батьком позивача, суду надавалася копія паспорту громадянина України - ОСОБА_3 , однак ці дані не знайшли свого відображення у в рішенні суду, внаслідок чого таке рішення виконати неможливо.

Просить суд ухвалити додаткове рішення по справі № 2-2803/2011, в якому зазначити: визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Рендсбург, Німеччина, громадянина України батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Слов`янська Донецької області, громадянки України. Зобов`язати Слов`янський міський Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області внести зміни до Актового запису про народження ОСОБА_4 № 434 від 11 квітня 1991 року, а саме в графі батько зазначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Рендсбург, Німеччина.

Відповідно до ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд ,що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, в тому числі якщо стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення.

Відповідно до ч.3 ст.270 ЦПК України , суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Відповідно до ч.4 ст. 270 ЦПК України, у разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання.

Враховуючи вимоги ч.4 ст. 270 ЦПК України, суд вважає, що не має необхідності викликати сторони по справі у судове засідання для ухвалення додаткового рішення та вирішення питання щодо розподілу судових витрат.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до переконання про задоволення Заяви ОСОБА_3 про ухвалення Додаткового рішення по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства.

Так, з матеріалів справи вбачається, що 12 вересня 2011 року Слов`янським міськрайонним судом Донецької області було прийнято рішення по справі №2-2803/2011, яким позовні вимоги ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства - задоволені, визнано ОСОБА_3 батьком ОСОБА_4 , зобов`язано відділ РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області внести зміни до Актового запису про народження ОСОБА_4 від 11 квітня 1991 року № 434, а саме в графі батько зазначити ОСОБА_3 (а.с. 15).

Відповідно до ч. 2 ст. 270 ЦПК України, заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Випадки ухвалення додаткового судового рішення встановлені ч.1 статтею 270 ЦКП України, якою передбачено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що треба виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати; 4) суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених статтею 430 цього Кодексу.

Додатковими судовими рішеннями є додаткові рішення, якими вирішуються окремі правові вимоги, котрі не вирішені основним рішенням, та за умови, якщо з приводу позовних вимог досліджувались докази або вирішені не всі клопотання.

Перелік підстав, за яких може бути ухвалено додаткове рішення, є вичерпним. Додаткове судове рішення є засобом усунення неповноти судового рішення, внаслідок якої залишилися невирішеними певні вимоги особи, яка бере участь у справі.

Таким чином, можливість ухвалення у справі додаткового рішення виникає зокрема, з метою усунення такого недоліку як неповнота судового рішення, тобто невирішеність питань, які необхідно було вирішити у рішенні.

Отже, додаткове судове рішення є засобом усунення неповноти судового рішення (рішення чи ухвали), внаслідок якої залишилися невирішеними певні вимоги особи, яка брала участь у справі або не вирішено питання про судові витрати по справі, воно не може змінити суті основного рішення, або містити в собі висновки про права та обов`язки осіб, чи вирішувати вимоги не досліджені в судовому засіданні.

Так, зі змісту Рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 12 вересня 2011 року, вбачається, що під час ухвалення судового рішення про визнання батьківства, позивачем ОСОБА_4 було надано суду копію паспорту свого батька - громадянина України - ОСОБА_3 , яка містить інформацію про прізвище ім`я та по батькові відповідача, дату та місце його народження, громадянство держави (а.с.7). Судом було розглянуто всі вимоги позивача, зазначені в позовній заяві, дана оцінка всім доводам та доказам, які надав позивач, на підставі чого ухвалено рішення про повне задоволення вимог ОСОБА_4 , однак у судовому рішенні відсутні анкетні, ідентифікаційні дані батька дитини, що є неповнотою судового рішення та обставиною, яка перешкоджає його виконанню.

Згідно повідомлення начальника Слов`янського міського Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_6 Н. ОСОБА_7 , Рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області про визнання батьківства від 12 вересня 2011 року, справа №2-2803/2011 на теперішній час не виконано у зв`язку з порушенням вимог п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року №3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів та статей 213, 215 ЦПК України, зокрема з відсутністю в резолютивній частині рішення відомостей щодо числа, місяця і року народження та громадянства особи, яка визнана батьком дитини (а.с. 20).

Відповідно до роз`яснень п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2008 року "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" , за нормою статей 213 , 215 ЦПК України , рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Таким чином, враховуючи роз`яснення Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2008 року "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" , суд приходить до переконань, що для подальшого належного виконання рішення суду про визнання батьківства, захисту прав позивача та відповідача, необхідно ухвалити додаткове рішення, яким вказати анкетні дані відповідача по справі - батька ОСОБА_4 - ОСОБА_3 , а також зобов`язати Слов`янський міський Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Донецькій області внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 в частині внесення відомостей про її батька.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення Заяви ОСОБА_3 та ухвалення додаткового рішення у справі 2-2803/2011 за позовною заявою ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 270 ЦПК України , суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про ухвалення Додаткового рішення по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства - задовольнити.

Ухвалити Додаткове рішення по цивільній справі № 2-2803/2011 за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , відділу РАЦС у м. Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції Донецької області про визнання батьківства, яким доповнити Рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 12 вересня 2011 року та зазначити:

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Рендсбург, Німеччина, громадянина України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , батьком ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Слов`янська Донецької області, громадянки України.

Внести зміни до актового запису про народження № 434, складеного 11 квітня 1991 року Відділом запису актів громадянського стану Слов`янського міськвиконкому, на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: в графі по батькові змінити по батькові з ОСОБА_9 на ОСОБА_10 , в графі батько виключити відомості про батька ОСОБА_11 та зазначити ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Рендсбург, Німеччина, громадянин України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Власне ім`я, прізвище, дату та місце народження ОСОБА_13 - залишити без змін.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до п.п. 15.5 п. 15 ч. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення прийнято, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Повний текст додаткового рішення складено 30 жовтня 2019 року.

Головуючий:

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду Т.А. Хаустова

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення30.10.2019
Оприлюднено31.10.2019
Номер документу85286452
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2803/11

Постанова від 01.12.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Постанова від 01.12.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Рішення від 30.10.2019

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

Ухвала від 07.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сидоренко І. П.

Ухвала від 23.09.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сидоренко І. П.

Ухвала від 24.11.2011

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бондаренко І. В.

Ухвала від 22.02.2012

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні