Рішення
від 24.10.2019 по справі 360/2591/19
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

Іменем України

24 жовтня 2019 рокуСєвєродонецькСправа № 360/2591/19

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Басової Н.М.

при секретарі судового засідання: Бутенко К.В.,

за участю:

представників позивача: Сімейка А.М., Огаркова О.А.,

представника відповідача: Губарєвої Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю підприємства "Сфера" до Головного управління ДФС у Луганській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

ВСТАНОВИВ:

19.06.2019 до Луганського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю підприємство "Сфера" (далі - позивач, ТОВ Сфера ) з адміністративним позовом до Головного управління ДФС у Луганській області (далі - відповідач, ГУ ДФС у Луганській області) про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень від 06.06.2019: №00000441402, яким визначено (збільшено) суму грошового зобов`язання з податку на додану вартість за основним платежем в сумі 584971 грн., за штрафними санкціями в сумі 146242,75 грн.; №00000451402, яким за не реєстрацію податкових накладних в ЄРПН застосовано штраф в сумі 287799,61 грн.; №00000461402, яким за не надання оригіналів документів при здійсненні податкового контролю застосовано штраф у сумі 510 грн.; №0002341305, яким застосовано штраф у сумі 510 грн.; №0002351305, яким визначено (збільшено) суму грошового зобов`язання з податку на доходи фізичних осіб в сумі за основним платежем 8122,16 грн., за штрафними санкціями в сумі 2030,54 грн. та пеня в сумі 1292,16 грн.; №0002361305, яким визначено (збільшено) суму грошового зобов`язання з військового збору за основним платежем в сумі 565,4 грн., за штрафними санкціями в сумі 141,35 грн. та пеня в сумі 89,95 грн.

Позовні вимоги обґрунтовував тим, що на підставі акту перевірки від 11.05.2019 №267/12/32/14/02-13386573, складеного відповідачем за результатами документальної планової невиїзної перевірки підприємства, відповідачем були складені та направлені на адресу ТОВ Сфера вказані вище податкові повідомлення-рішення, які ним отримані по пошті 10.06.2019. В адміністративному порядку податкові повідомлення-рішення не оскаржувались.

Позивач вважає всі перелічені вище податкові повідомлення-рішення протиправними, а тому такими, що підлягають скасуванню, з огляду на наступне.

Щодо податкового повідомлення-рішення від 06.06.2019 № 00000441402, то вказаним податковим повідомленням-рішенням підприємству визначені грошові зобов`язання з ПДВ за, начебто, допущені порушення податкового законодавство по взаємовідносинах з: 1) ТОВ Глобал сістем ; 2) ТОВ Індагро-сервіс ; 3) ТОВ Константа торг , - яким підприємством постачались свині живою вагою.

З огляду на те, що за інформацією, наведеною у Єдиному реєстрі реєстрації податкових накладних, не підтверджується факт реалізації ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг отриманих від ТОВ Сфера свиней живою вагою або м`ясопродуктів вже своїм контрагентам-покупцям, тобто відсутній рух свиней від ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг до інших контрагентів- покупців, то податковий орган прийшов до висновків про те, що надані первинні документи не підтверджують факт постачання свиней живою вагою на адресу ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг , а тому операції по взаємовідносинам підприємства із зазначеними контрагентами не є господарськими операціями.

Позивач зазначив, що первинними документами, наявними у підприємства та які були оглянуті перевіряючими, повністю підтверджується реальність господарських операцій з вказаними контрагентами.

При цьому відповідач не оспорює та не заперечує проти факту надходження на банківський рахунок ТОВ Сфера від ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг оплати, в тому числі і ПДВ, за поставлених підприємством свиней живою вагою; реєстрації в ЄРПН податкових накладних, складених за результатами здійснення господарських операцій по взаємовідносинам з ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро- сервіс , ТОВ Константа торг щодо постачання підприємством свиней живою вагою та отриманої оплати, сплати ТОВ Сфера до бюджету ПДВ з обсягу реалізації (продажу) на користь ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг свиней живою вагою на загальну суму 4 056 054,92 грн.

У зв`язку з отриманням оплати від ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг по господарським операціям щодо постачання свиней живою вагою ТОВ Сфера зобов`язано було здійснити та фактично здійснило нарахування податкових зобов`язань з ПДВ. Здійснення такого нарахування в силу вимог ст.187 ПК України, є (було) обов`язком, а не правом підприємства.

Відтак, TOB Сфера , отримавши оплату від ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро- сервіс , ТОВ Константа торг , в силу приписів податкового законодавства зобов`язано було, по-перше, визначити (нарахувати та задекларувати) податкові зобов`язання перед бюджетом з ПДВ, по-друге, скласти та зареєструвати в ЄРПД податкові накладні.

Висновки, які викладені в акті перевірки, ґрунтуються виключно на хибних припущеннях про те, що, начебто, свині живою вагою ТОВ Сфера не постачалися ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг .

Відповідач, пославшись лише на той факт, що у покупців відсутня подальша реалізація отриманих свиней живою вагою чи м`ясопродуктів згідно єдиного реєстру реєстрації податкових накладних, робить наступні висновки про те, що ТОВ Сфера не реалізовувало свиней цим підприємствам; живі свині кудись ділись, а, відтак, були використані в операціях, що не є господарською діяльністю.

При цьому відповідачем безпідставно ігнорується те, що всі операції по взаємовідносинам ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг підтверджені документально.

Позивач вважає, що наявність та/або відсутність будь-яких обставин, які стосуються допущених порушень з боку ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс , ТОВ Константа торг , не може бути підставою для висновку про те, що свині живою вагою ТОВ Сфера вказаним підприємствам не постачалися.

Таким чином, відповідач фактично поклав на ТОВ Сфера вину за можливі порушення вимог податкового законодавства з боку ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро- Сервіс , ТОВ Константа-Торг .

У зв`язку з чим, позивач вказав на те, що згідно з чинним законодавством ТОВ Сфера не зобов`язано та не має права контролювати діяльність та дотримання вимог податкового законодавства ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс , ТОВ Константа-Торг . Відтак ТОВ Сфера не може нести відповідальність за порушення податкового законодавства, допущені її контрагентами (якщо такі порушення мали місце).

Щодо нарахування грошових зобов`язань, яке здійснено за податковим повідомленням-рішенням №00000451402, та нарахування грошових зобов`язань, яке здійснено за податковим повідомленням-рішенням №00000441402, то вони є взаємопов`язаними.

Так, позиція відповідача полягає в тому, що, оскільки, з одного боку, свиней ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс , ТОВ Константа-Торг підприємство не постачало, але, з іншого боку, під час перевірки було встановлено той факт, що свині вибули, то по операціям вибуття свиней підприємство, на думку відповідача, зобов`язано було зареєструвати податкові накладні та сплатити ПДВ.

При цьому відповідач не приймає до уваги те, що по операціям з ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс , ТОВ Константа-Торг ТОВ Сфера сплачено ПДВ, а, відтак, якщо керуватися логікою відповідача про те, що вказаним контрагентам свині не постачалися, то виходить що підприємством завищені податкові зобов`язання з ПДВ, тобто має місце переплата ПДВ з боку нашого підприємства,

Фактично в даному випадку відповідачем застосовано подвійне оподаткування: 1) по операціям з ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс , ТОВ Константа- Торг , 2) по операціям вибуття свиней у невідомому напрямку за негосподарськими операціями.

Відповідач не заперечує той факт, що ТОВ Сфера нарахувало податкові зобов`язання від реалізації свиней живою вагою 92528,93117 кг по взаємовідносинам з ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс , ТОВ Константа-Торг (акт - стр. 56, абз.4- 5), сума ПДВ 676 009,17 грн, але одночасно при цьому додатково нараховує податкові зобов`язання з ПДВ по операціям використання тих самих свиней в негосподарській діяльності. Як наслідок, по факту реалізації одних і тих самих свиней, підприємство повинно двічі сплатити ПДВ.

Щодо податкового повідомлення-рішення від 06.06.2019 № 00000461402 позивач зазначив, що вказаним податковим повідомленням-рішенням до підприємства застосовано штраф за, начебто, ненадання на вимогу контролюючого органу документів, зокрема, технічного паспорту, що підтверджує право власності на нерухоме майно. При цьому позивач зауважує на те, що технічні паспорта не є документами, що підтверджують право власності на нерухоме майно. А крім того, під час проведення перевірки підприємством на письмову вимогу контролюючого органу надавалися всі запитувані документи, а тому такого факту, як не надання запитуваних документів, не було.

Щодо податкових повідомлень-рішення від 06.06.2019 № 0002341305, № 0002351305, № 0002361305, то позивач зазначив про те, що податковим органом нараховано податок на дохід фізичних осіб та військовий збір по операціях щодо надання допомоги ансамблю ложкарів Чайка . Однак ця фінансова допомога надавалась за клопотанням Новоохтирської ЗОШ та Новоохтирської сільської ради і носила лікувальний та благодійний характер, так як усі діти з 2014 року по теперішній час проживають у зоні АТО та зоні проведення ООС, що підтверджується переліком населених пунктів, на території яких здійснювалась антитерористична операція згідно розпорядження № 1275-р від 02.12.2015.

Копії довідок про навчання дітей у Новоохтирській ЗОШ та проживанні на території с. Новоохтирка надавались відповідачу.

Разом з тим, всупереч п. 165.1.54 пп а ПК України, контролюючий орган неправильно трактує законодавчі норми і не визнає надану допомогу, як благодійну.

Але відповідно з п. 165.1.54 пп а ПК України не включається до оподаткованого доходу сума (вартість) благодійної допомоги: виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації".

На підставі викладеного позивач просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі (т.1 а.с.3-12).

Відповідач позов не визнав, 12.07.2019 подав до суду відзив на адміністративний позов, в якому зазначив наступне.

Стосовно обґрунтованості винесення податкових повідомлень-рішень від 06.06.2019 №00000441402, яким збільшено суму грошового зобов`язання з податку на додану вартість за основним платежем в сумі 584971 грн., за штрафними санкціями в сумі 146242,75 грн. та №00000451402, яким за не реєстрацію податкових накладних в ЄРПН застосовано штраф в розмірі 287799,61 грн, то ТОВ Сфера було проведено бухгалтерські операції щодо постачання свиней живою вагою наступним підприємствам: ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс та ТОВ Константа торг .

ТОВ Сфера не нараховано податкові зобов`язання з податку на додану вартість та не складено податкові накладні з використання свиней в операціях, що не є господарською діяльністю ТОВ Сфера на суму ПДВ 555533 грн. При проведенні аналізу наявної в органі ДФС інформації, аналізу діяльності суб`єкта господарювання згідно ЄРПН, звітних форм АС Податковий блок , Деталізованої інформації по платнику ПДВ щодо результатів автоматизованого співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України , Єдиного реєстру судових рішень, то не має можливості підтвердити реальність господарських відносин ТОВ „Сфера" з:

- ТОВ Глобал сістем (код ЄДРПОУ 41446282), у зв`язку з тим, що ГУ ДФС у Донецькій області з метою руйнування схем ухилення від сплати податків складено податкові інформації щодо ТОВ "Глобал сістем" код ЄДРПОУ 41446282 з питань проведення фінансово - господарських операцій з контрагентами покупцями та постачальниками за вересень 2017 року №9545/7/05-99-46-03 від 01.11.2017 року; за жовтень 2017 року №10702/7/05-99-46-03 від 28.11.2017 року; за листопад 2017 року №11543/7/05-99-46-03 від 21.12.2017 року; грудень 2017 року №46/7/05-99-46-03 від 23.01.2018 року; січень 2018 року №176/7/05-99-46-03 від 26.02.2018 року; березень-квітень 2018 року №241/7/05-99-46-03 від 31.07.2018 року.

На адресу ТОВ Глобал сістем були виписані податкові накладні за вересень- грудень 2017 та січень - квітень 2018 на поставку товару свині (живою вагою) на суму 2584252,37 грн., у т. ч. ПДВ 430708,73 грн. Протягом вересня, жовтня, листопада, грудня 2017 року та січня, березня 2018 року в бухгалтерському обліку відображено наступні операції: Дт 311 Кт 361 на суму 2584252,37 грн отримано грошові кошти; Дт 361 Кт 701.1 на суму 2153543,64 грн, відгружено продукції; Дт 361 Кт 641 на суму 430708,73 грн, нараховано ПДВ. Відповідно до оборотно-сальдової відомості розрахунків з контрагентом ТОВ „Глобал сістем" заборгованість дебіторська/кредиторська станом на 31.12.2018 відсутня.

На думку відповідача, відсутність постачання свиней на адресу ТОВ Глобал сістем (код ЄДРПОУ 41446282) підтверджується тим, що: фактично на ТОВ Глобал сістем працює 1 чоловік, а саме ОСОБА_1 , а довіреність виписана на ОСОБА_2 , який не має трудових або цивільно-правових відносин з ТОВ Глобал сістем ; фактично всі свині були доставлені за адресою м. Сватово, Луганська область, а ТОВ Глобал сістем не має в м.Сватово об`єктів оподаткування. Згідно ІС Податковий блок відомо, що ОСОБА_2 ( НОМЕР_1 ), є фізичною особою підприємцем - зареєстрований ГУ ДФС у Луганській області (м.Сєвєродонецьк). Види діяльності: роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Не є платником ПДВ. Платник єдиного податку 2 групи. Загальна сума доходу за 2018 рік - 732700,1 грн., за 2017 рік - 987712 грн; є директором ПП "ТРАНССЕРВИС", яке зареєстроване ГУ ДФС у Луганській області (м.Сєвєродонецьк). Види діяльності: оптова торгівля м`ясом і м`ясними продуктами, виробництво м`ясних продуктів, неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, неспеціалізована оптова торгівля, вантажний автомобільний транспорт, складське господарство, надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Платник ПДВ з 25.12.2000, перереєстрований 16.11.2007 номер свідоцтва платника ПДВ 100077798, індивідуальний податковий номер 312919812140. Платник податку на прибуток. Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за 2017 рік - 47763611 грн., за 2018 рік - 24771239 грн.

-ТОВ Індагро-сервіс (код ЄДРПОУ 41507221), у зв`язку з тим, що ГУ ДФС у Донецькій області з метою руйнування схем ухилення від сплати податків складено податкову інформацію щодо ТОВ Індагро-сервіс " (код ЄДРПОУ 41507221) за звітні періоди декларування ПДВ за лютий 2018 року з питань проведення фінансово - господарських операцій за лютий 2018 р. з контрагентами-покупцями та контрагентами - постачальниками від 22.03.2018 року №214/05-99-46-03/41507221. На адресу ТОВ Індагро-сервіс були виписані податкові накладні за лютий 2018 на поставку товару свині (живою вагою) на суму 202110,37 грн., у т. ч. ПДВ 33685,06 грн. В рахунок оплати ТОВ Сфера отримало грошові кошти від ТОВ Індагро-сервіс відповідно до виписок банку: платіжне доручення №115 від 13.02.18 на суму 193617,60 грн, платіжне доручення №126 від 14.02.18 на суму 8492,77 грн. Протягом лютого 2018 року в бухгалтерському обліку відображено наступні операції: Дт 311 Кт 361 на суму 202110,37 грн отримано грошові кошти; Дт 361 Кт 701.1 на суму 168425,31 грн, відгружено продукції; Дт 361 Кт 641 на суму 33685,06 грн., нараховано ПДВ . Відповідно до оборотно-сальдової відомості розрахунків з контрагентом ТОВ Індагро-сервіс заборгованість дебіторська/кредиторська станом на 31.12.2018 року відсутня.

Відсутність постачання свиней на адресу - ТОВ Індагро-сервіс (код ЄДРПОУ 41507221) підтверджується тим, що фактично на ТОВ Індагро-сервіс працює 2 особи; довіреність виписана на ОСОБА_2 , який також отримує по довіреності свиней від імені ТОВ Глобал сістем ; фактично всі свині були доставлені за адресою м. Сватово, Луганська область, а ТОВ Індагро-сервіс не має в м.Сватово об`єктів оподаткування.

- ТОВ Константа торг (код ЄДРПОУ 41271250), у зв`язку з тим, що ГУ ДФС у Чернівецькій області з метою руйнування схем ухилення від сплати податків складено узагальнену податкову інформацію щодо ТОВ Константа торг (код ЄДРПОУ 41271250) з питань правомірності визначення податкового кредиту в частині фінансово-господарських операцій з контрагентами-продавцями з контрагентами-покупцями в періоді травень- жовтень 2017 року та січень 2018 року, а також з питань правомірності визначення податкових зобов`язань в частині фінансово-господарських операцій з контрагентами- покупцями в період травень-жовтень 2017 року та січень 2018 року від 15.01.2019 року №8/24-13-14-02/41271250. На адресу ТОВ Константа торг були виписані податкові накладні за липень-вересень 2017 на поставку товару свині (живою вагою) на суму 1269692,28 грн, у т.ч. ПДВ 211615,38 грн. Протягом липня, серпня, вересня 2017 року в бухгалтерському обліку відображено наступні операції: Дт 311 Кт 361 на суму 1269692,38 грн. отримано грошові кошти;

Дт 361 Кт 701.1 на суму 1058076,98 грн., відгружено продукції; Дт 361 Кт 641 на суму 211615,40 грн., нараховано ПДВ. Відповідно до оборотно-сальдової відомості розрахунків з контрагентом ТОВ Константа торг заборгованість дебіторська/кредиторська станом на 31.12.2018 року відсутня.

Відсутність постачання свиней на адресу - ТОВ Константа торг (код ЄДРПОУ 41271250) підтверджується тим, що: фактично на ТОВ Константа торг працює 1 особа, а саме ОСОБА_3 ; довіреність виписана на ОСОБА_2 , який також отримує по довіреності свиней від імені ТОВ Глобал сістем та ТОВ Індагро-сервіс ; ОСОБА_2 не має трудових або цивільно-правових відносин з ТОВ Константа торг ; фактично всі свині були доставлені за адресою м. Сватово, Луганська область, а ТОВ Константа торг не має в м.Сватово об`єктів оподаткування.

Відповідач зазначив, що відображенню у податковій звітності підлягає лише та господарська операція, яка фактично відбулась, а не та, зміст якої лише відображений в первинних документах. Відповідно господарська операція, яка фактично відбулась і створює відповідні податкові наслідки для платника податків. Натомість, господарська операція, яка фактично не відбулась спрямована лише на відображення її змісту у первинних документах.

Враховуючи вищевикладене, надані ТОВ "Сфера" документи не підтверджують фактичне постачання свиней в живій вазі на адресу ТОВ „Глобал Сістем", ТОВ „Індагро- Сервіс", ТОВ „Константа торг". Вищевикладене унеможливлює підтвердження постачання свиней живою вагою 92528,93117 кг на загальну суму 4056055,02 грн., в т.ч ПДВ 676009,17 грн на адресу ТОВ „Глобал Сістем", ТОВ „Індагро-Сервіс", ТОВ „Константа торг" та подальшого їх руху у зв`язку з тим, що у даних покупців ТОВ „Сфера" відсутня реалізація свиней живою вагою чи м`ясопродуктів на адресу контрагентів-покупців згідно Єдиного реєстру реєстрації податкових накладних.

Відповідач також зазначив, що перевіркою встановлено, що ТОВ "Сфера", крім вирощування зернових та технічних культур, займається також розведенням та реалізацією свиней живою вагою, а саме в 2017 році було реалізовано 233547,9289 кг на загальну суму 8581,41 тис. грн, в 2018 році реалізовано 353785,9901 кг на загальну суму 14659,21 тис. грн. Згідно звітів про рух тварин ТОВ „Сфера" за 2017 рік встановлено вибуття свиней живою вагою у кількості 64980,92887 кг на загальну суму 1897989,31 грн. та за 2018 рік у кількості 27548,0023 кг на загальну суму 879677,47 грн., але дослідженням первинних документів та враховуючи вищевикладене не встановлено відвантаження на адресу покупців ТОВ „Сфера" свиней живою вагою у кількості 64980,92887 кг та декларування податкових зобов`язань по ПДВ та реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму 2777666.78 грн, ПДВ 555533,36 грн, в т.ч. за липень 2017 року в сумі 25143 грн, за серпень 2017 року в сумі 107105 грн, за вересень 2017 року в сумі 56285 грн, за жовтень 2017 року в сумі 53970 грн, за листопад 2017 року в сумі 51683 грн, за грудень 2017 року в сумі 85411 грн, за січень 2018 року в сумі 91567 грн, за лютий 2018 року в сумі 28856 грн, за березень 2018 року в сумі 55513 грн.

Проведеною перевіркою встановлено декларування ТОВ „Сфера" податкових зобов`язань за фактично отримані грошові кошти та реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі на адресу ТОВ „Глобал Сістем", ТОВ „Індагро-Сервіс", ТОВ „Константа торг", а саме: липень 2017 року в сумі 178619,04 грн, ПДВ 29769,84 грн; серпень 2017 року в сумі - 717917,76 грн, ПДВ 119652,96 грн; вересень 2017 року в сумі - 573405,48 грн, ПДВ 95567,58 грн; жовтень 2017 року в сумі - 370011,96 грн, ПДВ 61668,66 грн; листопад 2017 року в сумі - 406733,40 грн, ПДВ 67788,90 грн; грудень 2017 року в сумі - 597145,09 грн, ПДВ 99524,18 грн; січень 2018 року в сумі - 610995,54 грн, ПДВ 101832,59 грн; лютий 2018 року в сумі -202110,37 грн, ПДВ 33685,06 грн; березень 2018 року в сумі - 399116,28 грн, ПДВ 66519,38 грн; квітень 2018 року в сумі - 0,10 грн, ПДВ 0,02 грн.

Грошові кошти від ТОВ „Глобал Сістем", ТОВ „Індагро-Сервіс", ТОВ „Константа торг" надійшли на розрахунковий рахунок ТОВ „Сфера" в липні-грудні 2017 року та січні- квітні 2018 року. Таким чином, на порушення п. 198.5 ст.198 Податкового кодексу України перевіркою ТОВ „Сфера" не встановлено використання в господарській діяльності та встановлено фактичне вибуття свиней живою вагою 92528,93117 кг на загальну суму 2777666,78 грн, ПДВ 555533,36 грн в результаті чого ТОВ „Сфера" не нараховано податкові зобов`язання, не складено податкові накладні та не зареєстровано їх в Єдиному реєстрі податкових накладних за липень 2017 року в сумі 25143 грн, за серпень 2017 року в сумі 107105 грн, за вересень 2017 року в сумі 56285 грн, за жовтень 2017 року в сумі 53970 грн, за листопад 2017 року в сумі 51683 грн, за грудень 2017 року в сумі 85411 грн, за січень 2018 року в сумі 91567 грн, за лютий 2018 року в сумі 28856 грн, за березень 2018 року в сумі 55513 грн.

В бухгалтерському обліку вибуття свиней живою вагою 92528,93117 кг на загальну суму 2777666,78 грн, ПДВ 555533,36 грн відображено: Дт23 „Виробництво" Кт 2121 Поточні біологічні активи на суму собівартості свиней, використання в господарській діяльності яких не підтверджено.

Також відповідач зазначив, що ТОВ „Сфера" не нараховано податкові зобов`язання з податку на додану вартість та не складено податкові накладні по операціям: з придбання послуг з харчування на загальну суму 63369,47 грн., які використані в операціях, що не є господарською діяльністю, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 12674 грн., у т.ч. за листопад 2017 року на 1066 грн, за грудень 2017 року на 1012 грн, за січень 2018 року на 1267 грн, за лютий 2018 року на 734 грн, за березень 2018 року на 620 грн, за квітень 2018 року на 1206 грн, за травень 2018 року на 1175 грн, за вересень 2018 року на 1156 грн, за жовтень 2018 року на 1729 грн, за листопад 2018 року на 1254 грн, за грудень 2018 року на 1455 грн.; з придбання послуг за проживання в готелі в м. Трускавець ансамблю ложкарів Чайка на загальну суму 36960 грн., які використані в операціях, що не є господарською діяльністю, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 7392 грн., у т.ч. за листопад 2018 року на 7392 грн; з придбання дверей металевих для НВК Новоохтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 8270 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 1654 грн, у т.ч. за грудень 2016 року на 1654 грн; з придбання Ноутбука 15,6 Lenovo IdeaPad 100-15 для відділу культури Новоайдарської райдержадміністрації на загальну суму 7250 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 1450 грн, у т.ч. за квітень 2017 року на 1450 грн.

Враховуючи вищевикладене, відповідач вважає, що перевіркою правильно встановлено порушення п.198.5 ст. 198. п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу в результаті чого занижено податок на додану вартість в періоді, що перевірявся, на загальну суму 587092 грн.

Стосовно обґрунтованості винесення податкового повідомлення-рішення від 06.06.2019 № 00000461402, яким за ненадання оригіналів документів застосовано штраф в розмірі 510 грн, відповідач зазначив, що в порушення п.85.2 ст.85 Податкового кодексу України ТОВ „Сфера" станом на 03.05.2019 не забезпечило надання всіх необхідних документів, що підтверджують дані податкових декларацій (розрахунків), зокрема технічні паспорти, що підтверджують право власності на нерухоме майно. ТОВ Сфера 11.03.2019 отримано поштовим повідомлення копію наказу №210 від 06.03.2019, повідомлення від 06.03.2019 №33 про початок документальної перевірки. Таким чином, платник був належним чином обізнаний про початок перевірки та обов`язок надати всі первинні документи для перевірки. ТОВ Сфера не надано до закінчення перевірки 03.05.2019 технічні паспорти, щодо права власності на нерухоме майно в яких, зокрема, зазначено належність побудови та її площа. Під час проведення документальної планової невиїзної перевірки ТОВ Сфера контролюючим органом було перевірено правильність нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у зв`язку з чим були витребувані зазначені документи.

Таким чином, відповідач вважає, що при винесенні даного податкового повідомлення-рішення діяв правомірно.

Стосовно обґрунтованості винесення податкових повідомлень-рішень від 06.06.2019 № 0002341305, яким за не відображення у Податкових розрахунках (форма Же 1ДФ) за III квартал 2018 року суми доходів нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб за ознаками доходів 126 застосовано штраф в розмірі 510 грн., № 0002351305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з податку на доходи фізичних осіб в сумі за основним платежем 8122,16 грн, за штрафними санкціями в сумі 2030,54 грн, пеня в сумі 1292,16 грн та № 0002361305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з військового збору за основним платежем в сумі 565,40 грн, за штрафними санкціями в сумі 141,35 грн та пеня в сумі 89,95 грн, то відповідач зазначив наступне.

Перевіркою встановлено одержання фізичними особами, а саме колективом ансамблю ложкарів Чайка , доходів у вигляді додаткового блага з проживання в готелі у кількості 14 осіб із триразовим харчуванням на загальну суму 36960,00 грн. При цьому ТОВ Сфера не є благодійною організацією. До видів діяльності підприємства не входить благодійна діяльність. Основним видом діяльності ТОВ Сфера є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, (КВЕД 01.11). Відповідно до пп. 170.7.1 п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу України не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна, у тому числі гуманітарна допомога, яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам, визначеним цим пунктам. Таким чином, Податковим кодексом України визначено виключений перелік підстав, коли не оподатковується благодійна допомога. Одержання фізичними особами, а саме колективом ансамблю ложкарів Чайка , доходів у вигляді додаткового блага з проживання в готелі у кількості 14 осіб із триразовим харчуванням до зазначеного переліку не входить. У разі якщо підприємство за власний рахунок оплатило готельні послуги колективу ансамбля ложкарів Чайка , то вартість наданих послуг включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу таких осіб як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об`єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними пунктом 164.5 цієї статті.

Отже, на думку відповідача, перевіркою правильно встановлено порушення пп. 164.1.1, 164.1.2 п. 164.1, абз. е) пп. 164.2,17 п. 164,2, п. 164,5 ст. 164, п.167.1 ст. 167, пп. 168.1.1. 168.1.4 п. 168.1 ст. 168, абз. а) п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України за результатами чого занижено податок на доходи фізичних осіб з доходів при виплаті доходів фізичним особам на загальну суму 8122,16 грн; п. 51.1 ст. 51 та абз. б) п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України, п.3.2 розділу III Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 13 січня 2015 року №4, в результаті не відображено у Податкових розрахунках (Форма № 1ДФ) за III квартал 2018 року суми доходів нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб за ознаками доходів 126 та пп. 1.6 п. 16 і підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України та пп. 164.1.1, 164.1,2 п. 164.1, абз. е) пп. 164.2.17 п. 164.2, ст. 164, п.167.1 ст. 167, пп. 168.1.1, 168.1.4 п. 168.1 ст. 168, абз. а) п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України, за результатами чого не утримано та не сплачено військовий збір у сумі 565,40 грн.

Таким чином, ГУ ДФС у Луганській області вважає податкові повідомлення- рішення від 06.06.2019 № 00000441402, № 00000451402, № 00000461402, № 0002341305, № 0002351305, № 0002361305 правомірними та такими, що прийняті відповідно до вимог чинного законодавства, а тому просило відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі (т.3 а.с.87-95).

25.07.2019 позивач надав відповідь на відзив відповідача, в якій виклав свої аргументи щодо спростування доводів відповідача. Серед іншого зазначив, що по взаємовідносинам з ФОП ОСОБА_11 підприємство, з одного боку, не постачало зазначеному підприємцю будь-які товари, а, з іншого боку, не отримувало від вказаного підприємця будь-які товари.

Фактично в даному випадку ТОВ Сфера у якості благодійної фінансової допомоги здійснювало оплату (відшкодування) витрат, понесених ФОП ОСОБА_11 , на забезпечення харчування дітей. Тобто, на підставі клопотання Новоохтирської ЗОШ та Новоохтирської сільської ради, підприємством була надана благодійна фінансова допомога з оплати харчування дітей-учнів Новоохтирської ЗОШ, але заперечує проти того, що у даному випадку мав місце факт придбання або факт передачі продуктів харчування. Фактично підприємство не отримувало та не передавало продукти харчування, а лише відшкодовувало надавачу харчування витрати, понесені ним при організації харчування учнів Новоохтирської ЗОШ. Відтак, виходячи з системного аналізу приписів, встановлених ст.ст.185, 187 ПК України, позивач вважає, що в даному випадку у ТОВ Сфера був відсутній об`єкт оподаткування (ст.185 ПК України) та відсутня дата виникнення податкових зобов`язань (ст.187 ПК України).

Спір щодо податкових зобов`язань з податку на доходи та військового збору виник з огляду на різне тлумачення підприємством та відповідачем одних і тих самих норм чинного законодавства. Так, у відзиві відповідач зазначає, що ТОВ Сфера не є благодійною організацією та що до видів діяльності підприємства не входить благодійна діяльність. Таким чином, на думку відповідача, благодійну допомогу можуть надавати виключно благодійні організації, установчими документами яких передбачено здійснення благодійної діяльності. Разом з тим, зазначений висновок відповідача є хибним, з огляду на те, що в розумінні Закону України Про благодійну діяльність та благодійні організації він є благодійником та може здійснювати благодійну діяльність незважаючи на те, що ТОВ Сфера не є благодійною організацією, а також статутними документами ТОВ Сфера не передбачено здійснення благодійної діяльності.

Таким чином, позивач заперечує проти необхідності нарахування та сплати податку на дохід фізичних осіб та військового збору, тому що, фінансова допомога надавалась згідно клопотання Новоохтирської ЗОШ та Новоохтирської сільської ради і носила лікувальний та благодійний характер, так як усі діти з 2014 року по теперішній час проживають у зоні АТО та зоні проведення ООС (т.3 а.с.165-170).

Правом на подачу заперечень на відповідь на відзив відповідач не скористався.

Судом по справі вчинені наступні процесуальні дії.

Ухвалою суду від 24.06.2019 по справі відкрито провадження, призначено до розгляду в загальному позовному провадженні, визначено дату підготовчого засідання (т.1 а.с.1).

Ухвалою суду від 21.08.2019 за клопотаннями сторін зупинено провадження у справі (т.3 а.с.192).

Ухвалою суду від 08.10.2019 провадження у справі поновлено (т.3 а.с.206).

Ухвалою суду від 08.10.2019 закрито підготовче провадження, справа призначена до розгляду по суті (т.3 а.с.210).

В судовому засіданні представники позивача підтримали позовні вимоги в повному обсязі, просили суд задовольнити їх, надали пояснення аналогічні позовній заяві та відповіді на відзив.

Представник відповідача позов не визнав, заперечував проти його задоволення, просив суд відмовити у задоволенні позовних вимог, надав суду пояснення аналогічні відзиву на позовну заяву.

Судом у якості свідків були допитані громадяни ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Вислухавши пояснення представників позивача, представника відповідача та свідків, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.72-77,90 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що ТОВ Сфера (код ЄДРПОУ:13386573) зареєстровано як юридична особа за адресою Луганська область, Новоайдарський район, с.Новоохтирка, вул.Центральна , буд . 27 /В, здійснює господарську діяльність серед іншої 01.46 Розведення свиней (т.1 а.с.13-18).

Позивач перебуває на обліку як платник податків та платник єдиного внеску в Головному управлінні ДФС у Луганській області, Старобільське управління, Новоайдарська ДПІ (Новоайдарський район), є платником податку на додану вартість, а також є платником єдиного податку четвертої групи на 2019 рік (т.1 а.с19,20).

Наказом ГУ ДФС у Луганській області від 06.03.2019 №210 призначено проведення документальної планової невиїзної перевірки ТОВ Сфера з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2016 по 31.12.2018, правильності нарахування, обчислення та сплати військового збору за період з 01.01.2016 по 31.12.2018, а також по єдиному внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування. Тривалість перевірки 20 робочих днів з 20.03.2019 (т.1 а.с.77).

Наказом відповідача від 12.04.2019 №409 продовжено строки проведення документальної планової невиїзної перевірки на десять робочих днів з 17.04.2019 (т.1 а.с.91).

За результатами документальної планової невиїзної перевірки ТОВ Сфера складено акт №267/12/32/14/02-13386573 від 11.05.2019.

При цьому перевіркою встановлено порушення ТОВ Сфера :

-п.85.2 ст.85 Податкового кодексу України, ст.9 Закону України Про бухгалтерській облік і фінансову звітність в Україні в частині ненадання до перевірки в повному обсязі документів, що належать до предмету перевірки або пов`язані з ним за період з 01.01.2016 по 31.12.2018, зокрема технічні паспорти, що підтверджують право власності на нерухоме майно;

-п.198.5 ст.198, п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України в результаті чого занижено податок на додану вартість в періоді, що перевірявся, на загальну суму 587092 грн, у тому числі за березень 2016 року на 2121 грн, за червень 2016 року на 2126 грн, за липень 2016 року на 2355 грн, за вересень 2016 року на 1067 грн, за жовтень 2016 року на 436 грн, за листопад 2016 року на 283 грн, за грудень 2016 року на 1654 грн, за квітень 2017 року на 1450 грн, за липень 2017 року на 25143 грн, за серпень 2017 року на 107105 грн, за вересень 2017 року на 56285 грн, за жовтень 2017 року на 53970 грн, за листопад 2017 року на 52749 грн, за грудень 2017 року на 86424 грн, за січень 2018 року на 92834 грн, за лютий 2018 року на 29590 грн, за березень 2018 року на 56133 грн, за квітень 2018 року на 1206 грн, за травень 2018 року на 1175 грн, за вересень 2018 року на 1156 грн, за жовтень 2018 року на 1729 грн, за листопад 2018 року на 8646 грн, за грудень 2018 року на 1455грн;

-п.198.5 ст.198, п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України, п.11 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267 в частині не складання та не реєстрації податкових накладних на суму ПДВ в розмірі 575599,23 грн в т.ч. за липень 2017 року на 25143 грн, за серпень 2017 року на 107105,08 грн, за вересень 2017 року на 56285,43 грн, за жовтень 2017 року на 53969,92 грн, за листопад 2017 року на 52748,70 грн, за грудень 2017 року на 86423,77 грн, за січень 2018 року на 92834,00 грн, за лютий 2018 року на 29589,73 грн, за березень 2018 року на 56133,30 грн, за квітень 2018 року на 1206,12 грн, за травень 2018 року на 1174,56 грн, за вересень 2018 року на 1155,96 грн, за жовтень 2018 року на 1729,02 грн, за листопад 2018 року на 8646 грн, за грудень 2018 року на 1454,64 грн;

-пп.164.1.1, 164.1.2 п.164.1, абз. е) пп.164.2.17 п.164.2, п.164.5 ст.164, п.167.1 ст.167, пп.168.1.1, 168.1.4 п.168.1 ст.168, абз. а) п.176.2 ст.176 Подактового кодексу України за результатами чого занижено податок на доходи фізичних осіб з доходів при виплаті доходів фізичним особам на загальну суму 8122,16 грн у т.ч вересень 2018 року - 8122,16 грн, при граничному строку сплати 09.09.2018;

-п.51.1 ст.51 та абз. б) п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України , п.3.2 розділу ІІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 13.01.2015 №4, в результаті не відображено у Податкових розрахунках (форма №1ДФ) за ІІІ квартал 2018 року суми доходів нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб за ознаками доходів 126 ;

-пп.1.6 п.16-1 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України та пп.164.1.1, 164.1.2 п.164.1, абз. е) пп.164.2.17 п.164.2, ст.164,п.167.1 ст.167, пп.168.1.1, 168.1.4 п.168.1 ст.168, абз. а) п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України, за результатами чого не утримано та не сплачено військовий збір у сумі 565,40 грн, у т.ч. за терміном сплати вересень 2018 року -565,40 грн, при граничному строку сплати 09.09.2018 (т.3 а.с.30-77).

22.05.2019 позивач подав заперечення на вказаний акт перевірки, які 03.06.2019 розглянуті відповідачем та надано відповідь про розгляд заперечень (т.1 а.с.23-30, 31-46).

На підставі вказаного акту перевірки 06.06.2019 ГУ ДФС у Луганській області були прийняті наступні податкові повідомлення-рішення:

- №00000441402, яким збільшено суму грошового зобов`язання з податку на додану вартість за основним платежем в сумі 584971 грн, за штрафними санкціями в сумі 146242,75 грн;

- №00000451402, яким за не реєстрацію податкових накладних в ЄРПН застосовано штраф в розмірі 287799,61 грн;

- №00000461402, яким за ненадання оригіналів документів застосовано штраф в розмірі 510 грн;

- №0002341305, яким за не відображення у Податкових розрахунках (форма № 1ДФ) за III квартал 2018 року суми доходів нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб за ознаками доходів 126 застосовано штраф в розмірі 510 грн;

- №0002351305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з податку на доходи фізичних осіб в сумі за основним платежем 8122,16 грн, за штрафними санкціями в сумі 2030,54 грн, пеня в сумі 1292,16 грн;

- №0002361305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з військового збору за основним платежем в сумі 565,40 грн, за штрафними санкціями в сумі 141,35 грн та пеня в сумі 89,95 грн (т.1 а.с.48-62).

Вказані податкові повідомлення-рішення отримані позивачем 10.06.2019 та в адміністративному порядку не оскаржувались (т.1 а.с.47).

За захистом порушених прав позивач звернувся до суду.

Вирішуючи по суті заявлені позовні вимоги, суд виходить з наступного.

З 01 січня 2011 року відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

При розгляді даної справи суд застосовує положення ПК України в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин.

Стаття 19 Конституції України визначає, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

Щодо податкового повідомлення-рішення від 06.06.2019 №00000461402 про застосування штрафу у розмірі 510,00 грн за платежем адміністративні штрафи та інші санкції за порушення пункту 85.2 статті 85 Податкового кодексу України та статті 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні .

Відповідач прийняв вказане податкове повідомлення рішення, виходячи з того, що позивач не надав до перевірки в повному обсязі оригінали документів, що належать до предмету перевірки або пов`язані з ним за період з 01.01.2016 по 31.12.2018, зокрема технічні паспорти, що підтверджують право власності на нерухоме майно (т.3 а.с.66-зворотній бік, 76-зворотній бік).

Між тим, суд не може погодитись з такими висновками податкового органу, виходячи з наступного.

Пунктом 85.2 ст. 85 ПК України передбачено, що платник податків зобов`язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов`язані з предметом перевірки. Такий обов`язок виникає у платника податків після початку перевірки.

Стаття 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні визначає вимоги до первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку.

Наказом ГУ ДФС у Луганській області від 06.03.2019 №210 призначено проведення документальної планової невиїзної перевірки ТОВ Сфера з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2016 по 31.12.2018, правильності нарахування, обчислення та сплати військового збору за період з 01.01.2016 по 31.12.2018, а також по єдиному внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування. Тривалість перевірки 20 робочих днів з 20.03.2019 (т.1 а.с.77).

В повідомленні від 06.03.2019 №33 ГУ ДФС у Луганській області зазначило позивачу про підстави проведення перевірки, а також вказало на необхідність відповідно до пункту 85.2 статті 85 розділу ІІ Податкового кодексу України забезпечити надання всіх необхідних документів, що підтверджують дані податкових декларацій (розрахунків), зокрема фінансову, статистичну та іншу звітність, регістри податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, а також первинні та інші документи, які використовувались в бухгалтерському та податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДФС (т.1 а.с.79).

20.03.2019 та 26.03.2019 супровідними листами №18 та №22 відповідно позивач надав документи за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 згідно переліку обсягом 275 одиниць та 252 одиниці відповідно. Вказані документи отримані під підпис посадовою особою відповідача Л. О. Яйчун (т.1 а.с.80-81,82-83).

Як пояснив представник позивача технічний паспорт був наданий, проте не оригінал, а копія, оскільки оригінал знаходився у директора ТОВ Сфера , який на час надання документів був відсутній на території Луганської області.

Судом також встановлено, що сама перевірка тривала дуже значний період, під час якої відповідач неодноразово звертався до позивача з запитами про надання документів, а саме: 09 та 10 квітня 2019 року (т.1 а.с.87,90).

На вказані запити позивач 10 та 15 квітня 2019 року надав запитувані документи (т.1 а.с.88,89,92).

При цьому жодного запиту щодо надання оригіналу технічних паспортів об`єктів нерухомості за весь час перевірки відповідач ТОВ Сфера не направив.

Представник відповідача в судовому засіданні не заперечував той факт, що окремого запиту на надання оригіналів технічних паспортів податковий орган позивачу не направляв.

При цьому стаття 85 ПК України передбачає можливість надання платником податків і копій первинних документів, а також обов`язок посадових (службових) осіб контролюючого органу, у разі відмови платника податків або його законних представників надати копії документів, скласти акт у довільній формі, що засвідчує факт відмови, із зазначенням посади, прізвища, імені, по батькові платника податків (його законного представника) та переліку документів, які йому запропоновано подати. Зазначений акт підписується посадовою (службовою) особою контролюючого органу та платником податків або його законним представником. У разі відмови платника податків або його законного представника від підписання зазначеного акта в ньому вчиняється відповідний запис.

Оглядом матеріалів справи судом встановлено, що такий акт посадові (службові) особи контролюючого органу не складали.

Жодного доказу, який би взагалі свідчив про необхідність надання позивачем оригіналів технічних паспортів для встановлення правильності нарахування та сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за період з 01.01.2016 по 31.12.2018, відповідач суду не надав.

Враховуючи той факт, що відповідач має повний доступ до реєстрів об`єктів нерухомості, які мають вичерпну інформацію необхідну для встановлення правильності нарахування та сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і ненадання оригіналів технічних паспортів не вплинуло на результати проведення перевірки по вказаному виду податку, а також беручи до уваги значний обсяг документів, який був наданий позивачем для проведення перевірки, тривалий період проведення перевірки, під час якої відповідачем не направлено окремого запиту щодо надання оригіналів технічних паспортів, надання позивачем копії технічного паспорту, суд дійшов висновку про те, що підстав для застосування до нього штрафу у розмірі 510 грн у відповідача не було.

Як наслідок, суд дійшов висновку про те, що повідомлення-рішення від 06.06.2019 №00000461402 про застосування штрафу у розмірі 510,00 грн за платежем адміністративні штрафи та інші санкції за порушення пункту 85.2 статті 85 Податкового кодексу України та статті 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні є протиправним та підлягає скасуванню.

Щодо податкового повідомлення-рішення від 06.06.2019 №00000441402 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) на загальну суму 731213,75 грн, в тому числі за податковими зобов`язаннями 584971,00 грн та за штрафними санкціями 146242,75 грн та щодо податкового повідомлення-рішення від 06.06.2019 №00000451402 про застосування штрафу у розмірі 287799,61 грн за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) за відсутність складення та реєстрації протягом граничного строку, передбаченого статтею 201 Податкового кодексу України податкових накладних на суму ПДВ 575599,23 грн.

При винесенні вказаних податкових-повідомлень рішень контролюючий орган виходив з того, що ТОВ Сфера було проведено бухгалтерські операції щодо постачання свиней живою вагою з ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс та ТОВ Константа торг . Однак вказані господарські операції відповідач не зарахував як реальні. Також відповідач зазначив, що ТОВ Сфера не нараховано податкові зобов`язання з податку на додану вартість та не складено податкові накладні з використання свиней в операціях, що не є господарською діяльністю ТОВ Сфера на суму ПДВ 555533 грн. Окрім того, контролюючим органом встановлено порушення з боку позивача щодо не нарахування податкових зобов`язань з податку на додану вартість і не складання та реєстрації податкових накладних по операціях: з придбання послуг з харчування на загальну суму 63369,47 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання послуг за проживання в готелі в м.Трускавець ансамблю ложкарів Чайка на загальну суму 36960 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання дверей металевих для НВК Новоохтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 8270 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання Ноутбука 15,6 Lenovo IdeaPad 100-15 для відділу культури Новоайдарської райдержадміністрації на загальну суму 7250 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю.

При цьому, суд погоджується з вказаними висновками відповідача лише в частині, що стосуються операцій з придбання послуг з харчування на загальну суму 63369,47 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання послуг за проживання в готелі в м.Трускавець ансамблю ложкарів Чайка на загальну суму 36960 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання дверей металевих для НВК Новоохтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 8270 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання Ноутбука 15,6 Lenovo IdeaPad 100-15 для відділу культури Новоайдарської райдержадміністрації на загальну суму 7250 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю.

Що стосується операцій пов`язаних із продажом свиней, то суд погодитись не може, виходячи з наступного.

Так, відповідач порахував укладені договори між позивачем і ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індагро-сервіс та ТОВ Константа торг щодо постачання свиней живою вагою як нереальні господарські операції, виходячи з наявної податкової інформації по вказаним контрагентам, а також аналізу діяльності суб`єкта господарювання згідно ЄРПН, звітних форм АС Податковий блок , Деталізованої інформації по платнику ПДВ щодо результатів автоматизованого співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України , Єдиного реєстру судових рішень.

Відсутність постачання свиней ТОВ Сфера на адресу контрагентів відповідач встановив, виходячи з того, що на підприємствах - контрагентів працювали по одній - дві особи, довіреність була виписана на ОСОБА_2 , який не має трудових або цивільно-правових відносин з підприємствами, всі свині були доставлені за адресою м.Сватово, Луганська область, а контрагенти не мають в м.Сватово об`єктів оподаткування.

При цьому відповідач виходив з того, що надані ТОВ Сфера документи не підтверджують фактичне постачання свиней в живій вазі на адресу контрагентів, що унеможливлює підтвердження постачання свиней живою вагою 92528,93117 кг на загальну суму 4056055,02 грн, в т.ч. ПДВ 676009,17 грн на адресу ТОВ Глобал сістем , ТОВ Індарго-сервіс , ТОВ Константа торг та подальшого їх руху у зв`язку з тим, що у даних покупців відсутня реалізація свиней живою вагою чи м`ясопродуктів на адресу контрагентів-покупців згідно Єдиного реєстру реєстрації податкових накладних.

Не зарахувавши вказані господарські операції як реальні, відповідач при цьому встановив вибуття свиней живою вагою 92528,93117 кг на загальну суму 2777666,78 грн, ПДВ 555533,36 грн, в результаті чого ТОВ Сфера не нараховано податкові зобов`язання, не складено податкові накладні та не зареєстровано їх в Єдиному реєстрі податкових накладних. При цьому, на думку відповідача, основними покупцями свиней в живій вазі ТОВ Сфера за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 були фізичні особи громадяни України (кінцевий споживач).

Однак, суд не може погодитись з такими твердженнями відповідача, виходячи з наступного.

Вимоги до підтвердження даних, визначених у податковій звітності, встановлені статтею 44 Податкового кодексу України.

Так, згідно з пунктом 44.1 цієї статті для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначено Законом України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16 липня 1999 року № 996-XIV з відповідними змінами та доповненнями (далі Закон №996-XIV).

Відповідно до статті 1 Закону №996-XIV бухгалтерський облік - це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації (частина 1 ст.8 Закону №996-XIV).

У бухгалтерському обліку відображаються окремі господарські операції, з яких складається господарська діяльність.

Господарська операція - це дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі підприємства; первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію (ст.1 Закону №996-XIV).

За змістом частин 1 та 2 статті 9 наведеного Закону №996-XIV підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Тобто для бухгалтерського обліку мають значення лише ті документи, які підтверджують фактичне здійснення господарських операцій.

Відповідно до наведеного вище, визначення господарської операції пов`язане з фактом руху активів платника податків та руху його капіталу.

Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків як обов`язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами Податкового кодексу України.

Аналіз наведених норм свідчить, що господарські операції мають бути фактично здійсненими та підтвердженими належним чином оформленими первинними бухгалтерськими документами, які відображають реальність таких операцій, та спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків.

Документи та інші дані, що спростовують реальність здійснення господарської операції, яка відображена в податковому обліку, повинні оцінюватися з урахуванням специфіки кожної господарської операції - умов перевезення, зберігання товарів, змісту послуг, що надаються тощо.

При цьому сама собою наявність або відсутність окремих документів, а так само помилки у їх оформленні не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних вбачається, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов`язаннях платника податків у зв`язку з його господарською діяльністю мали місце.

Дослідженням матеріалів справи судом встановлено, що позивач є господарством, яке займається розведенням, утриманням, відгодівлею свиней, на що має відповідні умови, матеріальні та технічні засоби та ресурси (т.1 а.с.63-72,74-76,97-131, т.2 а.с.139-246, т.3 а.с.1-7, 196-205).

03.07.2017 ТОВ Сфера та ТОВ Константа Торг уклали договір поставки №03/07, відповідно до якого постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти й оплатити живих свиней на умовах даного договору. Товар поставляється партіями. Найменування, асортимент, категорійність, кількість і ціна кожної партії товару зазначається у видатковій товарній накладній, що є невід`ємною частиною даного договору (п.1.1,1.2 договору). Поставка товару здійснюється на умовах 100 % попередньої оплати його вартості покупцем на підставі виставлених постачальником рахунків, або на інших умовах, узгоджених сторонами в додатковій угоді до даного договору. Оплата товару відбувається покупцем шляхом безготівкового перерахунку грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника або шляхом внесення готівкових коштів в касу постачальника (п.3.2 договору). Поставка товару здійснюється зі складу постачальника транспортом покупця та за рахунок покупця. Покупець отримує товар на фермі за місцезнаходженням постачальника за адресою: Луганська область, Новоайдарський район, с.Новоохтирка, вул.Поштова,9. При поставці товару постачальник оформлює комплект товаросупровідних документів, в склад яких входять: накладна, ветеринарне свідоцтво, товаро-транспортна накладна (п.4.2, 4.3, 4.7 договору) (т.1 а.с.190).

При укладенні договору контрагент надав позивачу пакет документів щодо своєї господарської діяльності (т.2 а.с.23-27).

Судом також встановлено, що постачання свиней для ТОВ Константа Торг відбувалась у період з 19.07.2017 по 27.09.2017. Факт постачання, оплати за надані послуги та вибуття свиней з ТОВ Сфера підтверджено:

-накладними: №97 від 19.07.2017, №103 від 02.08.2017, №104 від 03.08.2017, №125 від 15.08.2017, №139 від 30.08.2017, №144 від 05.09.2017, №181 від 27.09.2017 (т.1 а.с.194,199,212,216,221,224,237);

- податковими накладними, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних: №44/2 від 17.07.2017, №45/2 від 19.07.2017, №50/2 від 01.08.2017, №51/2 від 03.08.2017, №52/2 від 14.08.2017, №53/2 від 15.08.2017, №63/2 від 28.08.2017, №64/2 від 30.08.2017, №65/2 від 01.09.2017, №66/2 від 04.09.2017, №67/2 від 05.09.2017, №93/2 від 27.09.2017 (т.1 а.с.201-203,225-230,242,244);

- товарно-транспортними накладними: №19 від 19.07.2017, №21 від 02.08.2017, №22 від 03.08.2017, №24 від 15.08.2017, №25 від 30.08.2017, №26 від 05.09.2017, №27 від 27.09.2017 (т.1 а.с.200,207,209,214,220,222,241,);

- рахунками-фактур: №47 від 17.07.2017, №48 від 19.07.2017, №51 від 31.07.2017, №53 від 03.08.2017, №55 від 14.08.2017, №56 від 15.08.2017, №57 від 28.08.2017, №59 від 30.08.2017, №60 від 01.09.2017, №61 від 04.09.2017, №62 від 05.09.2017, №69 від 27.09.2017 (т.1 а.с.192,193,196-198,205,208,213,217,218,223,239,240);

-виписками з банківського рахунку ТОВ Сфера за період з липня по вересень 2017 року (т.1 а.с.232-236,245-247);

- витягом книги обліку тварин №2 ТОВ Сфера за період з 22.08.2017 по 27.12.2017 (т.4 а.с.22-34);

- корінцями ветеринарних свідоцтв форма №1: І-12 №116619 від 19.07.2017; І-12 №116731 від 03.08.2017; І-12 №116620 від 15.08.2017; І-12 №116736 від 30.08.2017; І-12 №116738 від 05.09.2017; І-12 №116735 від 27.09.2017 (т.3 а.с.24-29).

27.07.2017 ТОВ Сфера та ТОВ Глобал Сістем уклали договір поставки №27/09, відповідно до якого постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти й оплатити живих свиней на умовах даного договору. Товар поставляється партіями. Найменування, асортимент, категорійність, кількість і ціна кожної партії товару зазначається у видатковій товарній накладній, що є невід`ємною частиною даного договору (п.1.1,1.2 договору). Поставка товару здійснюється на умовах 100 % попередньої оплати його вартості покупцем на підставі виставлених постачальником рахунків, або на інших умовах, узгоджених сторонами в додатковій угоді до даного договору. Оплата товару відбувається покупцем шляхом безготівкового перерахунку грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника або шляхом внесення готівкових коштів в касу постачальника (п.3.2 договору). Поставка товару здійснюється зі складу постачальника транспортом покупця та за рахунок покупця. Покупець отримує товар на фермі за місцезнаходженням постачальника за адресою: Луганська область, Новоайдарський район, с.Новоохтирка, вул.Поштова,9. При поставці товару постачальник оформлює комплект товаросупровідних документів, в склад яких входять: накладна, ветеринарне свідоцтво, товаро-транспортна накладна (п.4.2, 4.3, 4.7 договору) (т.2 а.с.36).

При укладенні договору контрагент надав позивачу пакет документів щодо своєї господарської діяльності (т.2 а.с.28-35).

Судом також встановлено, що постачання свиней для ТОВ Глобал Сістем відбувалась у період з 02.10.2017 по 30.03.2018. Факт постачання, оплати за надані послуги та вибуття свиней з ТОВ Сфера підтверджено:

-накладними: №182 від 02.10.2017, №214 від 19.10.2017, №227 від 01.11.2017, №274 від 16.11.2017, №286 від 28.11.2017, №290 від 05.12.2017, №304 від 19.12.2017, №310 від 26.12.2017, №1 від 04.01.2018, №7 від 10.01.2018, №15 від 18.01.2018, №130 від 22.03.2018, №146 від 30.03.2018 (т.2 а.с.37-49);

- податковими накладними, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних: №93/2 від 28.09.2017, №111/2 від 18.10.2017, №112/2 від 18.10.2017, №113/2 від 19.10.2017, №121/2 від 31.10.2017, №122/2 від 01.11.2017, №130/2 від 15.11.2017, №131/2 від 16.11.2017, №136/2 від 24.11.2017, №137/2 від 28.11.2017, №144/2 від 01.12.2017, №146/2 від 05.12.2017, №149/2 від 15.12.2017, №150/2 від 19.12.2017, №152/2 від 20.12.2017, №154/2 від 26.12.2017, №1/2 від 03.01.2018, №2/2 від 04.01.2018, №3/2 від 09.01.2018, №7/2 від 10.01.2018, №11/2 від 16.01.2018, №14/2 від 17.01.2018, №88/2 від 20.03.2018, №89/2 від 22.03.2018, №97/2 від 28.03.2018 №98/2 від 30.03.2018, №107/2 від 04.04.2018 (т.2 а.с.112-138);

- товарно-транспортними накладними: №28 від 02.10.2017, №30 від 19.10.2017, №32 від 16.11.2017, №33 від 28.11.2017, №34 від 05.12.2017, №35 від 19.12.2017, №36 від 26.12.2017, №1 від 04.01.2018, №5 від 10.01.2018, №9 від 18.01.2018, №50 від 22.03.2018, №59 від 29.03.2018 (т.2 а.с.92-102);

- рахунками-фактур: №70 від 27.09.2017, №75 від 17.10.2017, №90 від 14.11.2017, №93 від 16.11.2017, №101 від 24.11.2017, №104 від 28.11.2017, №105 від 01.12.2017, №106 від 05.12.2017, №110 від 15.12.2017, №112 від 19.12.2017, №113 від 19.12.2017, №117 від 26.12.2017, №1 від 03.01.2018, №2 від 04.01.2018, №4 від 09.01.2018, №5 від 10.01.2018, №6 від 10.01.2018, №7 від 18.01.2018, №24 від 19.03.2018, №27 від 22.03.2018, №29 від 28.03.2018, №32 від 30.03.2018 (т.2 а.с.50-74);

-виписками з банківського рахунку ТОВ Сфера за період з листопада 2017 року по березень 2018 року (т.2 а.с.103-111);

- витягом книги обліку тварин №2 ТОВ Сфера за період з 22.08.2017 по 27.12.2017 (т.4 а.с.22, 35-60);

- витягом книги обліку тварин №1 ТОВ Сфера за період з 01.01.2018 по 19.06.2018 (т.4 а.с.1-21);

- корінцями ветеринарних свідоцтв форма №1: І-12 №116767 від 02.10.2017; І-12 №116771 від 19.10.2017; І-12 №116775 від 01.11.2017; І-12 №116813 від 16.11.2017; І-12 №116816 від 28.11.2017; І-12 №116818 від 05.12.2017; І-12 №116819 від 19.12.2017; І-12 №116820 від 26.12.2017; І-12 №116821 від 04.01.2018; І-12 №116823 від 10.01.2018; І-12 №116827 від 18.01.2018; І-12 №116970 від 22.03.2018; І-12 №116978 від 30.03.2018; (т.3 а.с.10-22);

- реєстраційними свідоцтвами свиней (відомості переміщення) серія АА №0435795 від 18.01.2018, серія АА №0435789 від 10.01.2018, серія АА №0435784 від 04.01.2018 (т.2 а.с.89-91);

- відповіддю ТОВ Сватівське м`ясопереробне підприємство на адвокатський запит від 29.07.2019, якою підтверджено факт прийняття на забій від ТОВ Глобал Сістем у період з 02.11.2017 по 11.04.2018 свиней у кількості 482 голови (т.3 а.с.190).

13.02.2018 ТОВ Сфера та ТОВ Індагро Сервіс уклали договір поставки №13/02, відповідно до якого постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти й оплатити живих свиней на умовах даного договору. Товар поставляється партіями. Найменування, асортимент, категорійність, кількість і ціна кожної партії товару зазначається у видатковій товарній накладній, що є невід`ємною частиною даного договору (п.1.1,1.2 договору). Поставка товару здійснюється на умовах 100 % попередньої оплати його вартості покупцем на підставі виставлених постачальником рахунків, або на інших умовах, узгоджених сторонами в додатковій угоді до даного договору. Оплата товару відбувається покупцем шляхом безготівкового перерахунку грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника або шляхом внесення готівкових коштів в касу постачальника (п.3.2 договору). Поставка товару здійснюється зі складу постачальника транспортом покупця та за рахунок покупця. Покупець отримує товар на фермі за місцезнаходженням постачальника за адресою: Луганська область, Новоайдарський район, с.Новоохтирка, вул.Поштова,9. При поставці товару постачальник оформлює комплект товаросупровідних документів, в склад яких входять: накладна, ветеринарне свідоцтво, товаро-транспортна накладна (п.4.2, 4.3, 4.7 договору) (т.2 а.с.1).

При укладенні договору контрагент надав позивачу пакет документів щодо своєї господарської діяльності (т.2 а.с.11-22).

Судом також встановлено, що постачання свиней для ТОВ Індагро Сервіс відбулось 14.02.2018. Факт постачання, оплати за надані послуги та вибуття свиней з ТОВ Сфера підтверджено:

-накладною №64 від 14.02.2018 (т.2 а.с.5);

-податковими накладними, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних: №49/2 від 13.02.2018, №50/2 від 14.02.2018 (т.2 а.с.7);

- товарно-транспортною накладною №24 від 14.02.2018 (т.2 а.с.8);

- рахунками-фактур: №16 від 13.02.2018, №17 від 13.02.2018 (т.2 а.с.2,3);

-виписками з банківського рахунку ТОВ Сфера за лютий 2018 року (т.2 а.с.10);

- витягом книги обліку тварин №1 ТОВ Сфера за період з 01.01.2018 по 19.06.2018 (т.4 а.с.1, 13-зворотній бік - 15-зворотній бік);

- корінцем ветеринарного свідоцтва форма №1: І-12 №116619 від 19.07.2017 (т.3 а.с.23);

-реєстраційним свідоцтвом свиней (відомість переміщення) серія АА №0435834 від 14.02.2018 (т.2 а.с.6).

Позивач довідкою від 20.08.2019 вих.№60 підтвердив, що у період з липня по грудень 2017 року та з січня по квітень 2018 року від ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс та ТОВ Константа Торг надійшли грошові кошти на розрахунковий рахунок ТОВ Сфера . З огляду на те, що після зарахування на рахунок ТОВ Сфера коштів, вони знеособлюються, то враховуючи значний об`єм реалізації, зазначити на які саме цілі були використані ці кошти не вбачається можливим. При цьому у зазначений період кошти, які надійшли на рахунок підприємства, були витрачені на: виплати заробітної плати, розрахунків з бюджетом, виплати орендної плати за оренду земельних паїв, придбання основних засобів, паливно-мастильних матеріалів, матеріалів сільсько-господарського призначення, кормів, виробничих запасів, оплату електроенергії та газу, адмінвитрати та розрахунків з засновниками (т.3 а.с.184).

У якості свідка судом було допитано директора ТОВ Сфера - ОСОБА_8 , який пояснив, що десь у 2017 році підприємством був укладений договір поставки з іншим товариством, яке представлял ОСОБА_2 . Після спливу деякого часу він привіз пакет документів необхідний для укладання договорів з ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс та ТОВ Константа Торг . Саме ОСОБА_2 надав весь необхідний для цього пакет документів від контрагентів-покупців та вже підписані та скріплені печаткою керівниками контрагентів договори поставки. Договори були стандартні. Самих керівників цих підприємств він не знав. При укладанні договорів перевіряли ці підприємства лише в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, інших можливостей перевірити їх надійність та порядність немає. Платили по безготівковому розрахунку. Саме ОСОБА_2 був присутній при оформленні документів та відгрузці свиней і саме він дзвонив напередодні дня відгрузки, робив замовлення на поставку. Після повної проплати та оформлення всіх необхідних документів свині відгружались на свино-фермі та везлись однією машиною, оскільки для перевозки тварин необхідна спеціально обладнана машина, яка облаштована саме для перевозки живих тварин. За перевізника наше підприємство не відповідало і ніякого відношення не мало. Також свідок зазначив, що специфіка продажу ускладнюється тим, що переміщення за межі області неможливо у зв`язку зі вспишками африканської чуми та сезонними умовами, у зв`язку з чим свиней живою вагою змушені були продавати лише для забою на території Луганської області. Єдиним сертифікованим м`ясопереробним підприємством у Луганській області, яке спеціалізується на забої свиней, є ТОВ Сватівське м`ясопереробне підприємство , яке і було місцем останнього вивантаження живих свиней для забою. На сьогоднішній час існує єдина система виписок актів переміщення тварин, де зазначається саме переробне підприємство, на яке доставляються свині для забою, і йому було відомо, що саме у ТОВ Сватівське м`ясопереробне підприємство і будуть доставлені всі свині для забою. Контрактів з цим м`ясопереробним підприємством ТОВ Сфера не укладали. Їх повинні були укладати контрагенти-покупці.

Також в судовому засіданні у якості свідків були допитані один із водіїв, що здійснював перевезення за вказаними договорами поставки - ОСОБА_5 ; керуючий свино-товарною фермою ТОВ Сфера - ОСОБА_7 та лікар ветеринарної медицини Новоайдарської районної державної лікарні ветеринарної медицини - ОСОБА_6.

Так, ОСОБА_6 пояснив, що у день відгрузки свиней він обов`язково був присутній на свино-фермі, оскільки робить кліничний огляд кожної свині та перевіряє всі медичні їх документи, після цього перевіряє через Новоайдарську держспоживслужбу чи зареєстровано підприємство-покупець як суб`єкт господарської діяльності та чи зареєстровано підприємство куди направляються тварини, в даному конкретному випадку з`ясовував відомості щодо ТОВ Сватівське м`ясо-переробне підприємство , оскільки саме на нього всі свині доставлялись на забій. Після цього видавав ветеринарне свідоцтво форми №1, яке видається для перевезення живих тварин, корінець залишався в нього. У ветеринарному свідоцтві зазначаються такі дані: кількість свиней, звідки поставляються, куди поставляються для забою, хто є покупцем. Також зазначив, що представник контрагентів завжди був присутній при відгрузці, однак його прізвище не пам`ятає.

ОСОБА_7 зазначила про те, що в її обов`язки як керуючої свино-ферми входило лише відгрузка свиней, яких вона зважувала та кліпсувала. Підприємство дійсно продавало свиней ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс та ТОВ Константа Торг . Їх представником був ОСОБА_2 , який був присутній при відгрузці та надавав весь необхідний пакет документів, який отримував в бухгалтерії ТОВ Сфера . Вона йому видавала відомість переміщення тварин і розписувалась в товаро-транспортній накладній. Жодного відношення до складання товаро-транспортної накладної вона не має, оскільки це не входить в її обов`язки. У відомості переміщення тварин обов`язково зазначала підприємство, куди свині будуть доставлені для забою - ТОВ Сватівське м`ясопереробне підприємство .

Свідок ОСОБА_5 зазначив, що в нього є автомобіль, який спеціально оборудований для перевезення тварин. На прохання його приятеля він здійснював перевезення живих свиней зі свино-ферми ТОВ Сфера із села Новоохтирка на забій до ТОВ Сватівське м`ясопереробне підприємство в місто Сватове. На свино-фермі його зустрічав керуючий ферми ОСОБА_7 , яка взвішувала свиней та видавала йому необхідні документи для перевізки. Потім він відвозив свиней у Сватово на бойню, де їх приймали працівники вже тієї установи, вони їх лише перераховували, на в`їзді він віддавав пакет документів, який отримував в ТОВ Сфера . Також зазначив, що його автомобілем користуються й інші особи, оскільки лише він є придатний для перевізки живих тварин.

Отже проаналізувавши у сукупності зібрані докази, суд дійшов висновку про те, що матеріалами справи повністю підтверджено, що господарські операції ТОВ Сфера з контрагентами-покупцями ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс та ТОВ Константа Торг відбулись та спричинили реальні зміни майнового стану платника податків.

Доводи відповідача про те, що вказані господарські операції не можуть бути визнані реальними, оскільки розвантаження свиней відбувалось у м.Сватово Луганської області, а контрагенти-покупці не мають у м.Сватово об`єктів оподаткування, є неприйнятними, оскільки факт їх розвантаження у м.Сватово обумовлений необхідністю забою. При цьому суд зазначає про те, що послідуюче використання контрагентом-покупцем придбаних свиней у своїй господарській діяльності не може ставити в залежність ТОВ Сфера , оскільки зі свого боку позивач виконав всі умови договорів і відобразив у податковій звітності всі необхідні дані.

Суд акцентує увагу на тому, що нереальність господарських операцій має підтверджуватися належними, допустимими та достатніми доказами і не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідальність платника настає лише у разі доведення податковим органом недобросовісності його дій, наміру платника отримати необґрунтовану податкову вигоду шляхом змови та здійснення узгоджених, взаємозалежних, не обумовлених ринковими механізмами дій суб`єктів (юридичних або фізичних осіб), які керовані єдиним органом або особою з метою досягнення вигідних для одного з суб`єктів результатів у сфері оподаткування. Зворотне призвело б до неправомірного покладення на платника тягаря відповідальності за дії третіх осіб у багатостадійному господарському обороті. Зазначені обставини не були доведені податковим органом у даній справі.

Оскільки суд дійшов висновку про реальність господарських операцій між ТОВ Сфера та контрагентами-покупцями ТОВ Глобал Сістем , ТОВ Індагро-Сервіс та ТОВ Константа Торг податкове повідомлення-рішення від 06.06.2019 № 00000441402 в частині збільшення суми грошового зобов`язання за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) на загальну сум у 702251,25 грн, в тому числі за податковими зобов`язаннями 561801,00 грн та за штрафними санкціями 140450,30 грн є протиправним та підлягає скасуванню.

Крім того, встановивши факт вибуття свиней живою вагою саме за господарськими операціями, що відбулись між ТОВ Сфера та контрагентами-покупцями ТОВ Глобал Систем , ТОВ Індагро-Сервіс та ТОВ Константа Торг , суд дійшов висновку про те, що податкове повідомлення-рішення від 06.06.2019 №00000451402 в частині застосування штрафу у розмірі 277766,71 грн за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) за відсутність складення та реєстрації протягом граничного строку, передбаченого статтею 201 Податкового кодексу України податкових накладних на суму ПДВ 555533,43 грн також є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки по всім цим операціям підприємство своєчасно складало та реєструвало податкові накладні.

Жодних доказів, які б підтвердили вибуття свиней живою вагою 92528,93117 кг на загальну суму 2777666,78 грн, ПДВ 555533,36 грн в наслідок постачання іншим контрагентам або фізичним особам, в результаті чого ТОВ Сфера не нараховано податкові зобов`язання, не складено податкові накладні та не зареєстровано їх в Єдиному реєстрі податкових накладних, відповідач суду не надав.

При цьому суд погоджується з аргументами відповідача про те, що податкові повідомлення рішення від 06.06.2019 № 00000441402 та №00000451402 є правомірними в частині виявлених порушень щодо не нарахування податкових зобов`язань з податку на додану вартість і не складання та реєстрації податкових накладних по операціях: з придбання послуг з харчування на загальну суму 63369,47 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання послуг за проживання в готелі в м.Трускавець ансамблю ложкарів Чайка на загальну суму 36960 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання дверей металевих для НВК Новоохтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 8270 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю; з придбання ноутбука 15,6 Lenovo IdeaPad 100-15 для відділу культури Новоайдарської райдержадміністрації на загальну суму 7250 грн, які використані в операціях, що не є господарською діяльністю, виходячи з наступного.

Відповідно з п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України [...] платник податку зобов`язаний нарахувати податкові зобов`язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 Податкового кодексу України, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання та/або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податків [...]

Дослідженням матеріалів справи судом встановлено, що ТОВ Сфера було укладено договори з ФОП ОСОБА_11 . №1/11/17 від 01.11.2017 та №1/09/18 від 01.09.2018 на отримання послуг з харчування відповідно до актів виконаних робіт, що підтверджує факт отримання ТОВ Сфера послуг з харчування для учнів Новоохтирської ЗОШ (т.4 а.с.84-91, 101-118). Послуги з харчування учнів Новоохтирської ЗОШ не є господарською діяльністю ТОВ Сфера . Тому ТОВ „Сфера" не нараховано податкові зобов`язання з податку на додану вартість та не складено податкові накладні по операції з придбання послуг з харчування на загальну суму 63369,47 грн., які використані в операціях, що не є господарською діяльністю, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 12674 грн.

При цьому, ТОВ „Сфера" не складено та не зареєстровано в єдиному реєстрі податкові накладні по операціям, що не відносяться до господарської діяльності підприємства, а саме придбання послуг з харчування Новоохтирській ЗОШ на загальну суму ПДВ 12673,89 грн.

Доводи позивача про те, що в даному випадку він здійснював лише фінансування благодійної діяльності, є неприйнятними, оскільки матеріалами справи підтверджено, що саме ТОВ Сфера отримала послуги з харчування.

Також ТОВ Сфера був укладений договір про надання готельних послуг №11 від 06.09.2018 з ФОП ОСОБА_12 , згідно якого ТОВ Сфера були отримані послуги з проживання в готелі 14 осіб із триразовим харчуванням на 8 діб (т.4 а.с.126-129). Такі послуги не є господарською діяльністю позивача, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 7392 грн. ТОВ „Сфера" не складено та не зареєстровано в єдиному реєстрі податкові накладні по операціям, що не відносяться до господарської діяльності підприємства, а саме послуги проживання в готелі 14 осіб із триразовим харчуванням на загальну суму ПДВ 7392,00 грн.

У грудні 2016 року ТОВ „Сфера" придбало у ФОП ОСОБА_13 двері металеві Портала 1320-2050, в подальшому металеві двері були передані НВК Новоохтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів (т.4 а.с.137,139,140). Однак, вони використані в операціях, що не є господарською діяльністю позивача, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 1654 грн. 31.12.2016 було складено податкову накладну № 70, на операції по постачанню товарів, які звільненні від обкладання ПДВ, яка була зареєстрована в ЕРПН 13.01.2017.

У квітні 2017 року ТОВ „Сфера" придбало у ФОП Стельмашук ноутбук 15,6 Lenovo IdeaPad 100-15 (80MJOOROUA) відповідно до видаткової накладної №82 від 13.04.2017 року, рахунку №53 від 12.04.2017, на суму 7250,00 грн, без ПДВ - з номенклатурою Ноутбук 15,6 Lenovo IdeaPad 100-15 (80MJOOROUA), який був сплачено платіжним дорученням №256 від 13.04.2017, в подальшому вказаний ноутбук переданий відділу культури Новоайдарської райдержадміністрації (т.4 а.с.77-79). Однак така діяльність не є господарською діяльністю позивача, в результаті чого занижено суму ПДВ за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на 1450 грн. 21.04.2017 було складено податкову накладну № 58, на операції по постачанню товарів, які звільненні від обкладання ПДВ, яка була зареєстрована в ЕРПН 04.05.2017.

Підсумовуючи викладене, перевіркою правильно встановлено порушення п.198.5 ст. 198. п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, як наслідок, податкові повідомлення- рішення від 06.06.2019 № 00000441402 та №00000451402 в цій частині є правомірними та скасуванню не підлягають.

Розрахунок сум, що визначив суд при скасуванні податкових повідомлень-рішень.

Податкове повідомлення-рішення № 00000441402:

-загальна сума збільшення податкового зобов`язання: 584971,00 грн - 12674,00 грн -7392,00 грн - 1654,00 грн - 1450,00 грн = 561801,00 грн;

-загальна сума штрафних санкцій: 561801,00 грн х 25% = 140 450,25 грн;

-загальна сума грошового зобов`язання: 561801,00 грн +140 450,25 грн = 702251,25 грн.

Податкове повідомлення-рішення №00000451402:

-сума податку на додану вартість: 575599,23 грн - 1454,64 грн - 8646,00 грн - 1729,02 грн - 1155,95 грн - 1174,56 грн - 1206,12 грн - 620,30 грн - 733,73 грн - 1267 грн - 1012,77 грн - 1065,70 грн = 555533,43 грн;

-сума штрафних санкцій: 555533,43 х 50% = 277766,71 грн.

Щодо податкових повідомлень-рішення від 06.06.2019 № 0002341305, яким за не відображення у Податкових розрахунках (форма № 1ДФ) за III квартал 2018 року суми доходів нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб за ознаками доходів 126 застосовано штраф в розмірі 510 грн; № 0002351305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з податку на доходи фізичних осіб в сумі за основним платежем 8122,16 грн, за штрафними санкціями в сумі 2030,54 грн, пеня в сумі 1292,16 грн та № 0002361305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з військового збору за основним платежем в сумі 565,40 грн, за штрафними санкціями в сумі 141,35 грн та пеня в сумі 89,95 грн.

Судом встановлено, що вказані донарахування відбулись внаслідок одержання фізичними особами, а саме колективом ансамблю ложкарів Чайка , доходів у вигляді додаткового блага з проживання в готелі у кількості 14 осіб із триразовим харчуванням на загальну суму 36960,00 грн.

Проживання було проплачено на підставі договору про надання готельних послуг №11 від 06.09.2018 укладеного між ТОВ Сфера та ФОП ОСОБА_12 (т.4 а.с.126-129).

Позивач не погоджуючись з даними податковими-рішенням, вважає таку проплату благодійною допомогою, яка відповідно до пп.а) п.165.1.54 ст.165 Податкового кодексу України не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. При цьому позивач зазначає, що таку благодійну допомогу надав з підстав проживання фізичних осіб - учнів НВК Новоохтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів на території, що відноситься до населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція.

Між тим, суд не може погодитись з такими твердженнями позивача, виходячи з наступного.

Відповідно до підпункту а пп.165.1.54 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи: сума (вартість) благодійної допомоги:

а) виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь:

учасників бойових дій - військовослужбовців (резервістів, військовозобов`язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції; працівників підприємств, установ, організацій, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів сімей таких учасників бойових дій, які під час участі в антитерористичній операції, участі в забезпеченні її проведення зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров`я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, чи визнані безвісно відсутніми в установленому порядку;

учасників масових акцій громадського протесту в Україні, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров`я під час участі в цих акціях у період з 21 листопада 2013 року по 28 лютого 2014 року, а також 2 травня 2014 року в місті Одесі, або на користь членів сімей таких учасників, які загинули чи померли внаслідок отриманих у цей період поранень, контузії чи іншого ушкодження здоров`я або визнані безвісно відсутніми в установленому порядку;

фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв`язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах;

фізичних осіб, які мешкали на території Автономної Республіки Крим та вимушено покинули місце проживання у зв`язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Сума (вартість) зазначеної у цьому підпункті благодійної допомоги, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку, визначається згідно з підпунктом 170.7.8 пункту 170.7 статті 170 цього Кодексу.

Відповідно до підпункту 170.7.8 пункту 170.7 статті 170 Податкового кодексу України не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається згідно з підпунктом 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу:

а) у будь-якій сумі (вартості), що надається:

платникам податку, визначеним абзацом другим підпункту "а" та підпунктом "б" підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу, - для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення;

платникам податку, визначеним абзацами третім - п`ятим підпункту "а" підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу, як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Аналізуючи у сукупності вказані норми права, суд дійшов висновку про те, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи як сума (вартість) благодійної допомоги, яка була виплачена (надана) благодійниками на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв`язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах лише та допомога, яка надана на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Як вбачається з матеріалів справи 06.09.2018 ФОП ОСОБА_12 та ТОВ Сфера уклали договір про надання готельних послуг №11, відповідно до якого виконавець надає замовнику готельні послуги, а саме послуги розміщення, тимчасового проживання, харчування проживаючого в готелі ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 у спеціально обладнаному приміщенні (номері) відповідно до замовлення на бронювання (т.4 а.с.12-127).

Відповідно до рахунку фактури №36 від 06.09.2018 та акту виконаних робіт №7 від 03.11.2018 виконавцем були надані, а замовником сплачено за послуги проживання в готелі 14 осіб із триразовим харчування за 8 діб (т.4 а.с.128,129).

Згідно переліку, наданого Новоохтирською сільською радою від 30.08.2018 №340/18, ансамбель ложкарів Чайка складався із 14 осіб, а саме: двох керівників та 12 учнів НВК Новоохтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Колектив ансамблю ложкарів Чайка приймав участь в м.Трускавець в рамках обміну культурними надбаннями між східними та західними областями, згідно Всеукраїнської програми Схід і Захід - разом (т.4 а.с.125).

Оглядом вказаних документів судом встановлено, що хоча фінансування і було здійснено ТОВ Сфера для фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, проте воно не стосується допомоги на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

ТОВ Сфера було здійснено проплату лише за проживання в готелі з триразовим харчуванням. Жодного доказу, який би спростував зазначене, позивач суду не надав.

Таким чином, оскільки позивач за власний рахунок оплатило готельні послуги колективу ансамблю ложкарів Чайка , які не можуть бути віднесені до благодійної допомоги відповідно до підпункту "а" підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 та підпункту 170.7.8 пункту 170.7 статті 170 Податкового кодексу України, то вартість наданих послуг включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу таких осіб як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.

Додаткові блага - це кошти, матеріали чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов`язаний з виконанням обов`язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV Податкового кодексу України) (підпункт 14.1.47 пункт 14.1. статті 14 Податкового кодексу України).

Згідно з пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України податковий агент під час нарахування (виплати, надання) оподаткованого доходу на користь платника податку зобов`язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%, визначену статтею 167 Податкового кодексу України.

В статті 165 Податкового кодексу України визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку, тобто не підлягають оподаткуванню у джерела виплати.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об`єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними пунктом 164.5 цієї статті.

Відповідно до п. 164.5 ст. 164 Податкового кодексу України, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100: (100-Сп),

де К - коефіцієнт;

Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Оскільки встановлено одержання фізичними особами, а саме колективом ансамблю ложкарів Чайка , доходів у вигляді додаткового блага з проживання в готелі у кількості 14 осіб із триразовим харчуванням на загальну суму 36960,00 грн, тому кожний з учасників колективу отримав додаткове благо у вигляді проживання в готелі та харчування протягом 8 діб в розмірі 2640,00 грн.

Отже, позивач в порушення пп. 164.1.1, 164.1.2 п. 164.1, абз. е) пп. 164.2.17 п. 164.2, п. 164.5 ст. 164, п.167.1 ст. 167, пп. 168.1.1, 168.1.4 п. 168.1 ст. 168, абз. а) п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України не нарахував, не утримав та не перерахував до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб, при наданні доходу на користь фізичних осіб у не грошовій формі як додаткове благо, в загальній сумі 8122,16 грн, у тому числі:

- вересень 2018 року - 8122,16 грн, при граничному строку сплати 09.09.2018.

Відповідно до п. 3.2 розділу III Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку , затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 13 січня 2015 року N 4, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 р. за N 111/26556, у графі 3а Сума нарахованого доходу відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов`язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

У відповідності до вимог абзацу б) п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України передбачено подання у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місце: свого розташування.

Пунктом 51.1 статті 51 Податкового кодексу України передбачено, що платники податків, в тому числі податкові агенти, зобов`язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені цих Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків.

Судом встановлено, що в порушення п. 51.1 ст. 51 та абз. б) п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу Україні ТОВ Сфера не відобразило в Податкових розрахунках (форма № 1ДФ) за III квартал 2018 року суми доходів нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб (ансамблю ложкарів Чайка ) за ознаками доходів 126 .

Також статтею 163 Податкового кодексу України передбачені об`єкти оподаткування, до яких серед інших відноситься загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп.163.1.1. п.163.1. ст.163 Податкового кодексу України).

Об`єктом оподаткування військовий збором є доходи, визначені статті 163 Податкового кодексу України.

У разі безоплатного надання фізичним особам товарів (робіт, послуг) базою оподаткування військовим збором буде вартість таких товарів (робіт, послуг), визначена за правилами звичайної ціни, встановленими Податковим кодексом України, без урахування ПДФО/військовий збір-коефіцієнтів і незалежно від того, в якій сум: цей дохід нараховано у бухгалтерському обліку.

Відповідно до пп.1.2 п.16-1 розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України об`єктом оподаткування збором є доходи, визначені статтею 163 Кодексу. Підпунктом пп.1.3 п.16-1 розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу Україна ставка збору складає 1,5 відсотки від об`єкта оподаткування, зазначеного підпунктом 1,2 цього пункту.

Підпунктом 1.4 пункту 16-1 розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому статтею 168 Кодексу, за ставкою, визначеною підпунктом 1.3 цього пункту.

Згідно пп.1.6 п.16-1 розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України платники збору зобов`язані забезпечувати виконання податкових зобов`язань у формі та спосіб, визначені статтею 176 Кодексу.

Відповідно до абз. а п.176.2 ст. 176 Податкового кодексу України, особи, які мають статус податкових агентів, зобов`язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок.

Отже, відповідачем правомірно встановлено, що ТОВ Сфера допустило порушення пп.1.6 п.16-1 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України та пп. 164.1.1, 164.1.2 п. 164.1, абз. е) пп. 164.2.17 п. 164.2, ст. 164, п. 167.1 ст. 167, пп. 168.1.1, 168.1.4 п. 168.1 ст. 168, абз. а) п. 176.2 ст.176 Податкового кодексу України, за результатами чого не утримано та не сплачено військовий збір у строки у відповідності до вимог діючого законодавства із сум доходу наданих фізичним особам (ансамблю ложкарів Чайка ) у вигляді як додаткове благо, що призвело до заниження військового збору за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 на загальну суму 565,40 грн, у тому числі по періодам:

- вересень 2018 року - 565,40 грн, при граничному строку сплати 09.09.2018.

Підсумовуючи викладене, аналізуючи у сукупності вказані норми матеріального права разом з зібраними по справі доказами, суд дійшов висновку про те, що податкові

повідомлення-рішення від 06.06.2019: № 0002341305, яким за не відображення у Податкових розрахунках (форма № 1ДФ) за III квартал 2018 року суми доходів нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб за ознаками доходів 126 застосовано штраф в розмірі 510 грн; № 0002351305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з податку на доходи фізичних осіб в сумі за основним платежем 8122,16 грн, за штрафними санкціями в сумі 2030,54 грн, пеня в сумі 1292,16 грн та № 0002361305, яким збільшено суму грошового зобов`язання з військового збору за основним платежем в сумі 565,40 грн, за штрафними санкціями в сумі 141,35 грн та пеня в сумі 89,95 грн, - винесені податковим органом правомірно. Як наслідок, підстав для їх скасування суд не вбачає.

Отже, з урахуванням викладеного позовні вимоги ТОВ Сфера підлягають задоволенню в частині визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень Головного управління ДФС у Луганській області від 06 червня 2019 року:

-№00000441402 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) на загальну суму 702251,25 грн, в тому числі за податковими зобов`язаннями 561801,00 грн та за штрафними санкціями 140450,30 грн;

-№00000451402 про застосування штрафу у розмірі 277766 ,71 грн за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) за відсутність складення та реєстрації протягом граничного строку, передбаченого статтею 201 Податкового кодексу України податкових накладних на суму ПДВ 555533,43 грн;

-№00000461402 про застосування штрафу у розмірі 510, 00 грн за платежем адміністративні штрафи та інші санкції за порушення пункту 85.2 статті 85 Податкового кодексу України та статті 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні .

В іншій частині у задоволенні позовних вимог ТОВ "Сфера" слід відмовити.

Згідно п.41 висновку №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Слід зазначити, що згідно практики Європейського суду з прав людини та зокрема, рішення у справі "Серявін та інші проти України" від 10 лютого 2010 року, заява 4909/04, відповідно до п.58 якого суд повторює, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" від 9 грудня 1994 року, серія A, N 303-A, п.29).

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат у справі, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

При частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог (частина третя статті 139 КАС України).

З огляду на те, що позовні вимоги носять майновий характер і позов підлягає частковому задоволенню, на користь позивача необхідно стягнути понесені ним і

документально підтверджені судові витрати при зверненні до суду з позовом пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем було сплачено судовий збір у загальному розмірі 15484,13 грн (а.с.2).

Тому, за рахунок бюджетних асигнувань відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений ним при подачі позовної заяви судовий збір в розмірі 14706,82 грн, що складає 94,98% від загального розміру (980528,01грн х 100%) : 1032274,92 грн).

Керуючись статтями 2,5,77,90,139,241-245, 255, 295, п.15.5 Розділу VІІ Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю підприємства "Сфера" до Головного управління ДФС у Луганській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень задовольнити частково.

Визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення Головного управління ДФС у Луганській області від 06 червня 2019 року винесені відносно Товариства з обмеженою відповідальністю підприємства "Сфера":

-№ 00000441402 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) на загальну суму 702251 (сімсот дві тисячі двісті п`ятдесят одна) гривень 25 коп., в тому числі за податковими зобов`язаннями 561801,00 грн та за штрафними санкціями 140450,30 грн;

-№00000451402 про застосування штрафу у розмірі 277766 (двісті сімдесят сім тисяч сімсот шістдесят шість) гривень 71 коп. за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) за відсутність складення та реєстрації протягом граничного строку, передбаченого статтею 201 Податкового кодексу України податкових накладних на суму ПДВ 555533,43 грн;

-№00000461402 про застосування штрафу у розмірі 510 (п`ятсот десять) гривень 00 коп. за платежем адміністративні штрафи та інші санкції за порушення пункту 85.2 статті 85 Податкового кодексу України та статті 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні .

В іншій частині у задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю підприємства "Сфера" відмовити.

Стягнути на користь Товариства з обмеженою відповідальністю підприємства "Сфера" (93530, Луганська область, Новоайдарський район, с. Новоохтирка, вул. Центральна, буд.27/В, ідентифікаційний код юридичної особи 13386573) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДФС у Луганській області (93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Енергетиків, буд.72, ідентифікаційний код юридичної особи 39591445) судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 14 706 (чотирнадцять тисяч сімсот шість) гривень 82 коп.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Текст повного судового рішення складено 01 листопада 2019 року.

Суддя Н.М. Басова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.10.2019
Оприлюднено04.11.2019
Номер документу85355515
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —360/2591/19

Ухвала від 19.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 18.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 05.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 04.05.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 23.04.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 13.04.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 23.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Постанова від 29.01.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні