Ухвала
від 31.10.2019 по справі 910/15054/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

31.10.2019Справа № 910/15054/19

Суддя Господарського суду міста Києва Карабань Я.А., розглянувши матеріали за позовом Державного підприємства Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків до Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЬЯНСЕРЕНГО про розірвання договору та стягнення передплати,

УСТАНОВИВ:

Державне підприємство Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків (надалі - ДП ДЕРЖЗОВНІШІНФОРМ ) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЬЯНСЕРЕНГО (надалі - ТОВ АЛЬЯНСЕРЕНГО ), в якому просить суд:

- розірвати договір про виконання робіт №А-02/2 від 18.02.2015, укладений між ДП ДЕРЖЗОВНІШІНФОРМ та ТОВ АЛЬЯНСЕРЕНГО ;

- стягнути з ТОВ АЛЬЯНСЕРЕНГО на користь ДП ДЕРЖЗОВНІШІНФОРМ суму передплати за договором про виконання робіт №А-02/2 від 18.02.2015 у розмірі 95 214, 62 грн.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд зазначає, що позовну заяву подано без додержання вимог ст.ст. 162, 164 ГПК України.

Відповідно до п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Разом з цим, позовна заява не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Одночасно суд зауважує, що за приписами ст. 124 ГПК України, разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

До судових витрат відповідно до ст. 123 ГПК України належать судовий збір та витрати, пов`язані з розглядом справи, як то витрати на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

При цьому, суд звертає увагу заявника позову, що відповідно до ч. 2 ст. 124 ГПК України у разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору.

Позивачу слід усунути зазначений недолік, шляхом надання до суду попереднього (орієнтовного) розрахунку сум судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Також, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В порушення зазначених приписів, позивачем сплачено судовий збір не в повному обсязі.

У статті 4 Закону України "Про судовий збір" (далі - Закон) зазначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з частиною другою статті 4 Закону за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору встановлюється в розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивачем заявлено дві вимоги: одна вимога немайнового характеру та одна вимога майнового характеру.

Позивачем заявлено одну майнову вимогу у розмірі 95 214, 62 грн, отже, за подання даної позовної заяви позивачу необхідно було сплатити судовий збір у загальній сумі 3842, 00 грн (1921, 00 грн х 2).

Всупереч вказаним вимогам позивачем до позовної заяви надано квитанцію про сплату судового збору лише на суму 1921, 00 грн.

Отже, на підтвердження факту сплати судового збору в повному обсязі позивач повинен надати оригінал платіжного доручення (квитанцію, тощо) із зазначенням у ньому належних платіжних реквізитів на суму 1921, 00 грн.

За таких обставин, позовна заява ДП ДЕРЖЗОВНІШІНФОРМ підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 174 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Державного підприємства Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків залишити без руху.

2. Встановити Державному підприємству Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Я.А.Карабань

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено04.11.2019

Судовий реєстр по справі —910/15054/19

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 14.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 31.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні