Ухвала
від 29.10.2019 по справі 202/5144/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/5144/19

Провадження № 1-кс/202/11319/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

29 жовтня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , яке погоджене зпрокурором відділупрокуратури Дніпропетровськоїобласті ОСОБА_4 ,про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню № 42019040000000465 від 15.07.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийСУ ГУНПв Дніпропетровськійобласті ОСОБА_3 звернулася до суду з погодженим із прокурором клопотанням, в якому просить надати їй та іншим слідчим - членам слідчої групи або оперативним співробітникам на підставі доручення в порядку ст. 40 КПК України, тимчасовий доступ до документів, які зберігаються у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) МФО НОМЕР_2 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме:

-обліково-реєстраційної юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), яку складають наступні документи: копії паспортів засновників і посадових осіб, протокол зборів засновників, наказ або інший документ про призначення на вказану в статуті посаду особи з правом підпису і повноваженнями діяти від імені підприємства і здійснювати фінансові операції, документи, підтверджуючі зміну особи, уповноваженого на управління рахунками (за наявності таких змін), копії паспорта уповноваженого представника підприємства, документи, що відображають відкриття, розпорядження рахунком, заяви на відкриття рахунків, заяви і інші документи на видачу пластикових карт, картки із зразками підписів і відтисненням друку, документи, що підтверджують отримання електронного ключа доступу до рахунків (при використанні системи «Клієнт-Банк»), договори на розрахунково-касове обслуговування, інші документи;

-платіжних документів, на підставі яких здійснювалися зарахування і списання засобів з рахунку № НОМЕР_4 , чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів та таке інші, в тому числі документів на отримання наявних грошових коштів (у т.ч. готівкою), за період з 12.09.2018 року до часу пред`явлення ухвали до виконання;

-відомостей (реєстр) про рух грошових коштів по банківському рахунку № НОМЕР_4 , а саме: банківської роздруківки на магнітному носії (у форматі Microsoft Excel (.xlsx) про рух грошових коштів по вказаному банківському рахунку з розшифровкою вхідних і вихідних платежів, зазначенням дати, обсягів, призначення платежу, банківських рахунків, кодів та назв контрагентів, інших документів, які повною мірою відображають проведення операцій за вищевказаними рахунками за період з 12.09.2018 року до часу пред`явлення ухвали до виконання;

-відомостей щодо реєстрації клієнтів на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Интернет-провайдера з 12.09.2018 року до моменту виконання ухвали слідчого судді;

-заяви на підключення до сервісів «Клієнт - Банк», інформації та роздруківки з повною розшифровкою ІРадрес або груп адресів, номерів мобільних та стаціонарних телефонів користувачів, з яких в адресу АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на підставі угод системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк» здійснювалось: формування та відправлення в банківську установу платіжних доручень; здійснення платежів в національній або іншій валюті в межах України з поточних рахунків; отримання копій вхідних та вихідних SWIFT - повідомлень, підтвердження платежів від підприємств, з моменту укладення угод системи «Клієнт-Банк» до моменту виконання ухвали слідчого судді.

Розглянути це клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходиться вищезазначена інформація.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному проваджені № 42019040000000465 від 15.07.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснюють заволодіння бюджетними коштами, виділеними на зазначене будівництво шляхом фактичного завищення об`ємів виконаних робіт, закупівлі будівельних матеріалів, дешевших за ціною від вказаних у актах приймання виконаних будівельних робіт, зазначення у актах ф. КБ-2В виконання робіт, які насправді не виконано, виконано не в повному обсязі або у незадовільній якості. Крім того, згідно наявної інформації, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » користується послугами «конвертаційних центрів», складаючи підроблені документи щодо постачання будівельних матеріалів суб`єктами підприємницької діяльності із ознаками фіктивності, номінальним директорам яких невідомо про ведення від їх імені підприємницької діяльності. Отримані після проведення через рахунки фіктивних підприємств грошові кошти використовуються службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у тому числі для закупівлі будівельних матеріалів неналежної якості за нижчою від вказаних в актах ф. КБ-2В ціною.

Враховуючи наведене,виникла необхідністьв отриманнітимчасового доступуз можливістювилучення документів,які зберігаютьсяу АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 )МФО НОМЕР_2 по АДРЕСА_1 .

У судове засідання слідчий не з`явилася, в матеріалах клопотання наявна її заява про розгляд клопотання в її відсутність.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя розглядає клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, про тимчасовий доступ до яких ставиться питання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному проваджені № 42019040000000465 від 15.07.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

За змістом частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною 6 статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до частини сьомої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає доведеним, що документи та інформація, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, можуть перебувати у володінні у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) МФО НОМЕР_2 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та відомості, які містяться в цих документах, можуть бути використані як докази, в іншій спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, неможливо, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Отже, клопотання старшого слідчого в частині надання тимчасового доступу до вищевказаних документів, а саме можливості з ними ознайомитися та отримати копії без вилучення оригіналів, підлягає задоволенню. При цьому слідчий суддя вважає. що період, за який має бути надана інформація, слід визначити з 12.09.2018 року по 15.07.2019 року, оскільки відомості про кримінальне правопорушення внесені до ЄРДР 15.07.2019 року, необхідність отримання тимчасового доступу до інформації після 15.07.2019 року у клопотанні необґрунтована.

Вимога щодо вилучення оригіналів документів не підлягає задоволенню, оскільки слідчим не доведено, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, зокрема, не надано даних щодо призначення судових експертиз у кримінальному провадженні, конкретні документи, необхідні для проведення експертизи не зазначені.

Також не підлягає задоволенню клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу до документів оперативним співробітникам, оскільки тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, а не слідчою дією, а тому він не може надаватися оперативним підрозділам.

Таким чином, клопотання слідчого необхідно задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) МФО НОМЕР_2 АДРЕСА_1 , надати старшому слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , а також слідчим СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , якими здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42019040000000465 від 15.07.2019 року, тимчасовий доступ (можливість ознайомитися та отримати копії без вилучення оригіналів) до наступних документів та інформації, які стосується відкриття та використання банківського рахунку № НОМЕР_4 :

-обліково-реєстраційної юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ): копії паспортів засновників і посадових осіб, протокол зборів засновників, наказ або інший документ про призначення на вказану в статуті посаду особи з правом підпису і повноваженнями діяти від імені підприємства і здійснювати фінансові операції, документи, підтверджуючі зміну особи, уповноваженої на управління рахунками (за наявності таких змін), копії паспорта уповноваженого представника підприємства, документи, що відображають відкриття, розпорядження рахунком, заяви на відкриття рахунків, заяви і інші документи на видачу пластикових карт, картки із зразками підписів і відтисненням друку, документи, що підтверджують отримання електронного ключа доступу до рахунків (при використанні системи «Клієнт-Банк»), договори на розрахунково-касове обслуговування, інші документи;

-платіжних документів, на підставі яких здійснювалися зарахування і списання засобів з рахунку № НОМЕР_4 (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів), в тому числі документів на отримання наявних грошових коштів (у т.ч. готівкою), за період з 12.09.2018 року до 15.07.2019 року;

-відомостей (реєстр) про рух грошових коштів по банківському рахунку № НОМЕР_4 , а саме: банківської роздруківки на магнітному носії (у форматі Microsoft Excel (.xlsx) про рух грошових коштів по вказаному банківському рахунку з розшифровкою вхідних і вихідних платежів, зазначенням дати, обсягів, призначення платежу, банківських рахунків, кодів та назв контрагентів, інших документів, які повною мірою відображають проведення операцій за вищевказаними рахунками за період з 12.09.2018 року до 15.07.2019 року.

-відомостей щодо реєстрації клієнтів, якими використовується вищевказаний рахунок, на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Интернет-провайдера з 12.09.2018 року до 15.07.2019 року;

-заяви на підключення до сервісів «Клієнт - Банк», інформації та роздруківки з повною розшифровкою ІРадрес або груп адресів, номерів мобільних та стаціонарних телефонів користувачів, з яких в адресу АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на підставі угод системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк» здійснювалось: формування та відправлення в банківську установу платіжних доручень; здійснення платежів в національній або іншій валюті в межах України з поточних рахунків; отримання копій вхідних та вихідних SWIFT - повідомлень, підтвердження платежів від підприємств, з моменту укладення угод системи «Клієнт-Банк» до 15.07.2019 року.

Строк дії ухвали слідчого судді до 27 листопада 2019 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —202/5144/19

Ухвала від 30.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 29.10.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 16.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні