Постанова
від 06.11.2019 по справі 908/221/19
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.11.2019 року м.Дніпро Справа № 908/221/19

м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 65, зал засідань 207

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Березкіної О.В. (доповідач),

суддів Іванова О.Г., Кощеєва І.М.

Секретар судового засідання Ревкова Г. О.

Судове засідання відбулося в режимі відеоконференції.

Представники сторін:

від позивача: Матвєєва Т.С. адвокат, ордер серія РН 920 № 034 від 16.10.2019 р.;

представники відповідача-1,2 у судове засідання не з`явились, про час та місце проведення судового засідання повідомлені судом належним чином.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське"

на рішення Господарського суду Запорізької області від 26.06.2019 (суддя Проскурняков К.В.) у справі № 908/221/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське", м. Київ

до відповідача-1 - Запорізького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, м. Запоріжжя

до відповідача-2 - Публічного акціонерного товариства "Відрадненське"

про визнання права власності на майно і про звільнення його з-під арешту

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське" звернувся до Запорізького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області та Публічного акціонерного товариства "Відрадненське" із позовом про:

- визнання права власності на посіви сільськогосподарської культури соняшнику площею 1053,78 га, що розташовані на полях Августинівської сільської ради Запорізького району Запорізької області;

- визнання права власності на врожай насіння соняшнику врожаю 2018 року, кількістю 34760,00 кг, загальною вартістю 342386,00 грн, вирощений на полях Августинівської сільської ради Запорізького району Запорізької області;

- виключення з актів опису майна та звільнення з-під арешту врожай насіння соняшнику врожаю 2018 року, кількістю 34760,00 кг, загальною вартістю 342386,00 грн., вирощений на полях Августинівської сільської ради Запорізького району Запорізької області та земельні ділянки, щодо яких в Державному реєстрі речових прав та їх обтяжень на підставі постанови про арешт майна боржника, серія та номер 56284185, виданою 06.09.2018 Заступником начальника Запорізького РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області Дениско С.В., якою накладено арешт на посіви на земельних ділянках, що перебувають в оренді у ПАТ "Відрадненське" (номер запису обтяження: 27805863 (спеціальний розділ) дата, час державної реєстрації: 07.09.2018 07:38:48).

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 26.06.2019 у справі № 908/221/19 у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду, позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське" звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив скасувати рішення Господарського суду Запорізької області від 26.06.2019 у справі № 908/221/19 і ухвалити рішення про задоволення позовних вимог.

В обґрунтування своєї скарги апелянт посилається на те, що судом першої інстанції зроблено перерахунок земельних ділянок, щодо яких позивачем додано витяги про реєстрацію права оренди на земельні ділянки, проте вибірково вказано інформацію щодо права оренди, зокрема не вказано дату укладання договорів оренди та суборенди, вибірково вказано лише дату державної реєстрації права, номер запису про право та вид речового права, не надано належної оцінки інформації про права оренди, зареєстровані до 2018 року.

Відповідач 2 -ПАТ Відрадненське своєю заявою про визнання позову, підтвердив доводи позивача, про те, що саме позивач здійснив посів сільськогосподарської культури соняшнику на земельних ділянках, на які було помилково накладено арешт.

Проте, суд першої інстанції визнав встановленими інші обставини справи, а саме, про те, що надані витяги про оренду земельних ділянок, датовані датою пізнішою ніж 06.09.2018 року не можуть свідчити про наявність права оренди за ТОВ АП Придніпровське .

Апелянт посилається на те, що судом порушено норми процесуального права, а саме не взято до уваги заяву про визнання позову.

Всі ці обставини, на думку апелянта, є підставами для скасування рішення Господарського суду Запорізької області від 26.06.2019 у справі № 908/221/19 та прийняття нового про задоволення позовних вимог.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 10.09.2019 року у справі № 908/221/19 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське" на рішення Господарського суду Запорізької області від 26.06.2019, розгляд призначено на 16.10.2019 колегією суддів у складі: головуючий суддя - Березкіна О.В. (доповідач); судді: Іванов О.Г., Кощеєв І.М.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 03.10.2019року задоволено клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі №908/221/19, розгляд призначено на 16.10.2019 колегією суддів у складі: головуючий суддя -Березкіна О.В. (доповідач); судді: Іванов О.Г., Кощеєв І.М.

Запорізьким районним відділом державної виконавчої служби, надано відзив на апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське", в якому зазначено, що судом першої інстанції в повному обсязі досліджено матеріали справи, прийнято вірне рішення у відповідності до норм чинного законодавства, доводи апелянта, в свою чергу, які зазначені в апеляційній скарзі, є безпідставними та необґрунтованими, просить залишити оскаржуване рішення- без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення ( відзив на апеляційну скаргу а.с.43, т.2).

Обґрунтовуючи свій відзив тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське" були присутніми на момент опису, арешту та збору врожаю насіння соняшника, як зазначено ними в позовній заяві, однак згідно до перевірки журналу загальної вхідної кореспонденції відділу інформації щодо визнання право власності та зупинення примусової реалізації врожаю насіння соняшника через ДП СЕТАМ до відділу не надходило.

Товариство з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське" звернулось до суду з позовною заявою про визнання права власності та звільнення майна з-під арешту, однак згідно до вимог ЗУ Про виконавче провадження , не скористалась правом щодо виключення майна, а саме врожаю насіння соняшника з постанови про опис та арешт майна боржника та не зупинили електронні торги, у зв`язку з чим проведено електронні торги через ДП СЕТАМ , грошові кошти що надійшли від реалізації розподілено згідно до вимог чинного законодавства в рахунок погашення заборгованості за зведеним виконавчим провадженням.

В судовому засіданні 16.10.2019 року було оголошено перерву до 06.11.2019року.

В судовому засіданні 06.11.2019 року представник апелянта підтримав доводи апеляційної скарги, просив скасувати рішення суду першої інстанції та задовольнити позовні вимоги.

Представники відповідача-1,2 у судове засідання не з`явились, про час та місце проведення судового засідання повідомлені судом належним чином, заяв про відкладення розгляду справи до суду не надали.

Відповідно до ч.11,12 статті 270 ГПК України, суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки в судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними. Неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розглядові справи.

Відповідно до статті 120 ГПК України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим кодексом для вручення судових рішень.

Статтею 242 ГПК України, яка регламентує порядок вручення судового рішення, зазначено, що днем вручення судового рішення є день проставляння у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду, або відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Суд вважає за необхідне розглянути справу за наявними матеріалами, за відсутності представників сторін, оскільки про час та місце розгляду справи вони повідомлені в належний спосіб у справі достатньо матеріалів для розгляду апеляційної скарги, а відкладення розгляду справи є правом, а не обов`язком суду, яке залежить від наявності обставин, які унеможливлюють вирішення спору.

Відповідно до позиції Європейського суду з прав людини, викладеної у рішенні у справі Пономарьов проти України, no. 3236/03, від 03.04.2008, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження. Таким чином, не лише на суд покладається обов`язок належного повідомлення сторін про час та місце судового засідання, але й сторони повинні вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Крім того, згідно з Порядком ведення державного реєстру судових рішень, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2006р. за № 740, кожна фізична або юридична особа має загальний доступ до судових рішень, внесених до Реєстру. Відкритий доступ користувачів до електронних копій судових рішень здійснюється цілодобово та безоплатно через офіційний веб-портал ДСА.

Таким чином , представники сторін мають можливість ознайомитись з текстами процесуальних документів по вказаній справі в державному реєстрі судових рішень.

06.11.2019 року в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, перевіривши відповідність оскаржуваного рішення нормам діючого законодавства, Центральний апеляційний господарський суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 12.09.2018 Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області винесено доручення про проведення виконавчих дій про внесення записів про державну реєстрацію обтяження, згідно до постанови про арешт майна боржника №56298325 від 12.09.2018 року до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

12.09.2018 Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області винесено постанову про арешт майна ПАТ "Відрадненське" у межах суми 5 808 477,24 грн., а саме, арешт та заборону відчуження (розпорядження) майнових прав, набутих у зв`язку із укладенням договорів оренди земельних ділянок, зокрема, але не виключно, права оренди земельних ділянок, права користування земельних ділянок, права користування земельними ділянками, права на посіви, майбутній врожай та врожай, отримані внаслідок користування земельними ділянками, права на передачу майнових прав на користь третіх осіб за договорами суборенди або за іншими правочинами та підставами, передбаченими нормами діючого законодавства, відносно земельних ділянок ПАТ "Відрадненське".

18.09.2018 Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області винесено доручення про проведення виконавчих дій про внесення записів про те, що згідно даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за боржником (ПАТ "Відрадненське") на праві власності зареєстровані об`єкти нерухомості, які розташовані в селищі Відрадному та в селі Августинівка Запорізького району Запорізької області.

20.09.2018 на адресу відділу надійшло повідомлення відповідального зберігача ОСОБА_1 (за довіреністю ОСОБА_2 ), що насіння соняшника, яке отримано нею на зберігання, перебуває у стані не придатному для зберігання, для тривалого зберігання насіння, його необхідно привести у відповідний стан, а саме очистити від буряну та органічних домішок. У разі не приведення насіння у стан придатний для зберігання, насіння втратить свої властивості та буде не придатне для подальшого використання, а саме для подальшої реалізації майна.

20.09.2018 відділом направлено лист усім сторонам виконавчого провадження, щодо повідомлення відповідального зберігача ОСОБА_1 (за довіреністю ОСОБА_2 ), що насіння соняшника, яке отримано на зберігання, перебуває у стані не придатному для зберігання, для тривалого зберігання насіння, його необхідно привести у відповідний стан, а саме очистити від буряну та органічних домішок. У разі не приведення насіння у стан придатний для зберігання, насіння втратить свої властивості та буде не придатне для подальшого використання, а саме для подальшої реалізації майна

20.09.2018 до Головного управління статистики у Запорізькій області направлено вимогу державного виконавця про надання негайної інформації якими саме сільськогосподарськими культурами засіяні земельні ділянки, що знаходяться на території Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, кадастрові номери яких зазначені згідно до копії постанови про опис та арешт майна (коштів) боржника завіреної належним чином, із зазначенням номера поля та виду сільськогосподарської культури.

25.09.2018 відділом направлено усім сторонам виконавчого провадження повідомлення щодо можливості псування властивостей врожаю насіння соняшника, який перебуває на полях зважаючи на погодні умови, що призведе до зниження його вартості при передачі на реалізацію майна негайного в строк до 26.09.2018 та зобов`язано сторін прийняти участь у зборі врожаю шляхом надання спецтехніки та залучення спеціалістів, які мають необхідні знання, кваліфікацію та досвід роботи у відповідній галузі.

Також 25.09.2018 до Широківської сільській раді Запорізького району Запорізької області відділом направлено вимогу державного виконавця про можливість псування властивостей врожаю насіння соняшника, який перебуває на полях при погодних умовах, що призведе до зниження його вартості при передачі на реалізацію майна негайно в строк до 26.09.2018 року та надання спеціалістів (агронома, землевпорядника, представників сільської ради, тощо) для збору врожаю, які мають необхідність знання, кваліфікацію та досвід роботи у відповідній галузі.

11.10.2018 на адресу відділу надійшло повідомлення відповідального зберігача ОСОБА_1 (за довіреністю ОСОБА_2 ), що насіння соняшника, яке отримано нею на зберігання, перебуває у стані не придатному для зберігання, для тривалого зберігання насіння, його необхідно привести у відповідний стан, а саме очистити від буряну та органічних домішок. У разі не приведення насіння у стан придатний для зберігання, насіння втратить свої властивості та буде не придатне для подальшого використання, а саме для подальшої реалізації майна.

17.10.2018 Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області складено відповідний акт про те, що 17.10.2018 представником за довіреністю ПАТ "Відрадненське" Храмовим В.М. повідомлено про наявність врожаю (майбутнього) соняшника, що належить ПАТ "Відрадненське та який розташований на полях, згідно карти фактичного розміщення сільськогосподарських культур ПАТ Відрадненське", яка затверджена Генеральним директором ПАТ "Відрадненське" Сороченко В.В. , а саме: на полях з номерами:

31 /112 (частково зібрано);

30/67;

33/67;

33/67;

32/36;

35/50;

36/46 (частково зібрано);

37/105 (частково зібрано);

10/68 (частково зібрано).

18.10.2018 керівником виконавчої групи - начальником Запорізького районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Запорізькій області Брєй О.В. винесено доручення про проведення виконавчих дій про здійснення виїздів до селища Відрадного та села Августинівка Запорізького району Запорізької області з 18.10.2018 по 16.11.2018 для проведення перевірки майнового стану боржника за адресами нерухомого майна, що належать боржнику.

18.10.2018 ПАТ "Відрадненське" до відділу від надійшла заява про надання можливості ПАТ "Відрадненське" власними силами та за свій рахунок провести збір врожаю, що перебуває під арештом та знаходиться на полях Августинівської сільської ради Запорізького району Запорізької області та винести постанову про призначення зберігача майна, яке перебуває під арештом, призначивши зберігачем майна ПАТ "Відрадненське".

24.10.2018 року відділом до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області направлено подання щодо передачі Запорізького РВДВС ГТУЮ у Запорізькій області та прийняття відділом примусового виконання рішень ГТУЮ у Запорізькій області для подальшого виконання зведеного виконавчого провадження №56298325.

15.11.2018 заступником начальника відділу Дениско С.В. було винесено постанову про призначення суб`єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні, в якій зазначено суб`єкта оціночної діяльності Намінас І.Я. , для складання оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 36900 кг.

До відділу надійшов звіт, щодо оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 36900 кг. та направлено повідомлення щодо ознайомлення вартості арештованого майна сторін виконавчого провадження.

22.11.2018 року начальником відділу Брєй О.В. було винесено постанову про призначення суб`єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні, в якій зазначено суб`єкта оціночної діяльності Намінас І.Я. , для складання оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 34500 кг.

До відділу надійшов звіт, щодо оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 34500 кг. та направлено повідомлення щодо ознайомлення вартості арештованого майна сторін виконавчого провадження.

22.11.2018 року начальником відділу Брєй О.В. було винесено постанову про призначення суб`єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні, в якій зазначено суб`єкта оціночної діяльності Намінас І.Я. , для складання оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 37660 кг.

До відділу надійшов звіт, щодо оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 37660 кг. та направлено повідомлення щодо ознайомлення вартості арештованого майна сторін виконавчого провадження.

22.11.2018 року начальником відділу Брєй О.В. було винесено постанову про призначення суб`єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні, в якій зазначено суб`єкта оціночної діяльності Намінас І.Я. , для складання оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 36900 кг.

До відділу надійшов звіт, щодо оцінки арештованого майна, а саме: насіння соняшника вагою 36900 кг. та направлено повідомлення щодо ознайомлення вартості арештованого майна сторін виконавчого провадження.

13.12.2018 року було направлено заявки на реалізації арештованого майна, а саме: вищевказане насіння соняшника до ЗФДП "СЕТАМ".

До відділу надійшов протокол про проведення електронних торгів від 06.02.2019 за №386658.

25.02.2019 складено протокол про проведення електронних торгів та направлено переможцю та сторонам виконавчого провадження.

До відділу надійшов протокол про проведення електронних торгів від 13.02.2019 за №387757.

11.03.2019 складено протокол про проведення електронних торгів та направлено переможцю та сторонам виконавчого провадження.

До відділу надійшов протокол про проведення електронних торгів від 13.02.2019 за №377756.

11.03.2019 складено протокол про проведення електронних торгів та направлено переможцю та сторонам виконавчого провадження.

11.03.2019 винесено постанову про зняття арешту з майна, на підставі чого насіння соняшника було реалізовано та арешти знято, щодо реалізованого майна боржника.

Звертаючись до відповідачів із позовом про визнання права власності на посіви сільськогосподарської культури соняшнику площею 1053,78 га, що розташовані на полях Августинівської сільської ради Запорізького району Запорізької області; визнання права власності на врожай насіння соняшнику врожаю 2018 року, кількістю 34 760,00 кг, загальною вартістю 342 386,00 грн., вирощений на полях Августинівської сільської ради Запорізького району Запорізької області; виключення з актів опису майна та звільнення з-під арешту врожай насіння соняшнику врожаю 2018 року, кількістю 34 760,00 кг, загальною вартістю 342 386,00 грн., вирощений на полях Августинівської сільської ради Запорізького району Запорізької області та земельні ділянки, щодо яких в Державному реєстрі речових прав та їх обтяжень на підставі постанови про арешт майна боржника, серія та номер: 56284185, виданою 06.09.2018 заступником начальника Запорізького РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області Дениско С.В. накладено арешт на посіви на земельних ділянках, що перебувають в оренді у ПАТ "Відрадненське" (номер запису обтяження: 27805863 (спеціальний розділ) дата, час державної реєстрації: 07.09.2018 07:38:48), позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське", посилався на те, що як посіви, так і майбутній урожай належить на праві власності позивачу на підставі договорів про заміну сторони в зобов`язанні ( договора суборенди земельних ділянок).

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, господарський суд першої інстанції виходив з того, що позивач не надав суду належних та допустимих доказів того, що насіння соняшника, яке арештоване Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області в межах виконавчого провадження № 56284185 було вирощене саме ТОВ "АП "Придніпровське" на земельних ділянках, отриманих у суборенду від ПАТ "Відрадненське", оскільки усі вказані договори суборенди набрали чинності з моменту їх державної реєстрації - 14.09.2018, тобто після збору врожаю та накладення Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області арештів та заборон ПАТ "Відрадненське" передавати земельні ділянки третім особам в суборенду ( 06.09.2018 року).

Крім того, суд зазначив, що позивачем взагалі не надані договори про передачу земельних ділянок в суборенду, а також інших належних та допустимих доказів на підтвердження права власності на насіння соняшника.

Також позивач не надав суду належних та допустимих доказів в підтвердження того, що витрати на насіння здійснювались для вирощування врожаю на земельних ділянках, які передані в суборенду від ПАТ "Відрадненське", а не від фізичних осіб, з якими позивачем укладені власні договори оренди земельних ділянок.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду першої інстанції.

Відповідно до п. п. 1 та 4 ч. 1 ст. 10 Закону України "Про виконавче провадження", заходами примусового виконання рішень є звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об`єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами; заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов`язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем.

Згідно з ч. 1 ст. 48 ЗУ "Про виконавче провадження", звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації. Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову.

Частинами 1 та 5 ст. 52 ЗУ "Про виконавче провадження" визначено, що виконавець звертає стягнення на кошти боржника - юридичної особи, що перебувають у касах або інших сховищах боржника - юридичної особи, у банках або інших фінансових установах, у порядку, встановленому цим Законом. Інформацію про наявні у боржника рахунки виконавець отримує в органах доходів і зборів, інших державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях, які зобов`язані надати йому інформацію невідкладно, але не пізніше ніж у триденний строк, а також за повідомленнями стягувача. У разі відсутності у боржника - юридичної особи коштів в обсязі, необхідному для покриття заборгованості, стягнення звертається на інше майно, належне такому боржникові або закріплене за ним, у тому числі на майно, що обліковується на окремому балансі філії, представництва та іншого відокремленого підрозділу боржника - юридичної особи (крім майна, вилученого з цивільного обороту, або обмежено оборотоздатного майна, майна, на яке не може бути звернено стягнення), незалежно від того, хто фактично використовує таке майно.

Відповідно до ст. 56 ЗУ "Про виконавче провадження", арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення (ч. 1). Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника. Арешт на рухоме майно, що не підлягає державній реєстрації, накладається виконавцем лише після проведення його опису. Постанова про арешт майна (коштів) боржника виноситься виконавцем під час відкриття виконавчого провадження та не пізніше наступного робочого дня після виявлення майна.

Виконавець за потреби може обмежити право користування майном, здійснити опечатування або вилучення його у боржника та передати на зберігання іншим особам, про що він виносить постанову або зазначає обмеження в постанові про арешт. Вид, обсяг і строк обмеження встановлюються виконавцем у кожному конкретному випадку з урахуванням властивостей майна, його значення для власника чи володільця, необхідності використання та інших обставин (ч. 2).

З матеріалів справи вбачається, що на виконання рішення суду, 06.09.2018 Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області винесено постанову ВП № 56284185 про накладення арешту на майно, що належить боржнику - ПАТ "Відрадненське", а саме: посіви (врожай на земельні культури) на земельних ділянках, що перебувають в оренді у ТОВ "Відрадненське".

Заборонено ПАТ "Відрадненське" вчиняти дії щодо передачі у суборенду третім особам земельних ділянок, які перебувають в оренді у ПАТ "Відрадненське". Заборонено збір врожаю на земельних ділянках, що передаються в оренді у ПАТ "Відрадненське" та іншим особам (а.с. 15-16).

07.09.2018 Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області внесено запис про обтяження: 27805863 (спеціальний розділ), вид обтяження - арешт нерухомого майна; особа, майно/права якої обтяжуються: ПАТ "Відрадненське (код ЄДРПОУ 00852186; обтяжувач: Запорізький РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 35036905) опис предмета обтяження: З метою збереження врожаю насіння соняшника, накладено арешт на посіви (врожай зернових культур) на земельних ділянках, що перебувають в оренді у ТОВ "Відрадненське" згідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 06.09.2018. Заборонено ТОВ "Відрадненське" вчиняти дії у відношенні передачі третіми особами у суборенду щодо вчення дій, а саме передачі у суборенду третім особам земельних ділянок, які перебувають в оренду у ТОВ "Відрадненське". Заборонено збір врожаю на земельних ділянках, що перебувають в оренді у ТОВ "Відрадненське" та іншим особам (а.с. 22).

Проте, з витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вбачається, що було проведено реєстрацію іншого речового права на об`єкти нерухомого майна - земельних ділянок, переданих від ПАТ Відрадненське в суборенду ТОВ "АП "Придніпровське" (а.с. 23-45):

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646942723221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:0095; площа 1.6776 га; номер запису про інше речове право: 27976666; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 04.07.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_5 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_5.; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43067900 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646701723221; кадастровий номер: 2322180400:06:001:0017; площа 1.5416 га; номер запису про інше речове право: 27972375; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_6 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 04.05.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_6; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43062549 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646863923221; кадастровий номер: 2322180400:06:001:1167; площа 1.5411 га; номер запису про інше речове право: 27975069; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_7 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_7; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43066159 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646831723221; кадастровий номер: 2322180400:03:002:0075; площа 1.2426 га; номер запису про інше речове право: 27974464; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 21.05.2012, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_8 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 15.12.2017, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_8; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43065443 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646800723221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:1155; площа 1.5412 га; номер запису про інше речове право: 27973788; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_10 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_10; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43064754 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646766623221 кадастровий номер: 2322180400:03:002:0037; площа 2.4604 га; номер запису про інше речове право: 27973153; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_11 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_11.; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43063984 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646667423221 кадастровий номер: 2322180400:01:002:1039; площа 7.5712 га; номер запису про інше речове право: 27971133; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 18.06.2012, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_12 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_12 .; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43061639 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646633523221 кадастровий номер: 2322180400:03:002:0017; площа 1.5468 га; номер запису про інше речове право: 27970339; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_14 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_14.; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43060918 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646564123221 кадастровий номер: 2322180400:03:002:0015; площа 1.5466 га; номер запису про інше речове право: 27968904; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_16 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_16; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43059318 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646583323221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:0110; площа 1.5692 га; номер запису про інше речове право: 27969823; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 05.03.2012, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ОСОБА_54; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 16.04.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_54; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43059733 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646544123221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:1127; площа 1.5404 га; номер запису про інше речове право: 27968497; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_17 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_17; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43058873 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646523623221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:1257; площа 1.5664 га; номер запису про інше речове право: 27968080; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_18; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_18 ; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43058408 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646505923221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:1163; площа 1.4658 га; номер запису про інше речове право: 27967707; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_20 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_20; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43058020 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1646475523221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:0126; площа 1.4657 га; номер запису про інше речове право: 27967294; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_21 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 14.04.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_21; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43057392 від 18.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1645918323221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:1121; площа 1.2481 га; номер запису про інше речове право: 27956588; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_22 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_22; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43045851 від 17.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1645890723221 кадастровий номер: 2322180400:03:002:0008; площа 1.6885 га; номер запису про інше речове право: 27956018; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2010, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_23 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_23; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43045161 від 17.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1645471123221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:1151; площа 1.541 га; номер запису про інше речове право: 27947745; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_25 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ОСОБА_25; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43035986 від 17.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1645368023221 кадастровий номер: 2322180400:03:002:0050; площа 1.9044 га; номер запису про інше речове право: 27945826; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_26.; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_26; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43033836 від 17.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1645247423221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:0068; площа 1.5411 га; номер запису про інше речове право: 27943702; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_27 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_27 ; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43031261 від 17.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1645604023221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:0078; площа 1.5414 га; номер запису про інше речове право: 27950274; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_28 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_29; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43038769 від 17.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1481573223221 кадастровий номер: 2322180400:06:001:0039; площа 1.5411 га; номер запису про інше речове право: 27954764; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2008, видавник: ВАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_30 ; додаткова угода, серія та номер: б/н, виданий 03.01.2018, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"ОСОБА_30; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43043947 від 17.09.2018;

реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1645739223221 кадастровий номер: 2322180400:01:002:1029; площа 6.9891 га; номер запису про інше речове право: 27953570; дата державної реєстрації: 14.09.2018; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 18.06.2012, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , додаткова угода, серія та номер: б/н, видавник: ПАТ "Відрадненське"/ТОВ "Аграрне підприємство "Придніпровське"/ ОСОБА_31 , ОСОБА_32 ; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 43041474 від 17.09.2018.

Таким чином, аналіз відповідних відомостей свідчить про те, що реєстрація договорів суборенди відбулась вже після 6.09.2018 року, тобто, після винесення постанови державного виконавця про заборону передавати земельні ділянки в суборенду.

При цьому, доводи позивача про те, що фактично договора суборенди були укладені значно раніше, ніж відбулась їх реєстрація, не заслуговують на увагу з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 13 ЗУ "Про оренду землі" визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 17 ЗУ "Про оренду землі", об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди , якщо інше не встановлено законом.

З наявних в матеріалах справи витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права вбачається, що державна реєстрація договорів суборенди земельних ділянок відбулась 14.09.2018, тобто після винесення постанови Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області ВП № 56284185 від 06.09.2018 про накладення арешту на майно, що належить боржнику - ПАТ "Відрадненське".

Відповідно до статті 59 Закону України Про виконавче провадження , особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить йому, а не боржнику, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Стаття 316 Цивільного кодексу України визначає, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Посилання апелянта на те, що судом першої інстанції не було враховано доказів про посівні площі ТОВ АП Придніпровське та акти придбання насіння соняшнику, є неспроможними, оскільки суд першої інстанції проаналізувавши матеріали справи, зробив висновок про те, що позивач не надав суду належних та допустимих доказів в підтвердження того, що витрати на насіння здійснювались для вирощування врожаю на земельних ділянках, які передані в суборенду від ПАТ "Відрадненське", а не від фізичних осіб, з якими позивачем укладені власні договори оренди земельних ділянок.

Так, відповідно до звіту про посівні площі сільськогосподарських культур респондента - ТОВ "АП "Придніпровське" під урожай 2018, загальна посівна площа сільськогосподарського угіддя складає 2 106,73 га, у т.ч. узяті в оренду - 2 106,73 га, рілля (із рядка 7118) - 2 106,73 га (а.с. 72-73).

Сума витрат насіння і садивного матеріалу у ТОВ "АП "Придніпровське" за актом № 1 за квітень 2018 склала 248 376,61 грн., за актом № 2 за квітень 2018 - 61 172,37 грн., за актом № 3 за травень 2018 - 61 000,00 грн., за актом № 4 за травень 2018 - 19 456,38 грн., за актом № 5 за травень 2018 - 90313,91 грн. (а.с. 74-78).

Відповідно до інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, у Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрне підприємство "Придніпровське" на праві оренди перебувають надані фізичними особами земельні ділянки, (а.с. 46-71):

кадастровий номер: 2322180400:01:002:1005; площа 6.3841 га, власник - ОСОБА_33 , дата державної реєстрації права - 30.05.2013, номер запису про право - 1256653, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 05.08.2013; номер запису про право - 2202701;

кадастровий номер: 2322180400:01:002:1025; площа 8.2819 га, власник - ОСОБА_55, дата державної реєстрації права - 28.08.2013, номер запису про право - 2495894, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 20.12.2013; номер запису про право - 3960018;

кадастровий номер: 2322180400:01:002:1028; площа 6.9237 га, власник - ОСОБА_32 , дата державної реєстрації права - 03.07.2013, номер запису про право - 1735732, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 02.12.2014; номер запису про право - 7934624, власник - ОСОБА_31, дата державної реєстрації права - 13.11.2013, номер запису про право - 3599041; вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 03.02.2015; номер запису про право - 8625027;

кадастровий номер: 2322180400:01:003:1038; площа 5.4504 га, власник - ОСОБА_34 , дата державної реєстрації права - 01.08.2013, номер запису про право - 2160291, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 13.03.2014; номер запису про право - 4963359;

кадастровий номер: 2322180400:03:001:1006; площа 6.7672 га, власник - ОСОБА_35 , дата державної реєстрації права - 09.10.2015, номер запису про право - 11575733, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 09.10.2015; номер запису про право - 111576073;

кадастровий номер: 2322180400:03:001:1026; площа 6.8503 га, власник - ОСОБА_36 , дата державної реєстрації права - 27.06.2017, номер запису про право - 21123459, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 24.12.2013; номер запису про право - 4031191;

кадастровий номер: 2322180400:04:001:1048; площа 6.9125 га, власник - ОСОБА_37 , дата державної реєстрації права - 17.02.2016, номер запису про право - 13332984, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 24.12.2013; номер запису про право - 4028281;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1106; площа 1.5692 га, власник - ОСОБА_56 , дата державної реєстрації права - 10.10.2016, номер запису про право - 16896658, власник - ОСОБА_39 , дата державної реєстрації права - 10.10.2016, номер запису про право - 16896724, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 21.11.2016; номер запису про право - 17582374;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1108; площа 1.5685 га, власник - ОСОБА_40 , дата державної реєстрації права - 07.07.2016, номер запису про право - 15384156, вид речового права - право оренди землі - ПАТ "Відрадненське" (код ЄДРПОУ 00852186), дата державної реєстрації права - 21.07.2016, номер запису про право - 15565934; вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 21.07.2016; номер запису про право - 15565934;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1721; площа 1.832 га, власник - ОСОБА_41 дата державної реєстрації права - 16.10.2015, номер запису про право - 11659784, вид речового права - право оренди землі - ПАТ "Відрадненське" (код ЄДРПОУ 00852186), дата державної реєстрації права - 09.12.2015, номер запису про право - 12498226; вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 09.12.2015; номер запису про право - 12498226;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:2020; площа 1.5688 га, власник - ОСОБА_39 , дата державної реєстрації права - 02.03.2016, номер запису про право - 13623239, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 18.10.2016; номер запису про право - 17002394;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:0110; площа 1.5404 га, власник - ОСОБА_43 , дата державної реєстрації права - 19.09.2018, номер запису про право - 28038254, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 19.09.2018; номер запису про право - 28038430;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1127; площа 1.5404 га, власник - ОСОБА_17 , дата державної реєстрації права - 14.09.2018, номер запису про право - 27968374, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 14.09.2018; номер запису про право - 27968497;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1128; площа 1.5404 га, власник - ОСОБА_44 , дата державної реєстрації права - 08.06.2018, номер запису про право - 26522763, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 21.09.2018; номер запису про право - 28059505;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1130; площа 1.4545 га, власник - ОСОБА_45 , дата державної реєстрації права - 05.10.2018, номер запису про право - 28286095, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 05.10.2018; номер запису про право - 28286191;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1131; площа 1.2349 га, власник - ОСОБА_46 , дата державної реєстрації права - 05.10.2018, номер запису про право - 28286422, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 05.10.2018; номер запису про право - 28286541;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1134; площа 1.7981 га, власник - ОСОБА_47 , дата державної реєстрації права - 18.09.2018, номер запису про право - 28066978, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 18.09.2018; номер запису про право - 28066989;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:0095; площа 1.6776 га, власник - ОСОБА_5 , дата державної реєстрації права - 14.09.2018, номер запису про право - 27976592, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 14.09.2018; номер запису про право - 27976666;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1135; площа 1.545 га, власник - ОСОБА_48 , дата державної реєстрації права - 18.09.2018, номер запису про право - 28065049, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 18.09.2018; номер запису про право - 28065128;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:0060; площа 1.8573 га, власник - ОСОБА_49 , дата державної реєстрації права - 09.10.2018, номер запису про право - 28329730, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 09.10.2018; номер запису про право - 28329840;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1261; площа 1.7511 га, власник - ОСОБА_50 , дата державної реєстрації права - 29.08.2018, номер запису про право - 27740882, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 29.08.2018; номер запису про право - 27741084;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:0074; площа 1.6419 га, власник - ОСОБА_51 , дата державної реєстрації права - 15.07.2013, номер запису про право - 1649969, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 09.10.2018; номер запису про право - 28328699;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:0071; площа 1.5411 га, власник - ОСОБА_52 , дата державної реєстрації права - 19.09.2018, номер запису про право - 28020317, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 19.09.2018; номер запису про право - 28020349;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:1256; площа 1.5411 га, власник - ОСОБА_53 , дата державної реєстрації права - 09.10.2018, номер запису про право - 28310582, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 09.10.2018; номер запису про право - 28310719;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:0070; площа 1.5411 га, власник - ОСОБА_53 , дата державної реєстрації права - 28.04.2017, номер запису про право - 20191820, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 12.09.2018; номер запису про право - 27964725;

кадастровий номер: 2322180400:06:001:0068; площа 1.5411 га, власник - ОСОБА_27 , дата державної реєстрації права - 14.09.2018, номер запису про право - 27943044, вид речового права - право оренди землі - ТОВ "АП "Придніпровське" (код ЄДРПОУ 41102163), дата державної реєстрації права - 14.09.2018; номер запису про право - 27943702.

Таким чином, відповідні докази жодним чином не підтверджують той факт, що позивач використовував дане насіння для земельних ділянок, які він отримав в суборенду від ТОВ Відрадненське , а не внаслідок укладання договорів оренди з фізичними особами.

Вказане свідчить, що позивач не надав суду належних та допустимих доказів того, що насіння соняшника, яке арештоване Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області в межах виконавчого провадження № 56284185 було вирощене саме ТОВ "АП "Придніпровське" на земельних ділянках, отриманих у суборенду від ПАТ "Відрадненське", оскільки усі вказані договори суборенди набрали чинності з моменту їх державної реєстрації - 14.09.2018, тобто після збору врожаю та накладення Запорізьким РВ ДВС ГТУЮ у Запорізькій області арештів та заборон ПАТ "Відрадненське" передавати земельні ділянки третім особам в суборенду.

Крім того, колегія суддів зауважує, що позивачем взагалі не надані ані договори про передачу земельних ділянок в суборенду, ані постанова державного виконавця від 17.09.2018 щодо накладення арешту на земельні ділянки боржника у кількості 102 ділянки, що виключає можливість перевірити як умови договорів суборенди, так і співставити земельні ділянки, передані в суборенду, та земельні ділянки, які знаходяться в оренді безпосередньо ПАТ Відрадненське та ТОВ АП Придніпровське .

В той же час, статтею 80 ГПК України передбачено, що позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви, а відповідно до статті 13 ГПК України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальної дії.

Доводи апелянта про те, що боржник у виконавчому провадженні, відповідач 2 у справі - ПАТ Відрадненське визнав позовні вимоги, не спростовують висновки суду першої інстанції з огляду на наступне.

Відповідно до статті 75 ГПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Як вбачається з матеріалів справи, під час здійснення виконавчих дій щодо опису та арешту насіння соняшнику ( а.с.17) та накладення арешту на посіви на земельних ділянках, що перебувають в оренді у ТОВ Відрадненське , представники ТОВ Відрадненське не заперечували факт належності даного майна саме ТОВ Відрадненське та не надавали відомостей щодо права власності ТОВ АП Придніпровське на дане майно.

Крім того, 27.09.2018 від ПАТ "Відрадненське" до відділу виконавчої служби надійшов гарантійний лист від 21.09.2018 про те, що постановою від 17.09.2018 накладено арешт на майно боржника, а саме: земельні ділянки у кількості 102 штук (згідно переліку у Постанові), які належать ПАТ "Відрадненське" на підставі оренди, а також накладено арешт на посіви врожаю та майбутній врожай, який розташований чи буде розташований на вказаних в постанові від 17.09.2018 земельних ділянках, а тому ПАТ "Відрадненське" просить зняти вказаний арешт, накладений Постановою від 17.09.2018 року під гарантійне зобов`язання щотижневої сплати суми боргу у розмірі 700 000,00 грн.

17.10.2018 представником за довіреністю ПАТ "Відрадненське" Храмовим В.М. повідомлено державного виконавця про наявність врожаю (майбутнього) соняшника, що належить ПАТ "Відрадненське та який розташований на полях, згідно карти фактичного розміщення сільськогосподарських культур ПАТ Відрадненське", яка затверджена Генеральним директором ПАТ "Відрадненське" Сороченко В.В. , а саме: на полях з номерами:

31/112 (частково зібрано);

30/67;

33/67;

33/67;

32/36;

35/50;

36/46 (частково зібрано);

37/105 (частково зібрано);

10/68 (частково зібрано).

Зазначене також спростовує доводи позивача про належність йому арештованого майна, та не надає суду підстав прийняти визнання відповідачем 2 позову.

Інші доводи апелянта є безпідставними і висновків суду першої інстанції вони не спростовують.

Таким чином, господарський суд Запорізької області всебічно, повно, об`єктивно дослідив всі обставини справи, дав їм належну правову оцінку, правильно застосував норми матеріального права, з дотриманням норм процесуального права, що у відповідності до ст. 276 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення апеляційної скарги без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без зміни.

Керуючись ст.ст.275-282 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство "Придніпровське" - залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 26.06.2019 у справі № 908/221/19 - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 11.11.2019року.

Головуючий суддя О.В.Березкіна

Суддя О.Г.Іванов

Суддя І.М.Кощеєв

Дата ухвалення рішення06.11.2019
Оприлюднено11.11.2019
Номер документу85495281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/221/19

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 06.11.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 03.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Рішення від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 24.06.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні