Ухвала
від 29.10.2019 по справі 04/5026/803/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

29 жовтня 2019 року, м. Черкаси справа № 04/5026/803/2012

Вх.суду № 25300/19 від 16.08.2019

Господарський суд Черкаської області

у складі головуючого судді Хабазні Ю.А.,

із секретарем судового засідання Ковбою І.М.

за участю у судовому засіданні: Назаренка С. А . (від боржника, представник за ордером), Архипенко В.О. (прокурор відділу прокуратури Черкаської області, особисто),

у судове засідання не з`явились: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , державний реєстратор Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради Гриценко М.О., представники від Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України", Дочірньої компанії "Газ України НАК "Нафтогаз України", ПАТ НАК "Нафтогаз України", Головного управління ДФС у Черкаській області, прокуратури Черкаської області

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні суду скаргу від 15.08.2019 №02-30/397

заявника, боржника у особі ліквідатора банкрута,

на рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Гриценко М.О.

у справі за заявою

ініціюючого кредитора, Управління Пенсійного фонду України в Жашківському районі,

до боржника, Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГ-Жашківський цукровий завод",

про визнання банкрутом

УСТАНОВИВ:

1. Боржником у особі ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого Носань Н.С., подано скаргу від 15.08.2019 №02-30/397 з вимогами: визнати незаконним та скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Гриценко Марії Олександрівни Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради від 22.07.2019 №47889696, зобов`язати останню внести до Державного реєстру запис про право власності ТОВ "ВІГ-Жашківський цукровий завод" на 51/1000 комплексу (загальною площею 3127,7 кв.м.) за адресою: Черкаська область, м.Жашків, вул.Радгоспна,7, що складається з будівель та споруд (за наведеним переліком).

2. Залучені до участі у справі як особи, щодо яких вирішується питання про їх права, інтереси, та/або обов`язки, державний реєстратор Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради Гриценко М.О., приватний нотаріус м.Жашків Шелудько В.П. та ОСОБА_5, представники працівників боржника: ОСОБА_3, ОСОБА_4, члени комітету кредиторів: Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України", Дочірня компанія "Газ України НАК "Нафтогаз України", ПАТ НАК "Нафтогаз України", Головне управління ДФС у Черкаській області участі представників у судове засідання не забезпечили, про причини їх неявки до суду не повідомили.

3. Ухвалою суду від 01.10.2019 Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (державного реєстратора Гриценко М.О.) було повторно зобов`язано до 18.10.2019 надати суду докази на підтвердження викладеному у відзиві від 03.09.2019 №18689-01-21 та рішенні від 22.07.2019 №47889696, визнано явку обов`язковою та викликано у судове засідання, а також роз`яснено, що відповідно до ст.135 ГАК України невиконання процесуальних обов`язків, зокрема, ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, неявка у судове засідання особи, явка якої визнана судом обов`язковою, є підставою постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу.

Ухвалу суду від 01.10.2019 було направлено на адресу Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (м.Черкаси, вул.Благовісна,170), однак, остання повернута поштою з відміткою "інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення". Згідно з даними сайту ПАТ "Укрпошта" http://services.ukrposhta.ua/bardcodesingle поштове відправлення №1801604339800 десять днів, з 04.10.2019 до 14.10.2019, знаходилось у поштовому відділенні і лише після цього повернено до суду.

3.1. Відповідно до ст. 13 Закону України "Про поштовий зв`язок": оператори надають користувачам послуги поштового зв`язку відповідно до законодавства України та провадять іншу підприємницьку діяльність в установленому законом порядку; послуги поштового зв`язку надаються на договірній основі згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, та повинні відповідати встановленим нормам якості.

Відповідно до п.116 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року №270 (далі - Правил ) у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення .

Отже, в порушення п.116 Правил відділенням №5 Черкаської дирекції ПАТ "Укрпошта" при поверненні рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", направленого Господарським судом Черкаської області на адресу ПП "Активтехторг", не зазначено конкретні причини його невручення, затримано повернення до суду на п`ять днів.

Вказане порушення є однією з причин відкладення розгляду справи з вини АТ "Укрпошта" та необґрунтованого збільшення витрат суду на підготовку до наступного судового засідання. Зазначені дії Черкаської дирекції ПАТ "Укрпошта" можуть розцінюватись як "вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству", що є підставою для вжиття заходів процесуального примусу відповідно до ч.1 ст.131, п.2 ч.1 ст.135 Господарського процесуального кодексу України.

4.Також суд вважає, що учасник справи (Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради) був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, оскільки ухвала суду була направлена за адресою місцезнаходження особи, зареєстрованою у встановленому законом порядку (вказана адреса міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, т.55 а.с.210), оскільки ця особа не повідомила суду іншої адреси та оскільки попередні ухвали суду, направлені за цією адресою, були нею отримані (повідомлення про вручення ухвали суду т.55 а.с.90); особа надсилала суду листи у відповідь (т.55 а.с.92, 152).

4.1.Відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку. Відповідно до п.10 ч.2 ст.9 та ч.3 ст.10 Закону України "Про Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань": в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про (…) місцезнаходження юридичної особи; якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості. Відповідно до ст.27 ГПК України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч.7 ст.120 ГПК України у разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу (…), за останньою відомою суду адресою і вважається врученою , навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Суд вважає, що поштове відправлення №1801604339800 не отримано Управлінням з питань державної реєстрації Черкаської міської ради умисно, з власної волі, як у момент доставки їй поштового повідомлення особисто листоношею, так надалі протягом усього 10-ти денного строку його зберігання у поштовому відділенні.

Отже учасник справи, Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради, був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, однак участі повноважного представника у судове засідання не забезпечив, про причини його неявки до суду не повідомив, у порушення ч.4 ст.80, ч.7 ст.81 ГПК України витребуваних ухвалами від 05.09.2019 та від 01.10.2019 доказів до суду не направив, про причини неможливості їх надання суд не повідомив.

За таких обставин розгляд справи необхідно відкласти.

3.3. Відповідно до п.5 і 7 ч.2 і 3 ст.42 ГПК України: учасники справи зобов`язані надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом; у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ст.131, 132 ГПК України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали. Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.135 ГПК України у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд, з урахуванням конкретних обставин, стягує в дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від п`яти до п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з матеріалами справи представник Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради, явка якого визнана обов`язковою, не з`явився у судові засідання 05.09.2019, 01.10.2019 та 29.10.2019.

Після направлення ухвали суду від 01.10.2019 учасникам справи, до суду від Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради надійшов лист від 30.09.2019 №20721-01-21 (вх.суду №30113/19 від 03.10.2019) на виконання ухвали суду від 05.09.2019, до якого додано копії документів облікової справи на об`єкт нерухомого майна, однак доказів вказаних у відзиві від 03.09.2019 обставин, що "об`єкт знаходиться в стані поділу" та що "неможливо внести запис про право власності" не надано, як не надано і рішення державного реєстратора, яке "повинно містити вичерпний перелік обставин, що стали підставою для його прийняття". Вказівку у листі від 30.09.2019 на те, що "інформацію про те, що вищевказаний об`єкт знаходиться в стані поділу… можна отримати шляхом формування інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно" суд оцінює як явну зневагу до суду і ухилення від формування інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і надання її суду, яка власне мала бути додана ще до відзиву від 03.09.2019.

Враховуючи повторне невиконання Управлінням з питань державної реєстрації Черкаської міської ради ухвал суду від 05.09.2019 без поважних на те причин, що призвело до відкладення розгляду справи із понесенням додаткових витрат державних коштів на вчинення цих процесуальних дій, суд вважає за необхідне застосувати до Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради заходи процесуального впливу у вигляді штрафу у розмірі п`яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у розмірі 9605 грн.), а також встановити новий строк для надання Управлінням з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (державним реєстратором Гриценко М.О. чи й іншим) відомостей до 18.11.2019.

4. До дня судового засідання надійшли:

від Виконавчого комітету Жашківської міської ради - лист від 09.10.2019 №02-27/1046 з повідомленням про неможливість направлення до суду витребуваних ухвалою від 01.10.2019 копій реєстраційних справ на об`єкти нерухомого майна з реєстраційними номерами 1119377571209 та 1266330171209, оскільки відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 18.11.2016 №3267/5 "Про затвердження Порядку формування та зберігання реєстраційних справ" дані реєстраційні справи знаходяться на зберіганні в Жашківській районній державній адміністрації;

від ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого Носань Н.С. - клопотання від 22.10.2019 №02-30/482, з вимогою: витребувати у Жашківської районної державної адміністрації Черкаської області (19200, м.Жашків, вул.Захисників України,19; ідентифікаційний код 04061174) копії реєстраційних справ на об`єкти нерухомого майна з реєстраційними номерами 1119377571209 та № 1266330171209 .

Згідно із ч.1, 6 та 7 ст.81 ГПК України: учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом; будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду; особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи, що ліквідатор банкрута позбавлений можливості самостійно отримати ту інформацію, клопотання про витребування якої заявлено, оскільки вона має статус нотаріальної таємниці, а банкрут, ТОВ "ВІГ-Жашківський цукровий завод", не був учасником вказаних подій, однак, інформація необхідна по справі про банкрутство для з`ясування обставин наявності належних банкруту активів та витребування їх з чужого незаконного володіння, суд вважає, що клопотання ліквідатора банкрута від 22.10.2019 №02-30/482 підлягає задоволенню.

Вказані обставини також є підставою відкладення розгляду справи.

Керуючись ст.81, 202 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Розгляд справи відкласти на 09 год. 15 хв. 19 листопада 2019 року .

2.Судове засідання провести у приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, 18005, зал судових засідань №317. Офіційна електронна адреса суду (E-mail): inbox@ck.arbitr.gov.ua. Веб-адреса суду в мережі Інтернет для отримання інформації по цій справі: https://ck.arbitr.gov.ua/sud5026/

3. Визнати явку:

а) обов`язковою та викликати у судове засідання як учасника у справі про банкрутство: Носань Н.С. (ліквідатора банкрута); Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (державного реєстратора Гриценко О.М. чи й іншого представника);

Суд роз`яснює, що особа, яка викликається до суду зобов`язана повідомити суд про причини неявки, що наслідки неявки у судове засідання передбачені наступними нормами ГПК України: п.4 ч.1 ст.226 (для заявника), ст.202, ст.135 (штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

б) необов`язковою та повідомити про час і місце проведення засідання як учасника у справі про банкрутство: ОСОБА_5 , приватного нотаріуса м.Жашків Шелудько В.П. (як осіб, щодо яких вирішується питання про їх права, інтереси та/або обов`язки); Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України", Дочірню компанія "Газ України НАК "Нафтогаз України", ПАТ НАК "Нафтогаз України", Головне управління ДФС у Черкаській області (членів комітету кредиторів), ОСОБА_3 , ОСОБА_4 (представника працівників боржника); Прократуру Черкаської області (як іншу особу, яка бере участь у провадженні у справі про банкрутство).

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи без поважних причин не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених ст.202 ГПК України.

4.Особам, які з`являться у судове засідання мати з собою: 1) документ, що підтверджує особу (паспорт чи інший згідно із законом про єдиний державний демографічний реєстр - в.т.ч. адвокату); 2) документ, що підтверджує повноваження (адвокату - довіреність або ордер; керівнику - рішення про призначення чи обрання, представнику державного органу чи органу самоврядування - довіреність).

5.Роз`яснити що причини неявки мають підтверджуватись доказами; що неможливість явки одного представника (в т.ч. з причин хвороби, відрядження, відпустки, участі в іншому судовому засіданні, відсутності штатних працівників), не позбавляє можливості керівника чи фізичної особи призначити іншого або представляти інтереси особисто; що учасники справи, явка яких визнана обов`язковою, зобов`язані повідомляти причини неявки.

6.Встановити наступні строки з дня отримання цієї ухвали: для підготовки заяв і клопотань (ст.169, 170 ГПК України) - три дні; для їх подання (надходження) у канцелярію суду - не пізніш як за один день до дати судового засідання, визначеного цією ухвалою.

Усі заяви і клопотання викладаються у письмовій паперовій формі, до них додаються оригінали доказів їх надіслання учасникам справи.

7.Подані суду письмові докази мають відповідати вимогам ст.80, 91 ГПК України і п.2.2 постанови пленуму ВГС України від 26.12.2011 №18. Копії посвідчуються написом "згідно з оригіналом " і зазначенням посади , прізвища , дати , підпису . Посилання на докази, які містяться у справі, має містити вказівку на том і аркуш справи.

8. Стягнути з Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (18001, м.Черкаси, вул.Благовісна, 170, ідентифікаційний код 42962736) в дохід державного бюджету через Державну судову адміністрацію України (ідентифікаційний код 26255795; вул.Липська, буд.18/5, м.Київ, 01601; реквізити рахунка для зарахування коштів до Державного бюджету України: отримувач коштів: УК у Печер.р-ні/Печерс.р-н/21081100; код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38004897; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA528999980000031116106026007; код класифікації доходів бюджету: 21081100) штраф у розмірі 9605 грн. (дев`ять тисяч шістсот п`ять гривень).

Наказ видати.

9. Втретє зобов`язати Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (державного реєстратора Гриценко М.О.) (відповідно до ч.4 ст.74 ГПК України) протягом п`яти днів з дня отримання ухвали, але не пізніше 12.11.2019, надати суду докази викладеному у відзиві від 03.09.2019 №18689-01-21 та рішенні від 22.07.2019 №47889696.

Явка представника у судове засідання не звільняє особу від обов`язку надати письмові пояснення.

10. Зобов`язати Жашківську районну державну адміністрацію (м.Жашків, вул.Захисників України,19, ідентифікаційний код 04061174) протягом п`яти днів з дня отримання ухвали, але не пізніше 13.11.2019, направити суду належним чином завірені (п.7 цієї ухвали ) копії реєстраційних справ на об`єкти нерухомого майна з реєстраційними номерами 1119377571209 та 1266330171209.

11. Суд роз`яснює, що відповідно до ст.135 ГПК України невиконання процесуальних обов`язків, зокрема, ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, неявка у судове засідання особи, явка якої визнана судом обов`язковою, є підставою постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Направити цю ухвалу ліквідатору банкрута, членам комітету кредиторів (5), представникам працівників боржника ( ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ), приватному нотаріусу м.Жашків Шелудько В.П. ( АДРЕСА_1 ), та рекомендованим листом з повідомленням ОСОБА_5 (Черкаська область, Жашківський район, с.Марійка, 19200 ), Жашківській районній державній адміністрації (м.Жашків, вул.Захисників України,19), Управлінню з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (вул.Благовісна,170, м.Черкаси, 18001), а також для відому Черкаській дирекції АТ "Укрпошта".

Суддя Ю.А. Хабазня

С-12

Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено01.11.2019
Номер документу85328928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —04/5026/803/2012

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні